IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 22.02.2013 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Португалия пласира държавен дълг за 2,5 млрд. евро, при доходност 4.891%, с близо 5 пъти презаписване
    Браво
    Португалия има над 5% бюджетен дефицит и около 115% държавен дълг, с очакване да стигне 122% през 2014
    http://www.bloomberg.com/news/2013-0...mid-swaps.html

    Коментар


    • Демокрация срещу рациокрацията, или размисли около предстоящия референдум
      Лъчезар Стефанов

      http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/0...azmisli_okolo/

      С наближаването на 27 януари интересът към първото в съвременната ни история всенародно допитване постепенно нараства. Видимо и от активността в социалните мрежи, темата за изграждане на нови ядрени мощности в България бавно започна да излиза и извън кръга на традиционно следящите темата. Съдбата на ядрената енергетика и без референдум е сред добрите поводи за размисъл за границата между властта на народа (δημοκρατία – гр.) и властта на разума (ratio – лат., κρατία – гр.). Както сполучливо отбеляза неотдавна политологът Димитър Димитров, българинът ще гласува на основата на невежеството, тъй като поставеният въпрос не предполага някой да е компетентен да избере информирано решение. Нека погледнем на нещата от собствената си гледна точка, т.е. тази на крайни потребители на електроенергия.

      Да се концентрираме върху трите въпроса, които всъщност ни вълнуват като потребители:

      1. Какво е сега състоянието на енергийните ни мощности и застрашени ли сме от енергийна криза, ако не изградим нови?

      2. От какво всъщност се формира сметката, която пристига ежемесечно в пощенските ни кутии?

      3. Можем ли да твърдим, че гражданите на държави със собствено енергопроизводство плащат по-малко от тези на вносителки на ток?

      За да си отговорим, нека направим сравнения, тъй като липсата на достатъчно информация за света зад граница е основен фактор за лесната манипулируемост на българина. Правейки ги, ще открием, че проблеми, които се схващат като уникално български, съществуват в една или друга степен и в смятания за по-цивилизован свят.

      По първия въпрос: Към момента България разполага с 35 теца, 86 веца и естествено – АЕЦ "Козлодуй" с два 1000-мегаватови реактора, чийто дял в енергопроизводството се движи около 35%. Нека видим как сме поставени спрямо съседните държави, с част от които сме съпоставими като жизнен стандарт. По данни на Единната европейска мрежа на електроенергийните системни оператори (ENTSO-E) за 2011 година (последните засега) България е произвела 45,1 TWh, Гърция – 50 TWh, Сърбия – 41,2 TWh, Румъния – 58,9 TWh, а Македония – 6,3 TWh (Турция все още не фигурира в този отчет).

      Сега идва ред на една друга, по-интересна статистика, която ще ни отговори къде се намираме на експортната карта. Данните тук са на Index Mundi и налагат интересни изводи. Според тях годишният износ на България за 2011 г. е 7735 гигаватчаса, което се равнява на 240% спрямо почти 11-милионна Гърция (3233 GWh) и е два пъти повече от реализираното на външния пазар от 19-милионна Румъния (3850 GWh). Ако си позволим да излезем извън Балканите, ще видим, че изнесеният от държавата ни ток е 43% от количеството, което 116-милионна Русия е експортирала за 2011 г.

      Изводът се налага от само себе си:

      Произвежданото от България електричество към момента многократно надвишава нуждите

      и по никакъв начин не съответства на ролята ни в световната икономика. Дори съпоставен с абсолютния световен шампион по износ - Германия, българският дял е 14% от нейния, при положение че нито сме над 80 милиона, нито произвеждаме стомана и беемвета. Последно, но съвсем не по значение – никой българин няма усещането, че тази дейност повдига стандарта му на живот по начина, по който това го прави петролът за гражданите на държави като Катар и Кувейт.

      Нека преминем на втория въпрос. Всеки, който си е правил някога труда да разгледа по-подробно сметката си за ток, знае, че стойността на консумираната енергия съставлява само една част от реалната сума за плащане. Останалото се формира от различни добавени такси за достъп и пренос през електрическата мрежа, или така наречените мрежови такси (network costs).

