IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят (архив до 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Колчо Слепеца Разгледай мнение
    ...
    Тука нЕма се съгласа ...
    ама никъкси ...
    Че дървата ше нацепи - ше нацепи ..
    зеието ша организира ...
    ... ама за другите достоинства мълчиш ...
    Ах тиии ...
    Стига бе хората от македонско котки не си взимат вие жени сте тръгнали там да търсите....

Коментар

• Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнение
      ...
      Съвет към ергените-ако са имали късмет за възраст 30+-търсете си жена-македонка-и дървата ще нацепи и за киселото зеле ще се погрижи.
      ...
      Тука нЕма се съгласа ...
      ама никъкси ...
      Че дървата ше нацепи - ше нацепи ..
      зеието ша организира ...
      ... ама за другите достоинства мълчиш ...
      Ах тиии ...
      Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение

На врага винаги му идват с каруцата
        ...
        Трета терца порет вадат, мамицата им ...
        е квО е тва ?
        кАжи ми ???
        Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Според общоприетия смисъл (а езикът по своето същество е приети по общо съгласие алгоритъм, норма, база данни и структура на информационно общуване) думите толерантност и търпимост са синоними.
          Това е отразено в нормативните тълковен речник на българския език и речник на чуждите думи в българския език.
          Само че в тях, поради изоставане от съвременното състояние на езика, е казано, че толерантност е "търпимост към чуждо мнение". Става въпрос само за мнение. Прочее, това е и коренното, истинско значение в нашия език.

Запомнете го добре и не се излагайте, твърдейки, че тези думи имат различен смисъл.

Разликата е единствено в това, че едната е чуждица и то - ненужна чуждица.

А съвременното състояние на езика ни е, че в последните 15 години коренното, изходното значение на чеждицата "толерантност" умишлено и целенасочено се изкривява и е изкривено, минавайки през значението "търпимост към основни разлики" и стигайки до сегашното общоприето и наложено отвън значение "търпимост към основни неприятни разлики". Често в съчетание с това се използва и изкривеното също така значение на думата "ксенофобия".

По долу бяха декларирани свободни съчинения на значението на тези думи.
          Не съм против всеки да има свои собствени разбирания за тях, но, когато общува с масовия българин, се предполага използване на нормативни значения и "творецът" трябва да отбележи, че използва значение, различно от общоприетото (и нормативно тож), а е добре и да не го налага на другите, защото това е нетолерантно
          Last edited by vmаnkov; 06.10.2011, 11:40.
          Свободен във виелицата.
          http://www.youtube.com/watch?v=mzGk8cYJVjc

Коментар

• Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнение
            жена-македонка
            Шакира
            Баба ме научи на много неща.
            tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от Колчо Слепеца Разгледай мнение
              Една стара красика ...
              Другия вариант, е че срещу картите на мой се опълчи ...

На врага винаги му идват с каруцата
              tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от rinaa Разгледай мнение
                Шегувам се аз ,но в моя край това в голяма степен се прави от жените.Както и куп други"занимания".
                Да не си от македонския край-там мъжете работят юнаци.
                През лятото по Илинден ходим в Банско и отсядаме в едно частно хотелче.
                Хазяйката има две дъщери,с които го поддържа-така и не видях зетьовете веднъж-водата се затопля на дърва,всяка сутрин почистване на котела,зареждане,палене.
                Какво беше учудването ми,когато един ден се беше запушила тоалетната-казахме за проблема и заминахме да покоряваме Пирина.Връщаме се следобеда и гледам едно девойче/40 кила с мокри дрехи/ с маркучи,проволки и др. се бори с проблема.
                Съвет към ергените-ако са имали късмет за възраст 30+-търсете си жена-македонка-и дървата ще нацепи и за киселото зеле ще се погрижи.
                http://milom.blog.bg/

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                  От игрите на карти най популярни са чист белот, бридж белот и чист бридж, защото винаги, когато губим може да обвиним партньора, че не ги разбира картите.

http://www.vbox7.com/play:a5355ae0&start=3
                  Една стара красика ...
                  Другия вариант, е че срещу картите на мой се опълчи ...

