IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ИКЕА – шок цени

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Wizi Разгледай мнение
    Колега, моля позволи една поправка: ".. на СВЕТА всичко е далавера. "
    Крайно време е да разберем, че щом някой иска да направи нещо то е защото му е изгодно. Никога някой няма да направи нещо заради сините очи на някой или за Сталину, за пабеду.
    Капитализма, който се опитваме да построим, работи по този начин.

А 50%мебелистите фалираха, защото имаше много работа покрай строителството и куцо и сакато запълни вакуума.
    Като дойде кризата тези, които не управляваха добре бизнеса си или са били некадърници, фалираха. Да това е лична трагедия за тях, но.. капитализъм.

Нищо лично, просто бизнес !

Колега, позволи ми да не се съглася с определението ти за "капитализъм".. Това което набл'даваме в българия няма нищо общо със теорията на пазарното стопанство.. Тук набл'даваме икономика от типа "бедни - олигарси - корупция - беззаконие - бедни"... Пазарната икономика от нов тип има също толкова социални предимства колкото има всяко друга форма на управлрение на световното стопанство... В БГ фирмите в масовият случай не фалират поради обективни икономически обстоятелства. В нашата държава все още липсват работещи инструменти за защита от фалит, от нелоялна конкуренция (пробвай да отвориш магазин за хранителни стоки или бензиностанция), за монопол и картелни споразумения итн.... Общо взето държавата така и не намери инструмент да предпази малкият и среден бизнес от акулите и ето ти факт в момента ИКЕА може да продава на каквито си иска цени защото държавата се погрижи (няколко правителства по ред) да няма конкуренция... Същото ще видиш до една година с хранителните стоки, гледаш го с мобилните оператори итн....

Коментар

• Византийски номер вбеси столичани
      Мрежата скочи на гърците, Фейсбук ги бойкотира

http://paper.standartnews.com/bg/art...article=381592

". По отношение на гардероба, който се предлага в България с цена 600 лв., искаме да отбележим, че той е с по-голям размер от предлагания във Франция."

"Българските гардероби очевидно не са най-големите в света, както се опитват да ни убедят от българската ИКЕА, показа репортерска проверка на "Стандарт". В двата каталога на компанията - българския и френския, размерите им са абсолютно идентични - височина 150 см и широчина 60 см."

http://paper.standartnews.com/bg/art...article=381593

Коментар

• http://dnes.dir.bg/news/magazini-tze...a-9468952?nt=4

Коментар

• Първоначално изпратено от Kosmonavta Разгледай мнение
          Естествено.. Кой знае какви франчайзинги се вихрят.. Кой стпои зад тия гърци. И как тихомълком след няколко години ще се окаже че трябвавло от там да се разширява Околовръстнопто я някоя друга магистрала да мине и трябва да се обезщетят собствениците... Абе тия филми сме ги гледали.. В България всичко е далавера. Изобщо не мисля че и ИКЕА идва за да прави топ бизнес в тая смешна държава със изчезващо население... То фалираха 50% от мебелистите за две години... Същата далвера като на разни вериги за хранителни стоки и бензиностанции...
          Колега, моля позволи една поправка: ".. на СВЕТА всичко е далавера. "
          Крайно време е да разберем, че щом някой иска да направи нещо то е защото му е изгодно. Никога някой няма да направи нещо заради сините очи на някой или за Сталину, за пабеду.
          Капитализма, който се опитваме да построим, работи по този начин.

А 50%мебелистите фалираха, защото имаше много работа покрай строителството и куцо и сакато запълни вакуума.
          Като дойде кризата тези, които не управляваха добре бизнеса си или са били некадърници, фалираха. Да това е лична трагедия за тях, но.. капитализъм.

Нищо лично, просто бизнес !

Коментар

Колега, много уважавам ентусиазма ти и положеният труд, но сравнението ти с батериите за баня не е коректно.... Замисли се. От него не можеш да направиш никакви изводи (има батерии със същият дизайн по 40 лв на всеки пазар). Нали разбираш че при аксесоарите за баня е като при леките коли - не можеш да кажеш видях една Шкода струва 30 х.лв и видях един Мерцедес за 100 х. лв, същият на вид - с 4 гуми, багажник и преднио фарове.... От това следва извода че цените на Шкода не са високи, по твоята логика... Не всеки който не пуши е педераст..

