IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ИКЕА – шок цени

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Разрових се в източниците, посочени в първия постинг на тази тема и установих, че отново сме свидетели на майсторлъка на нашенеца в любимия му спорт - оплюването. Зад гръмките заглавия от типа "нета се взриви" всъщност стоят 4-5 мнения в ЕДИН форум и страницата на ИКЕА в суратефтера. Освен това се правят некоректни сравнения с други стоки (с друг каталожен номер) или пък със същите стоки, но в промоция. Прословутият гардероб за 660 лева, който бил едва ли не двойно по-скъп, е сравнен със същия продукт в няколко държави, в които той е в промоция. Вижда се съвсем ясно на снимката знакът за намалена цена. Като увеличиш снимката се вижда с малки цифри и каталожната цена - оказва се същата или близка до българската. Да не говорим, че трябва да сравняваме с държави със същото ДДС като нашето или близко до него, а не с Германия, където ДДС е 16%.

Въобще един бърз преглед на каталозите у нас и в чужбина, показва че цените СА ПОДОБНИ. В смисъл, че се различават и В ДВЕТЕ ПОСОКИ за различните продукти, най-големите разлики са около 10-15%. Примерите с "двойни" цени са или грешки или сравнение със стоки в промоция.
    He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от Radoslava Разгледай мнение
      Тази реклама съм я пропуснала, но цените които видях в каталога не бих нарекла високи, защото съм виждала и по-високи по всякакви забутани магазинчета у нас. Повечето магазини за мебели у нас са обикновени търговци, нямат производство, единици са тези на производители. Жалко че в момента вече не търся мебели, обзаведохме се преди време, но ИКЕА определено би ми спестила много обикаляне, който е обзавеждал дом знае за какво говоря.
      на мен ми идва направо дюшеш,
      ще обзаведа на Шаро колибата
      гггггггггг

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
        По литература вероятно си имал 4 или 5, но икономическата и търговската ти логика пак издиша. По твоята логика няма значение и колко струва една кола или едно жилище, "защото имат само по един", а дилърът на коли или строителят имат високи разходи. Точно защото се купуват рядко, хората с някой изключения, си правят сметката и поне умните не биха си купили шкаф или диван за 1000 лева, ако могат да го намерят същия (защото той не е уникат) за 400 лева. Това се отнася за техника, телевизори и т.н. Само на рядка, много качествена и уникална стока с художествена стойност и дизайн цените може да се задържат високи, а ИКЕА не предлага дизайнерски мебели. Както казах долу има голяма разлика между това да продаваш Ферари и Москвич. Колкото до разходите на гърците, то бъди сигурен нито един от клиентите им не дава и 5 пари за тях. От съжаление по инвеститора никой няма да купува.
        Жей, не го нападай човека, прав е в случая.
        не го разбираш просто защото не си се занимавал с търговия и/или не си се интересувал от теория на ценообразуване и икономика като цяло. върни се към предния пост на ерт и го прочети пак - обяснил е добре нещата.
        после помисли за всички вериги които продават скъпо в БГ - сети се за дрехи (найк/адидас/ливайс/..) техника (айпода ми съм го взел за 250 долара а в бг е близо 700 лева последно като гледах)... така ли всички чужди вериги са толкова глупави да държат високи цени и аха-аха да фалират - опитай се ти да внесеш нещо и да продаваш евтино.
        когато НЯМАШ голям пазар няма смисъл да играеш с цена - на свит пазар като нашия търсенето на много продукти е не-еластично - и да намаляш цени търсенето не ти се увеличава пропорционално. В БГ с 500лв средна заплата в страната като цяло еластичност на търсенето имаш на хляб и мляко (ама от евтиното!) а не на пиер Карден и тисот....

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ubaka Разгледай мнение
          не съм им гледал каталозите,
          стига ми рекламата по телевизора,
          диванче за кучето-300лв
          Тази реклама съм я пропуснала, но цените които видях в каталога не бих нарекла високи, защото съм виждала и по-високи по всякакви забутани магазинчета у нас. Повечето магазини за мебели у нас са обикновени търговци, нямат производство, единици са тези на производители. Жалко че в момента вече не търся мебели, обзаведохме се преди време, но ИКЕА определено би ми спестила много обикаляне, който е обзавеждал дом знае за какво говоря.

Коментар

• не съм им гледал каталозите,
            стига ми рекламата по телевизора,
            диванче за кучето-300лв

Коментар

• Първоначално изпратено от equal Разгледай мнение
              в ПДФ формат е по-удобно
              http://d1mu9ule1cy7bp.cloudfront.net...logue_2012.pdf
              Добре изглеждат цените, не разбирам какво толкова обсъждате тук. Поне на каталог има добри предложения, аз преди 5-6г., като обзавеждах новия дом, съм попадала на значително по-високи цени от тези в каталога, като ми се налагаше да обикалям около десетина магазина за да избера всички неща. Тук поне гледам има добър избор на прилични цени.

