IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 22.02.2013 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнение
    5-те най-сериозни причини против нова АЕЦ в България
    ...
    Kaji na lidera si vednaga da se izvini na rabotnichkata v upravlqvanoto ot nego predpriqtie za chinichnite i bezotgovorni dumi!

Коментар

• 5-те най-сериозни причини против нова АЕЦ в България
      3 Януари 2013
      Иван Бакалов
      http://e-vestnik.bg/16508/pette-nay-...s-v-balgariya/

Пултът за управление на АЕЦ “Козлодуй”. Българинът погрешно си представя, че икономическата мощ идва от такива производства. Австрия е забранила ядрената енергетика, а е 12-та в света по богатство. Снимка: БулфотоРеферендумът за АЕЦ който предстои, се оказа измамен. Излиза, че основният спор е дали да се строи нова АЕЦ в Белене или в Козлодуй, а не дали да се строи АЕЦ или не.
      Министерския съвет прие решение противниците и привържениците на АЕЦ да си плащат на медиите, за да пропагандират тезите си.
      Зад привържениците на АЕЦ седят мощни интереси с много пари. Русия силно притиска България да строи АЕЦ, нейни лобисти плащат на български медии. Отделно енергийни фирми у нас, които печелят от износ на енергия и от проектиране на АЕЦ, са развързали кесиите и плащат на медии и на конкретни журналисти (а за политици да не говорим – с тях са в симбиоза).
      Другата страна – противниците на АЕЦ – нямат такъв мощен финансов гръб. Централната избирателна комисия отказа да регистрира зелени и екологични движения и партии, за да участват в кампанията. А освен тях има и енергийни експерти, които смятат АЕЦ за погрешна и излишна, не по екологични, а по чисто икономически причини.

Кои всъщност са най-основателните причини срещу нови ядрени мощности в България?

1. Рискът от авария

В момента по света има 420 работещи реактора. За период от 32 години са станали 3 тежки ядрени аварии – в американската АЕЦ „Три майл Айланд” (1979 г.), в руската в Чернобил (1986 г.), в японската във Фукушима (2011 г.). Те са станали в три различни държави, по три различни причини, в реактори с различни технологии и възраст (в САЩ и в СССР-Русия инцидентите са били с нови реактори).
      Честотата, с която се случват през годините, при сравнително неголям брой ядрени реактори, е, меко казано, обезпокоителна. Има и още няколко тежки аварии, които за късмет са минали без огромни замърсявания. Има и по-леки аварии, които по една случайност не са прераснали в тежки.

Мъж носи газова маска по време на разиграване в реални условия на компютърната игра „Сталкер” в руския град Сенгилеевское. Сюжетът на играта включва повторна ядрена експлозия в Чернобил и играчът трябва да се бори за оцеляване с мутанти с опасни аномалии по подобие на книгата „Пикник край пътя” на братя Стругацки. Снимка: РойтерсСпоред досегашната практика и нарасналия брой на реактори в света, процентът на вероятност да стане тежка ядрена авария в АЕЦ е около 5%. Това е твърде голям риск, особено за страна като България.
      В САЩ или Русия авария в АЕЦ може да не е опустошителна поради големите територии и големите възможности на двете държави да преодолеят щетите. В малка България една ядрена авария ще бъде опустошителна. Може да замърси тежко значителна част на страната. А дори без авария, при евентуално голямо наводнение по Дунав (все по-вероятно при зачестилите ненормални наводнения по света поради глобалното затопляне), водите могат да разнесат радиацията от открития басейн за отработено гориво в АЕЦ „Козлодуй” на огромни територии наоколо, а по Дунава да замърсят и Черно море.

