IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как да изкарваме достатъчно пари в България

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
    Не съвсем и не давай толкова оптимистично. Огромната част от безработните въобще не са обхванати от бюрата по труда. Реално безработните са около 700 000. Например преди 2-3 г. бюрата по труда имаха план да записват на ден не повече от 10 безработни, за да излиза статистиката, че уж безработицата е слаба. Обаче единствено слаба е тя в София. В провинцията е пълен мор. Има цели области в страната където работят само държавните служби, училища, по някоя болница, КАТ и магазините които ги обслужват и няма почти никакъв друг бизнес.

Обаче си прав, че ако икономиката тръгне, заплатите ще се изстрелят и то с космическа скорост. Защото не може да искаш 2 езика за работа в туризма, а да плащаш по 350 - 400 лв.
    Те не бяха обхванати и през 2007. Даже сега са обхванати доста повече защото помощите при безработица в момента са доста по-нормални.

Коментар

• Първоначално изпратено от misanthrope Разгледай мнение
      Ами виж пич, 2008 търсех хора и намирах тук там. Обаче.. тази фирма нали аз съм я създал, самият аз съм поне толкова квалифициран, колкото тези, които искам да наема. Та.. видя ли че искат заплати по-големи от тази, която мога да си позволя да им давам, удрям ключа и заминавам и аз да търся такава заплата.
      Е тука колегата вика губиш пари еми аз ако мога да си позволя да плащам такива заплати и да печеля, ще плащам с радост. Видя ли че искат такива заплати, че нищо да не остава за мен, отивам и аз да искам заплата - просто е.
      Тук на ред нековете все им се привижда че някой ги краде, че някой печели на техен гръб, но предприемачът нали и той нещо прави и на някого го продава. Клиентите и те не се избиват да дават пари и човека като види че не върви, слага катинара.
      Всеки предприемач може да е наемен работник и то добър. Обратното не е така.
      Та не става така. Работниците искат по-големи заплати, предприемачите вдигат цените на стоките които продават на същите тези работници и така инфлационната спирала се върти
      Така е, но никой работник не е длъжен да приема по-ниска от пазара заплата, защото работодателя му не можел да плаща повече. Ами като не може да плаща ще фалира. Всичко зависи от нивото на пазарни заплати. А нивото на пазарни заплати се определя от търсене и предлагане на труд.

Естествено че някой ще остава под пазара - както при работодатели, така и при търсещи труд. Но До като за търсещите труд това ще означава че няма да могат да си сменят работата, или че ще стоят по-дълго безработни. То за работодателите ако са под пазара означава затваряне на кепенците или задоволяване с по-ниско качество труд.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
        Не е така - всичко зависи от търсене и предлагане. Където е дефицита там е силната страна. В България като се изключи 2007 2008 година силната страна винаги е била в работодателите. Но 2007, 2008 сещаш ли се какво се получи. Искам повишение, ащко няма повишение гледайте си работата. И като напусне се налага да наемаш някой без опит но на заплатата, която си отказал на твоя човек.

Е в момента работната сила се е свила с 3% спрямо 2007.

В момента цялата работна сила е 3372 хил. През 2007 бе 3472 хил. И това свиване ще продължи и то с ускорени темпове дори да не разглеждаме емиграцията - чисто по демографски причини. Като сложиш и емиграция и нещата могат да станат наистина критични за работодателите когато икономиката почне да расте.

Не случайно тук безработицата дори и по време на тази криза не достигна стойностите в Испания например. Макар че имахме много сходни неща - като бум в строителството, краш в строителството и така нат. Но тук върха бе 13,8% а в Испания удари 25% ако не се лъжа.

Чисто като бройка в момента безработните са само 368 хиляди, за сравнение през 2008 - на дъното на безработицата бяха 177 хиляди. Реално имаме само 200 хил буфер срещу прегряване.

