IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кой е най-прекият път България да се развие и как да спомогна за това?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от blqblq Разгледай мнение
    Тантум, въпрос на морал е, не на доходи. Честният човек е такъв, въпреки доходите си. Има честни хора с много и с малко пари. От своя страна моралът предопределя начина на мислене.

    Ще се повторя, но ние не сме корумпирани, защото сме бедни. Бедни и корумпирани сме, защото сме тарикати. Което идва от недостиг на морални сили.
    И да, и не /парадокс/. Щото, и начинът на мислене предполага определен морал, и - когато някой се корумпира (видимо) то може да е, защото е по-ахмак, така да се каже. Пък, морслните сили, са в резултат от възпитанието, което всеки /не/ е получил СВОЕВРЕМЕННО. Малко дълго и задукано но, като се позамислиш, може да приемеш някои от тезите ми /вкл. до всичките, няма лошо /.

    Коментар


    • Тантум, въпрос на морал е, не на доходи. Честният човек е такъв, въпреки доходите си. Има честни хора с много и с малко пари. От своя страна моралът предопределя начина на мислене.

      Ще се повторя, но ние не сме корумпирани, защото сме бедни. Бедни и корумпирани сме, защото сме тарикати. Което идва от недостиг на морални сили.

      Коментар


      • Масово гласуване с бяла или невалидна бюлетина. Това е най-лесното начало. И за основаване на популистските интереси (популизъм - движение, защищаващо интереса на обикновения човек срещу интереса на елита, управляващите), и за направата на тъй нареченото гражданско общество (интересът клати феса).
        Така си мисля.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
          Става дума за държава, която е водеща по нива на корупция в Европа. Държава, в която до голяма степен бизнесът се е срастнал с политиката.

          Ето blqblq ти дава пример как сам човак нищо не може да направи срещу повсеместната корупция. Ти как предлагаш да си свършим сами работата при положение, че тряба да се промени начина на мислене, а той не се променя, защото всеки има интерес да мисли така както мисли мнозинството.

          Не ми казвай как в един прекрасен момент ще се събудим и всички изведнъж ще се отвращаваме от корупцията, която сега е основен начин на мислене и в много сектори основен начин на правене на бизнес.
          Това е другото - защо сме толкова негативни относно държавата си? Има доста страни в Европа с по-висока или подобна корупция като нас, не сме уникални в това. Ето това е графика на усещането за корупция, което трябва сравнително точно да отразява реалната корупция: https://www.transparency.org.nz/wp-c...ry-results.jpg

          Според мен корупцията при нас (и Източна и Южна Европа) е не толкова проблем на начина на мислене, а е по-скоро породена от по-ниските доходи. Навсякъде има корумпирани хора, но на запад далаверите са на по-високи нива, докато при нас корупцията е предимно по ниските нива, където доходите на хората не им достигат и заради това корупцията им се вижда като добър вариант за допълнителни доходи. Не е лесно за човек да наложи морала си над благоденствието на семейството си.

          Ако сега стандартът на живот в Германия спадне до нивата в България, какво ще стане с корупцията след 5 години ниски доходи? Според мен ще се качи до нивата при нас, което идва да покаже, че начинът на мислене относно корупцията е в силна корелация с доходите.

          Изобщо доходите играят голяма роля не само при корупцията. Знаеш за пирамидата на Маслоу. Когато човек не си е подсигурил базовите нужди в живота, няма време и желание да мисли и действа по по-задълбочени и възвишени въпроси, като например да спазва строги морални ценности, да бъде активен гражданин и т.н.

          За мен с покачването на стандарта на живот много проблеми ще се решат от само себе си. Дори и в границите на България виждаме какви огромни разлики има между големите и малките населени места - като доходи, образование, начин на мислене и каквото друго се сетиш.
          Last edited by Tantum; 02.06.2018, 15:35.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от HSBC Разгледай мнение
            Промяната трудно може да започне от “обикновените” хора. Ето ти казваш, че се опитваш да промениш нещо, но нищо не става и дори няма смисъл да го правиш. Много “обикновени” хора са пробвали нещо да променят и са си казали същото, че няма смисъл, и са се отказали.

            Но ако ти не се отказваш, ако “неуспехът” те стимулира да търсиш нови начини, ако чрез личната си харизма или по друг начин дадеш пример и вдъхновиш други хора, значи ти ставаш “необикновен” човек. Реално ти ставаш истинския елит. Елитът е динамична величина и авангарда на елита са хората, които носят промяната.