2. Цената на тока

Цената на тока от нова АЕЦ ще е висока и ще обезсмисли в следващите години такъв скъп проект, който ще изплащаме всички.
      Досега имаше най-различни красиви обещания за АЕЦ - евтин ток и големи печалби. Например Румен Овчаров, бивш министър и активен лобист за АЕЦ „Белене” и депутати лобисти като Петър Курумбашев не слизаха от екрана на телевизора в пиарски предавания. Но и партии, които са против АЕЦ „Белене” - ГЕРБ и ДСБ - искат нови блокове в Козлодуй без да е доказана нуждата от тях.
      През 2011 г. след аварията във Фукушима, излязоха различни проучвания, които охладиха ентусиазма за т. нар. ядрен ренесанс, тоест начало на нова вълна в строителството на АЕЦ. Вместо това няколко държави като Германия и Швейцария се отказаха напълно от ядрената енергия в бъдеще. Германия спря седем реактора и ще спре всичките си АЕЦ до 2022 г.
      Стойността на тока от АЕЦ е нараствала устойчиво през последните десетилетия. След аварията цените на енергията от АЕЦ започват допълнително да се увеличават заради застраховки, нови изисквания за безопасност и тестове. Същевременно цената на ток от екологични енергийни източници непрекъснато пада. Според прогнозите на някои експерти след аварията, до 2020 година цените на тока от АЕЦ и от ВЕИ ще се изравнят. Тези предвиждания изглежда ще се окажат изпреварени – двете цени вече започнаха да се изравняват. В Германия има инсталирани слънчеви (фотоволтаични) панели, които по мощност вече надхвърлят 30 ядрени блока като в Козлодуй.
      Единствената досега експертна прогноза за цената на тока от АЕЦ „Белене” беше на английската банка HSBC, поръчана от българското правителство. Според прогнозата цената на тока от нова АЕЦ ще е 75 евро за мегаватчас. Това са 150 лв., което е около четири пъти по-скъпо от тока на АЕЦ „Козлодуй”. За сравнение енергията от вятър струва 140 лв. за 1 мегаватчас, а токът от слънце – 160 лв. за 1 мегаватчас. От два нови блока в Козлодуй цената на тока няма да е много по-ниска, а след няколко години сравнението с други централи не се знае в чия полза ще е.
      Съвременните технологии се развиват с непредвидима скорост и не се знае утре какви енергийни източници ще станат най-евтини. АЕЦ ще се изплаща за период от 20-30 до 60 години, в зависимост от цената на тока и централата. За България е по-вероятна горната граница на този срок. Недалновидно е при това положение да се строи АЕЦ, която води след себе си и други големи проблеми (виж №5).
      Няма ли да се окаже след 10-ина години България в положение на излъгана, със скъпа АЕЦ, която произвежда скъп ток, докато другите източници на енергия поевтиняват? Да не би в Германия да са непредвидливи, че спират ядрените си централи?

3. Скъп проект за сметка на данъкоплатеца

Стойността на два нови ядрени блокове ще бъде 15-16 млрд. лв. в съществуващата АЕЦ в Козлодуй или около 20 млрд. лв. за нова АЕЦ в Белене. И в двата случая това ще бъде непосилно за страната и ще легне на републиканския бюджет, тоест на джоба на българския данъкоплатец, каквито и съдружия да прави държавата с частни инвеститори - руски, американски, европейски. Освен бъдещата централа да е изцяло частна, което означава ползите за инвеститора, а ядреният риск и изкупуването на тока – за държавата, тоест пак за всички нас.

4. Лъжат за недостиг на ток

Лъжат ни, че без АЕЦ ще има недостиг на ток и ще поскъпне. Агитацията за нови ядрени мощности е съпроводена с непрекъснати заплахи, което издава финансови интереси и купени медии и политици. Още когато се заговори за закриване на блокове 1 и 2 в Козлодуй, ядреното лоби у нас започна да заплашва, че ще има недостиг на ток. Това не стана. Когато по искане на Европейската комисия бяха закрити и блокове 3 и 4, т. нар. атомна мафия и политици лобисти заплашваха отново с недостиг на ток. Това пак не стана.
      Многократно различни експерти и политици в последните над 10 години непрекъснато повтаряха, че като спрат първите два блока, а след това блокове 3 и 4 в Козлодуй, цената на тока ще скочи 2-3-4 или 5 пъти. И това не стана.

Графика от сайта на АЕЦ “Козлодуй”, която показва годишното производство на ток в централата. До 2002 са работили 6 ядрени блока, до 31 декември 2006 са работили 4 блока, а от 2007 до сега работят два блока. Графика: от сайта на АЕЦ “Козлодуй”По данни на самата централа се оказа, че АЕЦ „Козлодуй” с двата блока 5 и 6 произвежда почти толкова ток годишно, колкото с общо шест блока в минали години. Тоест – енергийното лоби лъже държавата да строи големи мощности, да плаща доставки на горива, техника, на персонал, поддръжка, а те не се използват ефективно. Това ще се случи отново, ако бъдат построени още два ядрени блока – печалба за инвеститори и доставчици, загуби за държавата, тоест за всички нас.

