Първоначално изпратено от Jason_Thorn
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Tази година 50% от местата в бг университети остават незаети
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от kostas19 Разгледай мнениеСтава въпрос за 2 завършили инженери които познавам: 1вия знае 2 езика и е завършил програмиране- в момента работи за 500 лева. 2рия е завършил телекомуникации търси си 1 година работа и накрая се хвана в фирма за видеонаблюдение. Кво да говорим
Във Видин ли ?Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jason_Thorn Разгледай мнениеНапротив, нашите преподаватели в уни-тата и с млади хора толкова им е работата. Свикнали са да работят с безмозъчни овце. От доброто комо минало им е останало това. Като оная приказка, докато аз съм старшина Дунав ще извира от Стара Планина. Те са свикнали едни малоумни тикви да ги гледат с умиление и да им слушат глупостите. Я да се появи някой малко по-буден и да вземе да задава неудобни въпроси да видиш за какво иде реч. Но това не е проблем, те умните отдавна вече се изнасят след 12-ти клас.
Коментар
-
Напротив, нашите преподаватели в уни-тата и с млади хора толкова им е работата. Свикнали са да работят с безмозъчни овце. От доброто комо минало им е останало това. Като оная приказка, докато аз съм старшина Дунав ще извира от Стара Планина. Те са свикнали едни малоумни тикви да ги гледат с умиление и да им слушат глупостите. Я да се появи някой малко по-буден и да вземе да задава неудобни въпроси да видиш за какво иде реч. Но това не е проблем, те умните отдавна вече се изнасят след 12-ти клас.Bulls make profits, bears make profits, only the hungry pigs get slaughtered. Don't be a hungry pig!
Коментар
-
Първоначално изпратено от sisiko Разгледай мнениеАко си наясно какво искаш да научиш, сядаш и четеш ( на англ.,немски,руски) колкото ти душа сака. А предлагането го няма , защото просто няма кой да ти го предложи в бг.. Ти знаеш какво търсиш, а младите сега завършили не знаят какво търсят. Затова и за тях има предлагане.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеПоколенията са малки и ще си останат малки. От тях малцинствата заемат все по-голяма част. А в същото време университетите не правят нищо да привлекат поне хората, които вече са избрали да живеят в България. След 10-15 години трудов стаж, на достатъчно хора им е втръснало от това с което се занимават, вече са много по-наясно с това какво всъщност искат имат достатъчно средства за да си задоволят тази прищявка. Но парадокс, на това потенциално търсене няма никакво предлагане.
Коментар
-
В България умствената работа е много подценена и неплатена... По- добре да си отвориш един бъкетшоп за нещо ще изкарваш 4 пъти повече от това да станеш "кариерист". В момента в България са добре платени само в IT сектора.Last edited by kostas19; 24.07.2012, 16:03.
Коментар
-
Поколенията са малки и ще си останат малки. От тях малцинствата заемат все по-голяма част. А в същото време университетите не правят нищо да привлекат поне хората, които вече са избрали да живеят в България. След 10-15 години трудов стаж, на достатъчно хора им е втръснало от това с което се занимават, вече са много по-наясно с това какво всъщност искат имат достатъчно средства за да си задоволят тази прищявка. Но парадокс, на това потенциално търсене няма никакво предлагане.
Коментар
-
местата са незаети по 2 причини:
1. И основна - слаба раждаемост в периода след въвеждане на демокрацията
2. Ниворо на пуцовете в Бг е много ниско и реализиацията е нулева, т.е. липсва връзка с бизнеса. Или с две думи - ако мама и таи не са звезди, вариантът да си намериш хубава работа е нулев, ако ще идимплома със 7.00 да имаш.
Затова и всеки, който има малко акъл в главата си, зачезва на запад (е, и не малко олигофрени отиват там, но тях си връщаме - калинки и прочие) - там знаеш, особено в уса, че ако имаш отлична диплома, то вратите на най-големите фирми в съответния бранш са широко отворени, а тук все още сме на принципа - Учи, мама, за да не работиш, но напоследък този принцип прекалено буквално започна да се интерпретираNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнениеНо не мисля, че те ще съгласни да положат усилия.
Коментар
-
Като пример за пълна недомислица - всичките магистърски програми са ориентирани към някакви супер тесни специалности. Ок ако смятат че това е добре да ги оставят, но да пуснат широко дефинирани магистратури където човек може сам да избира какви предмети иска да учи и избора му да не е от 5 предварително зададени предмета, а от 50 или 100. Като пример в икономическите дисцпилни изобщо не се изучава психология, политологията е на някаква рудиментарно ниво, правото е съвсем повърхностно, на натъпкват една камара абсолютно безсмислени икономически дисциплини.
Да разбият тази простотия с една група която си върви като армейски взвод, а да свържат образованието с взети конкретни часове - които човек сам си е избрал - макар и във всеки час да влиза в съвсем различна група.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеГоворя за хора по на 30-40 години. Аз лично гледам от време на време какво предлагат, но за нещата които ме интересуват се държат като феодали, държащи свещения граал.
Програмите им са ужасяващи, никаква гъвкавост на предметите - никаква възможност за взимане на курсове от различни области на познанието, макар и смислово свързани. Слагат някакви избираеми дисциплини които на 90% са някакъв пълен таш..к. и никаква работа не вършат практически. не повече от 10-20% от това което му налагат да учи ще има някакво приложение.
За часовете за преподаване пък е пълен абсурд, липсва дългосрочен график, липсва възможност за планиране, липсва сигурност че ще са така направени че човек да може и да ходи на работа и да учи.
Административната им организация е като на комунистически бюрократ. Опашки, губене на време, преподавалети държащи се все едно че никаква отговорност не носят, а имат само права.
И за цялата тази пародия слагат някакви безумни такси.
Преподавателите в нашите университети са свикнали да работят с млади хора.
За да работят с по-възрастни ще им се наложи да променят начина си на поднасяне на материала.
Но не мисля, че те ще съгласни да положат усилия.Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
Коментар