If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
„Съгласни ли сте да дадете лични средства за построяването на втора атомна централа?”
Всъщност, ако има референдум по този повод, въпросът трябва да е „съгласни ли сте да дадете лични средства за построяването на АЕЦ „Белене” и ако „да” – колко?”
Преди време бившият министър-председател г-н Симеон Сакскобурготски каза: „Хубаво ще бъде да си имаме още една АЕЦ”. Защо – не обясни. Откъде ще се вземат пари и какво ще се прави с нея след като я имаме – също. Подобен бе и подходът на г-н Сергей Станишев, на неговите колеги по партия, кабинет и бизнес.
НДСВ забърка кашата около възстановяването на АЕЦ „Белене”, БСП направи от нея полуфабрикат, а ГЕРБ окончателно обърка работата – строителството и е спряно, и не е; платени са около 1,8 милиарда лева. През сметките за ток и данъците. И сега трябва, пак според тях, ние да дадем още 20 милиарда, за да може някой друг да разполага, управлява и продава на нас самите електричеството от АЕЦ „Белене”. Това било нужно, за да остане България в най-престижния клуб на държавите с ядрена енергетика.
Историята прилича на тази за циганина, копчето и балтона – има копче, трябва да му се пришие балтон. Но г-н Станишев не подписа чека за целия балтон.
Австрия, Италия, Полша, а вече и Германия се отказаха от ядрената енергетика и без да са членове на ядрения клуб вървят напред и гражданите им живеят по-добре от нас. Други, например Швейцария, решиха да не строят нови ядрени мощности – заради аварията във Фукушима, защото има рискове и е скъпо. България, гордият член на този клуб от 1972 г., е най-бедната страна в Европа и ако продължава с такава неразумна политика и корумпирани проекти, няма изгледи да се измъкне от това положение. Особено ако дадем допълнително още 20 милиарда за нещо, което не ни е нужно даже след 2025 г. Доказаха го HSBC, ИПИ и други сериозни анализатори и правителството уж спря изграждането на централата. Но не съвсем. Защото не обърна внимание на обстоятелството, че нови реактори не са нужни нито на площадката в Белене, нито на тази в „Козлодуй” до 2030 г. Единственият сценарий, при който такава нужда може да възникне, е да не направят необходимото за удължаване експлоатацията на блокове V и VI на АЕЦ „Козлодуй”.
БСП иска строителството да бъде подновено и продължено. Иска го не с аргументи, а със заклинания, референдум и на принципа „Вервайте ни”. Откак свят светува, най-ясният аргумент в полза на мнението, че се налага нещо да се построи, е дали искаш да го финансираш със собствени средства. Когато давате ваши пари, вие най-вероятно ще поискате известни доказателства, че те не ще отидат отново на вятъра и че ще имате полза от цялото начинание.
Ако все пак някой се пита дали да подкрепи идеята за възобновяване изграждането на АЕЦ „Белене” чрез положителен отговор на манипулативно зададения въпрос на референдума, нека има предвид защо твърденията на БСП са неверни и подвеждащи.
Токът без АЕЦ „Белене” щял да поскъпне с една трета… Нова ядрена централа би произвеждала електричество за минимум над 22 стотинки за киловатчас, а сега средната изкупна цена от електроцентралите е под 10 стотинки.
Ако не се построи АЕЦ „Белене”, казват, друг (има се предвид Турция) ще построи АЕЦ и ще ни продава ток, вместо ние на нея. Ние (т.е. фирмите износителки на ток, свързани с БСП) вече 10 години продават ток на Турция на цена, по-ниска от тази за вътрешността на страната… Всъщност българските граждани през тези години са субсидирали търговията на фирмите-износителки. От това упражнение нито ние станахме богати, нито Турция обедня. Тя обаче е сред десетте най-бързо развиващите се страни в света.
Инициативата имала смисъл, защото АЕЦ „Белене” била ключът към ВЕИ на приемлива цена и към развитието на „зелена икономика”… Това откритие за атомната енергетика явно не го знаят в Германия, защото решиха да спрат техните АЕЦ за сметка на развитието на ВЕИ. По-сериозно: развитието на технологиите ще изравни цената на електроенергията от ВЕИ с предполагаемата цена от АЕЦ „Беле*не” още през 2015 г., след което ще е по-ниска, докато от АЕЦ ще расте поради непрекъснатите изисквания за повишаване на сигурността и нерешения проблем със складирането на отработеното ядрено гориво.