Иначе напълно съм съгласен че темата е безмислена - човек като купувеа мебели, прави маркетингово проучване и избира най доброто съотношение цена качество.. Гърците са хитреци и пробват - ако имат достаъчно клиенти (виж Джъмбо) защо да свалят цените.. Българина е доказал че е неадекватен потребител - купува плазма за 3 бона, но яде даница от пазара щото му е скъпо да си купи дюнер (истински случай)..
            Колега, по принцип си прав.
            Ако говорим само за смесители, не съм виждал смесителя, който се продава в България, нито съм разглобявал този на Икея. Така или иначе като се иде в магазина ще "врътнеш крана" на единия и на другия. Действие от което няма на да учиш, кой знае колко. Дали е хубав или не даден смесител може да се разбере след 2-3 години на употреба. Затова за избор на смесител бих заложил на името. За производителя на този който се продава в БГ информация в нета не намерих, докато зад другия стои утвърдена марка.
            Аз на първо четене, бих заложил на този от Икея, а не на този от Eurolux. И то не заради в пъти по-ниската цена, а заради липсващата информация за производителя.

Ако си говорим за коли... положението е близо до смесителното
            Една кола трябва да е покараш няколко години за да кажеш дали е читава, защото удобството на седалката е само малка част от хубавата кола. Нещо което няма как да направиш, когато си решил да се обзаведеш с кола. Затова избираш по марка. Демек залагаш на Мерцедес, защото ти се е набило в главата, че са хубави коли с качество далеч над Шкода. И ако имаш финансови възможнсти си вземаш Мерцедеса.
            Когато се замислих з акола един познат ми каза да си взема Opel или WV, не били скъпи и астите им били евтини. Проблема ми е че не искам кола, която се ремонтира за 10 лева, но се чупи през ден. Аз си вземам кола за да я карам не да седи в бокса. Плюс това тези коли са с интериор и функционалност, която може да отчае всеки. Затова залочих на марката и не сбърках. Вярно, че ми излезе малко по-скъпо за пазаруване и може би малко по-скъпо за поддръжка, но си струва.
            Между другото, гледам да не се влияя от "майстори", но на моя горе-долу му имам доверие. Един ден беше пръснал един Мерцедес А-класа и беше пропищял от калпавото и евтино изпълнение. През ден бил там за различни неща.

В края на краищата в сегашното консуматорско общество ( защото ние почети сме станали такива ), производителя не прави нещата "веднъж за винаги", защото ще фалира.
            В такъв момент за сещам за фимата за производство на картофобелачки. Тя направила перфектната белачка - удобна, здрава и добре наточена. Всичко вървяло чудесно. Само дето хората спрели да ги купуват след началния пик, просто за защото те били перфектни и пазара се наситил. Фирмата била пред фалит. Спасила се защото сменила цвета на белачката. Направили ги с цвета на картофени обелки.

Има и друго. Фирмите производтели на коли има разлчна класа продукция

Когато аз избирам нещо за купуване, първо проверявам в нета за да намеря производители. Виждам кои са, от кога се занимават с това, каква техника правят, сравнявам модели по характеристики, ако намеря цени в нета добре, ако не след като съм ги пресял минавам през представителите / търговците и добивам впечатление от първо лице. Там обикновенно се сблъсквам със тотално непознавае от страна на консултантите на това какво продават, но мисля че съм технически грамотен и се оправям и без тях. Понякога се оказва, че не съм успял да си напиша дошаното и се прибирам за още четене пред компа. Във форумите като правило не поглеждам, защото не знам кой е от другата страна. Може да е Черкезов под прикритие например

Коментар

Колега, много уважавам ентусиазма ти и но яде даница от пазара щото му е скъпо да си купи дюнер (истински случай)..
              Па то баница е и по-здравословно, на фона на го.няния дюнер

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                Прав си, но и зад така наречената ИКЕА и "гръцка" компания, стои българин Тоест, това си е наша родна ИКЕА, която има много-много-много малко общи неща с шведската.