      Съотношенията между тези два основни компонента варират в различните държави, като е трудно да се очертае някакъв тренд, от който да може да се изведе обща логика, с която те да бъдат обяснени. Данните, на които се базира това наблюдение, са на Евростат за 2011 г. Естествено те търпят промени с всяка година. За България делът на мрежовите такси в общата сметка е оценен на 41.68%. Съдейки по декемврийската си сметка за 2012 г., числото вече минава 50% (в нея крайната сума за плащане е 100 лева при консумирана енергия за 48). Видно от статистиката, на континента са малко държавите щастливки, където участието на допълнителните мрежови такси не надвишава чувствително 30-те процента (Гърция, Италия, Кипър, Малта, Обединеното кралство, Турция). С нашите около 50% по-скоро се доближаваме до средното за Европа.
      Следва изводът:

      Електроразпределителните дружества играят ключова роля във формирането на крайната цена, но тя се оказва незаслужено подценена в публичния дебат

      Сега на третия въпрос. Да видим съществува ли някаква връзка тип "в държавите износителки токът е по-евтин, отколкото в страните, по-зависими от вноса". Фактите не позволяват такъв извод. Започваме с три държави, влезли в ЕС през 2004 г. В Литва, която е сериозен нетен вносител на електричество, цената за киловатчас е €0,049. В две държави с положително експортно салдо – Чехия и Словения, цените са съответно €0,046 и €0,061. Тоест киловатчас в Прага е само с €0,003 по-евтин от Вилнюс на фона на това, че чешкият износ за 2011-а надминава литовския... 116 пъти.

      Какво се случва, когато добавим мрежовите такси и данъците и получим реалната брутна цена? За Литва тя е €0,122, за Чехия – €0,147, а за Словения – €0,149. Излиза, че в най-силно зависимата от вноса държава крайният потребител плаща най-малко. Като коментар към символичната разлика от €0,002 между Чехия и Словения добавяме и съотношението в експортните им дялове (чешкият е 2,34 пъти по-голям, но това далеч не помага на чехите да плащат два пъти по-малко от словенците).

      Ако погледнем към Пиринеите, се натъкваме отново на любопитна, но не и на коренно различна картина. Тук нетният износител е Испания, а вносителят – Португалия. В родината на коридата киловатчас струва €0,093, докато у западния ѝ съсед – едва €0,063. Прибавяйки и неизбежните допълнителни такси, за португалците крайната сметка все пак остава по-ниска в сравнение с тази на комшиите: €0,188 срещу €0,209. На Скандинавския полуостров съпоставката между Финландия и Швеция изглежда по аналогичен начин.

      Но нека сега се върнем на Балканите и да погледнем към две държави с коренно различен профил по отношение на енергетиката: Албания и Турция. За последната знаем, че към момента е сред основните износители на ток в региона и бидейки една от най-бързо развиващите се икономики в света, планира и изграждане на нови мощности. Обратно, Албания е може би най-тежко зависимата на континента от вноса на електричество. Цялото ѝ собствено енергопроизводство се изчерпва с 5 веца и 1 ТЕЦ, а износът на електричество се равнява на нула. Там действително преди няколко години имаше енергийна криза и режим на тока, но нещата постепенно се нормализират. Подобна заплаха за България не съществува - неволите от Лукановото време имаха съвсем различен генезис.

      Сравнението и тук не ни дава повод да кажем, че крайните потребители в добре осигурената Турция плащат осезаемо по-ниски сметки от зависимата Албания. Отново според таблицата на Евростат в Турция брутната цена за киловатчас е €0,115, докато в Албания тя е €0,116. Ако съпоставим България със съседна Македония, пък ще видим, че комшиите плащат €0,081, а ние – €0,087. Пояснението тук кой за кого изнася е напълно излишно.

      Или, иначе казано:

      Никак не е задължително токът в страните износителки да е по-евтин

      В името на коректността ще отбележим, че не липсват и примери за държави със собствено енергопроизводство, които са поставени по-добре в сравнение с нетни вносителки (гражданите на Естония действително плащат по-малко за ток от тези на Унгария и Италия). Тези данни обаче не са достатъчни, за да бъде очертана определена обща тенденция, която да даде еднозначно тълкуване.

      След казаното дотук отговорите на зададените три въпроса биха звучали така:

      1. България е презадоволена откъм производство на енергия. Опасност от режим на тока не би възникнала, дори да закрием половината от мощностите си. Животът на двата 1000-мегаватови реактора на АЕЦ "Козлодуй" изтича съответно през 2017-а и 2019-а, но видно от публикации в пресата, с инвестиция, значително по-ниска от тази за АЕЦ "Белене" (около €250 млн.), животът им може да бъде продължен с още двайсетина години. Ползата от такова упражнение е съмнителна, предвид че така или иначе имаме планиран за изграждане поне още един 1000-мегаватов блок на същото място, както и поради обстоятелството, че нямаме ни най-малка представа колко напреднали ще са технологиите само след 15 години.

