IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 22.02.2013 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнение
    Уважаема съни, мога да пусна още много статии от утвърдени енергийни експерти като Георги Касчиев, Иван Хиновски, Георги Босев и др. ............
    А дали можеш....да ИМАШ собствено мнение


    http://www.facebook.com/photo.php?fb...type=3&theater

    Last edited by съни(тя); 24.01.2013, 16:18.

    Коментар


    • Бизнесът започна да яде от спестяванията си
      DarikFinance.bg - 24 януари 2013, 12:40

      Бизнесът започна да “яде“ от спестяванията си и ограничава поемането на нови банкови заеми. Това е видно от данните на Българската народна банка за декември. Само за един месец от банковите сметки на нефинансовите предприятия са се стопили 55 млн. лв. и така авоарите им намаляват от 14.322 млрд. лв. на 14.267 млрд. лв. Кредитните експозиции на бизнеса в края на декември достигат до 35.082 млрд. лв., което е с 65 млн. лв. по-малко спрямо сумата на кредитите през ноември. Това може да означава, че бизнесът е изплатил част от заемите си и не е б...
      http://banks.dir.bg/2013/01/24/news12906112.html

      Коментар


      • Christo Komarnitski
        ‎"Един ден парламентарна комисия и прокурори ще разследват рекетьорските намеси на сегашното правителство в медиите и в бизнеса тук и там. Само си представете как Любомир Павлов, например, ще се яви и ще обяснява как е бил притиснат да продаде вестниците си. Почти се вижда като кадри в новините… "

        http://e-vestnik.bg/16672/zhiv-da-e-...aha-bulsatkom/

        Коментар


        • http://money.bg/news/id_696825549

          Коментар


          • Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
            Стамболов, дай още нещо от Проф. Пламен Цветанов, заслужава си няколко страници на форума само с негови трудове и мнения да запълниш
            Уважаема съни, мога да пусна още много статии от утвърдени енергийни експерти като Георги Касчиев, Иван Хиновски, Георги Босев и др. За разлика от много участници във форума аз знам че експертите са много критични към АЕЦ Белене. С изключение на дългия инкасатор Р.Овч., експерт според старшинката...

            Обаче за теби съни съм запазил Едвин Сугарев...

            Референдумът: начин за употреба

            Едвин Сугарев
            http://www.svobodata.com/

            Референдумът за или против строежа на нова ядрена централа (според едни – в Белене, според други – Козлодуй) има абсолютно нулеви шансове да реши този казус с положителен резултат. И това е добре известно на БСП и присъдружните й националисти, които в момента агитират в полза на гласуването “за”. Те не искат този референдум да реши един национален проблем с “гласа на народа” – искат да яхнат този вот, да го употребят за свои цели.

            Референдумът не може да даде зелена светлина за АЕЦ “Белене” поради две много прости причини. Първо – няма никакви шансове участието в него да достигне критичния праг от необходимите 4 323 581 избиратели , за да придобият неговите решения задължителен характер. Според “Алфа Рисърч” до урните ще отидат между 25 и 35 процента от избирателите – или между 1,6 и 2,1 милиона души. Сродни са и резултатите на НЦИОМ, а и на останалите агенции.

            И второ: дори и по някакво чудо евентуалният отговор с “да” да получи превес и да осигури необходимото представителство, това с нищо няма да задължи което и да било правителство да реанимира този пагубен за България проект. Въпросът фиксира евентуален строеж на ядрена централа някъде в неопределеното бъдеще, а не за АЕЦ “Белене”.

            Всъщност – ако трябва да бъдем честни – включването на АЕЦ “Белене” в неговия текст би било акт в драстичен разрез с българската Конституция – тъй като строежът на ядрени мощности е от компетенциите на правителството, а не на парламента, който гласува решението за провеждане на референдум.

            При това положение е логично да се запитаме – след като положителния вот е предварително обречен – защо си дават толкова зор българските рубладжии – а също и дали и ние трябва да се разходим до урните, вместо да оставим тяхната амбиция да се спомине от електорален недоимък.

