IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Производство на жива бира у дома. Или във вашето заведение.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
    Просто, евтино и още...
    Опасно, съдържа биологически много опасна отрова, далеч е от възможността да поддържа оптимален режим и т.н. АКО само простотата би била Критерий № 1- ОК, ама не е.
    ...Друг въпрос, лесно или дали изобщо би могло - и колко дълго, и на каква публика - да се продава въпросният продукт. Предлагам, отново всички да му пожелаем успех пък, каквото му е писано, ще стане.
    Благодаря за пожеланията.
    Търся сериозен инвеститор за моя проект.
    Каквото и да ти говорят, знай че става въпрос за пари !!!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от falafel Разгледай мнение
      Стига с тоя ПИД регулатор бе, човек. Температура можеш да поддържаш с два живачни термометъра и реле - ето ти вариант от 1966 г.

      http://adsabs.harvard.edu/full/1966PASP...78..228M

      Много лесно и далеч по-евтино от ПИД регулатор.
      Стига с тия живачни термометри.Отдавна са забранени със закон във Европейския съюз.Огледай се вече сме в 21 век.Вече има дигитални датчици чиято резолюция може да се настройва според желанието на клиента.Точно такъв и аз ползвам.А и как си представяш дизайна на моя апарат накичен с 6-7 живачни контактни термометъра и още толкова релета за време.Просто ще бъде една грозотия.А колкото до 350 литрова инсталация спомената от колегата че струва десетки хиляди( предполагам левове) Аз бих предложил за инсталация с такъв обем цена около 10К .Като включвам в цената и чилър за охлаждане.Кой продава скъпо и кой евтино бих искал да попитам аудиторията?
      Търся сериозен инвеститор за моя проект.
      Каквото и да ти говорят, знай че става въпрос за пари !!!

      Коментар


      • Просто, евтино и още...
        Опасно, съдържа биологически много опасна отрова, далеч е от възможността да поддържа оптимален режим и т.н. АКО само простотата би била Критерий № 1- ОК, ама не е.
        ...Друг въпрос, лесно или дали изобщо би могло - и колко дълго, и на каква публика - да се продава въпросният продукт. Предлагам, отново всички да му пожелаем успех пък, каквото му е писано, ще стане.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от krasinet Разгледай мнение
          Ее Викторе и тук ли ме намери.Благодаря за разясненията.Но това което почти съм направил е наистина автомат.Ако моето не е автомат то и Браумайстера на Шпайдел не е автомат тогава.Защото моята машина прави същотоНо да ми каже някой тук от форума може ли да поддържа температурата на тенджера с вода върху котлон с трмометър в ръка в границите на 2 градуса? Не е ли по-лесно с ПИД регулатор.
          Стига с тоя ПИД регулатор бе, човек. Температура можеш да поддържаш с два живачни термометъра и реле - ето ти вариант от 1966 г.

          http://adsabs.harvard.edu/full/1966PASP...78..228M

          Много лесно и далеч по-евтино от ПИД регулатор.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от victoryvt Разгледай мнение
            Г-н Пирамид,
            Нямам намерение да спирам Краси да прави автомати, картечници и всякакви други пособия. Щом може, нека прави.
            Нека прави и бира, защото все пак това е целта на хобито ни.
            Аз правя бира от 2011г.

            В момента използвам казан в който съм сложил друг съд раздупчен отдолу и в него стои майша. Циркулацията на течността я правя ръчно - с маркуч и канче.
            Прецеждането става чрез вдигане на вътрешния съд нагоре чрез лебедка (защото тежи доста)
            Варката се случва в долния казан след събиране на необходимото количество пивна мъст.
            Използвам енергия от газова горелка на пропан-бутан с редуцир ниско налягане.
            Всичко това съм си правил сам, но не мисля да го наричам с никакви други думи освен - проста домашна пивоварна от един съд.
            Иначе технологията "съд в съд" е известна на англоезичните домашни пивовари като BIAB - Brew In A Bag.
            Няма как да я патентова който и да било, защото тя отдавна е известна на света.
            И изобщо не е най-добрата.
            И изобщо копирането на Браумайстер-а не е най-добрата идея, по простата причина , че самият той не е домислен добре.
            А рециркулацията с помпа може спокойно да се замести с проста бъркалка на майша.
            Поддържането на температурата с микропроцесорен модул не е нещо ново и освен улеснението да не бараш нищо докато мине процеса не го подобрява с нищо. А само оскъпява инсталацията.
            И както вече писах - озахаряването не е най-трудния, нито е единствения процес.
            После имаме варене, охлаждане, прецеждане, аериране, ферментация, бутилиране, и т.н.