      2. Често възприемаме сметката си за ток като съставена единствено от стойността на консумираната енергия, което е погрешно.

      3. Редно е да се отнасяме по-хладнокръвно към призивите за енергийна независимост, що се отнася до електричеството. Мрежата ни е ефективно свързана с тази на съседните държави, т.е. в случай на дефицит ръцете ни няма да са вързани от един монополист. Видно от цитираните данни, взаимовръзка тип "повече собствено производство = по-евтин ток" не съществува. Обратното, съществуват сведения, че от време на време изнасяме ток за съседни държави на цена, по-ниска от тази на вътрешния пазар (основна роля за което играе именно обстоятелството, че България разполага с мощности, многократно надвишаващи вътрешните ѝ нужди).

      Допреди няколко дни планирах да бойкотирам референдума. Вече не съм така убеден, че ще го направя. Неговата невалидност почти не подлежи на съмнение и това е логичната му съдба. Но участието на онези, които полагат поне минимални усилия, за да направят информиран избор, е нужно. В името на рациокрацията.

      Коментар


      • Аууууу поредната негативна новина за баце и компания ЕК завежда дело срещу България заради разрешенията за цифрова TV
        Установено е , че следваната от България процедура се е основавала на прекалено ограничителни условия за издаване на разрешения, което е довело до изключването на потенциални кандидати. Това затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия (ЦНТ) в България в нарушение на приложимите директиви на ЕС за електронните съобщения >> http://pianews.eu/institutions/20130124/news-119410

        Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

        Коментар


        • Отворено писмо (Сбогом ГЕРБ!)


          17.07.2010, 20:09 (обновена 20.07.2010, 09:23)
          Петър Хранков
          Коментари (115)





          Публикуваме текстовете ви без редакция

          ОТВОРЕНО ПИСМО (СБОГОМ ГЕРБ!) от Петър Хранков (вече бивш ръководител на ПП ГЕРБ "Красно село" - София)

          До всички, които имат някакво отношение към Демокрацията.

          Присъствах на поредния фарс, именуван звучно областно събрание на партия герб.

          Видях хора, които продължават да възхваляват един несъмнено напълно компрометиран и скандално провалил се функционер и хора, които възторжено и бурно го аплодират. Видях хора, които още не са разбрали, че герб се състои само от няколко души, които се наричат ръководство. Видях хора, които са се превърнали в завършени конформисти от страх да не загубят своите постове и облаги. Видях хора, които безапелационно налагат своите решения и хора, които примирено и безропотно ги приемат. Видях хора, които са членове на една демократична партия, но са третирани като симпатизанти. Видях хора, които са щамповани с израз на очакване да попаднат в кръга на богоизбраните.

          Видях диктат и си спомних за едно отминало време, отговарящо на тази характеристика.
          Времето, когато се наложи да напусна България поради вроденото си свободомислие.

          Не видях равнопоставеност и демократичност. Не видях далновидност и благоразумие.
          Не видях надежда. Не видях бъдеще. Не видях разум.

          На всички, които все още се надяват да извлекат някаква полза от демонстративното си самоунижение искам да кажа ясно: Който живее с преклонена глава, живее прегърбен.
          Сляпото послушание води единствено до духовна слепота.

          Оттеглям своето доверие от способността на тази партия да изповядва и отстоява истинските демократични принципи. Съвестта ми не ми позволява да нося отговорността за неминуемите негативни последствия в близко бъдеще. Освобождавам поста на ръководител и се отказвам от членството си в тази подчинителна унизителност.

          Партията се превърна в милитаризирана структура от послушници, надяващи се единствено на благоволението на висшестоящите. Първоначалният порив се изроди до неузнаваемост и вече няма нищо общо с идеята за гражданско съзнание. Парламентът на Република България се превърна в безкритичен силов механизъм за налагане на висшестоящи решения. Не вярвам на ловки словесни еквилибристики и удобни статистики, вярвам на това което виждам и чувам.