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                    Хубав ден с една песен за полята )

http://www.youtube.com/watch?v=EYj7OTPZEiY

а, аз когато имам време ще помисля над въпроса защо хората, имаме склонност огледално да прехвърляме собствени грешки върху други...
                    От игрите на карти най популярни са чист белот, бридж белот и чист бридж, защото винаги, когато губим може да обвиним партньора, че не ги разбира картите.

http://www.vbox7.com/play:a5355ae0&start=3
                    tnm

Коментар

• Хубав ден с една песен за полята )

http://www.youtube.com/watch?v=EYj7OTPZEiY

а, аз когато имам време ще помисля над въпроса защо хората, имаме склонност огледално да прехвърляме собствени грешки върху други...

Коментар

• Първоначално изпратено от jess Разгледай мнение
                        Евреин бил на гости у друг евреин. Два дни след като си тръгнал гостът получава телеграма: "Моше, искаме да ти кажем, че у нас се зароди лошо чувство към теб. Не искаме да ни идваш вече на гости. След като си тръгна установихме, че ни липсва една сребърна лъжичка".
                        Моше веднага отговаря: "Съжалявам, но не съм взимал никаква лъжичка".
                        Скоро получава нова телеграма: "И ние съжаляваме - намерихме лъжичката, но лошото чувство остана".

Любим виц. Харесва ми много също и за учителя по кунгфу и тримата му ученика (от "бисери и вицове")

П.П.
                        Тулумбички. Шербетлия. Непатриотично, но вкусно. И боза

Ще бягам по късно щото сега имам работа. Засрамих се от изявлението на землячката
                        tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от jess Разгледай мнение
                          Евреин бил на гости у друг евреин. Два дни след като си тръгнал гостът получава телеграма: "Моше, искаме да ти кажем, че у нас се зароди лошо чувство към теб. Не искаме да ни идваш вече на гости. След като си тръгна установихме, че ни липсва една сребърна лъжичка".
                          Скоро получава нова телеграма: "И ние съжаляваме - намерихме лъжичката, но лошото чувство остана".
                          Абсолютна аналогия с моите усещания: ако харесвам виртуално една жена и натрупам реално много добри впечатления от нея, но после тя прецени, че НЕ трябва да продължаваме връзката си, независимо, че истината ще бъде намерена (а лъжичката - открита), добрите впечатления ще останат...

Ако сам мога да разбера онова, което казвам, аз бих бил много достоен наследник (обещавам!) на Джоан Роулинг...

Без връзка с горното...

Това, че ме впечатляват накакви сапунени сериалчета, обаче - убива кариерата ми на писател... Ето на - днес цял ден ще си мислА за Дък и Кари - от "Царят на квартала"... В снощният сериал той предложи да наемат стриптизьорка за ергенското парти на неговият приятел, а дамата така се въодушеви от неговото отношение към приятеля, че се върна с каталог на мацки-стриптизьорки.... И почнаха да гледат снимките, а тя постоянно се учудваше на всеки негов избор и неговите "занижени" критерии, когато избира най-доброто парче... Накрая, за да му покаже колко не разбира от хубави жени, тя му предложи да избере някоя от снимките на мацките, с която НЕ БИ правил секс, а той - като се втренчи, че като почна да разлиства каталога.... ..., накрая на нея й писна и изчезна, като го остави да търси... На ергенското парти, тъй като нейните компетенции в областта "хубави жени за стриптийз", РАЗБИРА СЕ - бяха върхът, тя осигури мацката... Очакваха стриптийзьорката, а Дък постоянно се тревожеше, а тя го успокояваше, че всичко е наред... Накрая дойде едно момиче с обхванат от шини и гипсиран крак..., опита да потанцува, но я заболя кракът, та го наложи с лед.... И така...

Още веднъж - благодарност на Джес - за готовността да рови по папки и в нета, на Вал, за това, че има супер-бързи реакции (мисля, че защитната реакция, породена от обидата - винаги ни помага, за да оставаме на ниво), на Съни - дето няма понятие от това, че трябва да имаме доблестта да признаем, когато сме сгрешили, да не забравя и - съвсем не на последно място - малката - със завЕтната тетрадка - Мечова щерка, която вече трупа най-красивият опит, за да се научи някога да общува по-добре с момчетата, които винаги си остават на нивото на същите тия момичета, а и също толкова неразбрани, както тях...