Най-съвременната АЕЦ „Белене” щяла да създаде у нас „съвременни” работни места (колко – не се казва)… Всъщност, погледнато сериозно, в съвременните АЕЦ с такава мощност работят 200, най-много 500 специалисти. Срещу 20 и повече милиарда лева.
С АЕЦ „Белене” българската енергетика би била модерен отрасъл, а без нея ще бъде доведена до мизерно съществуване… Точно обратното. И сега, и в бъдеще – даже и след 2025 г., България (съответните фирми) ще изнася от наличните мощности и ВЕИ до 10 милиарда киловатчаса електроенергия и без втора ядрена централа. А модерната енергетика, според тенденциите в развития свят, днес се основава на енергийната ефективност и възобновяемите източници, а е вероятно да се появят по-съвременни и безвредни ядрени технологии.
АЕЦ „Белене” щяла да допринесе за повече сигурност… Да се твърди това след Чернобил и Фукушима е издевателство. А след като доставките на горива и (морално стари) технологии са само от Русия – национално предателство.
Списъкът на твърденията без потвърждения може да бъде продължен.
Че всичко около АЕЦ „Белене” произтича от БСП в съдружие с остатъците от ВМРО и АТАКА е закономерно: ретроградна партия – ретроградни идеи. Тежко и горко на българския народ, ако им повярва.
И накрая нека кажем, че поддръжниците на идеята за втора ядрена централа са прави, че с повишаването на цената на електроенергията правителството спасява НЕК от фалит, но поради неразумните и неправомерни разходи за АЕЦ „Белене” (направени при управлението на БСП). Още когато БСП поиска от РОСАТОМ построяване на ядрена централа за цена от около 8 милиарда лева беше известно, че активите на Българския енергиен холдинг са 8,2 милиарда лева. Всъщност не беше ли проектът движен от мотив за превземане на НЕК и цялата енергетика?
Питаме: кой ще спасява България след изхарчването на вятъра на още 20 милиарда лева за построяване на новата централа? А дали искането за референдум не е опит на бившите управляващи да се спасят от наказателно преследване, каквото би трябвало прокуратурата да повдигне, предвид закононарушенията, извършени от тях по АЕЦ „Белене”?
Затова твърдо НЕ на референдума за нова ядрена централа.
Брей с какви новини ни занимават > http://www.segabg.com/article.php?id=632602 От същата ако се спретне театрална постановка със заглавие ,, Митничар върна пари, тираджия се просълзи залата на драматичния театър, Сълза и смях''ще пращи по шевовете.
Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!
България Бизнес Европа Свят Общество Спорт Greenpool ПОДКРЕПЕТЕ НИ Справочник Анкети
Последни новини:
Тарифите за разясненията по референдума пречат да се вземе информирано решение
Начало » България » И аз съм обиден, и аз съм ял хляб и лук и сме били най-бедното семейство
Бойко Борисов:
И аз съм обиден, и аз съм ял хляб и лук и сме били най-бедното семейство
Премиерът съзря медийно затъмнение на обясненията на Найденов за заменките
09:31 | 17.01.2013 | 4419 прочитания
Размер на текста
Сн. БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов не намира за нужно да се извини на работничката от ВМЗ-Сопот, на която потърси сметка, че носи златни пръстени, а преди ден тя обяви, че не му прави чест. ”И аз се чувствам обиден от нея да ми праща лук. В края на краищата, аз съм ял хляб и лук много години. И сме били най-бедното семейство, и сме живели пет човека в две стаи. Но не съм пращал на никой тогава лук и хляб. Още повече, че при положение, че положих толкова усилия за този завод, който 22 години изобщо не е реформиран – откъде-накъде? И на снимката, която е във вестниците - няколко пръстени, златни. Майка ми никога не е имала златни пръстени, нито аз съм имал златни пръстени. ”, заяви Борисов в интервю за предаването "Свободна зона" на Георги Коритаров по ТВ+ в сряда вечерта.
”Откъде-накъде ще ми праща лук?! Че не осигурихме 1 милион преди Нова година за коледните и новогодишни празници, за да могат да си посрещнат нуждите? 1 милион просто го дадохме. Точно като социални пари. 6 милиона дадохме преди няколко месеца. Просто директорът е взел поръчки или взел материали, затова не са стигнали за заплати”, коментира премиерът.