            Не мога напълно да изключа чисто “спонтанната” промяна в обществото. Но според мене това е “поколенческата” промяна. Примерно вие милениълс сте по-различни от нас Gen-X като цяло и носите спонтанна промяна в начина на мислене.

            Но аз мисля, че тук говорим за това как да генерираме “непоколенческа” промяна, т.е. да форсираме нещата и те да станат тук и сега.
            Не съм се отказал, защото няма резултат, но резултатът ни най- малко не кореспондира с вложените усилия и за реална промяна в мисленето на българина ще трябва да почакаме поне още няколко поколения.

            Промяната няма как да дойде от настоящия "елит", след като той няма интерес от това. Харесва ми другото значение, което влагаш в думата елит - нещо като творческото малцинство на Тойнби.

            За "непоколенческа" промяна е нужна критична маса от хора с принципно нов мироглед и ценности. А точно тук се дъним по ред очевидни причини.

            Ще ми се да съм милениълс...

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
              Та значи, аз мога да ти кажа, че аз моята работа съм си я свършил. Но вече 25 години гледам, че почти никой не иска да си свърши неговата работа относно начина на мислене.
              Да дава Господ по малко хора с твоя начин на липса на мислене.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                Ти гледаш формалния елит, който се е окопал във власт и пари и е загубил връзка с реалността, както и способност да върши полезна функция в обществото. Един такъв “елит” се превръща в спирачка за общественото развитие. Това не е елит, а банда самозванци. В такава ситуация идва нуждата да се появи нов истински елит, който да изрине стария елит, който вече не е елит. Или пък старият елит може да дойде на себе си и сам да еволюира.

                т.е Тръмп ?

                Говориш като политик. Общи високопарни приказки и нищо по същество. Типично в твой стил. Остават да пуснеш и цитатите. Само че поне полтииците имат цел...ти и това нямаш.

                Като си много отворен кажи конкретно кво ще промениш ти....вместо да говориш с призиви - лозунги.

                Аз имах само едно мнение в тази тема. И то беше в подкрепа на пича който каза че трябва да се промени съдебната система и нищо повече. Но това е много трудно и не е във възможностите на обикновенните хора.


                Върни се и стани политик, направи партия....и почни да създаваш новия елит. И като излезеш по телевизията кажи конкретно кво смяташ да направиш и как да го направиш. И като се върнеш...и като влезеш в лайната за да станеш политик....т.е придобиеш поне грам опит в реалността...ела и пак кажи мнение.


                Коментар


                • Та значи, аз мога да ти кажа, че аз моята работа съм си я свършил. Но вече 25 години гледам, че почти никой не иска да си свърши неговата работа относно начина на мислене.

                  Коментар


                  • Става дума за държава, която е водеща по нива на корупция в Европа. Държава, в която до голяма степен бизнесът се е срастнал с политиката.

                    Ето blqblq ти дава пример как сам човак нищо не може да направи срещу повсеместната корупция. Ти как предлагаш да си свършим сами работата при положение, че тряба да се промени начина на мислене, а той не се променя, защото всеки има интерес да мисли така както мисли мнозинството.

                    Не ми казвай как в един прекрасен момент ще се събудим и всички изведнъж ще се отвращаваме от корупцията, която сега е основен начин на мислене и в много сектори основен начин на правене на бизнес.

                    Първоначално изпратено от Tantum Разгледай мнение
                    Не поставяме ли прекалено голяма тежест върху политиката и политиците като фактор за развитието ни на индивидуално и групово ниво? Политиката безспорно е фактор в живота ни, но все някъде свършва отговорността на политиците и започва нашата индивидуална отговорност.

                    Това, от което се опасявам, е, че съзнателно или не обвинявайки политиците за всичко снемаме вината от себе си и я преместваме другаде, тоест извън нашия контрол. Възприемаме виждането, че някой друг е отговорен за нашия живот и че не можем да направим нищо по въпроса. И това се вижда и в тази тема - приказки как това или онова не може да стане. Всичко може да стане, стига да се положат усилия. Ние, гражданите, сме тези, които трябва да положат тези усилия. А защо чакаме и какво чакаме? Някой друг да свърши нашата работа?
                    Last edited by Money; 02.06.2018, 14:57.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Tantum Разгледай мнение
                      Не поставяме ли прекалено голяма тежест върху политиката и политиците като фактор за развитието ни на индивидуално и групово ниво? Политиката безспорно е фактор в живота ни, но все някъде свършва отговорността на политиците и започва нашата индивидуална отговорност.