            Пиша тези редове именно защото подобно мислене е твърде вероятно – дотолкова, че дори определени политически сили го прокламират като послание към своите избиратели. Да се бойкотира референдумът, казват те – това е най-добрата позиция, тъй като по този начин се блокира проектът “Белене”, а се избягва и гласуване както по препоръчвания от БСП начин, така и по начина, застъпван (поне на думи) от ГЕРБ.

            Това е късогледо и безкрайно опасно мислене. Да се бойкотира референдумът е най-лошото възможно решение. И е опасно именно затова, защото изглежда нормално и почтено: дори и аз в самото начало на дебатите го разглеждах в тази светлина.

            Не е така обаче – при това катигорично не е така. Негласуващите в този случай дават политически бонус на БСП – и не предотвратяват, а удължават политическата сага, свързана със злополучната ядрена централа. Повтарям го много ясно и недвусмислено: продължават я – при това с непредвидими бъдещи последици, които спокойно биха могли да включат и реанимиране на проекта.

            Причината се крие в самия Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Член 23, ал. 3 от него гласи следното: “Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание и се разглежда по реда на чл. 52.”

            Следователно – ако само 20 процента гласуват, но повече от половината от тях гласуват “за”, съдбата на АЕЦ “Белене” отново ще подлежи на дискусии в Народното събрание. При сегашното мнозинство естествено трудно бихме могли да очакваме, че парламентът ще даде зелена улица за енергийната окупация на България. Но дали ще бъде така и при следващото парламентарно мнозинство, което ще се формира след парламентарните избори? И какво ще стане, ако (както е най-вероятно) въпросът остане нерешен до изборите – или пък ако друго едно мнозинство си присвои правата да го пререши?

            Именно тази хипотеза е целта на българските рубладжии. И затова си дават толкова зор. Проблемът е там, че резултатът от референдума и резултатът от бъдещите избори са като скачени съдове. Колкото и хора да отидат до урните, всеки превес на гласувалите “за” гарантира сериозен политически бонус в полза на БСП & CO. Следователно и в полза на бъдещата тройна, четворна или каквато е там коалиция – но доминирана от БСП плюс ДПС (не случайно Доган се оттегли зад кулисите – така за Станишев ще е по-лесно да оправдае новото превъплъщение на комунистическата “коалиционна култура”).

            Социологическите агенции са категорични, че агитирането за референдума активира в максимална степен червения електорат. И една дребна подробност: най-високите нагласи за гласуване са в провинцията – основно в малките градчета и селата, сред малограмотното, застаряващо население. Те са тези, които ще решат нужна ли е на България ядрена централа или не. Против са хората, които наистина имат някаква представа за какво всъщност става дума – хората от големите градове, образованите, младите.Но тъкмо в техните среди нагласата за гласуване е най-ниска.

            Би трябвало да се събудят. Би трябвало да разберат, че тъкмо негласуването гарантира продължаващите усилия за пълна енергийна зависимост на България от Русия. Че тъкмо тъй благоприлично изглеждащият бойкот отваря вратата за бъдеща лява коалиция, доминирана от БСП – с всички последствия от това. И че когато решенията се оставят в ръцете на тези, които могат да бъдат лъгани и манипулирани, набиването на съответния енергиен шлем като канче върху главите ни е в кърпа вързано.

            Затова опомнете се. Гласувайте против, ако ви е скъпа България и нейното бъдеще. Бъдете поне веднъж граждани, ако досега сте пропускали да бъдете. Откъснете най-сетне родината от тази мъчителна зависимост, която изстрадваме в цялата си история – и заради която се проляха реки от българска кръв – като се почне от Стамболов и се свърши с избитите след девети септември. Бъдете поне веднъж патриоти – а не като тези, дето в момента спазаряват България за тридесет рубли.

            Коментар


            • Това е картинката! Сирищник - нещо познато ми звучи.