Борисов коментира полицейската акция в ТВ+ отпреди седмица като посочи, че в нея няма нищо тенденциозно срещу телевизията и Булсатком. Репликиран, че телевизията и операторът не са едно и също, Борисов заяви: ”Собствениците ви са едни и същи, така че… Те са изключително доволни, ползват изключително подкрепата на правителството. Знаете, че ние им помогнахме и за спътника в Швейцария. В момента, мисля, че май месец в САЩ, в един много голям проект за над 200 милиона долара, съвместно с американски компании, ще изстрелят и спътник. Така че най-малко вие имате основание да сте недоволни от правителството”, посочи той.
”Това, което знам от вашия собственик, защото се видяхме да го поздравя за успешната сделка, която са извършили, е, че от вътрешна информация, която е дал ваш служител - че има нередности в двойното счетоводство, така нека да го наречем, затова е дошла проверка”, каза премиерът.
Борисов за пореден път разви тезата си, че има пълна свобода на словото и даже обвини медиите в тенденциозно затъмнение на изявите на земеделския министър Мирослав Найденов. ”Много директен пример мога да дам със заменките, заменките на най-апетитните територии от морските и зимни курорти на България. Ето, три-четири дни подред се изнася информация от министъра на земеделието...медийно затъмнение. Защо? Голяма част от медийните собственици са участвали в тези заменки навремето с Тройната коалиция. Те нямат интерес това да придобива публичност, защото чакат да падне това правителство, за да почнат да строят”, каза Борисов.
”Днес на Министерски съвет това сме го взели като решение, като точка, и съм го възложил на министър Рашидов да го провери. Всеки трябва да декларира своята собственост и хората да знаят - ако дадената медия е финансирана от посредник за газ, е ясно защо тя е против даването на концесия за добив на газ в Черно море или обратното”, съобщи още премиерът.
Премиерът приветства въпрос на Коритаров дали медиите не са се превърнали във феодални армии на собствениците си и дали не се предвижда по този повод някакъв специален регламент за изборите. "Между другото, за първи път чувам точно, толкова добро, конкретно определение, което съм се мъчил да дам на някои от медиите в България – точно едни частни феодални армии, които водят първо борба между своите икономически конкуренти. Те дори не водят война на медийния пазар или за медиен дял, кои вестници или кои телевизии да се гледат повече или да се четат повече. Те водят битката помежду си за интереса на своите собственици. И го правят огромни групи журналисти. Аз винаги съм давал пример с вестник ”Сега”. След като ние махнахме посредниците… Три посредника имаше до доставката на газ, три, и техният основен спонсор най-отгоре стои на вестника – ”Овергаз”. И в момента, в който това го направихме, от първа до последна страница, включително и карикатурата, е само с нас”, коментира Борисов.
Взе се решение за спиране на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", което аз бих нарекъл тържество на здравия разум. Създадена беше анкетна парламентарна комисия за проучване на всички факти около развитието на проекта "Белене". Очаква се тя да представи много любопитни факти, свързани с организацията и управлението на проекта.
Положителните нагласи в част от българите относно АЕЦ "Белене" се формират от двата фалшиви мита за този проект - откриване на нови работни места и евтина електроенергия. Циничното е, че политиците и някои "експерти" около тях, които продължават да лансират тези митове знаят това и избягват директни експертни дискусии….Та не е ли наглост 3 независими професионални икономически анализатори и една световна банка-HSBC да показват почти едни и същи резултати, а тези хора да ги отричат, и да доказват обратното… А другата страна на истината е, че организаторите на подписката и цялата шумотевица около референдума нямат за цел въпросното гласуване, а тестване на предизборни нагласи и подгряване на избирателя.
Една от обобщаващите манталитета на примирения българин поговорки гласи, че срещу ръжен не се рита. И понеже тя се прилага къде пасивно от изповядващите я, къде активно от налагащите я, ръженът води стадото ни.
Забелязвате ли как метафората за българите като овце, все по-често се появява в публичното говорене, макар и напълно спекулативно- дори в превратен (да не кажа перверзен) смисъл?
С овчата констатация взеха да се заиграват и опозиционерите от червения спектър, които си менят козината, за да ги вкарат в кошарата отново. На въоръжение сега при тях е заплахата, че без АЕЦ „Белене” сме щели да станем (отново - защото социализмът ни е индустриализирал и издавил от овчето минало!) овчари.
