IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фундаментални основи на дългосрочното инвестиране ( философско-кръчмарска тема)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
    То по принцип всички сме оптимистични за това което държим, иначе що да го правим.
    Отделно едва ли има и един инвестиран тук който да има нещо против да порасне всичко 3-4 пъти...ама между мечтите и реалността има голяма пропаст.

    Остави малко психологията и езоповския си език и ми отговори ( ако искаш разбира се) - ти лично какви конкретни рискове виждаш които могат да пречупят оптимизма ти.....било локални или глобални ?
    Учените установили, че щом хората открият колко лесно е да си представиш нещо, те надценяват вероятността то действително да се случи.Тъй като повечето от нас се упражняват да си представят повече хубави, отколкото лоши неща, склонни сме да надценяваме вероятността, че действително ще ни се случат хубави неща, което ни кара да бъдем нереалистично оптимистични относно бъдещето.
    Например американските колежани очакват да живеят повече, да задържат брака си по-дълго и да пътуват до Европа по-често от средното.Вярват, че е много по-вероятно да имат надарени деца, да притежават собствен дом и да се появят във вестниците и много по-малко вероятно да преживеят инфаркт, венерическа болест, проблем с пиенето, автомобилна катастрофа, счупване на кост или пародонтоза. Американците от всички възрасти очакват бъдещето им да е по-добро от настоящето.Тези преобладаващо оптимистични очаквания относно личното ни бъдеще трудно могат да бъдат разрушени: преживяването на земетресение кара хората да станат временно реалисти и да приемат риска да умрат при бедствие в бъдещето, но след няколко седмици дори и оцелелите при земетресение се връщат към нормалното си ниво на неоснователен оптимизъм.[
    Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Татко Щърк Разгледай мнение
      Благодаря на всички включили се. Всеки отговор ми беше интересен. Някои отговори бяха много интересни, особено на 2-3 участника. Намирам наистина много общи неща с дддд в очакванията, това ми усещане за близост в очакванията не е от вчера и се радвам, че е от многословните форумци, затова нека не се извинява, когато е многословен. Има детайли сред нещата, които пише и е писал, с които не се считам за особено запознат, с други неща не съм бил съгласен, но като цяло сред активните форумци мисля е човекът, в чиито писания виждам най-много сходства с моите очаквания. Вероятно някои от нещата, които си мисля, са повлияни от него през годините, понеже чета форума отдавна и той е сред форумците, чиито мнения чета внимателно, за съжаление не всички са така активни във форума. Неведнъж съм писал, че ми липсват мненията на БигБеар например (нека не изреждам всички, чиито коментари обичам, някои пишат активно и са писали и в тази тема... някои пък пишат активно, начетени са, не ги смятам за добър пример за подражание, но е полезно да чета гледната им точка). Трудно е да отделя моите мисли от това, което ми е повлияло през годините от един или друг форумец. Понякога си мисля, че съм още по-голям оптимист от дддд, тъй като се надявам на още по-осезателен ръст на борсата ни в още по-кратки срокове от посочените от него, а преди месеци мисля беше писал дори за срок около 10 години и го бях питал защо така отдалечи хоризонта ( може и да бъркам числото). Не бързам за никъде, бих се радвал посоката ми на мислене да е правилна, за сроковете проблем не правя . За мен регионът на ЦИЕ също е много перспективен завбъдеще и ако съм прав за това се надявам тенденциите да не ни подминат.

      Не твърдя, че скоро очаквам сривове навън, както мнозина говорят. Интересна ми беше тази хипотеза да осмисля с коментари и на други хора. А какво ще става у нас и в чужбина – нямам представа. Дори и да имам очаквания, не смея да ги твърдя, за да не подведа някого, затова и постовете ми са така внимателни, обяснителни и досадни предполагам.

      Притежавам акции на БФБ. Възможно е да греша за нещо или за всичко от написаното. Препоръки нямам никакви.

