IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Докога ще им търпим беззаконията

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от dew Разгледай мнение
    Отворено писмо на ромски НПО
    До г-н Марин Райков, Министър-Председател на Р България
    До г-жа Деана Костадинова, Председател на НССЕИВ


    Копие: до всички членове на НССЕИВ

    ОТВОРЕНО ПИСМО
    от група неправителствени организации, ангажирани с интеграция на ромите в Република България
    Браво, време беше да се иска повече внимание по наболелите въпроси. Нека да не премълчаваме дискриминацията на малцинствата у нас, няма начин постоянно да си затваряме очите и да се правим че всичко е наред. Ами не е наред, когато постоянно виждаме как хората у нас се дискриминират по расов признак, и как няма никаква толерантност към различните у нас.
    Кога най-после ще се осигурят нужните условия за интеграция на малцинствата? И битови, и образователни, и други? Няма как да искаме да интегрираме малцинствата, когато всички виждаме колко зле живеят. Кога ще им се осигурят нужните жилища и храна, да се почувстват и те хора като всички нас и да заживеем заедно?
    Е не става само с приказки, и действия трябва. Да се спре с дискриминацията и да бъдем по-толерантни. Това като начало, за основа на интеграцията.
    И така.

    Коментар


    • В това прочуствено писмо, мангалите би трябвало да добавят и следното.

      "Намаляването на българското население и съсредоточаването на жалките останки от българи в няколкото по-големи града в държавата, води до неимоверни трудности в намирането на прехрана за увеличаващият се брой цигани, тъй като все по-малко хора обработват земята в селските райони и няма какво да се краде. Намаляването на населениието води и до трудности в пласирането на вече откраднатото, тъй като няма кой да го купи. Обедняването на българите също намалява приходите от джебчийство, грабежи, проституция и просия, които са традиционни поминъци на по-голямата част трудовото циганско население. Ниската изкупна цена на цветните метали. Раздаването на пари единствено по избори. Опитите за насилствено образование на циганското население. Опитите циганите да бъдат задължавани да си плащат редовно сметките за битови нужди като електричество и вода, когато ползват такава. Заплахата циганите да се превърнат от малцинство в мнозинство, което би ги поставило в неприятната ситуация да се грижат за малцинствения български етнос."

      Те това са им главните проблеми на римляните. Когато донора едва шава, няма кръв и за паразита.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от dew Разгледай мнение
        Отворено писмо на ромски НПО
        До г-н Марин Райков, Министър-Председател на Р България
        До г-жа Деана Костадинова, Председател на НССЕИВ




        Ние сме силно разтревожени, защото освен пред бедност, ромите са изправени пред безпрецедентен расизъм през последните години.
        Циганче пита баща си:
        - Татко, какво е демокрация?
        Бащата:
        - Демокрация е тогава, когато всички бели работят, а ние получаваме помощи просто ей така.
        - А това не ги ли дразни?
        - Дразни ги, ама това вече е расизъм.

        Коментар


        • Отворено писмо на ромски НПО
          До г-н Марин Райков, Министър-Председател на Р България
          До г-жа Деана Костадинова, Председател на НССЕИВ


          Копие: до всички членове на НССЕИВ

          ОТВОРЕНО ПИСМО
          от група неправителствени организации, ангажирани с интеграция на ромите в Република България

          Уважаеми г-н Министър – Председател,

          Уважаема г-жо Председател на НССЕИВ,

          Вече 20 години се говори за интеграция на ромите в българското общество и точно толкова време малко или много се правят усилия в тази насока. Но вместо към подобрение, положението на ромската общност върви към влошаване. Нещо повече: влошават се не само социалните условия, при които живеят много роми, а и отношенията между ромите и останалото население в страната.

          Ние сме силно разтревожени, защото освен пред бедност, ромите са изправени пред безпрецедентен расизъм през последните години. Няма как този факт да бъде подминат и пренебрегван повече, защото той обрича на провал много от политически намерения за интеграция на ромското население. А това е така, защото всяка иницатива, предприета или възнамерявана да бъде предприета за изравняване на ситуацията на ромите с тази на останалото население, се приема и се тълкува от обществото като привилегия и специални права за ромите. Реакцията всички я виждаме – от една страна нарастваща и необуздана антиромска риторика, която рефлектира в антиромски настроения и действия, а от друга – все повече затваряне и капсулиране на самите роми.

