IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Атомно електрически централи - новини,цени,пазари

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
    Защо тогава все се оплакват гражданите, че сметките са завишени? Защо мислиш, че и само след 5 години цената им ще бъде същата? Това, което аз ти "давам", е изчислено на база банков кредит, който , ако се вземе, би трябвало да се връща. При финансиране по разни кохезионни фондове, има ли връщане? С каква лихва? А, дори и така да е, при положение, че тези цени /напомням, на база КРЕДИТ!/ остават непроменени, кредитът е с период 10 години, и инвестицията е изплатена. Остават единствено минимални разходи по поддръжката. А след 10 години ще има да се молиш за 15-20 сотинки топло, понеже и нефтът понамаля, и газът поскъпва, и разходите за труд - също. Най-важният компонент - този, на топлината, която черпиш от безплатния източник , от авантата, остава безплатна. Разчетът се прави , ако си умен, с перспектива и наистина, излиза. С по-висок процент от евентуални облигации...
    по въпроса за когенерацията, т.нар.ННО-газ и др "чудеса", ако някои хора бяха малко по-грамотни, просто щяха да насочат усилията си в сфера, която да им даде истинско предимство. Който си мисли, че може да "прави" енергия, е предварително обречен. Чудно ми е, уж се имате за умни хора, а се хващате като рибоци на лаладжийски истории, а после, някой ви крив.
    Направил си си сметките единствено от към икономически показатели, точно както си и мислех .

След 10 години може да имаме евтини слънчеви панели, управляем термоядрен синтез, cold fusion и прочие. Никой нема да даде 3 млрд за тръба .... не се обиждай, ама е малоумно.

Коментар

• Първоначално изпратено от master of the seven seas Разгледай мнение
      Страшен ИНВЕСТИТОР. Не знам дали проектът ти е издържан технически, на мене ми се струва мнооого имагинерен, но все пак не съм наясно с топлотехниката.
      Но като инженер ( а не икономист ), мисля че има ОГРОМНА разлика между 7 цифрена ( 1 милион) и девет цифрена ( 900 милиона) сума. Ако така си го написал в презентацията или в бизнес предложение ИЗВИНЯВАЙ.
      На едно място бе написал, че триенето в тръбите ти позволявало да запазиш
      Значи, разликата в сумите е в зависимост от обекта за изпълнение и ангажиментите на фирмата. Все пак, говоря за извършване на работи, това е оборот, но, така е в бизнеса.
      Не се извинявай за този въпрос, той е правилен и уместен.

Коментар

• Първоначално изпратено от dosadnik Разгледай мнение
        8 стотинки /без ддс/ я плащаш на топломера в абонатната станция ! Ти даваш цена почти със 100% по-висока. А ако си калкулираш цената по пазарни цени на електроенергия сигурно и до 30ст ще стигнеш . Преди няколко години бяхме седнали да търсим алтернативен, по евтин източник на топло енергия от топлофикация - то не беха ко-генератори, електродни котлета, даже и ННО газ - но всичко се връзваше , в най-добрия случай на 15-16ст.
        Защо тогава все се оплакват гражданите, че сметките са завишени? Защо мислиш, че и само след 5 години цената им ще бъде същата? Това, което аз ти "давам", е изчислено на база банков кредит, който , ако се вземе, би трябвало да се връща. При финансиране по разни кохезионни фондове, има ли връщане? С каква лихва? А, дори и така да е, при положение, че тези цени /напомням, на база КРЕДИТ!/ остават непроменени, кредитът е с период 10 години, и инвестицията е изплатена. Остават единствено минимални разходи по поддръжката. А след 10 години ще има да се молиш за 15-20 сотинки топло, понеже и нефтът понамаля, и газът поскъпва, и разходите за труд - също. Най-важният компонент - този, на топлината, която черпиш от безплатния източник , от авантата, остава безплатна. Разчетът се прави , ако си умен, с перспектива и наистина, излиза. С по-висок процент от евентуални облигации...
        по въпроса за когенерацията, т.нар.ННО-газ и др "чудеса", ако някои хора бяха малко по-грамотни, просто щяха да насочат усилията си в сфера, която да им даде истинско предимство. Който си мисли, че може да "прави" енергия, е предварително обречен. Чудно ми е, уж се имате за умни хора, а се хващате като рибоци на лаладжийски истории, а после, някой ви крив.