      Сроковете действително се оказаха съвсем кратки . Признавам, че надминаха дори моите очаквания дотук, а как ще е занапред, не твърдя, само времето ще покаже. Използвам случая да поздравя dddd, чиито мнения съм считал за едни от най-интересните за четене. В цитираното мнение споменавам и BigBear, затова нека поздравя и него, понеже видях, че тази седмица е наминал във форума. Има много форумци, които намирам за качествени, но няма да изреждам, понеже ще пропусна някого, а и не е това целта на този пост. Не препоръчвам собствените си стратегии на борсата, нито препоръчвам нечии други стратегии, било то и на форумци, в чиито мнения намирам нещо интересно за себе си. Притежавам акции на БФБ, но препоръки нямам никакви.
      Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
        То по принцип всички сме оптимистични за това което държим, иначе що да го правим.
        Отделно едва ли има и един инвестиран тук който да има нещо против да порасне всичко 3-4 пъти...ама между мечтите и реалността има голяма пропаст.

        Остави малко психологията и езоповския си език и ми отговори ( ако искаш разбира се) - ти лично какви конкретни рискове виждаш които могат да пречупят оптимизма ти.....било локални или глобални ?
        Пипбел, малко съм изненадан, че би ти бил интересн отговор от мен, с оглед, че аз наистина бягам от конкретиката. До голяма степен е така, понеже не желая да създавам внушения. Притеснявам се да не препредам очакванията си някому и от това той да загуби. Затова вероятно съм досаден на моменти.

        Но ще ти отговоря. Винаги бих коментирал въпрос, адресиран към мен, при това ти си един от смислените форумци.

        Рискове не смятам за необходимо да обсъждам по начина, по който ти си го представяш. Просто защото рисковете са преповтаряни не знам вече от колко на брой хора, форумци, брокери, икономисти и т.н. - наши си вътрешни рискове, рискове глобални.... наистина ли искаш да ги чуеш още веднъж...

        За мен въпросът е не да намеря някакъв нов, непознат до този момент риск. Да, мисля и аз за такива, но всъщност съм склонен да смятам, че когато се случи криза и спадове на пазарите, това е някак неочаквано за повечето. Случва се по начин, който не е популярен, някак неподготвени сме за него, понеже ако бихме били подготвени какво следва, то тогава що за криза ще е това... не знам, така си мисля, може би греша.

        За мен предизвикателство е не да намеря най-важният риск измежду вече споменатите. Не ми е голямо предизвикателство и да открия някакъв нов. За мен най-голямо предизвикателство е да усетя как масите възприемат наличните вече и обсъждани рискове. Понеже именно движението на масите и парите им ще е много важна част от това как ще се представят пазарите. В този смисъл дддд писа как почти всеки очаквал спадове навън (написа като изключение Мишо, вероятно има и други форумци). Когато всички очакват нещо да се случи, аз съм склонен да смятам, че то няма да се случи. Не и в сроковете, в които другите очакват. Следвам подобна логика на нещата, но не съм достатъчно дълго на пазара, за да мога да кажа дали мисля правилно.

        Опитвам се в проблема да намирам възможност. Наскоро споменах, че съм купил някои акции, които ми се видяха перспективни, срещнах от някои форумци присмех, недоверие и т.н. а движението на споменатите акции надмина очакванията ми. Когато ги купувах, сам не очаквах след това да реализират подобни бързи движения. За да купя едни, продавах други, но понеже видях голяма доза оптимизъм пред пазара ни, осигурих си извънредно и външен кеш, за да купя други. Няма да се преповтарям, който иска, нека ми проследи мненията. При всички тях, а и при повечето акции, които съм купувал, съм поемал риска да бъда различен. Самото ми пребиваване на борсата е плуване срещу течението. Нямам за цел сега да си описвам портфейла. Правил съм го неотдавна, има някои промени. Много смислени форумци почти не пишат, понеже се сблъскват с безделници, които се опитват да компенсират личностни дефицити, посредством тролене и заяждане. Кой има време да се обяснява с такива... Търсят да се хванат за нещо, ако им се връзваш, значи да осмислиш деня им, докато си измислят поредната нападка. За мен троловете са важни, понеже по тях си сверявам часовника за очакванията на тъплата, за масовия тип мислене.

        Както винаги, и сега ще подчертая, че съм един лаик, който не трябва да бъде слушан за нищо. Не знам какъв ще е портфейлът ми в следващия момент, понеже често го променям, опитвайки се да сменям "коня" за някой, който ми изглежда по-бърз. Понякога съм прав, понякога греша. Не искам някой да ме възприема като успешен. Търговията с акции носи финансов риск.

