Първоначално изпратено от Pyramid
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Производство на жива бира у дома. Или във вашето заведение.
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от falafel Разгледай мнениеСтига с тоя ПИД регулатор бе, човек. Температура можеш да поддържаш с два живачни термометъра и реле - ето ти вариант от 1966 г.
http://adsabs.harvard.edu/full/1966PASP...78..228M
Много лесно и далеч по-евтино от ПИД регулатор.Търся сериозен инвеститор за моя проект.
Каквото и да ти говорят, знай че става въпрос за пари !!!
Коментар
-
Просто, евтино и още...
Опасно, съдържа биологически много опасна отрова, далеч е от възможността да поддържа оптимален режим и т.н. АКО само простотата би била Критерий № 1- ОК, ама не е.
...Друг въпрос, лесно или дали изобщо би могло - и колко дълго, и на каква публика - да се продава въпросният продукт. Предлагам, отново всички да му пожелаем успех пък, каквото му е писано, ще стане.
Коментар
-
Първоначално изпратено от krasinet Разгледай мнениеЕе Викторе и тук ли ме намери.Благодаря за разясненията.Но това което почти съм направил е наистина автомат.Ако моето не е автомат то и Браумайстера на Шпайдел не е автомат тогава.Защото моята машина прави същотоНо да ми каже някой тук от форума може ли да поддържа температурата на тенджера с вода върху котлон с трмометър в ръка в границите на 2 градуса? Не е ли по-лесно с ПИД регулатор.
http://adsabs.harvard.edu/full/1966PASP...78..228M
Много лесно и далеч по-евтино от ПИД регулатор.
Коментар
-
Първоначално изпратено от victoryvt Разгледай мнениеГ-н Пирамид,
Нямам намерение да спирам Краси да прави автомати, картечници и всякакви други пособия. Щом може, нека прави.
Нека прави и бира, защото все пак това е целта на хобито ни.
Аз правя бира от 2011г.
В момента използвам казан в който съм сложил друг съд раздупчен отдолу и в него стои майша. Циркулацията на течността я правя ръчно - с маркуч и канче.
Прецеждането става чрез вдигане на вътрешния съд нагоре чрез лебедка (защото тежи доста)
Варката се случва в долния казан след събиране на необходимото количество пивна мъст.
Използвам енергия от газова горелка на пропан-бутан с редуцир ниско налягане.
Всичко това съм си правил сам, но не мисля да го наричам с никакви други думи освен - проста домашна пивоварна от един съд.
Иначе технологията "съд в съд" е известна на англоезичните домашни пивовари като BIAB - Brew In A Bag.
Няма как да я патентова който и да било, защото тя отдавна е известна на света.
И изобщо не е най-добрата.
И изобщо копирането на Браумайстер-а не е най-добрата идея, по простата причина , че самият той не е домислен добре.
А рециркулацията с помпа може спокойно да се замести с проста бъркалка на майша.
Поддържането на температурата с микропроцесорен модул не е нещо ново и освен улеснението да не бараш нищо докато мине процеса не го подобрява с нищо. А само оскъпява инсталацията.
И както вече писах - озахаряването не е най-трудния, нито е единствения процес.
После имаме варене, охлаждане, прецеждане, аериране, ферментация, бутилиране, и т.н.
Аз лично нямам амбиции да произвеждам / продавам / патентовам каквото и да е.
Нека Краси работи , изработи , произведе, реализира и т.н. нещото си, да го нарече както си желае. Да го патентова ако има някаква иновация в него и т.н.
Но да се знае, че АДПБ, в чиято управа съм аз не стои зад него и зад въпросното нещо.
Имаме и други домашни пивовари, които се мъчат да си автоматизират част от процеса, без да наричат тенджерите си с гръмкото име "автомат за майшуване".
И даже пият бира от тях.
И пак казвам - успех на всеки желая , в каквото и да е начинание.
Виктор Върбанов.Търся сериозен инвеститор за моя проект.