И отново чисто като числа безработицата през 2005 година - когато всъщност нещата не бяха кой знае колко зле, бе 328 хиляди. за две години икономиката прегря. В момента тръгваме от много ниска база и с безработица реално все едно че изобщо не сме в криза. Смятай като почне да расте икономиката какъв хаос ще настане за работодателите.
        Ами виж пич, 2008 търсех хора и намирах тук там. Обаче.. тази фирма нали аз съм я създал, самият аз съм поне толкова квалифициран, колкото тези, които искам да наема. Та.. видя ли че искат заплати по-големи от тази, която мога да си позволя да им давам, удрям ключа и заминавам и аз да търся такава заплата.
        Е тука колегата вика губиш пари еми аз ако мога да си позволя да плащам такива заплати и да печеля, ще плащам с радост. Видя ли че искат такива заплати, че нищо да не остава за мен, отивам и аз да искам заплата - просто е.
        Тук на ред нековете все им се привижда че някой ги краде, че някой печели на техен гръб, но предприемачът нали и той нещо прави и на някого го продава. Клиентите и те не се избиват да дават пари и човека като види че не върви, слага катинара.
        Всеки предприемач може да е наемен работник и то добър. Обратното не е така.
        Та не става така. Работниците искат по-големи заплати, предприемачите вдигат цените на стоките които продават на същите тези работници и така инфлационната спирала се върти

Коментар

Не е така - всичко зависи от търсене и предлагане. Където е дефицита там е силната страна. В България като се изключи 2007 2008 година силната страна винаги е била в работодателите. Но 2007, 2008 сещаш ли се какво се получи. Искам повишение, ащко няма повишение гледайте си работата. И като напусне се налага да наемаш някой без опит но на заплатата, която си отказал на твоя човек.

В момента цялата работна сила е 3372 хил. През 2007 бе 3472 хил. И това свиване ще продължи и то с ускорени темпове дори да не разглеждаме емиграцията - чисто по демографски причини. Като сложиш и емиграция и нещата могат да станат наистина критични за работодателите когато икономиката почне да расте.

Не случайно тук безработицата дори и по време на тази криза не достигна стойностите в Испания например. Макар че имахме много сходни неща - като бум в строителството, краш в строителството и така нат. Но тук върха бе 13,8% а в Испания удари 25% ако не се лъжа.

Чисто като бройка в момента безработните са само 368 хиляди, за сравнение през 2008 - на дъното на безработицата бяха 177 хиляди. Реално имаме само 200 хил буфер срещу прегряване.

И отново чисто като числа безработицата през 2005 година - когато всъщност нещата не бяха кой знае колко зле, бе 328 хиляди. за две години икономиката прегря. В момента тръгваме от много ниска база и с безработица реално все едно че изобщо не сме в криза. Смятай като почне да расте икономиката какъв хаос ще настане за работодателите.
          Не съвсем и не давай толкова оптимистично. Огромната част от безработните въобще не са обхванати от бюрата по труда. Реално безработните са около 700 000. Например преди 2-3 г. бюрата по труда имаха план да записват на ден не повече от 10 безработни, за да излиза статистиката, че уж безработицата е слаба. Обаче единствено слаба е тя в София. В провинцията е пълен мор. Има цели области в страната където работят само държавните служби, училища, по някоя болница, КАТ и магазините които ги обслужват и няма почти никакъв друг бизнес.

Обаче си прав, че ако икономиката тръгне, заплатите ще се изстрелят и то с космическа скорост. Защото не може да искаш 2 езика за работа в туризма, а да плащаш по 350 - 400 лв.
          http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение
            Искаш ли му телефона. Тъкмо може да си поръчаш някое мебелче...
            Майтапя се, утре ще ми носят и монтират част от мебелите, поръчани са вече, но мисълта ми бе, че за съжаление такива случаи са рядкост. Иначе да ти е жив и здрав познатия и да има работа и поръчки.. Кое ми прави впечатление обаче, от моите познати които не искаха тук да се занимават с бизнес и бяха на заплати, една част се хванаха с такъв след няколко години, в чужбина. Ако познатият ти има сайт, пусни ми го на лична
            http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

този който дава работата има избор да дава работа или не, този който се реди за работа няма този избор