        Вероятно няма да мога да пиша поне ден-два. В случай, че някой очаква коментар за нещо. Моля онзи, който не желае да ме чете, просто да ме скролва.

        Притежавам акции на БФБ. Възможно е да греша за нещо или за всичко от написаното. Препоръки нямам никакви.

        Хубав ден на всички!
        Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Татко Щърк Разгледай мнение

          Не твърдя, че скоро очаквам сривове навън, както мнозина говорят. Интересна ми беше тази хипотеза да осмисля с коментари и на други хора. А какво ще става у нас и в чужбина – нямам представа. Дори и да имам очаквания, не смея да ги твърдя, за да не подведа някого, затова и постовете ми са така внимателни, обяснителни и досадни предполагам.
          То по принцип всички сме оптимистични за това което държим, иначе що да го правим.
          Отделно едва ли има и един инвестиран тук който да има нещо против да порасне всичко 3-4 пъти...ама между мечтите и реалността има голяма пропаст.

          Остави малко психологията и езоповския си език и ми отговори ( ако искаш разбира се) - ти лично какви конкретни рискове виждаш които могат да пречупят оптимизма ти.....било локални или глобални ?

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Татко Щърк Разгледай мнение
            Благодаря на всички включили се. Всеки отговор ми беше интересен. Някои отговори бяха много интересни, особено на 2-3 участника. Намирам наистина много общи неща с дддд в очакванията, това ми усещане за близост в очакванията не е от вчера и се радвам, че е от многословните форумци, затова нека не се извинява, когато е многословен. Има детайли сред нещата, които пише и е писал, с които не се считам за особено запознат, с други неща не съм бил съгласен, но като цяло сред активните форумци мисля е човекът, в чиито писания виждам най-много сходства с моите очаквания. Вероятно някои от нещата, които си мисля, са повлияни от него през годините, понеже чета форума отдавна и той е сред форумците, чиито мнения чета внимателно, за съжаление не всички са така активни във форума. Неведнъж съм писал, че ми липсват мненията на БигБеар например (нека не изреждам всички, чиито коментари обичам, някои пишат активно и са писали и в тази тема... някои пък пишат активно, начетени са, не ги смятам за добър пример за подражание, но е полезно да чета гледната им точка). Трудно е да отделя моите мисли от това, което ми е повлияло през годините от един или друг форумец. Понякога си мисля, че съм още по-голям оптимист от дддд, тъй като се надявам на още по-осезателен ръст на борсата ни в още по-кратки срокове от посочените от него, а преди месеци мисля беше писал дори за срок около 10 години и го бях питал защо така отдалечи хоризонта ( може и да бъркам числото). Не бързам за никъде, бих се радвал посоката ми на мислене да е правилна, за сроковете проблем не правя . За мен регионът на ЦИЕ също е много перспективен завбъдеще и ако съм прав за това се надявам тенденциите да не ни подминат.

            Не твърдя, че скоро очаквам сривове навън, както мнозина говорят. Интересна ми беше тази хипотеза да осмисля с коментари и на други хора. А какво ще става у нас и в чужбина – нямам представа. Дори и да имам очаквания, не смея да ги твърдя, за да не подведа някого, затова и постовете ми са така внимателни, обяснителни и досадни предполагам.

            Притежавам акции на БФБ. Възможно е да греша за нещо или за всичко от написаното. Препоръки нямам никакви.
            и на мен!