Каквото и да ти говорят, знай че става въпрос за пари !!!
Коментар
-
Г-н Пирамид,
Нямам намерение да спирам Краси да прави автомати, картечници и всякакви други пособия. Щом може, нека прави.
Нека прави и бира, защото все пак това е целта на хобито ни.
Аз правя бира от 2011г.
В момента използвам казан в който съм сложил друг съд раздупчен отдолу и в него стои майша. Циркулацията на течността я правя ръчно - с маркуч и канче.
Прецеждането става чрез вдигане на вътрешния съд нагоре чрез лебедка (защото тежи доста)
Варката се случва в долния казан след събиране на необходимото количество пивна мъст.
Използвам енергия от газова горелка на пропан-бутан с редуцир ниско налягане.
Всичко това съм си правил сам, но не мисля да го наричам с никакви други думи освен - проста домашна пивоварна от един съд.
Иначе технологията "съд в съд" е известна на англоезичните домашни пивовари като BIAB - Brew In A Bag.
Няма как да я патентова който и да било, защото тя отдавна е известна на света.
И изобщо не е най-добрата.
И изобщо копирането на Браумайстер-а не е най-добрата идея, по простата причина , че самият той не е домислен добре.
А рециркулацията с помпа може спокойно да се замести с проста бъркалка на майша.
Поддържането на температурата с микропроцесорен модул не е нещо ново и освен улеснението да не бараш нищо докато мине процеса не го подобрява с нищо. А само оскъпява инсталацията.
И както вече писах - озахаряването не е най-трудния, нито е единствения процес.
После имаме варене, охлаждане, прецеждане, аериране, ферментация, бутилиране, и т.н.
Аз лично нямам амбиции да произвеждам / продавам / патентовам каквото и да е.
Нека Краси работи , изработи , произведе, реализира и т.н. нещото си, да го нарече както си желае. Да го патентова ако има някаква иновация в него и т.н.
Но да се знае, че АДПБ, в чиято управа съм аз не стои зад него и зад въпросното нещо.
Имаме и други домашни пивовари, които се мъчат да си автоматизират част от процеса, без да наричат тенджерите си с гръмкото име "автомат за майшуване".
И даже пият бира от тях.
И пак казвам - успех на всеки желая , в каквото и да е начинание.
Виктор Върбанов.
Коментар
-
...и, за едното чудо, първи, втори, трети и т.н., тук сте готови да извозите Краси, да го пратите на бунището? Човекът се постарал, направил нещо, което може и да се окаже полезно /може и да не се/ но, не ТОВА ви интересува, ами начесване личната краста как може, аджеба, някой, който не съм аз, да прави нещо и да му се размине и/или?/ още и пари да направи на всичко отгоре?
- Забележете, никой не оценява нещо, т.к. го е правил друг но, глутничният инстинкт сработва тутакси, щом този или онзи "трябва" да бъде нахапан, оплют и изплют.
Пусто да остане, има моменти /като този/, в които, да твърдиш, че си българин и да се гордееш, за един обикновен човек, се разминават. Огорчава ме такава "общност". Такъв ли пример даваме и на децата си? Щото, тогава наистина, става достижение, ако не ги избие на нихилизъм, негативизъм, социопатия. Ужас.
Нищо чудно, че Българинът е на последно място по удовлетвореност от живота в Европа. щом предварително ти се из*ират на смисъла на каквото започнеш, щом винаги все някой е и по-велик, и по-завистлив, и по-устат...Огледайте се, хора! то не бе страст да се изядаме, не бе чудо. Аман бе!
Коментар
-
Първоначално изпратено от victoryvt Разгледай мнениеЗдравейте,
Казвам се Виктор Върбанов и съм председател на общото събрание на АДПБ - Асоциацията на домашните пивовари в България.
.................................................. .........
В.
Основното звено в този процес е майсторът пивовар !
Той е този, който определя кой подпроцес как точно да протече, от него зависи дали бирата ще има верния цвят, нужната газировка, съдържание на тяло и алкохол и т.н. и т.н.