            Аз лично нямам амбиции да произвеждам / продавам / патентовам каквото и да е.
            Нека Краси работи , изработи , произведе, реализира и т.н. нещото си, да го нарече както си желае. Да го патентова ако има някаква иновация в него и т.н.
            Но да се знае, че АДПБ, в чиято управа съм аз не стои зад него и зад въпросното нещо.

            Имаме и други домашни пивовари, които се мъчат да си автоматизират част от процеса, без да наричат тенджерите си с гръмкото име "автомат за майшуване".
            И даже пият бира от тях.

            И пак казвам - успех на всеки желая , в каквото и да е начинание.

            Виктор Върбанов.
            Ее Викторе и тук ли ме намери.Благодаря за разясненията.Но това което почти съм направил е наистина автомат.Ако моето не е автомат то и Браумайстера на Шпайдел не е автомат тогава.Защото моята машина прави същотоНо да ми каже някой тук от форума може ли да поддържа температурата на тенджера с вода върху котлон с трмометър в ръка в границите на 2 градуса? Не е ли по-лесно с ПИД регулатор.
            Търся сериозен инвеститор за моя проект.
            Каквото и да ти говорят, знай че става въпрос за пари !!!

            Коментар


            • Г-н Пирамид,
              Нямам намерение да спирам Краси да прави автомати, картечници и всякакви други пособия. Щом може, нека прави.
              Нека прави и бира, защото все пак това е целта на хобито ни.
              Аз правя бира от 2011г.

              В момента използвам казан в който съм сложил друг съд раздупчен отдолу и в него стои майша. Циркулацията на течността я правя ръчно - с маркуч и канче.
              Прецеждането става чрез вдигане на вътрешния съд нагоре чрез лебедка (защото тежи доста)
              Варката се случва в долния казан след събиране на необходимото количество пивна мъст.
              Използвам енергия от газова горелка на пропан-бутан с редуцир ниско налягане.
              Всичко това съм си правил сам, но не мисля да го наричам с никакви други думи освен - проста домашна пивоварна от един съд.
              Иначе технологията "съд в съд" е известна на англоезичните домашни пивовари като BIAB - Brew In A Bag.
              Няма как да я патентова който и да било, защото тя отдавна е известна на света.
              И изобщо не е най-добрата.
              И изобщо копирането на Браумайстер-а не е най-добрата идея, по простата причина , че самият той не е домислен добре.
              А рециркулацията с помпа може спокойно да се замести с проста бъркалка на майша.
              Поддържането на температурата с микропроцесорен модул не е нещо ново и освен улеснението да не бараш нищо докато мине процеса не го подобрява с нищо. А само оскъпява инсталацията.
              И както вече писах - озахаряването не е най-трудния, нито е единствения процес.
              После имаме варене, охлаждане, прецеждане, аериране, ферментация, бутилиране, и т.н.

              Аз лично нямам амбиции да произвеждам / продавам / патентовам каквото и да е.
              Нека Краси работи , изработи , произведе, реализира и т.н. нещото си, да го нарече както си желае. Да го патентова ако има някаква иновация в него и т.н.
              Но да се знае, че АДПБ, в чиято управа съм аз не стои зад него и зад въпросното нещо.

              Имаме и други домашни пивовари, които се мъчат да си автоматизират част от процеса, без да наричат тенджерите си с гръмкото име "автомат за майшуване".
              И даже пият бира от тях.

              И пак казвам - успех на всеки желая , в каквото и да е начинание.

              Виктор Върбанов.

              Коментар


              • ...и, за едното чудо, първи, втори, трети и т.н., тук сте готови да извозите Краси, да го пратите на бунището? Човекът се постарал, направил нещо, което може и да се окаже полезно /може и да не се/ но, не ТОВА ви интересува, ами начесване личната краста как може, аджеба, някой, който не съм аз, да прави нещо и да му се размине и/или?/ още и пари да направи на всичко отгоре?
                - Забележете, никой не оценява нещо, т.к. го е правил друг но, глутничният инстинкт сработва тутакси, щом този или онзи "трябва" да бъде нахапан, оплют и изплют.
                Пусто да остане, има моменти /като този/, в които, да твърдиш, че си българин и да се гордееш, за един обикновен човек, се разминават. Огорчава ме такава "общност". Такъв ли пример даваме и на децата си? Щото, тогава наистина, става достижение, ако не ги избие на нихилизъм, негативизъм, социопатия. Ужас.
                Нищо чудно, че Българинът е на последно място по удовлетвореност от живота в Европа. щом предварително ти се из*ират на смисъла на каквото започнеш, щом винаги все някой е и по-велик, и по-завистлив, и по-устат...Огледайте се, хора! то не бе страст да се изядаме, не бе чудо. Аман бе!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от victoryvt Разгледай мнение
                  Здравейте,
                  Казвам се Виктор Върбанов и съм председател на общото събрание на АДПБ - Асоциацията на домашните пивовари в България.
                  .................................................. .........
                  В.
                  Основното звено в този процес е майсторът пивовар !
                  Той е този, който определя кой подпроцес как точно да протече, от него зависи дали бирата ще има верния цвят, нужната газировка, съдържание на тяло и алкохол и т.н. и т.н.