По въпроса за загряването в тръбата:
        При нефтопродуктите, първо, се транспортират при доста по-ниска температура.
        Второ, транспортът е по нетермоизолирани тръби, и излишно загряване не настъпва.
        Трето, дори и 200С бензин да прекарваш през тръбата, няма ли въздух вътре /кислород/ над определена концентрация, не само взрив, ами и просто горене е невъзможно.
        Така че, СПОКО.
        Водата ще се транспортира в термоизолирана тръба и, дори да се загрява от триенето, тази топлина остава във транспортираната вода. Освен това, охлаждането на помпените агрегати също става с транспортирана вода, тоест, и това не са загуби, а полезна работа. И, при правилното оразмеряване на системата, повърхността на триене на течност с тръба може значително да се снижи, с което, от една страна, се снижава потребната мощност на помпите а, от друга, се намалява и топлопредаването през стените навън. А реални загуби от няколко мегавата, при положение, че си хванал на аванта няколко стотин мегавата, не е чак такъв проблем. Удебеляваш изолацията двойно /цената скача с около 30 милиона за 250 км тръба/ и забравяш и за тях.

Абе, ако искате, да ви го нарисувам на място, а?

Коментар

1.
          ......
          6.
          Работещите по проекта фирми ще получат финансиране от седем-осем-деветцифрени суми - егати тъпнята, ако бъде пренебрегнато.
          ....
          Е, почти.
          Страшен ИНВЕСТИТОР. Не знам дали проектът ти е издържан технически, на мене ми се струва мнооого имагинерен, но все пак не съм наясно с топлотехниката.
          Но като инженер ( а не икономист ), мисля че има ОГРОМНА разлика между 7 цифрена ( 1 млион) и девет цифрена ( 900 милиона) сума. Ако така си го написал в презентацията или в бизнес предложение ИЗВИНЯВАЙ.
          На едно място бе написал, че триенето в тръбите ти позволявало да запазиш температурата. Извинявай,че те чета така подробно, но във нефтопроводите
          ( флуид с друга плътност ), няма ли опасност от прегряване и самозапалване??

Коментар

Не 0,08, а 8 стотинки. Газът влиза и отдава на такава цена енергията в ТЕЦ. 9,4 kWh /куб метър за чистия метан, при дълбочина на изгаряне дори 100% (обикновено, е по-нисък). А природният газ е около 90% метан, другото на негорими примеси. После, се наслагват още разходи. Това-първо.
            Второ, тя подлежи на корекции през няколко месеца. Колко пъти, припомни ми, тя спадна сериозно, задълго, и остана предвидима поне за 5 /не, както според проекта, за 10-20-30 години/ напред ?
            Трето, докато се построи системата, така или иначе, ще мине време. Ако ми гарантираш, че дотогава парите ти няма да се обезценят още, да речем, може и да се замисля над аргументите ти. Според мен, за още 5 години, ти за тези "8 ст" ще има да си мечтаеш...

А за водата по улиците, само да знаеш колко сняг и лед разтапя 1 тон вода с 20 С, а там ще текат по 3 тона в секунда, ЦЯЛА ЗИМА.
            МАСА ЕНЕРГИЯ Е ТОВА, хора! И много улици просто ще са чисти /вярно, мокри/ вместо сегашните купчини лед. А, да:
            Докато изливаш водата, няма замръзване. Спреш ли - ами то и сега е тъй, по-зле просто няма да стане.
            8 стотинки /без ддс/ я плащаш на топломера в абонатната станция ! Ти даваш цена почти със 100% по-висока. А ако си калкулираш цената по пазарни цени на електроенергия сигурно и до 30ст ще стигнеш . Преди няколко години бяхме седнали да търсим алтернативен, по евтин източник на топло енергия от топлофикация - то не беха ко-генератори, електродни котлета, даже и ННО газ - но всичко се връзваше , в най-добрия случай на 15-16ст.