              ...Темата за предстоящия референдум отрезвява и двамата. Безработният Цецо е отчаян, но е твърдо зад това страната ни да бъде мощна и да може да сложи в краката си и най-великите световни сили. "Не требва да се даваме, щото и китаецо вече ни диша у врато. Сичко е тръгнало да прави мощности. Предадохме заводите в Перник и държавата се срина. Сега ако се откажеме и от АЕЦ-ове, направо да легаме и да се копаме
              Това казва Цецо и отпива жадно от чашата. Кръчмарят Яно е на коренно различно мнение. "Много им разбират главите. Да ме питат мен как се поддържа това прекрасно шведско коле. Като дойде време да му сменям гумите, и ме хваща рак. Скъпи са частите за тая кола, защото хората си знаят сметката. Първо са ти я продали, а после те цоцат докрай да ти я поддържат. Представяте ли си какво ще е за нас да издържаме две атомни централи", казва Яно. С бялото на окото си той следи дали чашата на Цецо не се е изпразнила. Всяко доливане за него означава 80 ст. - толкова струва малката водка.
              Животът в Сирищник обикновено започва рано сутринта и приключва по обед. Дотогава всички мъже вече са взели доза от по две-три напитки и отиват да спят. Бабите са си купили хляб и са се прибрали на топло до печките...."
              http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1734750

              Дали президентът вече спинка, а съпругата му е до печката?

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                ...
                Според министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов чрез банките в началото на прехода много от хората , свързани с бившата Държавна сигурност са изиграли активна роля в разграбването на парите на българските спестители с функционирането на банковия сектор в най-тежкия период на банковата система в годините на преход – 1995 - 1996 г.Министърът даде пример с Атанас Тилев – “Банка за земеделски кредит”, както и с Венцеслав Йосифов – шеф на Първа частна банка.
                ...
                и милите герберасти, затова са толкова против да се разкрият ченгетата на всички шефчета по службите....то все рода ще излязат

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнение
                  Проф. Пламен Цветанов: АЕЦ "Белене" не е разкриване на нови работни места, а закриване на такива в комплекс "Марица Изток"
                  23 януари 2013 | 15:24 | Агенция "Фокус"
                  Начало / Енергетика
                  http://www.focus-news.net/?id=n1741073

                  София. При 10 евроцента/кВтч., АЕЦ „Белене” няма никакви шансове да продава електроенергия на либерализирания общ европейски електроенергиен пазар. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” д.т.н. Пламен Цветанов - дългогодишен ръководител на лаборатория „Анализ на енергийни системи” на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българска академия на науките (БАН).
                  За съжаление, хората не знаят нищо за числата. Те слушат общи приказки - или за „най-евтиния ток”, или, както Станишев каза след пленума на Висшия партиен съвет: „АЕЦ „Белене” е нов модел на развитие с десетки хиляди нови работни места”. Какво е новото в този модел? Това, че ние ще зависим 100% от Русия ли? В това няма нищо ново, това е политика, провеждана много отдавна, каза проф. Цветанов.

                  Що се отнася до "десетките хиляди", трябва да бъде известно, че ако се построи такава централа, тя ще има персонал от около 2000 души и понеже явно не може да се построи като българска, те ще бъдат чужденци. Ако в числото десетки хиляди има нещо вярно, то не е в разкриване на работни места за Белене, а в закриване на работни места на комплекса „Марица Изток”. Защото нещата са със страхотни последствия за националните енергийни ресурси, заяви още проф. Цветанов.

                  „Янаки Стоилов от същата партия, след пленума на Висшия съвет, много мъдро заяви, че това е „нов преход”. Стои въпросът - накъде ние отново ще прехождаме? Ние 40 години прехождаме под ръководството почти на същите и до къде стигнахме - нямаме селско стопанство, почти нямаме индустрия. Преход с кого? Младежите напускат, а тези, които учат, също учат, за да напуснат. Преход от кого - от същите към властта. Това е смисълът на референдума, каза проф. Цветанов.

