IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фундаментални основи на дългосрочното инвестиране ( философско-кръчмарска тема)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Алонсо, наистина много съжалявам, че нямах възможност да пиша, както бях и предупредил. Вторник разполагах с твърде малко време, пишех по-бързо и сега като се чета се чудя дори, че съм успял да се изкажа сравнително разбираемо. Обърнах ти внимание за нещо, което за мен не беше ок и мисля се разбрахме за него. За нещата, за които съм напълно съгласен, обикновено не повдигам въпрос. Не знам дали разбираш това и как си възприел факта, че някои писани от теб неща не ги коментирах изобщо. Затова реших да ги поясня набързо, макар да му мина времето на този разговор. В този смисъл напълно те подкрепям, че инвестирането е нещо добро. Това да бъдеш по-добър от конкурентите си в един законен бизнес е нещо добро. Че трябва да се оптимизира всяка дейност и да не се спира прогреса – разбира се. Ако един човек е измислил автомобила, необходимо е да приложи идеята си, а не да се спира, страдайки за кочияшите, превозващи хора и товари, които биха останали без работа. Тук няма какво да се дискутира и изобщо не съм изненадан, че си бил успешен в бизнеса си, както пишеш. Мислещ и самокритичен си, по начин, по който малцина умеят.

    Колкото до мухите и магаретата, по смисъла на моя пример – метафора ... Нито мухите имат идея за това, че променят магаретата за добро, нито магаретата смятат, че се грижат за естествения подбор на мухите . Те си следват своите нужди. Но на практика, докато магаретата и мухите следват своите малки цели, едновременно се случва и някаква друга, грандиозно по-велика цел, която се осъществява чрез магаретата и мухите, но те самите не могат да обхванат дори песъчинка от същата тази цел. Дали тази цел е организирана от Някой или е въпрос на случайна космическа математическа комбинация, както твърдят някои, е тема, засягаща личното верую на човека и тема, в която сега аз не бих искал да навлизам.
    Не знам дали имаше нужда от тези няколко думи, мисля, че всичко стана ясно и без тях, но за всеки случай реших да добавя.

    Поздрави .
    Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
      Да спестяваш за мен означава да се опитваш да съхраняваш вече спечеленото. Първата цел на спестяването е сигурността. Тоест спестителя се опитва максимално сигурно да запази допълнителният труд, който поради някаква причина е положил.
      Ако спестяваш в банкова сметка, един вид ставаш кредитор на банката и банката ти плаща лихва.

      Коментар


      • Абе според мен, е голям залък да се обоснове смисъла живота чрез инвестиции. Не мисля, че бихте могли... По-добре се потопете в прагматизъм, ефективност и полза...

        Кардинална теория за полезността би могла да помогне Поне аз така се самозалъгвам, че действам рационално
        Last edited by pepe1234; 13.09.2016, 17:53.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
          Наистина се изложих. Чел недочел се изказах. Приеми искренните ми извинения. Просто така ми е устроен явно мозъка че като прочета нещо, което да ме впечатли останалото го допрочитам машинално, като през това време мисля за това което ме е впечатлило. Ще работя върху себе си в това отношение.
          Та по останалото от поста ти аз разсъждавам така:
          Какъв е смисълът на живота, вселената или всичко останало? Еми хал хабер си нямам. Може и да е 42. Обаче виждам че живея тука на една планета и има някакъв си живот, който постоянно еволюира. Та си викам, че няма да се занимавам с голямата картинка а ще си гледам моята работа. А моята работа за мен очевидно е да еволюирам. Колкото мога аз и да направя децата си по-добри от мен. Явно мухите смятат, че отговарят за еволюцията на магаретата а магаретата смятат че отговарят за развитието на мухите като ги трепат с опашките си. Това са ми сложни неща. Дето се вика аз себе си не мога да оправя а камо ли мухите и магаретата
          И все пак предпочитам да мисля че да инвестираш е добро. Все пак с това се занимавам и ако мислех че е зло нямаше да мога да се занимавам с това. Все едно да видя два басеина в който се давят деца ама в единият има едно дете а в другият 10. Ще спася там където са десет ако мога да избирам. Та по подобен начин разсъждавам за конкуренцията. Да мачкам конкурентите е добро и точка. Ако пък не участвам в бизнеса все едно при случая с децата да ги оставят да се издавят всичките за да не вземам отношение.

