Май една бутилка ракия от изгубен бас, ти е в голяма тежест да ти я върна ли? Хахаха
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Къде да набутам КЕШ-а?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от nradev1111
Твой човек прави тутурутки на реазняците за 6 лева на час.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение
10% си е супер доходност стига наистина да е ниско рискова. Форумните гурота правещи 40+% доходност на година, ако можеха да я постигат дългосрочно щяха да им направят паметник и да има поклонения всяка година. За такава доходност си мечтаят и Уорнър Бъфет и Питър Линч и .......
ПП За домашно, прочети, кой и кога е създал темата
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от maximx Разгледай мнениеЗдравейте, и моите 5 цента по темата какво да се направи със свободен кеш - какво ще кажете за взаимни фондове или P2P платформи за кредитиране? Аз постигам явно скромните по стандартите на този форум около 10% годишна доходност, но пък рискът е минимален...
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Така е но ти иаш 6 % за 6 годишен период ,а не 6% за всяка година -това ти е 1% за всяка от шестте години,ако държиш до падежа обаче ,а капиталовата е ако продадеш и не се знае каква ще е спрямо вече както казваш по високата цена на облигацията -дългосрочните Държавни ценни книжа са добра инвестиция ако са крактосрочни
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
не бе батко - 6.6% на година. Лето господне 2023 септември получих първото лихвено плащане.
Коментар
-
Така е но ти иаш 6 % за 6 годишен период ,а не 6% за всяка година -това ти е 1% за всяка от шестте години,ако държиш до падежа обаче ,а капиталовата е ако продадеш и не се знае каква ще е спрямо вече както казваш по високата цена на облигацията -дългосрочните Държавни ценни книжа са добра инвестиция ако са крактосрочниМнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
- 2 Харесвания
Коментар
-
лихвите ще падат следващите години. Сега е моментът да се заключи голяма доходност за дълъг период. Ако сега закупиш същата книга дето я имам доходността вече е под 6% защото цената и се вдигна заради очакването на пазара за падане на лихвите, демек вече имам и капиталова доходност ако реша да ги продам.
Коментар
-
Това е много дългосрочно ,ДЦК са ок в настоящата среда ако са кратктосрочни до 24 месеца- 6-10-12 18 месечни например ,защото ако ти трябват парите има риск да претърпиш загуби ,заради волатилността в цената им спрямо лихвените движения на Централните банки .
Имаше румънски на около 4% за 12 месеца/вторичен пазар / ми предлагаха от Елана преди няколко седмици сега може и да са други вече доходноститеМнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
- 3 Харесвания
Коментар
-
Аз имам румънци на 6.6% доходност, 6 години до падеж. Румъния няма да обяви дефолт. Същия риск като БГ само, че с по-голяма доходност. БГ евровите са под 5%.
Имаше румънски на около 4% за 12 месеца/вторичен пазар / ми предлагаха от Елана преди няколко седмици сега може и да са други вече доходностите
Коментар
-
Тук си много прав ,така е валутния риск за нас е неприемлив отделно ако има увеличение на главницата спрямо инфлацията има и данък ,за Щатите е супер но за нас не .
Исках да кажа че всеки опит и възможност за хеджиране срещу инфлацията е много спорен и почти няма сигурен такъв освен може би ДЦК в евро на стабилни държави
Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Inv_sq Разгледай мнение
При покупката на тези специални ДЦК се носи валутен риск ако дохода който се получава не е в долари. Т.е. за един американец това може би е е добре инвестиция - но за всеки който получава своя доход в различна от доларите валута - това ще доведе до допълнителни загуби. Този инструмент ще трябва да се хеджира с допълнителен интрумент който ще фиксира курса на долара към курса на валутата в която се намира индивида който ще го ползва - но това за физически лица е невъзможно освен ако нямат 5 милиона и нагоре.
Исках да кажа че всеки опит и възможност за хеджиране срещу инфлацията е много спорен и почти няма сигурен такъв освен може би ДЦК в евро на стабилни държави
Коментар
-
Към момента на базата на над 50-60 години история това което казват е че има много малко опции за защита от инфлацията ,акциите при висока инфлация ,страдат ,при ниска също,представят се добре при умерена инфлация и я бият дългосрочно ,защото при високата страдат корпоративните печалби.
Най-добрите опции са в TIPS това са гарантирани от Америка специални ДЦК които растат с инфлацията или падат с нея ,НО не ти се пипа главницата и си получаваш това което си инвестирал минимума.
Има и няколко опции в тръстове на недвижими имоти ,които също имат шансове да се представят добре .
Злато в никакъв случай защото исторически когато е трябвало да те защити от инфлацията то никога не се е справяло добре дългосрочно имам в предвид .
Третия вариант е както написа и Радев да вкараш пари в индекс ,там поне си в акции но добре балансиран и реално поне риска си анулирал от това да купуваш отделни компании .
- 1 like
Коментар
Коментар