                  Референдумът е просто една политическа акция и както те казват - той е прелюдия към парламентарните избори. Разчита се на това, че нашият народ има ниска енергийна култура и че по този начин ще получат 57 - 58%. АЕЦ „Белене” няма нищо общо с актуалните проблеми на националната енергетика. Никой от политиците до сега не говори за енергийна ефективност, а ние сме 4.67 пъти по-енергоинтензивни от средната стойност в Европа, което значи, че нито индустрията, нито всяка друга дейност може да бъде конкурентноспособна, ако не извървим съществен път в областта на енергийната ефективност. Референдумът е в противоречие и с енергийната независимост и с енергийната сигурност, като основни политически цели на ЕС, каза още проф. Пламен Цветанов.
                  Платен ТРОЛ, чети http://paper.standartnews.com/bg/art...article=413512

                  Коментар


                  • Стамболов, дай още нещо от Проф. Пламен Цветанов, заслужава си няколко страници на форума само с негови трудове и мнения да запълниш

                    Коментар


                    • Цветанов: Хора от бившата ДС са разграбвали парите на спестителите през 1996/97
                      Виновниците са банкери, имащи връзка с тайните службите преди 1989 г.
                      Публикувано: 24 ян. 2013, 14:39 | Обновено: 24 ян. 2013, 14:39
                      Разпечатай
                      прочитания: 1282 | коментари: 14
                      София, България
                      Цветан Цветанов

                      Още по темата
                      Цветанов нахока Иван Костов за Самоковеца, “Балкан” и “Кремиковци”
                      Цветанов нахока Иван Костов за Самоковеца, “Балкан” и “Кремиковци”
                      80 5271

                      Според министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов чрез банките в началото на прехода много от хората , свързани с бившата Държавна сигурност са изиграли активна роля в разграбването на парите на българските спестители с функционирането на банковия сектор в най-тежкия период на банковата система в годините на преход – 1995 - 1996 г.Министърът даде пример с Атанас Тилев – “Банка за земеделски кредит”, както и с Венцеслав Йосифов – шеф на Първа частна банка.

                      “Когато досието на Тилев е трябвало да отиде в Комисията по досиетата, се е установило, че всъщност досието е унищожено и то в управлението, когато е бил Бриго Аспарухов. След освобождаването на Бриго Аспарухов от Националната разузнавателна служба, той е отишъл на работа точно при Атанас Тилев, който му е бил работодател”, съобщи още Цветанов.

                      Вицепремиерът напомни, че и Венцеслав Йосифов също е бил съпричастен към структурите на ДС, а и други банкери от периода 1996/97 година също са били част от тази структура.

                      „Фалитът на Първа частна банка и на всички останали банки – „Славяни”, „Тракия” – са неща, които трябваше да бъдат разкрити и да бъдат отворени досиетата на бившата Държавна сигурност в началните години на прехода.

                      "Държавата днес нямаше да влиза в историята с президент Гоце и да кажем, че представител на бившата Държавна сигурност всъщност е бил и президент на страната”, каза още Цветанов. /БЛИЦ
                      МОЖЕ И ДА Е ПРАВ НАЛИ И ТЕ С ТАТКО МУ СА ОТ ТОВА КОТИЛО, А И 6 -ТЕ АПАРТАМЕНТА

                      Коментар


                      • Проф. Пламен Цветанов: АЕЦ „Белене” е категорично против „устойчиво развитие”
                        24 януари 2013 | 09:38 | Агенция "Фокус"
                        Начало / Енергетика
                        http://www.focus-news.net/?id=n1741302
                        София. На референдума на хората им се задава въпрос, който не би трябвало да им се задава, защото това е експертна област, свързана с моделиране на взаимосвързани икономическо и енергийно развитие. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” д.т.н. Пламен Цветанов - дългогодишен ръководител на лаборатория „Анализ на енергийни системи” на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българска академия на науките (БАН).

                        Тези, които вярват, когато им казват, че АЕЦ „Белене” е „нов модел на развитие” и „нов преход”, те ще гласуват с „да”. Те просто вярват, каза проф. Цветанов.

                        Тези, които знаят, че АЕЦ „Белене” не е нужна за електроенергийния баланс до 2030 г., че с 10 евроцента/кВтч. тя е неконкурентноспособна в либерализирания европейския електроенергиен пазар, и че е рискова от сеизмична и технологична гледна точка, да гласуват с „не”, заяви проф. Цветанов.