          Още веднъж благодарности и на колегата открил темата. Тук се чувствам така да се каже в свои води. Мога да си пиша на воля и никой не може да ме набеди за дървен философ.
          Алонсо, най-големият атестат за един човек е да може да признае, ако види, че бърка. Дори само това да знам за един човек, то ми е достатъчно, за да знам, че този човек има много повече качества от 95% от хората, с които ме среща животът изобщо. Не само не си се изложил, ами добави още няколко стъпала към и без това високото мнение, което имах за теб. В случая ти не си сбъркал в мисленето, просто несъобразяване на формулировката, на различните гледни точки в контекста аналогията за език и метаезик, за които говорих. Мисля, че се уточнихме. Аз бях сигурен, че ще ме разбереш правилно. Заради мнението за теб, което съм си създал от всичко, което си писал.

          Темата е наистина дълга. Можех да отворя много скоби. Не твърдя, че трябва да вярваме в това, че хаосът е организиран, не твърдя, че трябва да вярваме във Висша сила и т.н., това са теоретични философски конструкции, не твърдя при мен как е, не твърдя в какво вярвам и в какво не, нито твърдя, че нещо е правилно или не. Не мисля, че форумът е място човек да дефинира собственото си верую. Но ако приемем, че хаосът е организиран, по смисъла на предния ми пост, това дава ли ни оправдание за всичко, което правим, след като организацията не произтича от нас. Съвсем не. Въпросът е наистина сложен и нямам претенцията да го изчерпвам, нямам претенцията дори да го започвам. Стремя се да давам най-доброто от себе си, понеже съм убеден, че така е правилно, но съм сигурен, че за много неща греша и много неща, погледнати от друга гледна точка, по-развита от моята, са глупост и дори зло. Според моите, човешки критерии, се опитвам да спазвам максимално моралните и правните норми. Това се опитам да следвам, това бих препоръчал на всеки и нека каквото и да съм написал днес, да извадя пред скоба последните 2 изречения като особено важни.

          По принцип не обичам да споделям съкровените си философски разсъждения. Не че споделих кой знае колко от тях, едва ли споделих дори 1 %, но дори и това прекалено много за мен. Вероятно за последно се отпускам толкова. Едва ли повече от 4-5 форумци изобщо биха били в състояние да ме провокират да го направя. Понеже не всеки има капацитетът хем да те разбере, хем да си признае, ако бърка, хем да има какво да ми каже, ако аз бъркам.

          Аз рядко пиша, може би няма да имам тази възможност тези дни да го правя, съжалявам ако възникне още нещо от някого като коментар, няма да мога да реагирам най-малко днес и утре. Но все така чета с удоволствие . Благодаря на теб, Алонсо, че стана повод за интересна дискусия. Поздрави и на всички читатели на темата .
          Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Татко Щърк Разгледай мнение
            Алонсо, считам те за един от смислените форумци, макар често да не съм бил съгласен с теб. Четох някъде, че когато не получаваш отговор, от това следвало, според теб, че другите не са съгласни с теб. А аз толкова пъти (макар и невинаги) съм бил съгласен, но не считам за необходимо да пиша. Затова ти отговарям – за да ти кажа, че за много неща съм съгласен с теб, оказа се, ако щеш, че харесваме най-много един и същи филм.