          Всички знаем, че ромите нямат специални права и не се прави нищо за тях, което да ги привилегирова. Не отричаме, че има проблеми в ромската общност, за чиито изкореняване трябва да се работи системно и последователно, но не можем и да премълчим, че дискурсът в България се основава на културен и дори биологичен расизъм спрямо ромите. И въпреки наличието на органи като Комисия за защита от дискриминация (КЗД) и Национален съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси (НССЕИВ), налице е скандална институционална пасивност спрямо този дискурс, което за нас е необяснимо, освен ако самите те не изразяват мълчаливо съгласие с него.

          След като нещата не вървят към подобрение, въпреки множеството приети стратегии и планове за интеграция на ромите, значи нещо не работи както трябва в подхода и е редно да го преразгледаме. Очевидно е, че само с говорене и писане на стратегии и планове не сме си свършили работата до край.

          Затова ние НАСТОЯВАМЕ:

          МС да възложи на съответните компетентни органи да следят проявите на расизъм към ромската етническа група и да реагират активно и незабавно с допустимите от закона средства на случаите на антиромско говорене и прояви. Време е всички да осъзнаем, че дейностите за интеграцията и борбата срещу дискриминацията са неразривно свързани. Недопустимо е да се злоупотребява със свободата на словото, за да се наруши основно човешко право – правото на достойнство и уважение на ромите. Недопустимо е при наличието на добра нормативна база за защита от дискриминация, КЗД, СЕМ, НССЕИВ да не реагират и дори да не се опитват да обуздаят проявите на расизъм към ромите, ширещи се в публичното пространство.
          МС да предприеме стъпки за гарантиране на всички нива и във всички сфери на обществото на отношение към ромите като към граждани на държавата, защото именно това ще ги изравни с останалите и по отношение на правата им, и по отношение на отговорностите им. Крайно време е всички най-сетне да приемем, че интеграция не означава само усилия от страна на малцинствата да научат основния език, правила и норми в обществото, но и гарантиране на малцинствата на основните права и равенство пред закона. Крайно време е да разберем, че няма ромски права, както няма и български права, а има само основни човешки, граждански, социални и културни права, общовалидни за всяко човешко същество.
          МС да се създаде ясна институционална и административна структура, с подходящ мандат и капацитет, която да поеме отговорността за управление на изпълнението на Националната стратегия за интеграция на ромите (НСИР) 2012-2020. Трябва да се гарантира интерсекторният подход, за да се реализират сложните аспекти на социалното включване и спазването на основните човешки права едновременно на всички нива. Трябва да се осигурят ясни нива на вземане на решения, контрол и отчетност при изпълнението на стратегията. В тази връзка, предлагаме преструктуриране на НССЕИВ, тъй като в настоящия му вид не са ясно разграничени консултативната фунция с гражданите от координиращата и изпълнителската роля на политиките за интеграция, а така също липсват достатъчни механизми и правомощия за мониторинг и контрол на изпълнението на НСИР 2012 -2020.
          Настояваме за назначаване на конкурсен принцип на специалисти – роми в органа, отговорен за изпълнението на Национална стратегия за интеграцияна ромите. Срам и позор е да няма експерти от ромски произход в настоящия Секретариат на НССЕИВ при наличието на роми с подходящи образование, квалификация и опит.

          Сериозността на проблема и целите, които са поставени пред България в Национална програма за реформи 2020, изискват от всички нас съвсем сериозно да преосмислим досегашните начини на работа, да се поучим от грешките си и да продължим напред. Ние сме готови, както винаги досега, да допринесем с експертиза за реализирането на предложенията ни.