                        „Стигаме до най-сложния въпрос. Има хора, които считат, че АЕЦ „Белене” действително не е нужна, но въпросът на референдума е формулиран така, че никога повече да няма нова ядрена централа в България. Този, който счита, че ядрената енергетика може да се развива и може в бъдеще да има нови ядрени централи, той трябва да постъпи, както мъдреците са казвали и както е по теория на управлението, т.е. изказваш се по предизвикателството сега и предоставяш на бъдещите поколения да се изкажат за своето бъдеще, защото то им принадлежи”, каза проф. Цветанов.

                        Т.е. тук отговорът категорично също е „не”, защото АЕЦ „Белене”, ако се строи за 50 или 60 години, това означава, че ние сега в бързината и без достатъчно знания, трябва да предопределим енергийната зависимост на страната и рисковете за страната в продължение на 50 - 60 години. Самото определение за „устойчиво развитие” се състои в това да се действа сега в съответствие с потребностите и очакванията на сегашните поколения и да се предостави такава възможност и за в бъдеще, каза проф. Цветанов.

                        „АЕЦ „Белене” е категорично против „устойчиво развитие”, защото блокира бъдещето за десетилетия, и не предоставя възможности на бъдещите поколения. Една от характеристиките на бъдещото – четвърто поколение ядрени реактори е, че те ще се строят с вътрешноприсъща безопасност и с по-малки мощности. Това означава, че те няма да поставят значителни проблеми за режимите на електроенергетиката и ще имат разпространение и в развиващите се страни. Аз вярвам, че ядрената енергетика, която има доста бавни цикли между отделните генерации, има бъдеще, но не е това, за което говорим сега, заяви още проф. Пламен Цветанов.

                        Коментар


                        • Проф. Пламен Цветанов: АЕЦ "Белене" не е разкриване на нови работни места, а закриване на такива в комплекс "Марица Изток"
                          23 януари 2013 | 15:24 | Агенция "Фокус"
                          Начало / Енергетика
                          http://www.focus-news.net/?id=n1741073

                          София. При 10 евроцента/кВтч., АЕЦ „Белене” няма никакви шансове да продава електроенергия на либерализирания общ европейски електроенергиен пазар. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” д.т.н. Пламен Цветанов - дългогодишен ръководител на лаборатория „Анализ на енергийни системи” на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българска академия на науките (БАН).
                          За съжаление, хората не знаят нищо за числата. Те слушат общи приказки - или за „най-евтиния ток”, или, както Станишев каза след пленума на Висшия партиен съвет: „АЕЦ „Белене” е нов модел на развитие с десетки хиляди нови работни места”. Какво е новото в този модел? Това, че ние ще зависим 100% от Русия ли? В това няма нищо ново, това е политика, провеждана много отдавна, каза проф. Цветанов.

                          Що се отнася до "десетките хиляди", трябва да бъде известно, че ако се построи такава централа, тя ще има персонал от около 2000 души и понеже явно не може да се построи като българска, те ще бъдат чужденци. Ако в числото десетки хиляди има нещо вярно, то не е в разкриване на работни места за Белене, а в закриване на работни места на комплекса „Марица Изток”. Защото нещата са със страхотни последствия за националните енергийни ресурси, заяви още проф. Цветанов.

                          „Янаки Стоилов от същата партия, след пленума на Висшия съвет, много мъдро заяви, че това е „нов преход”. Стои въпросът - накъде ние отново ще прехождаме? Ние 40 години прехождаме под ръководството почти на същите и до къде стигнахме - нямаме селско стопанство, почти нямаме индустрия. Преход с кого? Младежите напускат, а тези, които учат, също учат, за да напуснат. Преход от кого - от същите към властта. Това е смисълът на референдума, каза проф. Цветанов.

                          Референдумът е просто една политическа акция и както те казват - той е прелюдия към парламентарните избори. Разчита се на това, че нашият народ има ниска енергийна култура и че по този начин ще получат 57 - 58%. АЕЦ „Белене” няма нищо общо с актуалните проблеми на националната енергетика. Никой от политиците до сега не говори за енергийна ефективност, а ние сме 4.67 пъти по-енергоинтензивни от средната стойност в Европа, което значи, че нито индустрията, нито всяка друга дейност може да бъде конкурентноспособна, ако не извървим съществен път в областта на енергийната ефективност. Референдумът е в противоречие и с енергийната независимост и с енергийната сигурност, като основни политически цели на ЕС, каза още проф. Пламен Цветанов.

