IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фундаментални основи на дългосрочното инвестиране ( философско-кръчмарска тема)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
    Опции и сертификати не съм търгувал и ще трябва да се ограмотя. Относно VIX, не мисля, че е моят инструмент. Извинявам се за тъпия въпрос, но какво е "SH"?
    https://finance.yahoo.com/quote/SH?ltr=1

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
      опции, сертификати, VIX и през опции и през етф, шорт етф и - при тях загубата ти е ограничена - за разлика от откровения шорт. Ако не си правил подобно нещо или се чувстваш неудобно с къси SH е може би най-добрия вариант.
      Опции и сертификати не съм търгувал и ще трябва да се ограмотя. Относно VIX, не мисля, че е моят инструмент. Извинявам се за тъпия въпрос, но какво е "SH"?
      Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• А на въпроса дали навън може да пада а тук да расте - за кратък период може, за дълъг не. Т.е. може на запад да има корекция, а тук да има ръст, но е много малко вероятно на запад да има срив, а тук да растем.

Коментар

Това е много важен за мен въпрос, на който все още не съм намерил отговор: Има ли и ако да - кой е този инструмент, който би ми дал доходност при спад на борсите. Условието обаче е да не търгувам къси.
          опции, сертификати, VIX и през опции и през етф, шорт етф и - при тях загубата ти е ограничена - за разлика от откровения шорт. Ако не си правил подобно нещо или се чувстваш неудобно с къси SH е може би най-добрия вариант.

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
            Няма как да е иначе, драстичен спад навън означава ликвидна криза там, а смятай това как ще се пренесе тук. При описаният сценарий Софикс ще забие набързо до между 100 и 200, естествено след това макар и по-бавно ще даде над 100%.
            Не означава ликвидна криза. Или поне не еднозначно - миналия път това предизвика срива, но изобщо не е задължително това да се потвори. голям спад на запад може да се получи от стагфлация например. нещо което изглежда доста вероятно всъщност.

Или от война, да кажем южна и северна корея почнат да се замерват с ракети и това обтегне отношенията между света и китай. Което все повече също изглежда вероятно.

Или пък директно от криза в китай. Сега гледах че цените на имотите в Шенжен са по-високи от тези в Лондон -като само за последната година мисля че са порастнали с 60% - съотношение доход цена на жилище почти в цял китай е над 20, в Шенжен е 65. За сравнение в САЩ е едноцифрено число, и дори и в Лондон е под 20.

Искам да кажа че срив може да се получи по много причини - и ликвидна криза е в същност най-малко вероятния при положение че развития свят е зарит с безплатни пари.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
              Ако искаш да не губиш при голям срив навън има си други инструменти, неналични на бфб.
              Това е много важен за мен въпрос, на който все още не съм намерил отговор: Има ли и ако да - кой е този инструмент, който би ми дал доходност при спад на борсите. Условието обаче е да не търгувам къси.

Коментар

• Първоначално изпратено от Татко Щърк Разгледай мнение
                Въпросът ми е какво можем според вас да очакваме с нашия пазар, ако пазарите навън започнат яко да падат (понеже едни форумци очакват ръст, други спад и т.н.). Смятате ли, че е възможно този път да не ги последваме в спада. А може ли да се качваме същевременно? .
                Естествено че НЕ.
                Ако искаш да не губиш при голям срив навън има си други инструменти, неналични на бфб. Всъщност ако тръгне добре и с ликвидност етф-а на саламджията лилипут - може да му влезеш накъсо да се защитиш донякъде.

Ако европа кихне, на нисе не им пука особено, ала ние отма ще си хванем ако не пневмония то поне бронхит.
                Ала ако отвъд локвата се разкихат - те тогава пневмонията по всички пазари е сигура нещо.

Та с една дума - и следващия път надали ще има за бфб this time is different....

Коментар

..................................
                  Без да имам нищо в предвид.
                  Психологията мания ли ти е?