            Ще си позволя един коментар по повод една част от твоя коментар, която част и цитирам. Надявам се частичното цитиране не подменя нещо от написаното от теб. Питаш кой ще е ощетен в случая с инвестирането в картофи. Според мен ощетен ще има и това ще са останалите инвестиращи в картофи, понеже ще се окаже, че вече има по-голямо предлагане. Така губещи са всички онези, които вече са се позиционирали в картофения бизнес. Ако изкараш достатъчно картофи за продажба – ясно защо. Ако изкараш само 30 картофа – пак ощетяваш производителите, понеже ще се окажат с един купувач на картофи по-малко. И така нататък. Мога да продължа да разглеждам хипотези. Според мен винаги някой ще претърпи някаква вреда от нечий успех. Неизбежно е. Ако мислим достатъчно глобално и разширим границите на разбиранията си, няма как един твой успех да не попречи някому. Сега, ако твоят продукт е по-добър, можем да броим спечелилите и загубилите от твоята инвестиция, възможно е спечелилите да се окажат повече, много повече, но да се твърди при една инвестиция, че никой друг не губи, е неиздържано... според мен. Възможно е да греша. Ако комуникирам, то е за да се уча, а не за да твърдя, че съм безпогрешен. Поздрави!
            Аз тук ще подкрепя Алонсо, че не е задължително някой да губи, може да се разширява пазара. Преди години, след като започнах бизнеса си, дойде при мен един конкурент да си поговорим и ми каза така - Аз държа 60% от пазара, ти държиш 20%. Тоест аз държа 60% от 400 000 (предлагам много специфична услуга и горе долу толкова е пазара в БГ) ти държиш 20% от 400 000. Аз не искам твоите 20%. искам заедно да направим така, че аз да държа 60% от 800 000 а ти - 20% от 800 000.
            Всъщност аз го правех, тъй като той се занимаваше само с големи клиенти. Малките с малките пари, въпреки че имаха нужда от тази услуга, реално нямаше кой да им я даде и с появата на моята фирма, те започнаха да получават услугата и колелото се завърта, защото общо взето, като няма предлагане, няма и търсене. Ако има предлагане и търсене се появява.
            Ще се съглася с него също, че и това е инвестиране да, но моята идея беше по-скоро да говорим за доходи от капитал (или за запазване на стойността му). Когато инвестираш труд, това малко или повече са трудови доходи

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
              Защо ги пиша тези неща? Ами защото ме е яд на такова мислене. Защото ми е мило за родината ми и виждам че точно това мислене ни погубва. Искам българите да мечтаем и да създаваме. Да правим по-хубави телефони от епъл и по-хубави коли от мерцедес и така нататък. Целият проблем на нацията ни за мен е в това че хитър Петър е нациналният ни герой. Дребен мошенник със скъсани гащи, чиято най-голяма хитрост е да си сложи сухият хлебец на парата от скарата. Аз съм правил много бизнеси и винаги съм мачкал конкуренцията и не мога да се сетя за загубена битка. Много конкуренти съм съсипал но това си е техен проблем. Считам обаче, че съм правел добро за теб. За да можеш като отидеш на пазара да си купиш евтина и качествена стока. Ако смяташ че не съм прав, просто като отидеш на магазина се стреми да избираш на-лошите и най-скъпите продукти за да ми правиш на пук
              Мачкането на конкуренцията е следствие на по-ефективното използване от твоя страна на оскъдните ресурси. Тоест, като цяло спестените ресурси могат да се използват за нещо друго и следователно цялата икономика расте.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Татко Щърк Разгледай мнение
                Алонсо, считам те за един от смислените форумци, макар често да не съм бил съгласен с теб. Четох някъде, че когато не получаваш отговор, от това следвало, според теб, че другите не са съгласни с теб. А аз толкова пъти (макар и невинаги) съм бил съгласен, но не считам за необходимо да пиша. Затова ти отговарям – за да ти кажа, че за много неща съм съгласен с теб, оказа се, ако щеш, че харесваме най-много един и същи филм.

