IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кой е най-прекият път България да се развие и как да спомогна за това?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
    Човек може да се отчае или разочарова само ако има някакви фиксирани очаквания, че еди какво си ще се случи. Изходът е да вярваш без да вярваш. Според мене трябва да продължиш и да възпиташ децата си така пък каквото стане.

А може да си спомниш и какво е казал Лао Дзъ

79.
    Човекът с Добродетел
    изпълнява своята част,
    но човекът без Добродетел
    изисква постоянно от другите
    да изпълняват задълженията си.

”Човекът с добродетел” в някои преводи е “мъдрецът”.

Интересното е, че никой не желае да направи и най-малкото усилие. Решението е хем елементарно, хем явно е и дяволски трудно.
    Ако постъпваш коректно, това у нас се приема като отказ да играеш играта и съответно се превръщаш в пречка.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
      Дали не говорите за различни страни и двамата?
      Ами да, ама чукча е писател . Момчето има нужда от помощ. Много сериозна помощ. По принцип след плана Болоня нещата са доста облекчени с дипломите на младите в Европа.

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

Стига плещи глупости, между 2007 и 2014 имаше облекчен режим за списък от професии - при които не се налагаше да се доказва, че няма местен специалист, годен да бъде нает. От 2014 това не се налага, но дипломите се приравняват според хорариумите в учебни заведения - т.е. не автоматично.
        Дали не говорите за различни страни и двамата?

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

Някои от тях го правят. Таксите са по-ниски, имат шанс за държавна поръчка и не плащат наем. От 2007ма дипломите се признават в целия ЕС почти автоматично. Техническите ни специалности са атрактивни. Има и кандидат медици. Въпросът е разни бюрократи да не им пречат да се върнат.

Други държави имат специални програми “завръщане”.
          Стига плещи глупости, между 2007 и 2014 имаше облекчен режим за списък от професии - при които не се налагаше да се доказва, че няма местен специалист, годен да бъде нает. От 2014 това не се налага, но дипломите се приравняват според хорариумите в учебни заведения - т.е. не автоматично.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
            Въпросът е ако само завършат тук с българският паспорт и после отидат в ЕС, където дипломата се признава... това ок ли е? правят го с моите данъци, които могат да идат за децата, които ще завършат и останат в България. Не мисля, че е редно. Ако се завръщат и останат примерно 5 години да работят в България особено лекари...тогава съм ОК, но ако мама и тате плащат данъци в Испания 15 години , а после детенце да дойде да завърши държавна поръчка вместо да си плаща наравно с испанците и след като завърши да каже чал и айде с дипломата в Испания... не мисля, че морално спрямо децата тук.
            Ти сама каза програми по завръщане, а не завършване и чао отново.
            Това може да се прецизира. Това на други места вече е правено. Няма нужда да измисляме пак топлата вода. Но изходната позиция трябва да е по-гъвкава, както и мисленето. Дълга тема, Берти, но нека не започваме с голямата баданарка и покрай сухото да изгорим и суровото.

Коментар

• Човек може да се отчае или разочарова само ако има някакви фиксирани очаквания, че еди какво си ще се случи. Изходът е да вярваш без да вярваш. Според мене трябва да продължиш и да възпиташ децата си така пък каквото стане.

А може да си спомниш и какво е казал Лао Дзъ

79.
              Човекът с Добродетел
              изпълнява своята част,
              но човекът без Добродетел
              изисква постоянно от другите
              да изпълняват задълженията си.

”Човекът с добродетел” в някои преводи е “мъдрецът”.

Интересното е, че никой не желае да направи и най-малкото усилие. Решението е хем елементарно, хем явно е и дяволски трудно.

Първоначално изпратено от blqblq Разгледай мнение

Това съм си го поставил за цел през последните 10 години в една минимална подвластна ми област. Резултат няма, освен че, цитирам: "Пречи на хората да си изкарват хляба!" Отношението към корупцията не е лежерно, а доста активно - всеки се стреми да участва...

Коментар

• Първоначално изпратено от national power
                Чакай сега нали го хвалеше......
                Нещо ме бъркаш с някой друг. Този кога съм го хвалела? Виж ми темата за политиката и инвестирането. И там си беше неадекватен. Но не ми е в стила да псувам. Не е дамско някакси.

По-скоро ми е интересен механизмът на самоомразата. Мразейки нас, той всъщност мрази себе си. Ние сме едно дали вътре или извън България. С едни и същи недостатъци между другото, които ни е много трудно да изгладим. Като основен недостатък дотук поне аз откроявам тесногръдието и късогледството.

Той е идеален работен екземпляр. Понеже вече сме малко и намаляваме, дай да продължаваме да се делим и дърляме. Даваш ли си сметка колко е шизофренична подобна позиция? Колко е комплексарска и колко е деструктивна?

Той е насъбрал гняв. То всеки емигрант събира гняв. Местните и те са събрали гняв. И се получават много грозни картинки.

Но вместо този гняв да се насочи за нещо конструктивно се саморазрушаваме. Не ми е много интелигентно като позиция.