Естествено.. Кой знае какви франчайзинги се вихрят.. Кой стпои зад тия гърци. И как тихомълком след няколко години ще се окаже че трябвавло от там да се разширява Околовръстнопто я някоя друга магистрала да мине и трябва да се обезщетят собствениците... Абе тия филми сме ги гледали.. В България всичко е далавера. Изобщо не мисля че и ИКЕА идва за да прави топ бизнес в тая смешна държава със изчезващо население... То фалираха 50% от мебелистите за две години... Същата далвера като на разни вериги за хранителни стоки и бензиностанции...

Коментар

.. Гърците са хитреци и пробват - ако имат достаъчно клиенти (виж Джъмбо) защо да свалят цените.. Българина е доказал че е неадекватен потребител - купува плазма за 3 бона, но яде даница от пазара щото му е скъпо да си купи дюнер (истински случай)..
                  Прав си, но и зад така наречената ИКЕА и "гръцка" компания, стои българин Тоест, това си е наша родна ИКЕА, която има много-много-много малко общи неща с шведската.
                  http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от Wizi Разгледай мнение
                    Не съм правил сравнения на цените. Това което знам е, че на българските търгаши ( ще извинявате за израза, ама се е така ) ще им се стегне въжето като отвори Икея. Така че не е ясно дали тази очерняща кампания не е поръчана от тях.
                    В края на краищата е добре всеки сам да си направи сравненията и да си реши. И да не забравя разликите в ДДС и курсовете между Англия, Румъния и еврото ( лева е вързан за еврото ) когато са правени цените за българския магазин.
                    Аз съм сравнявал цени от каталога в Англия и Румъния преди година . Бяха пренебрежимо малки. В границите на евро две, за стоки от по 100-200 евро. Случайно избрани стоки.
                    Това което знам е че батерия за кухненската чешма ( http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/20128597 ) струва 79 лири ( грубо 178 лева ), сега по каталога в нета, Мисля че в Румъния беше към 250 леи ( грубо 113 лева ), миналата година. Цена на същият в БГ е 149 лева ( сега ).
                    Хайде сега го сравнете с нещо подобно в БГ. Например http://electron.bg/eurolux-moony-ino...ath=22_335_219.
                    На доста интересната марка Eurolux. Интересна защото се разтърсих и се оказа следното: има едни, които правят осветление - www.eurolux.co.za. Има и едни които правят обзавеждане за кухня и баня - www.eurolux.ca. Реших че са те и ще имат качество сравнимо с Икея. Само дето логото на едната фирма и на другата нещо не съвпада. Сами си направете извода: интересно запомнящо се име, фирма с традиции и качество, различно лого, фалшиви магазини на Ikea и Apple в Китай....

Заключение
                    1. Разликата в цените на Икея в различните държави не е фрапираща.
                    2. Разлика в цените на подобни неща - в Икея и друг търговец, в пъти.

Колега, много уважавам ентусиазма ти и положеният труд, но сравнението ти с батериите за баня не е коректно.... Замисли се. От него не можеш да направиш никакви изводи (има батерии със същият дизайн по 40 лв на всеки пазар). Нали разбираш че при аксесоарите за баня е като при леките коли - не можеш да кажеш видях една Шкода струва 30 х.лв и видях един Мерцедес за 100 х. лв, същият на вид - с 4 гуми, багажник и преднио фарове.... От това следва извода че цените на Шкода не са високи, по твоята логика... Не всеки който не пуши е педераст..

Иначе напълно съм съгласен че темата е безмислена - човек като купувеа мебели, прави маркетингово проучване и избира най доброто съотношение цена качество.. Гърците са хитреци и пробват - ако имат достаъчно клиенти (виж Джъмбо) защо да свалят цените.. Българина е доказал че е неадекватен потребител - купува плазма за 3 бона, но яде даница от пазара щото му е скъпо да си купи дюнер (истински случай)..