                          Коментар


                          • Проф. Пламен Цветанов: Референдумът започна с политически блъф
                            23 януари 2013 | 14:51 | Агенция "Фокус"
                            Начало / Енергетика
                            http://www.focus-news.net/?id=n1741053

                            София. Тези, които инициираха референдума, го правят по един манипулативен начин, който излиза извън границите на достойнството. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” д.т.н. Пламен Цветанов - дългогодишен ръководител на лаборатория „Анализ на енергийни системи” на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българска академия на науките (БАН).

                            Започнаха с една атака, че АЕЦ „Белене” ще даде за 60 години 200 млрд. евро печалба. Това беше политическа манипулация без каквото и да е основание, но я повториха и Румен Овчаров, и Петър Димитров, и Сергей Станишев, каза проф. Цветанов.

                            Всеки, даже без средно образование, ако пресметне, ще види, че ако се разделят 200 млрд. евро за 60 години целогодишна работа без всякакви спирания - това трябва да струва някъде към над 37 - 38 евроцента/кВтч. Сега АЕЦ „Козлодуй” продава на 2,2 евроцента на кВтч. и никой няма да плаща, да кажем, 15 - 20 пъти повече, посочи проф. Цветанов.

                            Тук има и още една технологична безсмислица - не може една централа да работи 60 години непрекъснато, не може да няма ремонти, да не се купува ядрено гориво, да няма заплати, да не се събират фондове за преработване и съхранение на радиоактивни отпадъци, фондове за извеждане от експлоатация и др. Такава централа не може да има печалба, защото тя не може да продава на пазара на електроенергия нито в България, нито в която и да е друга страна, каза проф. Цветанов. Това беше политически блъф, с който започна подготовката за референдума. Станишев заяви също, че АЕЦ „Белене” е фабрика за печатане на пари. За кого са тези пари, той не уточни, но това също е абсурд и не това е начинът и равнището да се обсъжда един енергиен проблем, заяви още проф. Пламен Цветанов.
                            Красимира

                            Коментар


                            • Бързо се намери всичко, след като се разбра за посещението лично на Путин на 3 -ти март !ГолЕм бой се задава
                              Разсекретиха Меморандума на ГЕРБ за АЕЦ Белене за 6.3 млрд.
                              2013-01-24 13:59:32
                              Правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ е приело цена от 6,298 милиарда евро за изграждането на АЕЦ "Белене" и всяка друга обявена от премиера цифра може да се смята за спекулативна. Това става ясно от меморандум, подписан от държавната НЕК, "Росатом" и финландската "Фортум" още през 2010г. Документът е на РИА Новости и БГНЕС разполага с него.

                              Меморандумът за разбирателство и сътрудничество при изграждането на АЕЦ "Белене" е с дата 30 ноември 2010. На този ден София беше домакин на голям енергиен форум в областта на ядрената енергетика. Той беше открит от самия премиер Бойко Борисов. На него присъстваха президентът на "Росатом" Сергей Кириенко, доведените от тях инвеститори от финландската "Фортум", както и много експерти.

                              Форумът се проведе буквално две седмици след посещението на тогавашния руски министър-председател Владимир Путин в София. Веднага след пресконференцията на Путин и Борисов в МС /13 ноември 2010г. бел.ред./ Сергей Кириенко обяви пред българските журналисти, че руската страна е изпълнила едно от поставените от Борисов искания за "твърда цена за бъдещата втора атомна централа". Тази цена беше официално обявена на форума на 30 ноември и тук не става дума за 10 милиарда, или 11 милиарда евро, или пък 22 милиарда лева, които в продължение на години твърдят Бойко Борисов и неговите министри, а за 6,298 милиарда евро.