5. Годишно по 45 тона ядрени отпадъци сега, а после?

Всяка година от двата реактора на АЕЦ „Козлодуй” се натрупват около 45 тона силно радиоактивно отработено ядрено гориво - нето тегло, без обвивката на касетите. В един тон отработено ядрено гориво има около 10 кг плутоний и 30 килограма други силно радиоактивни изотопи. Останалите над 900 кг са уран. Плутоният е елемент, който не съществува в природата, той е създаден от човека, добива се при изгарянето на горивото в АЕЦ. Плутоният има период на полуразпад 24 360 години. Една 27-милионна част от грам плутоний е достатъчна, като се вдиша, да предизвика рак на белите дробове. Освен него в отработеното ядрено гориво има десетки силно радиоактивни изотопи, от които по-трайни са цезий 137 и стронций 90 (период на полуразпад 30 и 28 години).
      Преработеното ядрено гориво престоява за охлаждане в открит басейн в Козлодуй, след което заминава за Русия за преработка, но ще се върне у нас за постоянно. Преработеният отпадък ще идва от Русия в стъклени блокове. Става дума за общо около 2000 тона нето тегло, без стъклото, които България има да взима от досега отработеното гориво. А в следващите години ще попълва колекцията с по още 45 тона годишно. За това има спогодби с Русия и европейски изисквания към България да си построи ядрено хранилище. Къде? Кой български град ще приеме край него да се построи такова хранилище?

Само тези 5 причини са достатъчни да гласуваме с „НЕ” на референдума.

Коментар

• Първоначално изпратено от Radoslava Разгледай мнение
        Ето, че държавата все пак ще се погрижи за съкратените работници, и то без значение дали ядат лук или имат златни пръстени. Нека после пак някой да посмее да каже че нямаме социална политика.

Готови са мерките за работниците от ВМЗ-Сопот
        13:36, 17 януари 2013

До края на месеца ще са готови мерките за алтернативна заетост на работниците във ВМЗ-Сопот.
        Те са обвързани с оздравителния план, който мениджърският екип и синдикатите във фирмата изготвят. Това съобщи в сряда министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
        Общините, частният бизнес, Българо-германските центрове за професионално обучение (БГЦПО) и чуждестранни работодатели по международните спогодби и споразумения за заетост са заявили интерес към осигуряването на заетост на служителите от ВМЗ-Сопот, обяви министър Младенов.
        Бъдещето на ВМЗ-Сопот и работниците тъне в мъгла

14:35 | 17.01.2013

http://www.mediapool.bg/%D0%B1%D1%8A...ews201803.html

Коментар

• Първоначално изпратено от коки Разгледай мнение
          ...
          Изводът е, че Цацата и прокуратурата отказват справедливост и правосъдие, измъквайки се с ... ''много работа". Ако им идва много да си подадът оставките заради несправяне.
          ili pyk da poiskat pomosht ot MVR

posle da dadat za podaryk po edna toga(ne toqga) kato barter za podareniq pistolet na glav - prokurora

Коментар

• Припомням едно изказване на изпълняващият функциите на главен прокурор Бойко Найденов направено преди месец "100 души във ВКП почти нямат много работа и имат и 50 помощника, това са абсурди"

Днес назначеният главен прокурор Сотир Цацаров заяви : "Прегледах доклада, сигналът съдържа искане за проверка на 98 сделки. Мисля, че тази проверка на 98 заменки от горския фонд от страна на прокуратурата е задача, която е прехвърляне на огромна задача, не е присъща на прокуратурата в този мащаб" http://www.struma.com/bulgariya/novi...rebyava_33219/

Изводът е, че Цацата и прокуратурата отказват справедливост и правосъдие, измъквайки се с ... ''много работа". Ако им идва много да си подадът оставките заради несправяне.
            Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

Коментар

• Nqma, ne moje da ima takyv cinizym i bezochie...

Premier da kazva na rabotnici v dyrjavno predpriqtie - prodaite si brachnite halki, za da imate hlqb

Gerberasti, kajete na lidera si vednaga da se izvini!