            Коментар


            • Благодаря на всички включили се. Всеки отговор ми беше интересен. Някои отговори бяха много интересни, особено на 2-3 участника. Намирам наистина много общи неща с дддд в очакванията, това ми усещане за близост в очакванията не е от вчера и се радвам, че е от многословните форумци, затова нека не се извинява, когато е многословен. Има детайли сред нещата, които пише и е писал, с които не се считам за особено запознат, с други неща не съм бил съгласен, но като цяло сред активните форумци мисля е човекът, в чиито писания виждам най-много сходства с моите очаквания. Вероятно някои от нещата, които си мисля, са повлияни от него през годините, понеже чета форума отдавна и той е сред форумците, чиито мнения чета внимателно, за съжаление не всички са така активни във форума. Неведнъж съм писал, че ми липсват мненията на БигБеар например (нека не изреждам всички, чиито коментари обичам, някои пишат активно и са писали и в тази тема... някои пък пишат активно, начетени са, не ги смятам за добър пример за подражание, но е полезно да чета гледната им точка). Трудно е да отделя моите мисли от това, което ми е повлияло през годините от един или друг форумец. Понякога си мисля, че съм още по-голям оптимист от дддд, тъй като се надявам на още по-осезателен ръст на борсата ни в още по-кратки срокове от посочените от него, а преди месеци мисля беше писал дори за срок около 10 години и го бях питал защо така отдалечи хоризонта ( може и да бъркам числото). Не бързам за никъде, бих се радвал посоката ми на мислене да е правилна, за сроковете проблем не правя . За мен регионът на ЦИЕ също е много перспективен завбъдеще и ако съм прав за това се надявам тенденциите да не ни подминат.

              Не твърдя, че скоро очаквам сривове навън, както мнозина говорят. Интересна ми беше тази хипотеза да осмисля с коментари и на други хора. А какво ще става у нас и в чужбина – нямам представа. Дори и да имам очаквания, не смея да ги твърдя, за да не подведа някого, затова и постовете ми са така внимателни, обяснителни и досадни предполагам.

              Притежавам акции на БФБ. Възможно е да греша за нещо или за всичко от написаното. Препоръки нямам никакви.
              Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

              Коментар


              • Първоначално изпратено от stanis Разгледай мнение
                Без да имам нищо в предвид.
                Психологията мания ли ти е?
                За мен психологията е интересна, но в никакъв случай не бих употребил думата „мания“. Имам много интереси, учил съм различни неща, а ако говорим за интерес към нещо, по-скоро философията ме вълнува. Интересен ми е глобалният поглед към нещата, да достигам до глобални изводи за нещата посредством разсъждения и да прилагам изводите си към заобикалящия ме свят, посредством дедукция. Ако изводите на глобално ниво са правилни, те биха били полезни към всяка сфера от живота ни, така съм склонен да мисля. Предпочитам движението от общо към частно, а не обратното. Освен това индуктивните умозаключения имат една неприятна характеристика и тя е, че те винаги имат вероятностен характер. Всички лебеди са бели, ама открили черните лебеди край Австралия и индуктивният извод за белите лебеди се оказал погрешен. Оттам и черните лебеди са се превърнали в нарицателно за нещо непредвидено, разбъркващо досегашните представи (нямам претенциите това да е легална дефиниция). А именно философията позволява максимално глобално обобщаване, докато психологията разглежда по-частни ситуации. За мен психологията и философията имат силна връзка. Силно ме вълнува психологията на хората, в случая на участниците на пазара, както психологията на неучастващите, но това за мен е само парче от пъзела в едно философско размишление. Не желая да бъда възприеман като някакъв велик мислител , който много разбира някакви неща и на когото може да се вярва. Нищо такова. Не желая някой да смята, че може да научи нещо от мен. Греша за много неща.Аз съм лаик. Във всичко. Пиша си само...

                Притежавам акции на БФБ. Възможно е да греша за нещо или за всичко от написаното. Препоръки нямам никакви.
                Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

                Коментар


                • dddd, виждам, че 120 мин. след въпроса ми, все още няма отговор, въпреки че си на линия. Разбира се, че не си длъжен да отговаряш, но би ли споделил защо не го правиш, поне от куртоазия? Нещо от рода на "не чета постовете ти ", "нямам отговор", "твърде елементарен въпрос" и т.н. биха ми свършили работа.
                  Last edited by 15%; 17.09.2016, 01:33.
                  Пътека се прави камък по камък!

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                    Татко щрък, питал си как според мен ще
                    dddd, искам да те питам нещо и се надявам на конкретен отговор. Ако смяташ, че световните пазари ще претърпят крах, но не искаш да влагаш пари в нищо, което е свързано с къси позиции на каквото и да било, какво би направил? Какво би си купил?
                    Пътека се прави камък по камък!