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                      Понеже продължават плювните в измислените български "медии" и продължава предъвкването и експонирането на една снимка от каталога, отново пускам тоя свой постинг от преди 4 дни:
                      ================================================== =============
                      Разрових се в източниците, посочени в първия постинг на тази тема и установих, че отново сме свидетели на майсторлъка на нашенеца в любимия му спорт - оплюването. Зад гръмките заглавия от типа "нета се взриви" всъщност стоят 4-5 мнения в ЕДИН форум и страницата на ИКЕА в сураттефтера. Освен това се правят некоректни сравнения с други стоки (с друг каталожен номер) или пък със същите стоки, но в промоция. Прословутият гардероб за 660 лева, който бил едва ли не двойно по-скъп, е сравнен със същия продукт в няколко държави, в които той е в промоция. Вижда се съвсем ясно на снимката знакът за намалена цена. Като увеличиш снимката се вижда с малки цифри и каталожната цена - оказва се същата или близка до българската. Да не говорим, че трябва да сравняваме с държави със същото ДДС като нашето или близко до него, а не с Германия, където ДДС е 16%.

Въобще един бърз преглед на каталозите у нас и в чужбина, показва че цените СА ПОДОБНИ. В смисъл, че се различават и В ДВЕТЕ ПОСОКИ за различните продукти, най-големите разлики са около 10-15%. Примерите с "двойни" цени са или грешки или сравнение със стоки в промоция.
                      Не съм правил сравнения на цените. Това което знам е, че на българските търгаши ( ще извинявате за израза, ама се е така ) ще им се стегне въжето като отвори Икея. Така че не е ясно дали тази очерняща кампания не е поръчана от тях.
                      В края на краищата е добре всеки сам да си направи сравненията и да си реши. И да не забравя разликите в ДДС и курсовете между Англия, Румъния и еврото ( лева е вързан за еврото ) когато са правени цените за българския магазин.
                      Аз съм сравнявал цени от каталога в Англия и Румъния преди година . Бяха пренебрежимо малки. В границите на евро две, за стоки от по 100-200 евро. Случайно избрани стоки.
                      Това което знам е че батерия за кухненската чешма ( http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/20128597 ) струва 79 лири ( грубо 178 лева ), сега по каталога в нета, Мисля че в Румъния беше към 250 леи ( грубо 113 лева ), миналата година. Цена на същият в БГ е 149 лева ( сега ).
                      Хайде сега го сравнете с нещо подобно в БГ. Например http://electron.bg/eurolux-moony-ino...ath=22_335_219.
                      На доста интересната марка Eurolux. Интересна защото се разтърсих и се оказа следното: има едни, които правят осветление - www.eurolux.co.za. Има и едни които правят обзавеждане за кухня и баня - www.eurolux.ca. Реших че са те и ще имат качество сравнимо с Икея. Само дето логото на едната фирма и на другата нещо не съвпада. Сами си направете извода: интересно запомнящо се име, фирма с традиции и качество, различно лого, фалшиви магазини на Ikea и Apple в Китай....

Заключение
                      1. Разликата в цените на Икея в различните държави не е фрапираща.
                      2. Разлика в цените на подобни неща - в Икея и друг търговец, в пъти.