Коментар

• Даниела от ВМЗ: Продавам си спомените

Аз и не очаквам неговото извинение, не искам, не съм го направила за това. Аз искам неговата човечност - да обърне внимание за региона, в който оставя две общини без средства и препитание.
                Това каза пред БГНЕС Даниела Генкова от ВМЗ Сопот – жената, която отстоявайки правата си изпрати на премиера лук, а той и отвърна като потърси сметка за златните пръстени по ръката й. Всъщност кризата във Вазовските заводи направи Даниела по принуда герой, макар тя самата да не се смята за такъв. "Не! Не съм го направила, за да стана герой – това съм го направила за народа, който от 20 години насам мизерства. Искам хората да живеят достойно и да получават достойни заплати!", каза жената, която по време на протестите символично подари вечерята си от хляб и лук на премиера. Той пък вместо да прочете жеста се оказа, че е видял пръстените по ръката й и потърси сметка за тях.
                А тези пръстени тя ще продължи да носи още само седмица. През другата ще ги продаде, за да плати сметки и ще отиде да ги заложи. Половината, за да си плати сметката за тока този месец, а другата половина за следващия месец. Така ще й се наложи да продаде спомените си, като семейната халка – спомен от починалия й съпруг, който също работил във ВМЗ. "Той ми я подари и аз трябва да се разделя с нея. Аз съм имала хубави моменти с този човек и за мен това е спомен. Родителите ми също са загубени вече, а останалите са ми от тях – спомен. Не мога да ги върна тях, но поне това, което беше по мен и е по мен, но за в бъдеще няма да бъде. Аз си продавам спомените, спомените, в които аз съм живяла в миналото", каза жената. Сподели, че е имала и други трудни моменти, замисляла е да опре до продажба, но дори и приятелите й не й го позволи. Затова им благодари, защото освен морално, я подкрепят и финансово.
                Трудно се съгласи да даде и още веднъж позицията си, но каза, че е за последно, защото е притеснена, след поредицата й медийни изяви влезе във фокус, а във ВМЗ предстоят съкращения. "Притеснява ме съкращението, което започва и поради тези изявления смятате ли, че ще ме оставят да работя в предприятието – сигурно ще ме съкратят", споделя жената. Въпреки това обаче продължава да държи на думата си. "Аз съм изказала моята гражданска позиция като гражданин на Република България, който си отстоява правата за достоен труд и достойно заплащане", подчертава думите си тя с пресипнал глас. А такова те не получават редовно, плаща им се на два, на три месеца и така все още държавата им дължи две заплати и три аванса и все още не знаят кога ще ги получат. И така преживяват с хляб и варива – ориз, фасул, все неща, които могат да се сготвят на няколко пъти. Има и кредити, но цялото семейство работи във ВМЗ.
                По принуда е станала герой – не защото се възприема като такъв, а защото изказва позиция. "Ако знаех, че ще се получи такава реакция не бих го направила, но вече е твърде късно. Не толкова да съжалявам за това, което направих, колкото целият регион е обиден на отговорите, които той е дал – господинът и просто не знам", казва Даниела, без да споменава името на премиера.
                Държи да се мотивира и посочва, че на завода разчитат две общини, хората няма къде да работят. Програмите, за които властта говори са за по шест месеца или година и те не виждат в тях решение на проблема. "В момента обещанията са много, значи аз също мога да обещавам, а въпросът е дали мога да го изпълня това обещание", споделя жената.
                Иска да се обърне внимание хората в региона да имат работа, достоен труд и достойно заплащане. Това искам... говори ни Даниела, а докато казва това, колегите и викат: "Браво, браво".
                Това все пак явно и вдъхва малко кураж и тя става още по-убедителна в позицията си, че не го прави за себе си, а за всички в региона и за цяла България. "Няма нито едно предприятие, което е останало от 15-20 години, когато е започнала демокрацията. Има ли някакво предприятие, което съществува. Абсолютно всичко се затри. Това е последният завод, който е държавен и в момента искат да си измият ръцете и от него", казва жената и добавя: В момента работим за държавата, значи държавата трябва да ни плати.
                А колегите й казват, че ги подкрепят, но тук прозата и борбата за съществуването вземат връх. "Нас моралната подкрепа не ни топли, нас ни топли да си получим заплатите, за да можем да си платим сметките", казва тя.
                БГНЕС припомня, че не за първи път при управлението на ГЕРБ работници от държавни предприятия се принудени да продават венчалните си халки. Миналата години през февруари в държавното дружество "Строителство и възстановяване" в Стара Загора от месеци не бяха получавали заплатите си. Работници разказваха, че са принудени да залагат венчалните си халки, за да имат пари за хляб. /БГНЕС

Коментар

• Че какво лошо? Това е добър бизнес. Същото се прави с Гърция - помпат и се пари, за да потребява западни стоки и услуги.
                  Custodite sortem vestram

Коментар

• Брей тоз Путин.И той като Баце раздава пари все едно са от неговият джоб .Путин: Даваме 500 млн. долара на Бангладеш за АЕЦ

Русия ще предостави на Бангладеш кредит в размер на 500 милиона долара за финансирането на началния етап от строителството на атомна централа. Това заяви руският президент Владимир Путин след приключване на преговорите с министър-председателката на азиатската страна Шейха Хасина.