..............................
Наздраве и успех във всички начинания.
Една стъкленица от 20 л и мастор....
Успех на българската ( даже и със чужди собственици) бира...
Коментар
-
Относно домашната бира
Здравейте,
Казвам се Виктор Върбанов и съм председател на общото събрание на АДПБ - Асоциацията на домашните пивовари в България.
Вземам отношение по множеството писания в този форум от Краси-нет, които се отнасят за домашното пивоварство и за пивоварството въобще.
1. Въпросният човек е редовен член на АДПБ.
2. АДПБ е сдружение с нестопанска цел и поради това не може, а и не желае да взема отношение към комерсиални проекти на членовете си.
Но в писаното от Краси тук има много неточности, които ние не можем да подминем.
Първо нека разясня за всички в какво се изразява процесът на пивоварство, а вие после сами ще си направите изводите какво точно желае да произведе и евентуално продава Краси.
1. Бирата се прави от малц, хмел, вода и дрожди. Не само в домашни, я и във всякакви условия.
2. Основният компонент е малцът - това е покълнал до определена степен ечемик, който после е засушен и са му премахнати коренчетата.
3. Хмелът се слага в съвсем малки количества и е един вид подправка, както и природен консервант.
4. Дрождите са тези, които ферментират пивната мъст и произвеждат алкохола в бирата.
Процесът е следния :
1. Смила се малца общо взето на едро.
2. Смесва се с гореща вода при точно определена температура (64-68гр.) и се задържа така около 45 мин.
3. Дозагрява се до 72гр. - задържа се там още 15 мин. и след това се вдига до 78гр. температурата на кашата.
4. Започва се процес на източване на течността и промиване с гореща вода (78 гр.) докато се събере нужното количество пивна мъст. Триците се изхвърлят.
5. Течността събрана в точка 4 се кипва и вари в продължение на час - час и половина. През това време се внася и хмелът по определения от рецептата за стила бира хмелов график (или най-общо една порция в началото и една в края на вренето)
6. Охлажда се пивната мъст и се прецежда от падналите горещи и студени утайки - целта е да се премахнат всякакви белтъци, които са коагулирали по време на вренето.
7. Внасят се пивните дрожди и започва процесът по ферментация, който трае (за дрожди с горна ферментация) една седмица.
8. Източва се младата бира от ферментора над утайката и се бутилира с добавка на малко захар, или декстроза, или друга пивна мъст, или малцов екстракт. (5гр.захари на литър млада бира)
9. За една седмица протича бутилкова доферментация, която газира бирата в бутилките.
10. По желание и възможност - отлежаване в хладилник поне седмица.
11. Консумация с кеф и приятели.
Смятам че дори и набързо описан така - процесът на пивоварството е кристално ясен.
Кои от посочените точки са удачни за автоматизация - оставям на вас да прецените.
Основното звено в този процес е майсторът пивовар !
Той е този, който определя кой подпроцес как точно да протече, от него зависи дали бирата ще има верния цвят, нужната газировка, съдържание на тяло и алкохол и т.н. и т.н.
Подобни улеснения за домашния пивовар се произвеждат отдавна, продават се на световния пазар и цената им е доста солена. Не защото в тях има някаква космическа технология, а защото ги произвеждат фирми лидери в пивоварската промишленост.
Например "Браумайстер" на ф-мата Щпайдел, съответния продукт на Бличман, и много други.
Но, истината е че и с една проста тенджера с необходимия обем може да се произведе качествена бира - стига човекът зад нея да е наясно какво и как се прави.
А ако това не е така - никаква автоматизация няма да му помогне.
Не виждам какво може да патентова Краси, което да е ново в областта на пивоварството. Но както вече казах - не мога да се меся в комерсиалните планове на членовете на АДПБ.
Моля обаче да е ясно, че мненията на Краси не са съгласувани с ръководството на асоциацията и ние не сме го оторизирали да ни представлява и легитимира в този форум.