С вълчата закана търгуват пропагандно все по-масово: от устатата депутатка от БСП Мая Манолова, до забогателия от преминаването си в политиката и в близкото обкръжение на „енергетика” на републиката Георги Първанов негов сподвижник от последните години Петър Корумбашев.
Последният, в качеството си на типичен представител на едрия капитал – защото самият той стана междувременно собственик на електроцентрала, се изказа със социална надменност срещу „овчарите” и дори ми пожела лично по време на нашия спор в предаването „Панорама” на 11 януари да стана овчар, щом не съзирам опасността за овчето ни бъдеще без АЕЦ „Белене”.
Явно някъде в червения мозъчен център, където формулират посланията на своите пропагандатори, са заложили трайно на този бизнесмодел в агитацията с типичната за партията социална ненавист, но са сбъркали адреса: вместо да продължат столетните традиции на подстрекаването към класовия враг с бомбето, залагат на насъскването срещу чичото с калпака.
Интересна метаморфоза, нали! Обаче възниква въпросът дали тя е плод на премислена тактика или просто им „иде отвътре” на подсъзнателно ниво.
Моето предположение е, че това е редкият случай, когато са откровени и без да си дават сметка за това се самоопределят като нещо повече от овчарите, бягайки от собствения си генезис в политиката и чисто биологично. „Пази, Боже, сляпо да прогледа”!
Бившият овчар Захарий Стоянов, най-меродавният летописец на неспокойния български дух от края на 19-ти век, щеше вероятно добре да отговори на тази пропагандна мимикрия. Но няма как- не само отдавна не е между живите, но и продължават да го ритат всеки път, когато го цитирам да цитира завета на Левски „ Който ни освободи, той ще ни зароби”. Вбесените русофили пускат насреща му оръжието на своето безсилие: „Кой бе, Захарий ли? Мани го това овчарче!”.
Чувал съм този „аргумент” в приблизително тази форма на изразяване от устата на туземни български академици. Защо да не го вземат тогава на въоръжение и техните студенти в политиката, изживяващи се като защитници на социално слабите, които, за тяхно щастие (признават или не такова, но го експлоатират безогледно), са доста и в това си качество (второ качество хора у нас) са благодатна тор за техния политически успех. Съответно на базата на тази многотия на българската немотия паразитират пак тия- преоблечените.
Една такава млада другарка тази сутрин глаголеше пред телевизионните камери с надменността на стара партийна номенклатура, че протестиращите пред парламента младежи срещу АЕЦ „Белене” са някакви (явно заслужаващи презрителната й усмивка, не повече), които се появяват месеци преди избори и после изчезвали за един част.
От това се подразбра колко устойчиво и самоуверено вижда себе си в центъра на българската вселена столетната традиция, която не просто векува (и управлява по-дълго от всички през т.н. преход, но и се възпроизвежда, обобщавайки при това обобщава колко ужасни неща се били случили в същия период, сякаш тя няма отношение към тях).
За тази партия всички останали са или временни помагачи, като ДПС и НДСВ или просто минувачи през нейния заден двор, които все някак ще изтърпи да и тъпчат земята докато си отпочине за нов възход преди поредното й падение.
.................................... ,,....България изгуби 100 млн. лв. от бюджета на ЕС за развитие на селските си райони. Няма пари за астрономическата си обсерватория. Науката, образованието и здравеопазването са в унизително положение. За пенсионерите бонуси няма, защото еврофондовете закъснели. Но за чалга пари има. Не Европа е избрала “креативния бенефициент”. Правителството, по-точно Министерството на икономиката, го е селектирало. Което ясно говори и за приоритетите, и за градацията на ценностите.