                    Коментар


                    • Татко щрък, питал си как според мен ще реагира нашата борса при евентуален срив на запад. Според мен въпроса е доста сложен и не може да му се отговори с една дума и за съжаление ще стане малко дълго. Първо искам да направя едно малко отклонение. Повечето хора се влияят в очакванията си за бъдещето в зависимост от това, което им се е случило в близкото минало. Масово хората са песимисти не защото ще се случи някакво ужасно събитие а защото скоро им се е случило такова, тоест в нашият случай са загубили пари.
                      Казвам, че отговора не е еднозначен защото българската борса е преживявала два срива на западните пазари и в двата случая реагира по различен начин. След спукването на дотком балона пазарите навън се сринаха а тукашният започна да расте. Двата процеса си вървяха паралелно. През 2008ма година техният срив и нашият си вървяха ръка за ръка. За да си отговорим на въпроса какво ще се случи трябва да видим разликите между двете ситуации. На първо място през 2000 година на пазара ни нямаше чужденци а през 2008 ма те бяха много. Така погледнато през 2000 година нямаше връзка между нашият пазар и външните такива, докато през 2008 тя беше в пъти по-голяма. Според мен нашият пазар отново се е превърнал във фронтиър маркет, без връзка с останалият свят. Чужденци няма следователно няма как да има масови тегления отвън. Остава местните спекуланти да продават с цел да купуват активи в чужбина. Според мен това е малко вероятно да се случи. Оборотите са сходни с тези от 2001 година и сме много далеч от тези 15-20 милиона дневно, които правехме през 2007 ма. Освен това двете кризи навън бяха по-различни. Докато дотком балона доведе до промяна на дългосрочните цикли и бичият пазар при финансовите активи беше сменен от бичи при суровините то 2008 беше най-обикновен маркет краш в общи линии по всички класове активи. Според мен е малко вероятно в близко бъдеще да имаме криза поради няколко причини. Първо те винаги идват изневиделица. Никога не са очаквани и никога не са предсказвани. Винаги има серия от апокалиптици, които в продължение на десетилетия пророкуват срив и рано или късно той се случва и точно в този момент някой неизвестен професор, който го е предрекъл става звезда, докато минат десет години и никой не го помни. Сега всички са песимисти. Всички очакват срив на запад. Не познавам човек, който да не ми говори за това. Може би само Мишо е изключение. Това не е среда за обща криза. Тя идва когато никой не е готов за нея. Освен това според моите си теории за начало на предният мечи цикъл на финансовите пазари трябва да броим 2000 година. Тогава финансовите активи се сринаха и почнахме да надуваме суровините. Този мечи цикъл приключи през 2011 и според мен събитието, което маркира края му беше свалянето на кредитният рейтинг на САЩ и рекордите при златото и швейцарският франк. От тогава суровините са надолу а финансовите активи нагоре. Личните ми наблюдения са, че дългосрочният бичи тренд при финансовите активи продължава 15-20 години и е по-дълъг от мечият който е десетина. До момента са минали само 5 години и съм дълбоко скептичен за някакъв тотален срив на външните пазари. По всяко време може да има дълбока корекция и над 20 процента, но няма да е по-лошо от това през 1987 година а виж колко незначително изглежда на голямата графика.
                      Интересно е при някаква тежка корекция или кратък мечи пазар къде биха отишле парите? Те ще искат да отидат някъде. През 2000 година отидоха в суровини и развиващите се пазари от БРИКС. През 2008 в швейцарски франкове и злато. Въпроса е къде биха отишли сега? Аз продължавам да считам, че най-бързо развиващият се регион в света ще бъдат новите членки на ЕС и те ще привлекат доста пари. Румъния вече е на 6 процента растеж а България и другите държави са някъде между 3 и три и половина. Всичко сочи, че през втората половина на годината нашият растеж ще се ускори и вероятно ще доближи 3,5 процента. Така погледнато е възможно да се превърнем в някаква форма на убежище за парите. Колкото и невероятно да звучи в момента. Аз вярвам в рефлективността и, че мисленето е неразделна част от действителността и не може да бъде разглеждано по отделно. Самата идея, че региона расте ще води инвестиции, които ще подпомагат растежа и ще сбъдват пророчеството. Настани ли се трайно в съзнанието, че икономиките на Румъния, Полша, Словакия ...... ще растат, то няма как да не се сбъдне и да не продължи доста дълго докато не завърши с грозен балон като този на БРИКС.