Постът му за събитието в Дъ Мол на 12.10.2013 - съдържа меко казано дезинформация. Бирите които представихме там всички присъстващи подарявахме на поинтересувалите се, а не сме им искали 5лв. по никакъв начин !
Между другото, точно до нас беше показана и инсталация за производство на бира за заведения с капацитет 350л. , произведена в България от фирма "5-ти Океан"
Цената не запомних, но е в десетки хиляди.
Наздраве и успех във всички начинания.Last edited by X_Y; 23.10.2013, 14:59.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнениеТова си беше скопяване на бизнеса....Не съм съгласен...,....
Искам си ферментора за 3000 лв а не за 300 долара....
Апарата ми както и посочения на линка американски апарат правят едно и също. а именно получават озахарен екстракт от малц . Който след това се поставя във ферментор заедно с бирени дрожди . И чак тогава се получава ферментационния продукт наречен бира или пиво.
Второ къде видя че американското" аквариумче" струва 300$???
Цената му на едро при производителя е между 1600$ -1900$. Сам се сети каква ще е цената му на дребно ако се появи на българския пазар? Освен това "аквариумчето"
не може да получи повече от 5 литра пивна мъст наведнъж. До като моя най-малък апарат е 10 литров и струва 850 лв. . И да уточня че 3000 лв искам за 60 литров модел . За сравнение също ще кажа че германския 50 литров "Браумайстер" струва в България 5000 лв.
Трето американския апарат има няколко фиксирани температурни режима под формата на избор на варене на определен вид бира . Което ограничава много пивовара който ще го ползва. При моя апарат можеш да добавяш или да намаляваш броя на температурните режими и времезадръжката на всяка от тях по твое желание. Което дава свобода за промяна крайните характеристики на пивната мъст а от там и на бирата която ще получиш. Например може чрез манипулация на определена времезадръжка да се получи бира със много плътно тяло и слаб алкохолен градус или обратното .Бира със слабо тяло но по силен градус . Това става защото в първия случай получаваш по-малко захари и повече декстрини. Тоест голяма част от декстрините не са били разпаднати до монозахариди и дрождите не са успели да ги превърнат в етилов алкохол. Понеже бирените дрожди са специфични и ферментират само монозахаридите но не и декстрините, които създават чувството на плътност у бирата.
А при втория случай ензимите са разградили по-голямата част от декстрините до монозахариди които са ферментирали до алкохол.Търся сериозен инвеститор за моя проект.
Каквото и да ти говорят, знай че става въпрос за пари !!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеАбе пич, докато ти тук си губиш времето, виж хората какво правят:
http://www.kickstarter.com/projects/...brewing-applia
Очаквах повече от американците като дизайн и възможности при такава голяма реклама.
Знам за тази машина поне от 10 дена но честно казано съм разочарован.
Но появяването и на бял свят показва че съм на прав път. Тоест има интерес от подобни устройства .Търся сериозен инвеститор за моя проект.
Каквото и да ти говорят, знай че става въпрос за пари !!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеАбе пич, докато ти тук си губиш времето, виж хората какво правят:
http://www.kickstarter.com/projects/...brewing-applia
Искам си ферментора за 3000 лв а не за 300 долара....
Коментар
-
Абе пич, докато ти тук си губиш времето, виж хората какво правят:
http://www.kickstarter.com/projects/...brewing-appliaHe was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от krasinet Разгледай мнениеНе е саморъчна а високотехнологичен продукт.Всички части от които е сглобен са промишлено произведвни.Аман от глупаци!
Коментар
-
Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнениеАи стига с тази саморъчна пивоварна.
Ако имаше далавера отдавна нямаше да пише.
Явно от скука...и търсене на балъциLast edited by krasinet; 13.10.2013, 17:14.Търся сериозен инвеститор за моя проект.
Каквото и да ти говорят, знай че става въпрос за пари !!!
Коментар
Коментар