                Ще си позволя един коментар по повод една част от твоя коментар, която част и цитирам. Надявам се частичното цитиране не подменя нещо от написаното от теб. Питаш кой ще е ощетен в случая с инвестирането в картофи. Според мен ощетен ще има и това ще са останалите инвестиращи в картофи, понеже ще се окаже, че вече има по-голямо предлагане. Така губещи са всички онези, които вече са се позиционирали в картофения бизнес. Ако изкараш достатъчно картофи за продажба – ясно защо. Ако изкараш само 30 картофа – пак ощетяваш производителите, понеже ще се окажат с един купувач на картофи по-малко. И така нататък. Мога да продължа да разглеждам хипотези. Според мен винаги някой ще претърпи някаква вреда от нечий успех. Неизбежно е. Ако мислим достатъчно глобално и разширим границите на разбиранията си, няма как един твой успех да не попречи някому. Сега, ако твоят продукт е по-добър, можем да броим спечелилите и загубилите от твоята инвестиция, възможно е спечелилите да се окажат повече, много повече, но да се твърди при една инвестиция, че никой друг не губи, е неиздържано... според мен. Възможно е да греша. Ако комуникирам, то е за да се уча, а не за да твърдя, че съм безпогрешен. Поздрави!
                Да, ама с приходите от твоите 30 картофа ти ще си купиш 3 книги или 1 чифт обувки. Освен това, като цяло 30-те картофа, коите ще произведеш ще доведат до ръст на БВП.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Татко Щърк Разгледай мнение
                  Мисля философски за нещата, не искам да вземам отношение към религия, вяра и т.н. Мисля, че става ясно. Не е това мястото, а и предпочитам философия да обсъждам. Отново с уважение към теб и нещата, които пишеш, Алонсо. Поздрави
                  Наистина се изложих. Чел недочел се изказах. Приеми искренните ми извинения. Просто така ми е устроен явно мозъка че като прочета нещо, което да ме впечатли останалото го допрочитам машинално, като през това време мисля за това което ме е впечатлило. Ще работя върху себе си в това отношение.
                  Та по останалото от поста ти аз разсъждавам така:
                  Какъв е смисълът на живота, вселената или всичко останало? Еми хал хабер си нямам. Може и да е 42. Обаче виждам че живея тука на една планета и има някакъв си живот, който постоянно еволюира. Та си викам, че няма да се занимавам с голямата картинка а ще си гледам моята работа. А моята работа за мен очевидно е да еволюирам. Колкото мога аз и да направя децата си по-добри от мен. Явно мухите смятат, че отговарят за еволюцията на магаретата а магаретата смятат че отговарят за развитието на мухите като ги трепат с опашките си. Това са ми сложни неща. Дето се вика аз себе си не мога да оправя а камо ли мухите и магаретата
                  И все пак предпочитам да мисля че да инвестираш е добро. Все пак с това се занимавам и ако мислех че е зло нямаше да мога да се занимавам с това. Все едно да видя два басеина в който се давят деца ама в единият има едно дете а в другият 10. Ще спася там където са десет ако мога да избирам. Та по подобен начин разсъждавам за конкуренцията. Да мачкам конкурентите е добро и точка. Ако пък не участвам в бизнеса все едно при случая с децата да ги оставят да се издавят всичките за да не вземам отношение.

                  Още веднъж благодарности и на колегата открил темата. Тук се чувствам така да се каже в свои води. Мога да си пиша на воля и никой не може да ме набеди за дървен философ.
                  Last edited by Alonso; 13.09.2016, 15:16.
                  Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                    И аз те считам за един от смислените форумци и почти винаги съм съгласен с мненията ти. Този път обаче съм тотално несъгласен Бях сигурен, че някой ще напише такова мнение обаче честно казано точно от теб не го очаквах.
                    Вчера коментирахме това в темата за ню йоркската борса. За вярата че можеш да промениш нещо в света. Та ако всички разсъждаваха подобно на теб, не само че още щяхме да сме в каменната ера ами и въобще нямаше да има еволюция. Представи си, че си в 18-ти век и си измислил фрезата. Ама за да не скапваш конкурентите не я произвеждаш. В крайна сметка за да не навредиш на някой конкурент щеше да стане така че всички да са еднакво зле и да копаят с мотиките.
                    Ако видиш давещо се котенце ще го спасиш ли? Ако го спасиш ще убиеш много лястовичета ама пък така ще спасиш много пеперуди и калинки и т.н Обаче котките са необходими за да подържат популацията на лястовичките. Иначе лястовичките ще изядат всички пеперуди и ще измрат от глад. Та реално котките им правят добро от една гледна точка. Абе сложни въпроси кое е добро и кое е зло. Та ако аз си скъсам задника да садя картофи и произведа много, ще сваля цената и ще направя зло на конкурента си обаче ще ти направя на теб добро, защото ти вместо да дадеш 1000 лева за картофи ще дадеш само 500 и ще можеш да отидеш на почивка. Така ще направя добро и на хотелиера, който ще ти вземе парите, защото иначе нямаше да ги вземе. Този хотелиер като ги вземе тези пари ще ги даде на един майстор да бойдиса за да може догодина като отидеш в същия хотел там да е готино. Майсторът пък вече няма да я кара само на картофи ами ще си купи и нещо друго с допълнителните пари и така до безкрай.