                      Нека разгледаме и икономиката ни. През 2008 ма тя беше в състояние на тотални дисбаланси, които в момента липсват. Имаше балон финансиран с огромно количество частен кредит. За 4 години преди кризата външният дълг скочи с 40 милирда лева, което беше баснословна сума за нашата икономика. По-късно трябваше да се връща, което доведе до отлив на капитали, повишаване на цената на парите, срив в потреблението и инвестициите. Всичко това в момента го няма. Банковият сектор не е зависим от чужди пари. Икономиката расте без да има дефицит по текущата сметка на платежният баланс. Държавният бюджет е доста добро състояние. Докато през 2007 реалните лихви по потребителските кредити бяха отрицателни то сега са на доста здравословни нива. Както и да го погледне човек механичното пренасяне на ситуацията от 2007 и 2008 ма към текущата ситуация е меко казано пресилено. При евентуален срив на западните пазари виждам повече прилики с периода 2000-2001 отколкото с 2007-2008. Времето ще покаже какво ще се случи.
                      Лично моите очаквания е сега да няма някакви мащабни катаклизми навън. Очаквам тук пазара да расте бавно без обороти и напълно невидимо за публиката. Мечките ще се присмиват на увеличението на цените защото е без оборот, но то бавно ще си пъпли нагоре. В случай, че не се случи някое събитие подобно на КТБ, което да пречупи тренда с времето ще започнат да се качват и оборотите. Вероятно след 6-7 години икономиката отново ще започне да прегрява както през 2007-2008 и тогава ще е валиден сценарият за срив. За сега съм спокоен. Въобразявам си, че знам какво да гледам, но няма как да знам дали съм прав преди да се случи. Стана малко хаотично за което се извинявам. Знаете си, че не е препоръка а поглед към света през моята субективна гледна точка. Вероятно съм малко по-оптимистичен от другите защото не са ми се случили кой знае колко лоши неща през последните години. Може и друго да е, но никой не може да има обективна преценка за света. Аз също.
                      Лека.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                        Няма такова нещо, обратно пропорционално на индекс
                        Това исках да разбера . Иначе за всякакъв вид къси е изключително важен тайминга, който пък е много сложна материя, поне за мен. И аз си мислех за златото, но вече 3-ма човека, чието мнение ценя, споделят, че то НЕ е застраховка за падащи пазари. Отделно акциите на минните ми се виждат бая набалончени предвид сегашната цена на златото.
                        Last edited by 15%; 16.09.2016, 22:49.
                        Пътека се прави камък по камък!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                          Благодаря ти Равен, но явно не съм се изразил правилно. Не искам по никакъв начин инвестицията ми да е свързана с къси продажби на каквото и да било. Питах за нещо по света, което е обратнопропорционално на борсите и което се търгува или мога да го купя физически. Ако имаш друга идея, ще се радвам да я споделиш!
                          Няма такова нещо, обратно пропорционално на индекс е къс индекс. Естествено може да си направиш портфейл от инструменти с отрицателна бета, като фондове в облигации, златни миньори или направо злато, някакви валутни етфи например такива държащи дълги йени - ама за кво са ти тези глупости, като просто можеш шортиш. корелациите между активите иначе се променят и както например златните миньори имат отрицателна бета изведнъж може да стане силно положителна. Йената сега върви обратно на пазарите, но нищо не пречи да върви и тя с тях. Облигациите по принцип са добър хедж, ама когато цял свят чака вдигане на лихвите и пазара може да падне точно заради това, ми се струва доста нелепо да се хеджираш с облигации.

                          Коментар


                          • Ето още една графика, но този път съм включил и движението на златото

                            Attached Files

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                              Благодаря ти Равен, но явно не съм се изразил правилно. Не искам по никакъв начин инвестицията ми да е свързана с къси продажби на каквото и да било. Питах за нещо по света, което е обратнопропорционално на борсите и което се търгува или мога да го купя физически. Ако имаш друга идея, ще се радвам да я споделиш!
                              Пътека се прави камък по камък!

                              Коментар


                              • Фактите подкрепят тезата на равния

                                Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                                А на въпроса дали навън може да пада а тук да расте - за кратък период може, за дълъг не. Т.е. може на запад да има корекция, а тук да има ръст, но е много малко вероятно на запад да има срив, а тук да растем.
                                Attached Files

                                Коментар

                                Working...
                                X