Коментар

По въпроса дето ще изливаш водата на улиците единствено бих могъл да кажа ...
              що се касае за цената от 12-15ст/кВ .... че тя в момента е 0.08
              http://www.toplo.bg/klienti/ceni
              Не 0,08, а 8 стотинки. Газът влиза и отдава на такава цена енергията в ТЕЦ. 9,4 kWh /куб метър за чистия метан, при дълбочина на изгаряне дори 100% (обикновено, е по-нисък). А природният газ е около 90% метан, другото на негорими примеси. После, се наслагват още разходи. Това-първо.
              Второ, тя подлежи на корекции през няколко месеца. Колко пъти, припомни ми, тя спадна сериозно, задълго, и остана предвидима поне за 5 /не, както според проекта, за 10-20-30 години/ напред ?
              Трето, докато се построи системата, така или иначе, ще мине време. Ако ми гарантираш, че дотогава парите ти няма да се обезценят още, да речем, може и да се замисля над аргументите ти. Според мен, за още 5 години, ти за тези "8 ст" ще има да си мечтаеш...

А за водата по улиците, само да знаеш колко сняг и лед разтапя 1 тон вода с 20 С, а там ще текат по 3 тона в секунда, ЦЯЛА ЗИМА.
              МАСА ЕНЕРГИЯ Е ТОВА, хора! И много улици просто ще са чисти /вярно, мокри/ вместо сегашните купчини лед. А, да:
              Докато изливаш водата, няма замръзване. Спреш ли - ами то и сега е тъй, по-зле просто няма да стане.
              Last edited by Pyramid; 16.02.2012, 10:43.

Коментар

Термопомпата, Бате Пешо, не е "нечин на отопление", а машина, която вади топлина от по-хладно към по-топло тяло /в случая, вода-вода/ при хлад.коефициент 4,4, имаш СОР = 5,4, СрН е 6/10/20 кV, по проводниците към маса /тръбата/ се образуват разпределени капацитети, които компенсират индуктивността /когато са оразмерени/, в същото време, през изолацията, тези проводници отдават своята топлина на водата /понеже токът е ок.2000А/. А водата, наистина, като дойде и отдаде топлинката си, може просто и в Искър да се излее, след като е минала директно през радиаторите на публиката. Лично аз, в студа, бих я изливал директно на пътя /все пак, говорим за темп.на водата над 20 до 30 С, с което:
                1.се размразява без сол голяма част от пътната мрежа.
                2.опазва се асфалтът
                3.опазват си автомобилите от корозия
                4.промива се и се поддържа проводимостта на подземната отводнителна инсталация /доколкото водата там няма да се излива епизодично, а ще тече цяла зима, без да спира/
                5.в домовете-пътят е към канала, където, ако мине през моята малка "играчка" - тази, която още загърбва инвесторската общност тук - ще връща на всяко домакинство по 2-3-и дори над 10 лв всеки месец просто, защото си тече без да спира
                6.Отделно, че, в дома ти ще влиза до там12-15 ст/кWh, с гарантирана стабилност на цената за 30 години.
                ....и това, ако не са пари - от нашите и КЪМ нашите лични сметки, аз съм трамвай.
                - за номера няма да спорим
                По въпроса дето ще изливаш водата на улиците единствено бих могъл да кажа ...

............................................______ __
                ....................................,.-‘”...................``~.,
                .............................,.-”...................................“-.,
                .........................,/...............................................”:,
                .....................,?........................... ...........................\,
                .................../.................................................. .........,}
                ................./.................................................. ....,:`^`..}
                .............../.................................................. .,:”........./
                ..............?.....__............................ .............:`.........../
                ............./__.(.....“~-,_..............................,:`........../
                .........../(_....”~,_........“~,_....................,:`..... ..._/
                ..........{.._$;_......”=,_.......“-,_.......,.-~-,},.~”;/....}
                ...........((.....*~_.......”=-._......“;,,./`..../”............../
                ...,,,___.\`~,......“~.,....................`..... }............../
                ............(....`=-,,.......`........................(......;_,,-”
                ............/.`~,......`-...............................\....../\
                .............\`~.*-,.....................................|,./.....\,__
                ,,_..........}.>-._\...................................|........... ...`=~-,
                .....`=~-,_\_......`\,.................................\
                ...................`=~-,,.\,...............................\
                ................................`:,,.............. .............`\..............__
                .....................................`=-,...................,%`>--==``
                ........................................_\........ ..._,-%.......`\
                ...................................,<`.._|_,-&``................`\

Що се касае за цената от 12-15ст/кВ .... че тя в момента е 0.08

http://www.toplo.bg/klienti/ceni

Коментар

Според мен някъде си объркал сметките - много по изгодно ще е да си бучнеш термо помпа в задния двор и да се грееш. Далаверата на тефтер ти идва от факта, че ще плащаш тока на термо помпите по някакви измислени "директни" цени от АЕЦ-а.