                    Защо ги пиша тези неща? Ами защото ме е яд на такова мислене. Защото ми е мило за родината ми и виждам че точно това мислене ни погубва. Искам българите да мечтаем и да създаваме. Да правим по-хубави телефони от епъл и по-хубави коли от мерцедес и така нататък. Целият проблем на нацията ни за мен е в това че хитър Петър е нациналният ни герой. Дребен мошенник със скъсани гащи, чиято най-голяма хитрост е да си сложи сухият хлебец на парата от скарата. Аз съм правил много бизнеси и винаги съм мачкал конкуренцията и не мога да се сетя за загубена битка. Много конкуренти съм съсипал но това си е техен проблем. Считам обаче, че съм правел добро за теб. За да можеш като отидеш на пазара да си купиш евтина и качествена стока. Ако смяташ че не съм прав, просто като отидеш на магазина се стреми да избираш на-лошите и най-скъпите продукти за да ми правиш на пук
                    Както обикновено се оказва, когато споря с интелигентен човек, единият се е разсеял за онова, което всъщност твърди. Ти написа, цитирам: ''При инвестирането не е задължително някой да губи за да можеш ти да печелиш.''. Аз ти посочих, че не съм съгласен с това, бях сигурен, че не си го премислил като формулировка и ти сам го потвърждаваш с отговора си, с който уж посочваш, че не си съгласен с мен. Ето какво от новия ти отговор имам предвид: ''Та ако аз си скъсам задника да садя картофи и произведа много, ще сваля цената и ще направя зло на конкурента си обаче ще ти направя на теб добро,...''. Прочети двата цитата и кажи не виждаш ли противоречие. В моя отговор изрично написах, именно защото си давах сметка за това: ''Според мен винаги някой ще претърпи някаква вреда от нечий успех. Неизбежно е. Ако мислим достатъчно глобално и разширим границите на разбиранията си, няма как един твой успех да не попречи някому. Сега, ако твоят продукт е по-добър, можем да броим спечелилите и загубилите от твоята инвестиция, възможно е спечелилите да се окажат повече, много повече, но да се твърди при една инвестиция, че никой друг не губи, е неиздържано... според мен.''.

                    Още нещо. Ти започваш отговора си с темата за за вярата за промяната в света. Кой спори за това? Аз лично вярвам, че всичко има смисъл и хаосът е всъщност организиран. В този смисъл на нас хората много неща не ни харесват, но всъщност те са за наше добро. В този смисъл всичко е добро. Но когато живеем нашия си живот, наричаме добри и лоши други неща. Вероятно една болка е знак, че нещо не е както трябва с организма ни. Считаме ли я за нещо добро. Обикновено се оплакваме. Всъщност ти променяш гледната точка към проблема и правиш така нареченото от древните смесване на език и метаезик. Дълго е да го обясня, но вярвам, че ще ме разбереш. Правилата на логиката, формулирани още от Аристотел са валидни и до днес, визирам логическите закони. Но дори и те не могат да се справят с въпроса каква информация за казващия (който е атинянин) носи следното изречение: '' Всички атиняни са лъжци''. Пак повтарям, той е атинянин. Смесването на език и метаезик е много опасно. Тук по аналогия се сблъскваш с нещо като аналогичен проблем. От гледна точка на Висш промисъл, ако вярваме в такъв, всичко е ок. Дори може би и спекулата, за която ти говориш. След като е допусната да се случва изобщо. След като й е оставено място в нашия свят. Но от гледна точка на хората има куп неща, които не са ок за тях, според техния мироглед. Не знам дали ме разбираш, но вярвам, че ще ме разбереш. За едно магаре е ужасно да го хапят мухите. Но вероятно го хапят, за да го извадят от леността му и да го накарат да мисли - и евентуално да измисли да легне в калта, за да се образува защитен слой. Примерно. Лошо нещо ли са мухите за магарето. Определено да, ако можехме да го питаме. Добро нещо ли са от гледна точка развитието му - определено да. Надявам се разбираш какво имам предвид.