                  ..............................
                  Наздраве и успех във всички начинания.
                  Те това подчертаното го писах и аз......
                  Една стъкленица от 20 л и мастор....
                  Успех на българската ( даже и със чужди собственици) бира...

                  Коментар


                  • Относно домашната бира

                    Здравейте,
                    Казвам се Виктор Върбанов и съм председател на общото събрание на АДПБ - Асоциацията на домашните пивовари в България.

                    Вземам отношение по множеството писания в този форум от Краси-нет, които се отнасят за домашното пивоварство и за пивоварството въобще.

                    1. Въпросният човек е редовен член на АДПБ.
                    2. АДПБ е сдружение с нестопанска цел и поради това не може, а и не желае да взема отношение към комерсиални проекти на членовете си.

                    Но в писаното от Краси тук има много неточности, които ние не можем да подминем.

                    Първо нека разясня за всички в какво се изразява процесът на пивоварство, а вие после сами ще си направите изводите какво точно желае да произведе и евентуално продава Краси.

                    1. Бирата се прави от малц, хмел, вода и дрожди. Не само в домашни, я и във всякакви условия.
                    2. Основният компонент е малцът - това е покълнал до определена степен ечемик, който после е засушен и са му премахнати коренчетата.
                    3. Хмелът се слага в съвсем малки количества и е един вид подправка, както и природен консервант.
                    4. Дрождите са тези, които ферментират пивната мъст и произвеждат алкохола в бирата.

                    Процесът е следния :
                    1. Смила се малца общо взето на едро.
                    2. Смесва се с гореща вода при точно определена температура (64-68гр.) и се задържа така около 45 мин.
                    3. Дозагрява се до 72гр. - задържа се там още 15 мин. и след това се вдига до 78гр. температурата на кашата.
                    4. Започва се процес на източване на течността и промиване с гореща вода (78 гр.) докато се събере нужното количество пивна мъст. Триците се изхвърлят.
                    5. Течността събрана в точка 4 се кипва и вари в продължение на час - час и половина. През това време се внася и хмелът по определения от рецептата за стила бира хмелов график (или най-общо една порция в началото и една в края на вренето)
                    6. Охлажда се пивната мъст и се прецежда от падналите горещи и студени утайки - целта е да се премахнат всякакви белтъци, които са коагулирали по време на вренето.
                    7. Внасят се пивните дрожди и започва процесът по ферментация, който трае (за дрожди с горна ферментация) една седмица.
                    8. Източва се младата бира от ферментора над утайката и се бутилира с добавка на малко захар, или декстроза, или друга пивна мъст, или малцов екстракт. (5гр.захари на литър млада бира)
                    9. За една седмица протича бутилкова доферментация, която газира бирата в бутилките.
                    10. По желание и възможност - отлежаване в хладилник поне седмица.
                    11. Консумация с кеф и приятели.

                    Смятам че дори и набързо описан така - процесът на пивоварството е кристално ясен.
                    Кои от посочените точки са удачни за автоматизация - оставям на вас да прецените.
                    Основното звено в този процес е майсторът пивовар !
                    Той е този, който определя кой подпроцес как точно да протече, от него зависи дали бирата ще има верния цвят, нужната газировка, съдържание на тяло и алкохол и т.н. и т.н.

                    Подобни улеснения за домашния пивовар се произвеждат отдавна, продават се на световния пазар и цената им е доста солена. Не защото в тях има някаква космическа технология, а защото ги произвеждат фирми лидери в пивоварската промишленост.
                    Например "Браумайстер" на ф-мата Щпайдел, съответния продукт на Бличман, и много други.
                    Но, истината е че и с една проста тенджера с необходимия обем може да се произведе качествена бира - стига човекът зад нея да е наясно какво и как се прави.
                    А ако това не е така - никаква автоматизация няма да му помогне.

                    Не виждам какво може да патентова Краси, което да е ново в областта на пивоварството. Но както вече казах - не мога да се меся в комерсиалните планове на членовете на АДПБ.

                    Моля обаче да е ясно, че мненията на Краси не са съгласувани с ръководството на асоциацията и ние не сме го оторизирали да ни представлява и легитимира в този форум.