          5 Април 2012 година

          С уважение:

          Лилия Макавеева, Асоциация Интегро, Разград
          Тел. 084 6610 26; Имейл: l.makaveeva@gmail.com
          Д-р Стефан Панайотов, Фондация “Здравето на ромите“, Сливен
          Тел. 0887228985; E-mail:drstefpan@gmail.com
          Спаска Михайлова, Сдружение „Нов път”, община Хайредин
          Тел. 0896782469; Имейл: mihajlova_69@abv.bg
          Стела Костова, Сдружение”Ромска академия за култура и образование”, Сливен
          Тел. 0878464401 ; E-mail: stela_rmo@slivenbg.net
          Деян Колев, ЦМЕДТ „Амалипе”, Велико Търново
          Тел.0888681134 ; E-mail: deyan_kolev@yahoo.com
          Мюзеям Салим Али, ЖРС „Хаячи”, Нови Пазар
          Тел. 0896706322; E-mail: hayaci@abv.bg
          Серги Каракашев, Ромска фондация „Искра”, Шумен
          Тел.0898624590 ; E-mail: s_karakashev@abv.bg
          Радостин Манов, Сдружение „Разнообразни и равни”, София
          тел. 0899 553478; E-mail: diverse_equal@abv.bg
          Ганчо Илиев, Сдружение „Свят без граници”, Стара Загора
          тел.0884762109; E-mail: veselrom@abv.bg
          Цветанка Маринова, ЖНРО „Кармен”, Разград
          Тел.0898609383; е-mail: simona26@mail.bg
          Николай Кирилов, Фондация “Рома – Лом”,град Лом
          тел. 0971 66 751; E-mail: n.kirilov@kirilovi.com
          Бистра Андреева фондация „Ромска инициатива” – София
          тел. 02 980 39 73; e-mail: romin@abv.bg
          Румен Иванов, НЧ “Елит-Център за Ромска Култура-2002″, София
          Тел: 0897487757; E-mail: roma_sofia@abv.bg

          Коментар


          • Perun, Setver, Ravon и pernik открай време са платени писачи. Не знам защо изобщо се хабите да им отговаряте.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
              Гледам новините. Дори и образован и изкъпан, циганинът си е циганин. Имам предвид поведението на тумбата пред министър председателя. Маанета и скандали- ей това, най-си го могат, но искат да бъдат експерти. Добре им звучи, вероятно.
              Те могат да желаят и на Марс да стъпят първи /ако това се приема за вид предимство/......, но въпросът не е в това, какво били искали..., сравнено с ОСТАНАЛИТЕ българи...

              ...защото, именно това "искане" и определяне на някаква "квота" - би поставило ДРУГИ български граждани в неравностойно положение, защото малцинствата не могат да претендират за квоти, след като демократичните устои на една страна дават на всички т.нар. малцинства - пълната възможност да се състезават НА РАВНИ НАЧАЛА - /чрез конкурсното начало/ - за всяка експертна длъжност.

              Значи: щом може - всеки българин, независимо от малцинството, към което се пречислява - кандидатства на общо основание за експертната длъжност, по която притежава компетенции, но ПРИ РАВНИ УСЛОВИЯ с останалите представители на нацията.

              Конкретно предложение: ако изобщо са способни да ситуират държава НЯКЪДЕ - нека циганите регламентират квоти за експерти в своето правителство на база националностите, включени в "тяхната" държава..., но в тоя случай, сигурно ще "запеят" другаТА песен, тъй като - да се поставят основите на демократична държавна структура "от нулата" - не изисква да се извадят едни дайрета и да се почнат маанетата и кючеците...
              If something inspires you, follow it! Henry Ford

              Коментар


              • Брей, отдавна не бях влизал и какви промени настанали. Цигани си честитят един на друг новата държава, закони и празници. Направо се чудя дали след 20 г. няма да ме глобяват, ако не мятам гюбеци по официални събития.

                П.С.

                И да знаете, че това си си жива проба социологическо проучвание. Тея дето се представят за цигани и пускат отвреме, навреме по някоя новина да разлайват кучетата са си живи българи, ама от най-лайняната и продажна прослойка.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                  Британската империя има интересен опит с "културните традиции". В Индия е имало обичай наречен Саде, при който на смъртната клада на починалия съпруг, била хвърляна жива вдовицата му, та да не се скита немила-недрага и "скърбяща" до края на клетия си живот. Генерал Чарлз Нейпиър го е прекратил безусловно:

                  “Казвате, че е ваш обичай да изгаряте вдовиците? Много добре. И ние имаме обичай: когато един мъж изгори жива една жена, му връзваме въже на врата и го обесваме. Направете си погребалната клада, а до нея моите дърводелци ще издигнат една бесилка. Ще може да изпълните вашия обичай, но после ние ще изпълним нашия”

                  Трябва да изпълняваме нашите обичаи.
                  Да, това също би било справедливо. Мангалите да спазват своите традиции и да крадат, а ние дас пазваме НАШИТЕ - и да застрелваме на място всеки хъхряк, проникнал в имота ни.