                    Мисля философски за нещата, не искам да вземам отношение към религия, вяра и т.н. Мисля, че става ясно. Не е това мястото, а и предпочитам философия да обсъждам. Отново с уважение към теб и нещата, които пишеш, Алонсо. Поздрави
                    Last edited by Татко Щърк; 13.09.2016, 14:19.
                    Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Татко Щърк Разгледай мнение
                      Алонсо, считам те за един от смислените форумци, макар често да не съм бил съгласен с теб. Четох някъде, че когато не получаваш отговор, от това следвало, според теб, че другите не са съгласни с теб. А аз толкова пъти (макар и невинаги) съм бил съгласен, но не считам за необходимо да пиша. Затова ти отговарям – за да ти кажа, че за много неща съм съгласен с теб, оказа се, ако щеш, че харесваме най-много един и същи филм.

                      Ще си позволя един коментар по повод една част от твоя коментар, която част и цитирам. Надявам се частичното цитиране не подменя нещо от написаното от теб. Питаш кой ще е ощетен в случая с инвестирането в картофи. Според мен ощетен ще има и това ще са останалите инвестиращи в картофи, понеже ще се окаже, че вече има по-голямо предлагане. Така губещи са всички онези, които вече са се позиционирали в картофения бизнес. Ако изкараш достатъчно картофи за продажба – ясно защо. Ако изкараш само 30 картофа – пак ощетяваш производителите, понеже ще се окажат с един купувач на картофи по-малко. И така нататък. Мога да продължа да разглеждам хипотези. Според мен винаги някой ще претърпи някаква вреда от нечий успех. Неизбежно е. Ако мислим достатъчно глобално и разширим границите на разбиранията си, няма как един твой успех да не попречи някому. Сега, ако твоят продукт е по-добър, можем да броим спечелилите и загубилите от твоята инвестиция, възможно е спечелилите да се окажат повече, много повече, но да се твърди при една инвестиция, че никой друг не губи, е неиздържано... според мен. Възможно е да греша. Ако комуникирам, то е за да се уча, а не за да твърдя, че съм безпогрешен. Поздрави!
                      И аз те считам за един от смислените форумци и почти винаги съм съгласен с мненията ти. Този път обаче съм тотално несъгласен Бях сигурен, че някой ще напише такова мнение обаче честно казано точно от теб не го очаквах.
                      Вчера коментирахме това в темата за ню йоркската борса. За вярата че можеш да промениш нещо в света. Та ако всички разсъждаваха подобно на теб, не само че още щяхме да сме в каменната ера ами и въобще нямаше да има еволюция. Представи си, че си в 18-ти век и си измислил фрезата. Ама за да не скапваш конкурентите не я произвеждаш. В крайна сметка за да не навредиш на някой конкурент щеше да стане така че всички да са еднакво зле и да копаят с мотиките.
                      Ако видиш давещо се котенце ще го спасиш ли? Ако го спасиш ще убиеш много лястовичета ама пък така ще спасиш много пеперуди и калинки и т.н Обаче котките са необходими за да подържат популацията на лястовичките. Иначе лястовичките ще изядат всички пеперуди и ще измрат от глад. Та реално котките им правят добро от една гледна точка. Абе сложни въпроси кое е добро и кое е зло. Та ако аз си скъсам задника да садя картофи и произведа много, ще сваля цената и ще направя зло на конкурента си обаче ще ти направя на теб добро, защото ти вместо да дадеш 1000 лева за картофи ще дадеш само 500 и ще можеш да отидеш на почивка. Така ще направя добро и на хотелиера, който ще ти вземе парите, защото иначе нямаше да ги вземе. Този хотелиер като ги вземе тези пари ще ги даде на един майстор да бойдиса за да може догодина като отидеш в същия хотел там да е готино. Майсторът пък вече няма да я кара само на картофи ами ще си купи и нещо друго с допълнителните пари и така до безкрай.