Конфликтите между половете са най-същественото срещано нещо в тоя живот, което ни мотивира, да продължаваме натам - нанякъде....(дано никой не е казал тая глупост, защото имам претенции, на мен да ми е хрумнала в момента...)

Приятен ден!
                          Last edited by zarco; 06.10.2011, 07:56.
                          "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Първоначално изпратено от vmankov Разгледай мнение
                            Каква е разликата, момиче, между толерантност и търпимост?

Друго: ако те търпя, макар и да си толкова проста и тъпа - харесва ли ти?

Коментар

• Добра вечер
                              От преводите, които съм чела на "Ако" на Киплинг, ми харесва този на Валери Петров, като приказка е Но любимият ми български вариант е на преводач, който за съжаление, не знам или съм забравила с годините, но той най-добре се доближава до същността, която аз намирам в "Ако":

Ако умееш своя дух непоклатим да пазиш здраво
                              когато всеки губи дух и теб в това вини.
                              Ако сам вярваш в себе си, когато в тебе се съмняват,
                              но вслушваш се в съмненията отстрани.
                              Ако умееш да изчакваш и да не се отегчаваш,
                              или клеветен, не си служиш сам с клевета.
                              Или пък мразен, на омразата не се подаваш,
                              ако не умуваш и не се държиш надменно ти.
                              Ако мечтаеш, без да стане господар над теб мечтата.
                              Ако мислиш, без да правиш мислите си цел.
                              Ако успееш да се срещнеш и с успеха, и с бедата
                              и да бъдеш с двамата измамници еднакво смел.
                              Ако останеш твърд, когато извратени се повтарят
                              пред теб, изречени от тебе искрени слова,
                              или видял труда на цял живот в праха да се събаря,
                              наново го издигнеш, с похабени сечива.
                              Ако ти можеш всичко, припечелено от теб изцяло
                              да сложиш само на едно подхвърляне на зар
                              и да загубиш до игла, и да започнеш отначало,
                              без всякакво оплакване, с предишната си жар.
                              Ако умееш и нерви, и сърце, и мишци да насилиш
                              на твойта цел да служат дълго и след твоя край.
                              И тъй да се държиш, когато вече нямаш други сили
                              и само Волята повтаря: “Ще държиш до край!”
                              Ако общуваш със тълпите и пак достоен си оставаш ти,
                              ако дружиш с царе, оставайки народен син.
                              Ако ни враг, нито приятел някога те уязвява
                              и всички те зачитат, но свръхмяра ни един.
                              Ако в минутата, летяща безвъзвратно, съумееш
                              със шестдесет секунди да напреднеш в пътя свой,
                              Земята твоя е, ти всичко ценно в нея ще владееш
                              и нещо повече - ЧОВЕК ще бъдеш, сине мой!

За толерантността и търпението - ако човек владее и двете е в хармония с Природата.
                              Толерантността е отношението ни към света и околните, а търпението е контролът над самите нас.
                              Една будистка притча за тъпрението:
                              Вървял Буда с учениците си из гората. И пред тях изворче. Хвърлили се ожаднелите от пътя ученици на Буда да пият от извора, но се сбутали и размътили водата. Започнали да се чудят какво да правят.
                              Буда обаче настоял да продължат пътя си. Учениците били много жадни, молели го да изчистят изворчето и да утолят жаждата си, но Буда бил непреклонен.
                              Когато след часове ходене Буда и учениците му достигнали до друго изворче, то се оказало също толкова кално. Тогава Буда дал канчето на един от учениците си и му наредил да се върне и да вземе вода от предишното изворче. Когато ученикът стигнал до него, изворчето било чисто, а калта се била утаила.

* * *
                              Някои неща не стават с активност, с правене.
                              Тях трябва просто да ги оставиш да се случат.
                              Трябва да им позволиш да се случат.
                              Как с правене би могъл изчистиш изворчето?

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                                .............не гледам на жена ми като на .... .
                                не гледа на мъжа си като на.............."

Коментар

Working...
                                X