Коментар

• Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнение
                        ми купувай от румънската/гръцката или германската икеа.
                        кво абсурдно има - в бг найк продават с 100% по-скъпо, ейпъл с 50% а хонда с 30-40% по-скъпо спрямо цените си в УСА примерно, и какво? нещо друго ли сте очаквали? коя чужда компания продава ЕВТИНО в бг? и като запродава евтино нима тълпи от пазаруващи ще се наредят пред касите? дали едно шкафче ще струва 400 или 500лв все същите 5 човека ще си го купят.
                        бг е пазар с 7,000,000*700=5млрд общ нет инкъм - това е инкъма на един миризлив среден по големина (800-1000к жители) град в ЕУ/УСА и вие се оплаквате що нямало големи примоции и що било скъпо....
                        Новите автомобили в България са най-евтини от целия ЕС, което е нормално с оглед покупателната способност! С УСА сравнението не е много коректно, защото те си сменят колите на 3-4 години и оборотите са милион пъти по-високи!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
                          Няма нищо абсурдно в това да има такава тема. Истинският абсурд е в ценовата политика на икеа! Цените им са средно с 25% /двадесет и пет/ по-скъпи отколкото в румънската, гръцките или дори германските магазини на икеа! И това в най-бедната държава в ЕС... Тези хептен за канарчета са ни взели!!!
                          ми купувай от румънската/гръцката или германската икеа.
                          кво абсурдно има - в бг найк продават с 100% по-скъпо, ейпъл с 50% а хонда с 30-40% по-скъпо спрямо цените си в УСА примерно, и какво? нещо друго ли сте очаквали? коя чужда компания продава ЕВТИНО в бг? и като запродава евтино нима тълпи от пазаруващи ще се наредят пред касите? дали едно шкафче ще струва 400 или 500лв все същите 5 човека ще си го купят.
                          бг е пазар с 7,000,000*700=5млрд общ нет инкъм - това е инкъма на един миризлив среден по големина (800-1000к жители) град в ЕУ/УСА и вие се оплаквате що нямало големи примоции и що било скъпо....

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                            Прословутият гардероб за 660 лева, който бил едва ли не двойно по-скъп, е сравнен със същия продукт в няколко държави, в които той е в промоция.
                            Ами това е още по-зле, Мрежаров. Същите продукти от които гледат да се отърват в други държави тук гледат да ти ги пробутват като "маркова" стока!

Аз говоря от личен опит. Не съм гледал тоя гардероб. Говоря за 2 вида столове, които съм ги гледал в Германия и сега ги виждам тук. Защо в Германия са 25% по-евтини не ми го побира акъла?!... Ами тези дъмпели не знаят ли че вече има цял бизнес при който си поръчваш от икеите в Румъния или Германия или Гърция и те ти го карат с микробуса? На какво разчитат тук с тези цени? На липсата на Интернет ли?... Ами нещо, много са се объркааали....
                            Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Понеже продължават плювните в измислените български "медии" и продължава предъвкването и експонирането на една снимка от каталога, отново пускам тоя свой постинг от преди 4 дни:
                              ================================================== =============
                              Разрових се в източниците, посочени в първия постинг на тази тема и установих, че отново сме свидетели на майсторлъка на нашенеца в любимия му спорт - оплюването. Зад гръмките заглавия от типа "нета се взриви" всъщност стоят 4-5 мнения в ЕДИН форум и страницата на ИКЕА в сураттефтера. Освен това се правят некоректни сравнения с други стоки (с друг каталожен номер) или пък със същите стоки, но в промоция. Прословутият гардероб за 660 лева, който бил едва ли не двойно по-скъп, е сравнен със същия продукт в няколко държави, в които той е в промоция. Вижда се съвсем ясно на снимката знакът за намалена цена. Като увеличиш снимката се вижда с малки цифри и каталожната цена - оказва се същата или близка до българската. Да не говорим, че трябва да сравняваме с държави със същото ДДС като нашето или близко до него, а не с Германия, където ДДС е 16%.

Въобще един бърз преглед на каталозите у нас и в чужбина, показва че цените СА ПОДОБНИ. В смисъл, че се различават и В ДВЕТЕ ПОСОКИ за различните продукти, най-големите разлики са около 10-15%. Примерите с "двойни" цени са или грешки или сравнение със стоки в промоция.
                              He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от p_trade Разгледай мнение
                                може ли в инвестиционнен форум да има такава тема , пълен абсурд ...
                                Няма нищо абсурдно в това да има такава тема. Истинският абсурд е в ценовата политика на икеа! Цените им са средно с 25% /двадесет и пет/ по-скъпи отколкото в румънската, гръцките или дори германските магазини на икеа! И това в най-бедната държава в ЕС... Тези хептен за канарчета са ни взели!!!
                                Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

Working...
                                X