                    Постът му за събитието в Дъ Мол на 12.10.2013 - съдържа меко казано дезинформация. Бирите които представихме там всички присъстващи подарявахме на поинтересувалите се, а не сме им искали 5лв. по никакъв начин !
                    Между другото, точно до нас беше показана и инсталация за производство на бира за заведения с капацитет 350л. , произведена в България от фирма "5-ти Океан"
                    Цената не запомних, но е в десетки хиляди.



                    Наздраве и успех във всички начинания.
                    Last edited by X_Y; 23.10.2013, 14:59.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
                      Това си беше скопяване на бизнеса....Не съм съгласен...,....

                      Искам си ферментора за 3000 лв а не за 300 долара....
                      Първо моята машина не е ферментор, а апарат за майшуване на малц или озахаряване на пивна мъст. Тоест никаква ферментация не се извършва в моята машина.
                      Апарата ми както и посочения на линка американски апарат правят едно и също. а именно получават озахарен екстракт от малц . Който след това се поставя във ферментор заедно с бирени дрожди . И чак тогава се получава ферментационния продукт наречен бира или пиво.
                      Второ къде видя че американското" аквариумче" струва 300$???
                      Цената му на едро при производителя е между 1600$ -1900$. Сам се сети каква ще е цената му на дребно ако се появи на българския пазар? Освен това "аквариумчето"
                      не може да получи повече от 5 литра пивна мъст наведнъж. До като моя най-малък апарат е 10 литров и струва 850 лв. . И да уточня че 3000 лв искам за 60 литров модел . За сравнение също ще кажа че германския 50 литров "Браумайстер" струва в България 5000 лв.
                      Трето американския апарат има няколко фиксирани температурни режима под формата на избор на варене на определен вид бира . Което ограничава много пивовара който ще го ползва. При моя апарат можеш да добавяш или да намаляваш броя на температурните режими и времезадръжката на всяка от тях по твое желание. Което дава свобода за промяна крайните характеристики на пивната мъст а от там и на бирата която ще получиш. Например може чрез манипулация на определена времезадръжка да се получи бира със много плътно тяло и слаб алкохолен градус или обратното .Бира със слабо тяло но по силен градус . Това става защото в първия случай получаваш по-малко захари и повече декстрини. Тоест голяма част от декстрините не са били разпаднати до монозахариди и дрождите не са успели да ги превърнат в етилов алкохол. Понеже бирените дрожди са специфични и ферментират само монозахаридите но не и декстрините, които създават чувството на плътност у бирата.
                      А при втория случай ензимите са разградили по-голямата част от декстрините до монозахариди които са ферментирали до алкохол.
                      Търся сериозен инвеститор за моя проект.
                      Каквото и да ти говорят, знай че става въпрос за пари !!!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                        Абе пич, докато ти тук си губиш времето, виж хората какво правят:

                        http://www.kickstarter.com/projects/...brewing-applia
                        Даа това е една мноого интересна машина. И има освен мнооого дървен дизайн, едно гоолямо преимущество пред моята машина- можеш да я ползваш за аквариум на рибките си.


                        Очаквах повече от американците като дизайн и възможности при такава голяма реклама.
                        Знам за тази машина поне от 10 дена но честно казано съм разочарован.
                        Но появяването и на бял свят показва че съм на прав път. Тоест има интерес от подобни устройства .
                        Търся сериозен инвеститор за моя проект.
                        Каквото и да ти говорят, знай че става въпрос за пари !!!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                          Абе пич, докато ти тук си губиш времето, виж хората какво правят:

                          http://www.kickstarter.com/projects/...brewing-applia
                          Това си беше скопяване на бизнеса....Не съм съгласен...,....

                          Искам си ферментора за 3000 лв а не за 300 долара....

                          Коментар


                          • Абе пич, докато ти тук си губиш времето, виж хората какво правят:

                            http://www.kickstarter.com/projects/...brewing-applia
                            He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от krasinet Разгледай мнение
                              Не е саморъчна а високотехнологичен продукт.Всички части от които е сглобен са промишлено произведвни.
                              То туй не е свинарник, то е свинекомплекс!
                              Аман от глупаци!

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
                                Аи стига с тази саморъчна пивоварна.

                                Ако имаше далавера отдавна нямаше да пише.
                                Явно от скука...и търсене на балъци
                                Не е саморъчна а високотехнологичен продукт.Всички части от които е сглобен са промишлено произведвни.А дали има далавера времето ще покаже.А пиша тук не от скука а за да ограмотя неграмотни хора като теб, относно живата бира.
                                Last edited by krasinet; 13.10.2013, 17:14.
                                Търся сериозен инвеститор за моя проект.
                                Каквото и да ти говорят, знай че става въпрос за пари !!!

                                Коментар

                                Working...
                                X