Радичков, пишейки за простотията, посочва, че у едни тя е като църква, а у други - като карфица на ревера. Всъщност това родно отношение към еврофондовете и цялостното ни положение в Европа е прекрасно пресъздадено в циганско парче, което може и да е по-старо от ЕС:
“Давай, чичо, давай бре, чичо,
Давай пари за игра бре, чичо. (2)
Че ти играм кючек, бре, чичо,
че ти фърлям гюбек, бре, чичо.” (2)
И, перефразирайки Иванчо от оня виц, бих добавил: “Госпожо, аз мога да ви кажа и кой е Чичо.”Целата статия озалавена Давай, чичо, давай бре, чичо...тук .>http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1721828
Д-р Георги Касчиев: Заради “Белене” ще има побои и по-твърди мерки
Като искат нова АЕЦ, милионерите в БСП да направят Акционерно дружество и да строят
Трябва да се търси отговорност от министрите на Сакскобургготски и Тройната коалиция
Цената на тока скача заради енергийни вампири като “Белене” и “Цанков камък”, казва старши изследователят в Института по безопасност и рискови анализи към Университет по природни ресурси и приложни науки във Виена
Тези приказки ги говорят един и същи хора и то от край време. 2004 още се правеха манипулативни прогнози, че 2011 г. вече ще бъдем принудени да внасяме електроенергия отвън. Да, но това не се случи и сега не само нямаме нужда да внос, а изнасяме. Сега същите тези хора ни плашат пак с мрачни прогнози за 2018 година. А истината е, че имаме толкова електроенергия, че се чудим какво да я правим.
Проблемът е, че тези хора веднъж са се оакали като малките деца и сега пак имат наглостта да плашат хората с мрачни прогнози. Тоест, ако се върна към въпроса ви, нямаме нужда категорично от АЕЦ “Белене” и това е доказано с редици изследвания на независими експерти. Докато работят 5 и 6 блок на АЕЦ ”Козлодуй” нямаме нужда от друга заместваща мощност.
- Токът непрекъснато скача, но причината е, че това се случва точно заради такива обекти като “Белене” и отчасти заради другия енергиен вампир “Цанков камък”. В тези два обекта са изсипани огромни пари, които няма как да се върнат, просто ги закопаха. И затова сега НЕК е пред технически фалит, има към 2 млрд. дългове към банки, доставчици. Правителството на Станишев извади веднъж 300 млн. лв. от бюджета, после още 400 млн. лв. за “Белене”, а там нищо не се случва, просто тези пари са мъртви. За това расте цената на тока.
Ето как аз си обяснявам тази лъжа – хората, които са забъркани с далаверите по проекта “Белене”, съответно са поели големи обещания и ангажименти към различни фирми, снабдители, строители и др. Обещавали са, че ще им дадат парче от баницата. Може да са взели и предварително своята комисионни за тези обещани бъдещи услуги. И сега са изправени пред невъзможност да изпълнят обещанията и се чудят как да замажат нещата, и да забавят развитието, за да не се стигне до ексцесии.
Парите са големи, сигурно са раздадени десетки милиони за очакванията за поръчки, контакти и сигурно заради този проект ще има и побои, а и по твърди мерки.
Виновниците ще ги отриете като се почне от царското правителство и Тройната коалиция. Но и при царя енергетиката се командваше от БСП, та пак ще стигнете до Румен Овчаров. Царското решение да започнем да строим отново “Белене” беше на един напълно некомпетентен човек в тази област, но то подхрани корупционните очаквания на много от неговите министри и започна едно главоломно търкаляне на този проект без анализи, без надеждни прогнози, а само с едни голи уверения колко хубаво било да направим нещо “велико”. Но главните виновници са министрите на Кобургготски и на Тройната коалиция.
Не е така, не е морално да си носиш златните пръстени и да се олакваш че държавата не се е погрижила за теб.
Тя не реве да и помогне държавата.
Да им помогне държават реват "малоимотни" магистрати, оземлени край морето, и разни "инвеститори"-офшоркаджии, които нямат насита на държавни армагани и привилегии.
Жената просто си иска заплатата.
Или смяташ, че който има какъвто и да е имот и спестявания трябва да работи ангария на Тиквата? Като в годините на любимия му Тато?
"Если б захотеть одним словом выразить, что делается в России, то следует сказать: воруют!"
Не е така, не е морално да си носиш златните пръстени и да се олакваш че държавата не се е погрижила за теб. Как така жената имала няколко златни пръстена, дори премиера ни няма такива, а се оплаква че искала пари? Ами защо не ги продаде?
Добре ѝ каза премиера ни, защо след като има златни пръстени госпожата му праща лук, а не златните пръстени? Щото лук си има, ама пръстени няма.
Za men e cinichno, chovek, koito ima zlatna mina da se oplakva, che nqma zlatni prysteni.
A kogato tozi chovek e Premier - e prestyplenie.
Коментар