                      Защо ги пиша тези неща? Ами защото ме е яд на такова мислене. Защото ми е мило за родината ми и виждам че точно това мислене ни погубва. Искам българите да мечтаем и да създаваме. Да правим по-хубави телефони от епъл и по-хубави коли от мерцедес и така нататък. Целият проблем на нацията ни за мен е в това че хитър Петър е нациналният ни герой. Дребен мошенник със скъсани гащи, чиято най-голяма хитрост е да си сложи сухият хлебец на парата от скарата. Аз съм правил много бизнеси и винаги съм мачкал конкуренцията и не мога да се сетя за загубена битка. Много конкуренти съм съсипал но това си е техен проблем. Считам обаче, че съм правел добро за теб. За да можеш като отидеш на пазара да си купиш евтина и качествена стока. Ако смяташ че не съм прав, просто като отидеш на магазина се стреми да избираш на-лошите и най-скъпите продукти за да ми правиш на пук
                      Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                        ... При инвестирането не е задължително някой да губи за да можеш ти да печелиш. Ако инвесирам в двора си един картоф и след време извадя от там 30 картофа кой губи за да мога аз да спечеля? ...
                        Алонсо, считам те за един от смислените форумци, макар често да не съм бил съгласен с теб. Четох някъде, че когато не получаваш отговор, от това следвало, според теб, че другите не са съгласни с теб. А аз толкова пъти (макар и невинаги) съм бил съгласен, но не считам за необходимо да пиша. Затова ти отговарям – за да ти кажа, че за много неща съм съгласен с теб, оказа се, ако щеш, че харесваме най-много един и същи филм.

                        Ще си позволя един коментар по повод една част от твоя коментар, която част и цитирам. Надявам се частичното цитиране не подменя нещо от написаното от теб. Питаш кой ще е ощетен в случая с инвестирането в картофи. Според мен ощетен ще има и това ще са останалите инвестиращи в картофи, понеже ще се окаже, че вече има по-голямо предлагане. Така губещи са всички онези, които вече са се позиционирали в картофения бизнес. Ако изкараш достатъчно картофи за продажба – ясно защо. Ако изкараш само 30 картофа – пак ощетяваш производителите, понеже ще се окажат с един купувач на картофи по-малко. И така нататък. Мога да продължа да разглеждам хипотези. Според мен винаги някой ще претърпи някаква вреда от нечий успех. Неизбежно е. Ако мислим достатъчно глобално и разширим границите на разбиранията си, няма как един твой успех да не попречи някому. Сега, ако твоят продукт е по-добър, можем да броим спечелилите и загубилите от твоята инвестиция, възможно е спечелилите да се окажат повече, много повече, но да се твърди при една инвестиция, че никой друг не губи, е неиздържано... според мен. Възможно е да греша. Ако комуникирам, то е за да се уча, а не за да твърдя, че съм безпогрешен. Поздрави!
                        Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от misanthrope Разгледай мнение
                          Е няма как да ме убедиш, че саденето на картофи е инвестиране Като копаш, това е труд, не е инвестиране. Инвестираш излишъка. И от там вече, когато говорим за излишъка, там играта е с нулев резултат да. Иначе труда който полагаш за себе си е друга работа
                          Инвестиране е когато засаждаш собственият си картоф в собствената си градина със собственият си труд. Можеш да извадиш 50 картофа или нула картофа. Зависи как си го засял и как си го гледал и колко труд си инвестирал. Труда е да вземеш един работник и да му дадеш 5 лева да засади картофа. Всеки труд струва хикс пари защото там е сигурното. Значи ако аз например днес ходя да копам картофи, инвеститора в картофи ще ми даде 50 лева. Ми толкова върви надника. Ако обаче си копам моите си картофи мога днес с труда си да спечеля 1000 лева или да загубя 1000 лева. Там е разликата между инвестирането и работенето
                          Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                            Това е парадокс. Ползваме някакви думи в разговорите ни. Инвестиции, спекулации или спестявания а се оказва че всеки разбира различни неща под тези думи Та ще дам моето определение за тези понятия.
                            Да спестяваш за мен означава да се опитваш да съхраняваш вече спечеленото. Първата цел на спестяването е сигурността. Тоест спестителя се опитва максимално сигурно да запази допълнителният труд, който поради някаква причина е положил.
                            Да инвестираш за мен означава да създаваш нещо. Може да призвеждаш домати или смартфони или пък да направиш някаква услуга или пък да си купиш акции в някоя компания, която се занимава с такива неща. За мен няма разлика. При инвестирането не е задължително някой да губи за да можеш ти да печелиш. Ако инвесирам в двора си един картоф и след време извадя от там 30 картофа кой губи за да мога аз да спечеля? Ще инвестирам пари за един картоф и време за да изкопая дупката и да го заровя там. Мога да си купя катрофа, мога и да го взема на заем от някой. Мога аз да изкопая дупката а мога и да накарам някой друг да я изкопае срещу обещанието да му платя например 10 картофа Та при инвестирането можеш да инвестираш пари / свои или чужди/, можеш да инвестираш и време или пък собствен имот и т.н Целата на инвестирането е добавяне на стойност или печалба. Та от моя гледна точка инвестирането и спестяването имат общо колкото прасе и космос
                            Спекулирането за мен е някакви си игрчори дето се мислят за големи умници и се надлъгват помежду си. Комарджии вярващи в ТА, звездите, гледането на боб и черна магия. Е там наистина някой за да спечели, трябва друг да загуби. Тези нямат нищо общо с инвеститорите. Много често не знаят какво произвежда компанията с която спекулират. За тях търговията е просто една графика
                            Е няма как да ме убедиш, че саденето на картофи е инвестиране Като копаш, това е труд, не е инвестиране. Инвестираш излишъка. И от там вече, когато говорим за излишъка, там играта е с нулев резултат да. Иначе труда който полагаш за себе си е друга работа