                  И интересно как според тия наглеци по-долу някой умишлено ги държал неграмотни? Как е възможно в 21 век някой да иска да учи, но да не му се позволява? Как може да бъде спрян човек, стремящ се към знанието? Как точно ги държим неграмотни - като караме маймуняците им на училище със специални автобуси, докато Българските деца газят преспи, киша и калища, за да стигнат до същото това училище? Или като им даваме закуски - пак само на циганетата?
                  Причината за проблемът "мангалска неграмотност" е у самите мангали и никъде другаде. От една страна за тези твари знанието не е морална ценност (те въобще са лишени от морал), от друга - въпрос на интерес (те много добре съзнават, че неграмотността за тях е средство за пожизнен паразитизъм на наш гръб), а от трета - огромната част от мангалите нямат и потенциал да учат, защото са интелектуално непълноценни. Това не е някакво расистко твърдение, а чисто емпирически факт, който може да бъде потвърден от всяка детска учителка. Средностатистическото чааве, освен мръсно, е и тъпо, физически хиперактивно, не може да концентрира вниманието си, трудно запомня и най-елементарните неща, липсва му всякаква сериозност и дисциплина. Такива са около 80% от мангалетата. 3-4 такива неща в един клас могат тотално да провалят целият учебен процес или най-малкото сериозно да го забавят, защото заради тях учителката цял час трябва да повтаря една и съща елементарна дреболия, докато им влезе в дебелите и кухи тимберици, а от това страда образованието на децата. Неслучайно родителите на Български деца не желаят те да учат с мангалета... но нямат нищо против да учат с турчета, еврейчета, арменчета, китайчета или нигърчета. Друг проблем е езикът - много чаавета, тръгвайки в първи клас още дори не могат да говорят членоразделно - те само хъхрят, а мангалите си мислят, че работата на учителките е тепърва да ги учат да говорят. Въобще мястото на повечето хъхрячета е в помощните училища за дебили... но няма толкова много помощни училища.
                  Съжалявам, но това са фактите, които, както казах, могат да бъдат потвърдени от всяка учителка в начален курс.
                  Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                  Коментар


                  • Гледам новините. Дори и образован и изкъпан, циганинът си е циганин. Имам предвид поведението на тумбата пред министър председателя. Маанета и скандали- ей това, най-си го могат, но искат да бъдат експерти. Добре им звучи, вероятно.

                    Коментар


                    • Британската империя има интересен опит с "културните традиции". В Индия е имало обичай наречен Саде, при който на смъртната клада на починалия съпруг, била хвърляна жива вдовицата му, та да не се скита немила-недрага и "скърбяща" до края на клетия си живот. Генерал Чарлз Нейпиър го е прекратил безусловно:

                      “Казвате, че е ваш обичай да изгаряте вдовиците? Много добре. И ние имаме обичай: когато един мъж изгори жива една жена, му връзваме въже на врата и го обесваме. Направете си погребалната клада, а до нея моите дърводелци ще издигнат една бесилка. Ще може да изпълните вашия обичай, но после ние ще изпълним нашия”

                      Трябва да изпълняваме нашите обичаи.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от pernik Разгледай мнение
                        Това може да е особеност/порядки на малцинството, т.е. има неща за които не трябва да дискриминираме малцинствата, защото те имат едни други разбирания и норми.
                        Нали си имат Мешере, може то да поеме тези въпроси, които са свързани с порядките и обичаите на малцинството, така нашия съд няма да се меси за неща които не разбира.

                        А, значи, щом според мангалските "разбирания и норми", те могат да крадат, да убиват и цял живот да живят на чужд гръб, ние трябва да ги търпим ??? А защо пък ние не възприемем традиционните европейски разбирания и норми, според които убийството на мангалски изрод въобще не се смята за престъпление? Така е било в почти цяла Европа съвсем до не толкова отдавна !!!