Коментар

Тука бъркаш. Точно биологичния отпадък е нагъл и само реве за пари. Хората, които са точни се оценяват реално.
                Това, което не можете вие да проумеете е, че този който дава работата има избор да дава работа или не, този който се реди за работа няма този избор
                Заетостта е някъде 50-60 %, така че избор явно имат. От моя гледна точка двата субекта са напълно равнопоставени, ако бизнесът ти е рентабилен и имаш нужда от персонал ти си този, който няма избор иначе губиш пари. Ключовият въпрос тук е, че поради демографски и културни причини качеството на работниците тепърва ще пада драстично. Това естествено ще се отрази негативно и на търсенето на труд, но не в същата степен и постепенно равновесната зена на труда ще се движи нагоре, вероятно много по-нагоре отколкото можем да си представим днес.

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
                  Именно, биологичен отпадък винаги ще има достатъчно, точно затова ако ти трябва човек който поне идва навреме на работа и е относително трезвен ще трябва да си плащаш, защото ще се превърне в луксозна стока...
                  Тука бъркаш. Точно биологичния отпадък е нагъл и само реве за пари. Хората, които са точни се оценяват реално.
                  Това, което не можете вие да проумеете е, че този който дава работата има избор да дава работа или не, този който се реди за работа няма този избор

Коментар

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
                    Хих ... работохолик.
                    Нали съм ти рекла, че такива като теб имат по две гърбици - едната от бачкане, другата от бира
                    Досега праих едната, сега отивам да понапълня другата.....

Коментар

Маса български фирми, работещи на запад, казват, че там наемат поляци не българи, щото поляците си вършат работата, а нашите само се скатават, оплакват и реват за пари
                      Именно, биологичен отпадък винаги ще има достатъчно, точно затова ако ти трябва човек който поне идва навреме на работа и е относително трезвен ще трябва да си плащаш, защото ще се превърне в луксозна стока...

Коментар

Бате Равновесие викаш ще стигне ситуация с безработица 0% и фирмите ще се молят
                        А да ви е минавало през ума, че тия дето предлагат, много лесно могат да почнат да предлагат на друго място, в Полша например, където хората питат "Как да си намеря работа" а не "Как да изкарам повече пари?"
                        Маса български фирми, работещи на запад, казват, че там наемат поляци не българи, щото поляците си вършат работата, а нашите само се скатават, оплакват и реват за пари
                        Само преди две три седмици ми разправяха за хотел в Прага. Този който ми го разправяше бе възмутен - всичките камериерки български циганки. Пък той си пада малко расист и не можеше да си представи да спи в стая почиствана от циганка.

Не е толкова лесно на фирма да отвори фирма в чужбина. Те ако са способни на това да са го направили вече. Но както виждаме от всичките български опити за експанзия в чужбина провалите са много повече от успехите.

Коментар

Не е верно. Едно време комшията ( селски тарикат) казваше много мъдра мисъл
                          "Балъците и зайците никога няма да се свършат"
                          Ами аз например извън тясната си специализация съм ниско квалифициран и въпреки това за мен не е проблем да намеря работа в Европа за 2000 евро. При това положение за колко мислиш че бих работил в България?

Коментар

Циганите се научиха да емигрират - смятай

А като тръгне и ЕС нагоре, емиграцията ще тръгне с такива темпове че тук предлагащите работи ще трябва да предлагат и безплатна почепка заедно с интервюто, че да вържат някой да им отговори на обяви за работа.
                            Бате Равновесие викаш ще стигне ситуация с безработица 0% и фирмите ще се молят
                            А да ви е минавало през ума, че тия дето предлагат, много лесно могат да почнат да предлагат на друго място, в Полша например, където хората питат "Как да си намеря работа" а не "Как да изкарам повече пари?"

Коментар

Циганите се научиха да емигрират - смятай

А като тръгне и ЕС нагоре, емиграцията ще тръгне с такива темпове че тук предлагащите работи ще трябва да предлагат и безплатна почепка заедно с интервюто, че да вържат някой да им отговори на обяви за работа.

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
                                Балъци и страхливци има за още 10-15 години, след това "тарикатите" ще се чудят защо трябва да плащат средноевропейски заплати и за неквалифициран труд

Коментар

Working...
                                X