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение
                              че между спестявания и инвестиции на практика няма разлика.

                              И в двата случая опираме обикновено до търговия на пазарите на финансови инструменти, която, погледнато от математическа гледна точка, е игра с нулев резултат - за да спечели един, трябва друг да загуби.
                              Това е парадокс. Ползваме някакви думи в разговорите ни. Инвестиции, спекулации или спестявания а се оказва че всеки разбира различни неща под тези думи Та ще дам моето определение за тези понятия.
                              Да спестяваш за мен означава да се опитваш да съхраняваш вече спечеленото. Първата цел на спестяването е сигурността. Тоест спестителя се опитва максимално сигурно да запази допълнителният труд, който поради някаква причина е положил.
                              Да инвестираш за мен означава да създаваш нещо. Може да призвеждаш домати или смартфони или пък да направиш някаква услуга или пък да си купиш акции в някоя компания, която се занимава с такива неща. За мен няма разлика. При инвестирането не е задължително някой да губи за да можеш ти да печелиш. Ако инвесирам в двора си един картоф и след време извадя от там 30 картофа кой губи за да мога аз да спечеля? Ще инвестирам пари за един картоф и време за да изкопая дупката и да го заровя там. Мога да си купя катрофа, мога и да го взема на заем от някой. Мога аз да изкопая дупката а мога и да накарам някой друг да я изкопае срещу обещанието да му платя например 10 картофа Та при инвестирането можеш да инвестираш пари / свои или чужди/, можеш да инвестираш и време или пък собствен имот и т.н Целата на инвестирането е добавяне на стойност или печалба. Та от моя гледна точка инвестирането и спестяването имат общо колкото прасе и космос
                              Спекулирането за мен е някакви си игрчори дето се мислят за големи умници и се надлъгват помежду си. Комарджии вярващи в ТА, звездите, гледането на боб и черна магия. Е там наистина някой за да спечели, трябва друг да загуби. Тези нямат нищо общо с инвеститорите. Много често не знаят какво произвежда компанията с която спекулират. За тях търговията е просто една графика
                              Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от misanthrope Разгледай мнение
                                Мисля че вече обясних, можеш да наричаш покупката на кисело мляко инвестиране в айрян, няма да ти преча, живей си със заблудите че инвестираш в здраве, но до момента само сипеш неопределени понятия като качествен живот, здравословен живот, и там подобни, което е пълен смех така че мисля изяснихме ситуацията
                                ОК- Съгласен

                                Коментар

                                Working...
                                X