          Често ме питат дали не ме е страх да се обявя официално против ръководството на герб. Не, не ме е страх. Страх ме е да не се събудя някоя сутрин с усещането, че съм предател на собствените си убеждения. Това е единствената непоносима мисъл с която не бих могъл да живея и от която наистина ме е страх. И този път смятам да остана тук. Защото времената са други. Защото съм Българин и мое изконно право и осъзнато задължение е да защитавам свободомислието.
          Демокрацията се гради само и единствено върху него.

          Коментар


          • На тайна среща Борисов и Доган се разбрали да няма обвинения за НСО

            http://offnews.bg/index.php/149566/n...ineniya-za-nso

            Коментар


            • ГЕРБ е подписал за "Белене" на цена от 6,3 млрд. евро

              Българската НЕК, финландският концерн "Фортум" и "Росатом" още през ноември 2010 са фиксирали цената на двата блока на АЕЦ "Белене" на стойност 6,297 милиарда евро, подписвайки в София, съответния меморандум, с който разполага РИА "Новости".
              "През 2010 българският министър-председател Бойко Борисов постави редица условия за старта на проекта "Белене". Едно от тези условия беше фиксираната цена. Премиерът искаше да даде еднозначен отговор на своя народ, колко ще струва планираната атомна централа. Този отговор беше даден – 6,297 милиарда евро. Тази цифра фигурира и в подписаните многостранни документи, включително в меморандума между "Росаотм", "Фортум" и НЕК. Впрочем този меморандум беше подписан в присъствието на тогавашния министър Трайчо Трайков и генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко, които преди подписването бяха приети от Бойко Борисов и го информираха за тази цена", заяви Новиков.

              http://news.bgnes.com/view/1061035

              Коментар


              • http://www.blitz.bg/news/article/178056

                Коментар


                • Брюксел пак ще мъмри София, пише "Труд". Още две процедури за нарушение срещу България се очаква да обяви Европейската комисия днес. Едната е в първоначална фаза - официално уведомление към България и още 16 страни членки, че надвишават таваните за замърсяване на въздуха с прахови частици. Това е поредно предупреждение от Брюксел и е заради мръсния въздух в 28 големи града в страната. Другата процедура е свързана с вътрешния пазар на ток и газ. Проблемът е, че България още не е разделила държавния търговец на ток НЕК от оператора на мрежата с високо напрежение ЕСО.

                  Коментар


                  • ХРОНИКА НА ЗИГ-ЗАЦИТЕ - КАБИНЕТА БОРИСОВ

                    “АЕЦ Белене е изключително важна за България”(1. 11. 2010) “АЕЦ Белене може да стартира още утре”(21. 9. 2010), “Намерен е стратегически инвеститор от Бавария за АЕЦ Белене” (25. 10. 2010), “Бойко Борисов ще поиска от Путин твърда цена за построяването на Белене”(6. 11. 2010) (стратегическият инвеститор от Бавария да яде ряпа), “На срещата с Путин няма да се говори за Белене”(12. 11. 2010), “Бойко Борисов подкрепя с цялото си сърце проекта”АЕЦ Белене” (2. 11. 2010), “Бойко Борисов подкрепя АЕЦ Белене не “с цялото си сърце”, а с “прагматизъм”. (5. 11. 2010). “Ако не започнем да строим “Белене, след 15 години икономиката на България ще банкрутира. ” (26. 02. 2011).

                    Коментар


                    • http://www.dw.de/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%...%8F/a-16546889

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                        Преглед на печата за 24 януари
                        Препоръчай (0)

                        Срокът за последната отсечка от "Тракия" се отлага официално

                        в. Capital Daily

                        Очаквано пътната агенция отложи крайния срок за завършване на последната отсечка от магистрала "Тракия" за края на май. Приехме аргументите на строителя – обединение "Тракия IV", за форсмажорни обстоятелства и подписахме допълнително споразумение този месец, съобщи за "Капитал Daily" председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров.

                        Строителят е заявил още преди месеци невъзможност да спази крайния срок по договор – края на февруари. Причината е тежката зима и пролет на 2012 г. Обилните снегове и последвалите наводнения разрушиха част от съоръженията на отсечката Ямбол – Карнобат (49 км), които са изградени наново заедно с прилежащите изкопи и насипи. На "Тракия IV" им се наложи да правят и невключени в първоначалния проект бетонови ограждения за костенурки. Всички тези допълнителни дейности оскъпиха строителството с около 8 млн. лева по думите на ръководителя на обекта Динко Георгиев от края на миналата година.