                        Сетверов - как така, щом като имало "геноцид на ромската общност", тоя сган за 23 години се размножи и почти удвои броя си? Геноцид има над БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, който се стопи с над два милиона за същото време !!! Геноцид е когато Български пенсионери умират от глад и мизерия, след цял живот труд, защото парите, нужни за да имат достойни пенсии, отиват за цигански помощи. Геноцид е когато младите Българи емигрират в чужбина, за да могат да родят и отгледат деца, защото в "българия" детски има само за краставите маймунета на неплащащите даници и осигуровки циганори. Геноцид е когато мангасарски зверове всяка седмица убиват безпомощни Български старци, за да им вземат последните пет лева !!!

                        И съветвам мангалската чума да си наляга дрипите и да спре да лае, защото на тоя народ започва да му кипва и много скоро могат да видят какво е геноцид. После оцелелите ще се молят да ги впишат в Червената книга, за да си спасят кожите.


                        А това че т.нар. "български премиер" - лицето марин райков стана на крака за да слуша мангалският т.нар. "химн" е такъв нечуван скандал, че ние, честните Българи трябва да искаме незабавната му оставка !!! Това Български химн ли е, бе - или поне химнът на някоя чужда държава, циганска крастава подлого? Ти на България ли си премиер, или на Хъхристан ???


                        А по отношение на празникът - истинският празник за изстрадалият Български народ ще бъде когато се оттърве от хъхряшката чума - по един или по друг начин.
                        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                        Коментар


                        • Мешерето ще дава оценка на изборите
                          Последна промяна в 17:08 на 08 апр 2013




                          Мешерето може да наблюдава изборите и след това да даде оценка, казаха на пресконференция днес представителите на ромския Съвет на старейшините Христо Младенов, Върбан Маринов, Младен Иванов и Васил Костов. Изявата им съвпадна с Международният ден на ромите.
                          Христо Младенов беше избран за председател на съвета на 7 април и мешерето обяви, че "излиза на светло" и ще разобличи търговията с гласове на изборите. Днес той каза, че ще настоява да работи заедно със следващото правителство по проблемите в ромската общност, а излизането "на светло" се наложило заради неразрешените проблеми на ромите.
                          Според ромските представители хората, които дават пари за купуване на гласове, са познати, но имат власт, с която държавата не може да се пребори. Мешерето можело да подскаже на институциите кои въртят изборна търговия. Според Иванов те се насочвали към роми, защото са бедни, но ромите често предпочитали да вземат парите, но да пуснат празна бюлетина.
                          Старейшините определиха като "геноцид на ромската общност" политиката през последните 23 години и обвиниха управляващите, че държат ромите неграмотни, защото така по-лесно могат да бъдат манипулирани. Заради това мешерето щяло да настоява за промяна на законите по отношение на детските надбавки и налагане на санкции на родители, чиито деца не ходят на училище.

                          Коментар


                          • тука се напълнило с ЦИГАНСКИ,РОМИ
                            какъв химн, еййййй
                            Има стари трейдъри има и смели трейдъри, но старите и смели трейдъри са само няколко

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от pernik Разгледай мнение
                              Това може да е особеност/порядки на малцинството, т.е. има неща за които не трябва да дискриминираме малцинствата, защото те имат едни други разбирания и норми.
                              Нали си имат Мешере, може то да поеме тези въпроси, които са свързани с порядките и обичаите на малцинството, така нашия съд няма да се меси за неща които не разбира.
                              Кво Мешере бе ?!?
                              Нали си имаме закони, съд и прокуратура или някой са по-равни от всички останали а?
                              Какво значи не разбира порядките, закона е казал за секс с непълнолетен/на съд, присъда и ЗАТВОР

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от pernik Разгледай мнение
                                Това може да е особеност/порядки на малцинството, т.е. има неща за които не трябва да дискриминираме малцинствата, защото те имат едни други разбирания и норми.
                                Нали си имат Мешере, може то да поеме тези въпроси, които са свързани с порядките и обичаите на малцинството, така нашия съд няма да се меси за неща които не разбира.
                                Ами, аз може да имам особеност когато се напия да стрелям по мангали. Значи ли че трябва да ме съди Домсъвета?

                                Коментар

                                Working...
                                X