                              Именно тази цена фигурира и в меморандума, който е подписан в София. Подписът под него е на тогавашния генерален директор на държавната НЕК Красимир Първанов. Документът е подписан в присъствието на тогавашния министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който преди церемонията в продължение на около час е обсъждал подробно меморандума с българския министър-председател Бойко Борисов и той дава лично разрешение за подписването му.

                              С подписа под този официален документ отпадат всички спекулации, че българската държава не е била уведомена за цената от 6,298 милиарда евро, както твърди премиерът и ръководството на МИЕТ на специално свикани на пожар пресконференции. Също така това потвърждава и тезата, че хвърляните в общественото пространство от Борисов и неговите подчинени цени за над 10 милиарда евро са спекулативни.

                              До този момент единствената реална цена е тази, която ни се дава от производителя. А тя възлиза на 6,298 милиарда евро и е приета първоначално след съответните консултации от българските официални лица. Остава открит въпросът, защо правителството на ГЕРБ, което само е поискало от руснаците тази калкулация, се отказва впоследствие. И така днес нямаме нито работеща централа, а само иск предявен към държавната НЕК за 1 милиард евро. Докато Борисов и неговото правителство умува, нашите съседи, на първо място, Турция вече правят втори търг за АЕЦ и даже се замислят за изграждането на трета атомна, която може да се окаже в близост до българската граница, съобщиха за БГНЕС експерти от самото МИЕТ.

                              БГНЕС припомня, че сагата за АЕЦ "Белене" започва още през последните години на комунизма и само крахът на старата система спира нейното изграждане за неопределен период от време.

                              През 2006 г. е проведен търг, който е спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерна компания на държавната корпорация "Росатом". Базовата цена на бъдещата втора атомна централа беше за малко под 4 милиарда евро. За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската Ер Ве Е.

                              След идването на власт на ГЕРБ през лятото на 2009 проектът започна да буксува. Това стана причина за оттеглянето на Ер Ве Е през 2009 г. "Росатом" убедени в това, че проектът е печеливш предложиха на българската страна финансиране. Те също така доведоха и чуждестранни инвеститори в лицето на "Фортум" и "Алтран", като по този начин изпълниха едно от исканията на кабинета Борисов за намирането на чуждестранен, неруски инвеститор.

                              През ноември 2010 руснаците предложиха и твърда цена от 6,3 милиарда евро за централата, която според техните изчисления ще се изплати за по-малко от 20 години. Срокът на експлоатация на двата 1000 мегаватови блока на бъдещата централа е 60 години.

                              Въпреки това проектът беше замразен през март 2012 г. от правителството на Бойко Борисов. В началото на септември "Атомстройекспорт" увеличи претенциите си към НЕК до 1 милиард евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта "Белене". Делото ще се гледа от Международния арбитраж в Париж.

                              През лятото на миналата година БСП стартира кампанията за референдум по въпроса за АЕЦ "Белене". Тя събра около 770 000 подписа, повече от необходимото. Активното участие на българските граждани в кампанията направи референдума необратим, въпреки това от ГЕРБ промениха въпроса. От него отпадна питането за АЕЦ "Белене". Така българите в края на януари ще трябва да гласуват дали желаят развитието на ядрената енергетика чрез изграждането на нова мощност. /БГНЕС

                              София / България
                              http://news.bgnes.com/view/1061177#....0xPT8.facebook
                              Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Opiten1 Разгледай мнение
                                Отворено писмо (Сбогом ГЕРБ!)

                                ...
                                ОТВОРЕНО ПИСМО (СБОГОМ ГЕРБ!) от Петър Хранков (вече бивш ръководител на ПП ГЕРБ "Красно село" - София)

                                До всички, които имат някакво отношение към Демокрацията.
                                ...
                                Това ли е ...човекът?

                                "След триглавата ламя на власт дойде празноглавата.."

                                Време е да престанем да приемаме всичко толкова трагично.
                                Тежко е, глупаво е, надеждите не се оправдаха.
                                Какво ни остава? Да поправим грешките.

                                Нека започнем с усмивка.
                                Когато усмивката се превърне в смях, нещата се оправят...
                                http://hrankov.com/bg/olymp.php
                                Как е издържал, изобщо, досега

                                Коментар

                                Working...
                                X