                        Ужас - тя се руши осезаемо ОЩЕ докато я строят /иначе нямаше да се коментира като фактор/... и даже ми вменяват вина че ще я поправят за своя сметка - като не ги глобяват за закъснението , а ми го навират в носа като оправдание! Всъщност.. дали е за тяхна сметка не е ясно...
                        Мнението ми не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

                        Коментар


                        • Инфарктна изненада с половината сметки за парно

                          в. Стандарт

                          Половината от декемврийските сметки за парно в столицата са по-високи от очакваното. Това показват предварителните резултати от проверките, направени от "Топлофикация - София". За 51 на сто от абонатите сумите са с 21% по-високи - колкото се очакваше, обясни изпълнителният директор на дружество Стоян Цветанов пред общински съветници. Част от това увеличение идва от 12-процентовия ръст на цената на парното, другите 8% се дължат на по-ниските температури през декември, в сравнение с последния месец на 2011 година.

                          За останалата половина от домакинствата обаче скокът надхвърля всички очаквания. Около 15 на сто от абонатите са получили сметки, при които увеличението е 21 и 30%. Други 11 на сто са били изненадани с 31-40% ръст, около 7 на сто пък ще плащат с 41-50% повече от декември 2011 г. Сметки с над 50 до 100% скок са втрещили 10 на сто от столичани, които се топлят на парно. За около 2 на сто завишението е над 200%.

                          Коментар


                          • Ремонтът на 100 метра в София вече струва 1 млн. лв.

                            в. Сега

                            Столичната община е на път да превземе нов връх по цени на пътните ремонти. По 1 млн. лв. на 100 м ще струва разширението на ул. "Опълченска" от бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров". Кметството обяви вчера търг за разширение на 650-метровия участък от ул. "Опълченска" (от бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров"), като е изчислило, че това ще струва 5 833 333 лв. без ДДС. Това е единствената неремонтирана отсечка от улицата.

                            Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов явно няма търпение тази отсечка да се ремонтира, защото е пуснал обществената поръчка един ден преди Столичният общински съвет да одобри ремонта и финансирането на улицата. Днес общинските съветници трябва да дадат съгласието си общината да проведе последни преговори за заем от 100 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка, които заедно с още 100 млн. лв. от общинската хазна ще отидат за ремонт на 22 основни булеварда.

                            Коментар


                            • Преглед на печата за 24 януари
                              Препоръчай (0)

                              Срокът за последната отсечка от "Тракия" се отлага официално

                              в. Capital Daily

                              Очаквано пътната агенция отложи крайния срок за завършване на последната отсечка от магистрала "Тракия" за края на май. Приехме аргументите на строителя – обединение "Тракия IV", за форсмажорни обстоятелства и подписахме допълнително споразумение този месец, съобщи за "Капитал Daily" председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров.

                              Строителят е заявил още преди месеци невъзможност да спази крайния срок по договор – края на февруари. Причината е тежката зима и пролет на 2012 г. Обилните снегове и последвалите наводнения разрушиха част от съоръженията на отсечката Ямбол – Карнобат (49 км), които са изградени наново заедно с прилежащите изкопи и насипи. На "Тракия IV" им се наложи да правят и невключени в първоначалния проект бетонови ограждения за костенурки. Всички тези допълнителни дейности оскъпиха строителството с около 8 млн. лева по думите на ръководителя на обекта Динко Георгиев от края на миналата година.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от 4un4o Разгледай мнение
                                Япония остава без ядрена енергетика от утре
                                http://www.dnes.bg/world/2012/05/04/...ot-utre.158007

                                Спират единствения действащ реактор за редовен технически преглед
                                комуноидни изчадия, за вас България е източник за безнаказано крадене от бюджета ни.


                                Ами това е отпреди ОСЕМ месеца бе тъпчо. Преди осем месеца!! И НЕ Е СПИРАНЕ, ами е техническа проверка.
                                От тогава до сега японците отвориха всички реактори с изключение на двата повредени американски недомислия във Фукушима. И заявиха че Япония ще продължи да развива ядрената енергетика. Ето какво каза японския премиер малко след според теб "затваряне" на реактора:
                                Въпреки "Фукушима 1" Япония ще продължи да развива ядрена енергетика

                                Ето и мнението на ОПЕК от тази есен.
                                ОПЕК: Ядрената енергетика ще се развива въпреки „Фукушима"
                                Last edited by Amsterdamm; 24.01.2013, 09:22.
                                Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                                Коментар

                                Working...
                                X