Каквото можах направих. Имат още да зреят тиквите. Поне опитах . Хайде лека вечер от мен.
                Last edited by RUBLA; 29.05.2018, 22:49.

Коментар

Въпросът е ако само завършат тук с българският паспорт и после отидат в ЕС, където дипломата се признава... това ок ли е? правят го с моите данъци, които могат да идат за децата, които ще завършат и останат в България. Не мисля, че е редно. Ако се завръщат и останат примерно 5 години да работят в България особено лекари...тогава съм ОК, но ако мама и тате плащат данъци в Испания 15 години , а после детенце да дойде да завърши държавна поръчка вместо да си плаща наравно с испанците и след като завърши да каже чал и айде с дипломата в Испания... не мисля, че морално спрямо децата тук.
                  То па едното образование

С тая диплома не знам какво могат да направят после. То не че и с другите можеш кой знае какво да направиш с изключение на няколко престижни унита из САЩ и УК. Ама както се вика там връзките са повече важни дето ги изграждаш.

Коментар

• Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                    Точно във въпроса ти се вижда: огромна, реална разлика
                    Питаш: "Колко от трудещите се у нас са наистина на минимална заплата и колко само осигурителният им доход е минимален?"
                    Аз питам: "Как е възможно това да остава безнаказано !!!"
                    Тук във Фр. такива аномалии се откриват и наказват много бързо !
                    Във Франция кво стана с оня закон за фирмите до 50 човека, дето като фирмата стане над 50 човека и вече трябва да има синдикати и те трябва да участват в управлението. Махнаха ли го?

Щото ефектът беше че фирмите аха да стигнат 50 човека персонал и опс нова фирма или фирма в чужбина където се оутсорсва част от дейността. И така все си седят на 50 човека.

Коментар

Някои от тях го правят. Таксите са по-ниски, имат шанс за държавна поръчка и не плащат наем. От 2007ма дипломите се признават в целия ЕС почти автоматично. Техническитени специаности са атрактивни. Има и кандидат медици. Въпросът е разни бюрократи да не им пречат да се върнат.

това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

Направо с хиляди. Ама в обратната посока. Сигурно е от любовта народна точно.
                        Не ти разбирам на тебе мотивацията. Ок, там си реализиран, ами чудесно. Какво търсиш тук? Каква е тази жлъч? С какво твое право останалите сме длъжни да търпим подобно поведение?

Не те разбирам, би ли обяснил.

Коментар

аз казах моите доводи по линия на турците, а ти си права за децата на емигрантите (някои са си чисто гастарбайтери)
                          хората за които говориш в 99% са си с българско гражданство, а тези с чуждо...честно да си кажа не мисля, че ще си пратят децата тук да завършват гимназия или университет.
                          поздрави
                          Някои от тях го правят. Таксите са по-ниски, имат шанс за държавна поръчка и не плащат наем. От 2007ма дипломите се признават в целия ЕС почти автоматично. Техническите ни специалности са атрактивни. Има и кандидат медици. Въпросът е разни бюрократи да не им пречат да се върнат.

Last edited by Selena; 29.05.2018, 22:28.

Коментар

Тъй. Харц4 е 370 евро. ДЖОБНИ. С платен наем, транспорт и прочие ОТДЕЛНО. В София всичко освен наемите е по-скъпо от Германия. Опа - и кръчмите. Голям критерий, няма що. Да, удобно ми е - щото средният софиянец е по-беден от немец на помощи за трайно безработен... срам и то голям. Софийския стандарт бил 3 пъти над Харц4? Кога 1170 лева станаха 1110 евро, че и без разходи за наем и транспорт? Кое е 2 пъти по-ниско в София, че не се сещам? Я се замисли защо немски безработни и пенсионери плажуват на Слънчака - а българските карат на кисело мляко, от троен стандарт ли?

Да, сравнението с Африка и на мен ми изглежда глупаво. За Бога, повечето африкански страни имат по-добър стандарт от Б-стан!
                            Явно наистина нямаш толкова добра информация и поглед, колкото си мислиш, че имаш.

Аз приключвам с офтопик дискусиите. Отсега нататък ще отговарям само на въпросите и предложенията, които са по темата и са градивни.

Лека вечер.

Коментар

За неграмотни като теб - Саксония е друг "щат". Това, което си хванал да сричаш е Долна Саксония и нямат допирна точка. Ако отвориш едно атласче, може да видиш още и че съм на границата между Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия. Която пък е икономическият локомотив на Германия.
                              Опитай да ме впечатлиш с нещо друго, нестинарски танци примерно - икономиката не ти е сила
                              отвори си гугъл мап напиши адреса на твоето село/град , улица и ще видш че не си в северен рейн...много близо си до границата, но си в

https://de.wikipedia.org/wiki/Niedersachsen

казах ти си най-великия, първи в село!
                              плувай
                              Last edited by bertram; 29.05.2018, 22:26.
                              това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

Както върви светът не бъди толкова сигурен. Връщат се цели семейства. И каква любов ги обгражда ...
                                Направо с хиляди. Ама в обратната посока. Сигурно е от любовта народна точно.

Коментар

Working...
                                X