"Ще предоставим не само най-съвременните технологии ...но ще окажем финансова помощ на началния етап на строителството на АЕЦ. Това ще бъде кредит от 500 милиона долара", заяви Путин.

Допълнителното финансиране за атомната централа ще възлиза на около 1,5 милиарда долара. Това съобщи генералният директор на държавната корпорация "Росатом" Сергей Кириенко.

"500 милиона долара е цената на първите четири договора", уточни той. "След изпълнението им ще бъде определена вече точната цена, която е обвързана с площадката и допълнителните мерки за сигурност. Договорът предвижда, че към този момент ще бъде подготвено следващото кредитно споразумение. В него също ще бъдат разпределени финансовите ангажименти – някаква част от средствата ще плати Бангладеш, а останалата ще се финансира с кредит от Русия", заяви Кириенко.

Подготвителните дейности на площадката на бъдещата АЕЦ ще започнат на 1 януари 2014. Основният етап на строителството се планира за началото на 2015, заяви Кириенко. То ще отнеме около 5 години. Предвижда се в Бангладеш да бъде изградена АЕЦ с два енергоблока с мощност по 1000 мегавата всеки. /РИА "Новости" http://news.bgnes.com/view/1059095

Коментар

• Ето, че държавата все пак ще се погрижи за съкратените работници, и то без значение дали ядат лук или имат златни пръстени. Нека после пак някой да посмее да каже че нямаме социална политика.

Готови са мерките за работниците от ВМЗ-Сопот
                      13:36, 17 януари 2013

До края на месеца ще са готови мерките за алтернативна заетост на работниците във ВМЗ-Сопот.
                      Те са обвързани с оздравителния план, който мениджърският екип и синдикатите във фирмата изготвят. Това съобщи в сряда министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
                      Общините, частният бизнес, Българо-германските центрове за професионално обучение (БГЦПО) и чуждестранни работодатели по международните спогодби и споразумения за заетост са заявили интерес към осигуряването на заетост на служителите от ВМЗ-Сопот, обяви министър Младенов.

Коментар

• Пропаганда по български

Дойче Веле

Афоризми, пламенни речи и пропагандни слова - това чул колегата Георги Папакочев по време на една агитационна конференция, провела се броени дни преди ядрения референдум.

В препълнения голям салон на БАН леви политици, енергийни експерти, кметове на заинтересовани общини, изтъкнати гости от ФОРАТОМ и МААЕ, политолози и дори двама журналисти се обявиха пламенно за развитие на ядрената енергетика в България и апелираха за изграждането на втора българска АЕЦ.

Аутизъм и политика

След като присъстващите чуха от трибуната, че проектите „Белене” и „Козлодуй” не трябва да се противопоставят и че „и двата ще имат място в българската енергетика”, че страни като Германия „правят много голяма грешка, като се отказват от ядрената си енергетика”, че „България е на завидно място в света по качество на своя научен потенциал при експлоатацията на ядрени мощности” и че „интелектуалната мощ на нацията е в състояние да се справи с ядрените проблеми”, дойде ред на афоризмите.

След като припомни, че „на Изток нищо добро в историята на човечеството не е ставало благодарение на мнозинството, а само благодарение на скромни научни малцинства”, известният интелектуалец Любен Дилов-син обясни, че „политиците са особен вид аутисти” - понеже години наред твърдяли, че проблемът с централата е прекалено сложен, за да се реши от правителството, а сега настоявали мнозинството българи да го решат със своето „да” или „не”.

Предреферендумно ограмотяване

Допустимо ли е това? Да, ако си човек, който вярва в колективната правота на индивидуалното невежество, или пък ако си човек, който вярва, че много хора са прави само защото са много - отговори си сам журналистът и поясни, че сега, в дните преди референдума, специалистите са принудени да се занимават основно с „ликбез”, което означавало ликвидация на безграмотността по темата за ядрената енергетика. А по повод рисковете Дилов цитира думите на 77-годишния американски космонавт-ветеран Джон Глен, който на въпроса как се чувства в совалката „Дискавъри” отговори навремето така: „Що за наивно питане! Единственото, което знам в момента, е, че съм седнал в ракета, сглобена от 2 милиона части, които са били изработени от различни фирми на най-ниската възможна цена. Как мога да се чувствам според вас?”.