Коментар

Каквото и да провокира спада, той сам по себе си променя цената на капитала. Щом има реализиран спад, то или лекарството не е проработило, или не е дадено заради страничните му ефекти.
                    Може и да бъркам.

Коментар

Криза там може да се провокира от различни фактори, сред които и описания от теб. Обаче, за разлика от всички останали, срещу този имат неотказно лекарство.
                      Каквото и да провокира спада, той сам по себе си променя цената на капитала. Щом има реализиран спад, то или лекарството не е проработило, или не е дадено заради страничните му ефекти.

Коментар

Няма как да е иначе, драстичен спад навън означава ликвидна криза там, а смятай това как ще се пренесе тук. При описаният сценарий Софикс ще забие набързо до между 100 и 200, естествено след това макар и по-бавно ще даде над 100%.
                        Криза там може да се провокира от различни фактори, сред които и описания от теб. Обаче, за разлика от всички останали, срещу този имат неотказно лекарство.

Коментар

С първото съм съгласен, но за втората част от изречението според мен грешиш.

Коментар

Можем да очакваме спадащи печалби и няколко фалита на компании на БФБ, можем и да очакваме високи лихви по депозитите...
                            С първото съм съгласен, но за втората част от изречението според мен грешиш.

Коментар

Въпросът ми е какво можем според вас да очакваме с нашия пазар, ако пазарите навън започнат яко да падат (понеже едни форумци очакват ръст, други спад и т.н.). Смятате ли, че е възможно този път да не ги последваме в спада. А може ли да се качваме същевременно?
                              Можем да очакваме спадащи печалби и няколко фалита на компании на БФБ, можем и да очакваме високи лихви по депозитите...

Коментар

• Не е по темата може би, но използвам случая да си задам въпроса, а ако адресатите му преценят, нека отговорят в тема, в която преценят.

Аз се интересувам само от БФБ. Защо е така, това е дълга тема. За мен парите не са главна цел, но самата суматоха около тях, суетенето на тълпите и техните страсти са един от източниците да разбирам важни и интересни неща за света, хората около мен. Ако кажеш на някой, че има хора, за които парите не са висша цел, е много възможно да не те разбере, понеже е тесногръд човек (спрямо друг). Не трябва такъв човек да бъде упрекван. Подмини го с уважение, това е неговият път.. това е неговата заблуда, така както всеки се заблуждава за много неща... и аз не правя изключение.

В този смисъл да си задам въпроса. Не се вълнувам от чуждите пазари в прекия смисъл на думата. Не твърдя дали ги харесвам или не. Не твърдя дали очаквам да падат или да се вдигат, още по-малко пък мога да знам какво следва. Аз съм лаик, не го забравяйте. Последните години на запад са преимуществено нагоре, а виждаме какво става тук у нас, т.е. този сценарий го гледаме и в момента, затова не ми е толкова интересен като хипотеза (макар изминалите събития да не са гаранция за бъдещите). Въпросът ми е какво можем според вас да очакваме с нашия пазар, ако пазарите навън започнат яко да падат (понеже едни форумци очакват ръст, други спад и т.н.). Смятате ли, че е възможно този път да не ги последваме в спада. А може ли да се качваме същевременно? Интересно ми е да чуя мнения на хора, които пишат и по теми, отнасящи се до други пазари. Визирам Мишо, Ники, дддд, Алонсо, Равния може би, макар да се подвизава на много места. Нека даде мнение всеки, който иска да сподели, интересни са ми много хора тук, няма как да изброя всички, някои пишат по-рядко. Едва ли мога да посоча някой форумец, с когото съм съгласен за всичко. Държа да чета различни гледни точки, а не само да се наслаждавам на мнението на хора, мислещи като мен. Пак повтарям, че нямам идея какво предстои на нашия или на чуждите пазари, просто обичам да изследвам всички възможни хипотези и сценарии, различни гледни точки, различни мнения.

Притежавам акции на БФБ. Възможно е да греша за нещо или за всичко от написаното. Препоръки нямам никакви.
                                Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

Коментар

Working...
                                X