Коментар

• Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение
                Ето и линк към българския каталог на ИКЕА
                в ПДФ формат е по-удобно

BG

DE

GR

На пръв прочит, някои артикули у нас са по-скъпи от тези в Германия, но пък по-евтини от Гърция, като онова червено диванче на стр.17
                Last edited by equal; 08.09.2011, 14:07.
                |^^^^^пиво^^^^\\|""\\_,_
                |___________||__|___|)
                (@)(@)""*|(@)(@)**(@)

Коментар

• Ето и линк към българския каталог на ИКЕА

Коментар

• Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение
                    ............... и предлагали разни неща за ядене...
                    При това на много добри цени. Прегледах каталога, тама си пише какво предлагат в ресторанта. Евтино е. Въобще има нещо сбъркано в нашата ИКЕА, изглежда че откриват ресторант, а не мебелен магазин.
                    He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• С мебелите на Икеа е лесно - ако не ми харесат цените-просто няма да купя.
                      Ще сравня цените от каталога с цените в Западна Европа и ако има разлика в български ущърб - няма да купя. Толкова е просто
                      Това не е храна, бензин, ток...
                      Но със сигурност ще отида да разгледам и предлагали разни неща за ядене...

Коментар

• Първоначално изпратено от ert Разгледай мнение
                        С Jay трудно се спори по някои икономически теми, просто явно има области в които познанията му са оскъдни. Търговията на дребно определено е такава област, а там нещата не са толкова прости колкото изглеждат на пръв поглед. Сегашните хипермаркети са огромни инвестиции, които предполагат огромни постоянни разходи за амортизации, за заплати, за поддръжка, и т.н. За да има ефективност и възвръщаемост трябва или да има наистина приличен оборот, което предполага наличието на платежоспособни клиенти, разбирай такива които отиват и купуват обзавеждане за цяла стая поне, а не някой единичен стол или маса, това са единици у нас; или стоките трябва да се продават с по-висока надценка за да се компенсира ниския оборот. И още нещо, мебелите обикновено са стоки с ниска еластичност, и два пъти да намалиш цените хората няма да обзаведат 2 пъти дома си, защото имат само един дом, например.
                        По литература вероятно си имал 4 или 5, но икономическата и търговската ти логика пак издиша. По твоята логика няма значение и колко струва една кола или едно жилище, "защото имат само по един", а дилърът на коли или строителят имат високи разходи. Точно защото се купуват рядко, хората с някой изключения, си правят сметката и поне умните не биха си купили шкаф или диван за 1000 лева, ако могат да го намерят същия (защото той не е уникат) за 400 лева. Това се отнася за техника, телевизори и т.н. Само на рядка, много качествена и уникална стока с художествена стойност и дизайн цените може да се задържат високи, а ИКЕА не предлага дизайнерски мебели. Както казах долу има голяма разлика между това да продаваш Ферари и Москвич. Колкото до разходите на гърците, то бъди сигурен нито един от клиентите им не дава и 5 пари за тях. От съжаление по инвеститора никой няма да купува.
                        Last edited by Jay Gould; 08.09.2011, 12:58.
                        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнение
                          това само показва колко разбираш от пазари и ценообразуване
                          С Jay трудно се спори по някои икономически теми, просто явно има области в които познанията му са оскъдни. Търговията на дребно определено е такава област, а там нещата не са толкова прости колкото изглеждат на пръв поглед. Сегашните хипермаркети са огромни инвестиции, които предполагат огромни постоянни разходи за амортизации, за заплати, за поддръжка, и т.н. За да има ефективност и възвръщаемост трябва или да има наистина приличен оборот, което предполага наличието на платежоспособни клиенти, разбирай такива които отиват и купуват обзавеждане за цяла стая поне, а не някой единичен стол или маса, това са единици у нас; или стоките трябва да се продават с по-висока надценка за да се компенсира ниския оборот. И още нещо, мебелите обикновено са стоки с ниска еластичност, и два пъти да намалиш цените хората няма да обзаведат 2 пъти дома си, защото имат само един дом, например.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                            Не бях чел толкова анти-пазарно и анти-логично изказване от много време
                            ...
                            това само показва колко разбираш от пазари и ценообразуване

Коментар

• Първоначално изпратено от Nikola Разгледай мнение
                              Не виждам честно казано какво толкова ви учудва. Икеа е световноизвестна марка, към която родния потребител има доста високи очаквания. Когато има такива прекомерни очаквания е нормално Икеа (в случая гърците) да се пробват да спечелят от това, като увеличат цените. Когато разберат, че не могат да реализират поставените си таргетите за продажби ще намалят цените.

Аргументът, че са гърци е и за това е толкова скъпо е малоумен. Те и Джъмбо са гърци, но когато започваха с цени доста по-ниски от тези в Гърция поне, докато не свикнахме с марката.
                              Виждам, че нещо много сте заблудени относно ИКЕА - v belia svjat markata ikea se svurzva s nisko kachestvo i niski zeni, kato vtoroto ne e mnogo sigurno. Ama bulgarina obicha da e skup na trizite i evtin na brashnoto, primeri kolkoto stesh - samo kato se zamislja kakvi smetki plastat v BG za telefon mi nastruhva kosata i nikoj ne e vuzroptal, obratnoto za benzina - v BG benzina e naj-evtin v zjala Evropa, obache vupreki tova se nameriha plateni smeshnizi koito da protestirat protiv zenite na benzina.... Vuv vseki slcuhaj ot lichen opit ne moga da vi preporucham da kupuvate v IKEA, a sega kato razbiram, che i zenite im sa s 30-60% po-skupi otkolkoto v zapadna Evropa puk suvsem! Ama vseki da si pravi smetkata
                              podpis

Коментар

• Първоначално изпратено от derk Разгледай мнение
                                Всъщност гръцката фирма е "Фурлис", и оперира като франчайзьор.Не зная дали има българи, но най-вероятно да.
                                Почвам да си мисля, че да. Иначе едва ли щяха да ги пуснат тук в България, а чиновниците пишещи из форума моментално да им станат адвокати.
                                http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

Working...
                                X