Малко хора - големи централи

Според прогнозите на Световната банка, през 2050 година населението на България ще се е свило с цели 43%, което означава, че българите ще са едва 4,5 милиона души. В тази връзка Дойче веле попита един от чуждестранните гости на форума - Ханс-Холгер Рьогнер, доктор на науките от университета в Карлсруе и бивш ръководител на отдел в МААЕ, дали е разумно една бедна и свиваща се демографски държава да инвестира средства в огромни и скъпи ядрени мощности.

А отпадъците?

В големия салон на БАН всички агитираха гръмко за развитие на националната ядрена енергетика, но тихомълком бяха подминати въпроси като каква е опасността от аварии, каква ще бъде реалната цена на тока от новата АЕЦ през следващите години, както и къде в България ще бъде складирано отработеното ядрено гориво и кое българско населено място би позволило край него да бъде изградено подобно хранилище?

Не стана дума и за това дали е разумно БАН да бъде използвана като база за политическа агитация в полза на едната страна в референдума. Но в приповдигнатата атмосфера на форума тези въпроси се оказаха незначителни.

Коментар

• Мрачна прогноза за българската икономика
                          DarikFinance.bg, 17.01.2013 13:27 (последна актуализация 17.01.2013 13:51)
                          | | A A
                          Мрачна прогноза за българската икономика
                          /© sxc.hu
                          Свързани материали

Реформите в българския преход, валутния борд и кой е виновен за фалитите на България?
                          Foreign Policy: България е мафиотска държава
                          Ягодин: Ако има търсене, банките ще отпускат кредити

Световната банка прогнозира растеж от 1,8% в България през 2013 г. и съответено 2,4% и 3% през 2014 и 2015 г. Данните са публикувани в доклада на банката за глобалните икономически перспективи.

Оценките от средата на миналата година бяха за растеж от съответно с 2,5 и 3,3%. Прогнозата на Световната банка за ръста на българската икономика тази година е близка до заложения в държавния бюджет ръст на БВП от 1,9%.

Докладът отчита рязък спад на индустриалното производство в трите месеца до края на ноември с 13,1%, както и на растежа на вътрешното кредитиране.

Възстановяването през 2013 г. се очаква да бъде бавно, тъй като повечето фактори, които ограничават растежа през 2012 г. вероятно ще продължат да действат макар и по-слабо.

Световната банка счита, че регионът остава податлив на сериозни глобални и местни рискове. Сред тях са развитието на дълговата криза в еврозоната, евентуална фискална криза в САЩ, влиянието на Китай върху световната икономика.

Банката посочва още, че банковата система в редица страни от региона е подложена на значителен натиск. Резкият спад на икономическата дейност, слабото търсене на кредити и затрудненото чуждестранно финансиране са увеличили натиска върху приходите. Необслужваните кредити са нараснали значително в България, достигайки близо до 17% от общия кредитен портфейл на банките.

Тагове: икономика, България, Световна банка

Коментар

• Жалка картинка Минимальный размер зарплат в Европе, € Болгария 138 еврака > http://www.vestifinance.ru/infographics/2050
                            Last edited by коки; 17.01.2013, 15:22.

Коментар

• Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнение
                              Флашмоб събра от депутати защитници на АЕЦ "Белене" едва 5.05 лв. за централата
                              http://www.mediapool.bg/флашмоб-събр...ews201792.html
                              Prestanete s tozi CIRK!

A kolko sybrahte/ darihte GERBerastite za magistralite?!

Коментар

• ... Може ли малоумник да ни управлява и да искаме логично управление, запита реторично Мишо Шамара. "Днес ние сме тук, след 6 месеца са те. Аз съм сигурен, че след половин година всички от ГЕРБ, които са се държали арогантно, ще бъдат по затворите", уточни рапърът....
                                ..............."След 6 месеца ще останат по гащи, защото всяко действие има противодействие. Колкото повече притискаш един народ, толкова повече той ще те изкърти", каза още Мишо Шамара.
                                .
                                http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5448371

Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

Коментар

Working...
                                X