                      Това, от което се опасявам, е, че съзнателно или не обвинявайки политиците за всичко снемаме вината от себе си и я преместваме другаде, тоест извън нашия контрол. Възприемаме виждането, че някой друг е отговорен за нашия живот и че не можем да направим нищо по въпроса. И това се вижда и в тази тема - приказки как това или онова не може да стане. Всичко може да стане, стига да се положат усилия. Ние, гражданите, сме тези, които трябва да положат тези усилия. А защо чакаме и какво чакаме? Някой друг да свърши нашата работа?
                      А браво, това е най-прекия отговор на въпроса.
                      Знанието само по себе си не струва много, ако липсва въображение.

                      Коментар


                      • Не поставяме ли прекалено голяма тежест върху политиката и политиците като фактор за развитието ни на индивидуално и групово ниво? Политиката безспорно е фактор в живота ни, но все някъде свършва отговорността на политиците и започва нашата индивидуална отговорност.

                        Това, от което се опасявам, е, че съзнателно или не обвинявайки политиците за всичко снемаме вината от себе си и я преместваме другаде, тоест извън нашия контрол. Възприемаме виждането, че някой друг е отговорен за нашия живот и че не можем да направим нищо по въпроса. И това се вижда и в тази тема - приказки как това или онова не може да стане. Всичко може да стане, стига да се положат усилия. Ние, гражданите, сме тези, които трябва да положат тези усилия. А защо чакаме и какво чакаме? Някой друг да свърши нашата работа?

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                          Кой е най-прекият път България да се развие и как да спомогна за това?
                          • Ако съм неподкупен, имам чисто минало и ясни идеи за България - като участвам в политическия живот
                          • Ако имам мозък - като гласувам за неподкупните
                          • Ако нямам мозък - да не гласувам
                          Това е. Друг път няма.
                          Така че следва друг въпрос:
                          Как да съм неподкупен, да имам чисто минало и ясни идеи за България
                          Аз съм такова. Турете ме Дуче.

                          Преди малко измислих как блокчейн технологията да се обвърже с юридическо-патриотическо-икономическото самообразование на хората, а всички сме съгласни, че образованието е най-важното.
                          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                            Кой е най-прекият път България да се развие и как да спомогна за това?
                            • Ако съм неподкупен, имам чисто минало и ясни идеи за България - като участвам в политическия живот
                            • Ако имам мозък - като гласувам за неподкупните
                            • Ако нямам мозък - да не гласувам
                            Това е. Друг път няма.
                            Така че следва друг въпрос:
                            Как да съм неподкупен, да имам чисто минало и ясни идеи за България
                            Чудесен въпрос с тъжен отговор: За мнозина е късно, а останалите, не са си ги още задавали. Пък и що им е да са неподкупни при положение, че мнозинството от политиканите с подкупност се издържат.
                            Last edited by Pyramid; 02.06.2018, 13:25.

                            Коментар


                            • Кой е най-прекият път България да се развие и как да спомогна за това?
                              • Ако съм неподкупен, имам чисто минало и ясни идеи за България - като участвам в политическия живот
                              • Ако имам мозък - като гласувам за неподкупните
                              • Ако нямам мозък - да не гласувам
                              Това е. Друг път няма.
                              Така че следва друг въпрос:
                              Как да съм неподкупен, да имам чисто минало и ясни идеи за България

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                                Ти гледаш формалния елит, който се е окопал във власт и пари и е загубил връзка с реалността, както и способност да върши полезна функция в обществото. Един такъв “елит” се превръща в спирачка за общественото развитие. Това не е елит, а банда самозванци. В такава ситуация идва нуждата да се появи нов истински елит, който да изрине стария елит, който вече не е елит. Или пък старият елит може да дойде на себе си и сам да еволюира.

                                Точно истинския имам предвид а, не онзи, роден , захапал сребърна лъжица. И съм бесен на бандата, ама тя си има подлоги, които изпраща „на борба”...

                                Коментар

                                Working...
                                X