П.С Аз си мислех че ще облепиш тръбите със слънчеви панели , а помпите ще въртиш със ветро генератори
                  1.Далаверата идва от това, че купуваш енергията на място по цени, по които НЕК купува. вярваш ли ми, че са значително по-ниски от тези, на които ти я доставят ЕРП-тата?
                  2.Да си бучне някъде в двора термопомпа, не всеки може. В големите квартали като в София, е мисията невъзможна.
                  3.В твоя "вариант", ВСЕКИ ще трябва да се бръкне и за сондаж, и за ТП, което ще му излезе над 2-3000 лв, както ида го гледаш. Колко хора сега могат да си позволят такъв разход? Ти, да речем, ако си по-състоятелен-ок, но останалите? Да не говорим, че един вход, често, са 18-24 апартамента, и енергията, която ще трябва ВСЕКИ САМ да вади, ще възлиза над 18000-24000kWh месечно.
                  4.по този начин, дори и да набучкат всички, земята около тръбите просто ще замръзне /топлопроводимостта на почвата е ниска/, ледът допълнително ще топлоизолира, и ефектът отива по дяволите. Значи, гражданите някак ги навиваш, те теглят кредити, набълбукват се, пускат помпите и след месец замръзват от студ. ТАКА ЩЕ СИ НАВЛЕЧЕШ БЕДА, това са недомислици. Още повече, това става непосилно скъпо за обикновения гражданин...а, уж търсехме по-стабилна, предвидима, чиста алтернатива.
                  5.Оценявам хумора с облепянето и вятърните захранвания за ТП. Само че, тяхната енергия е още по-скъпа от тази на АЕЦ, по-непостоянна и неприложима в много места. Не, че тук-там не би могло да се прави, де. Наистина, обаче, такива места са ограничен брой.
                  6.Работещите по проекта фирми ще получат финансиране от седем-осем-деветцифрени суми - егати тъпнята, ако бъде пренебрегнато.
                  7.Парите, които спестяват гражданите, ще могат да ги дават за покупки във вашите магазини /който се занимава с търговия/, а не да ги наливат в бездънното гърло на топлофикация. Това ще ви вдигне и оборота, и печалбите, и ще ви върне стабилността.
                  8.Отделно, въздухът в Шопия няма да бъде толкова окаден, понеже в момента, цените са непосилни за масите, и жулят де на дърва, а де - и на въглища, брикети и др.гадости. - нали всички мрънкате против тези пушилки, къде ви е акълът в задниците?
                  9. И Топлофикация ще бъде по-добре, т.к. тогава няма да зависи от доставките на газ, мазут и др., а просто ще разпределя една гореща вода, която ще й идва наготово.

Вярно някои хора искат да живеете в недоимък, за да ви контролират, като стискат или отпускат примката около врата ви. И някои, сякаш, не могат без това душене, мазохисти скапани.
                  Ужас.
                  Е, почти.
                  Last edited by Pyramid; 16.02.2012, 10:33.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                    Пирамидата не намесвай тук термопомпата като начин на отопление.А това за Ср. напрежение си е откровена глупост.В Козлодуй напреженията са 110 220 и 400Vсамо генераторното е 24 но там немогат да се прикачват консуматори.По ред причини.Нема лошо продължавай с фантазиите.И тая вода като дойде у София дека че я деваме?Или ще я връщаме пак в Козлодуй или у Искъро.
                    Термопомпата, Бате Пешо, не е "нечин на отопление", а машина, която вади топлина от по-хладно към по-топло тяло /в случая, вода-вода/ при хлад.коефициент 4,4, имаш СОР = 5,4, СрН е 6/10/20 кV, по проводниците към маса /тръбата/ се образуват разпределени капацитети, които компенсират индуктивността /когато са оразмерени/, в същото време, през изолацията, тези проводници отдават своята топлина на водата /понеже токът е ок.2000А/. А водата, наистина, като дойде и отдаде топлинката си, може просто и в Искър да се излее, след като е минала директно през радиаторите на публиката. Лично аз, в студа, бих я изливал директно на пътя /все пак, говорим за темп.на водата над 20 до 30 С, с което:
                    1.се размразява без сол голяма част от пътната мрежа.
                    2.опазва се асфалтът
                    3.опазват си автомобилите от корозия
                    4.промива се и се поддържа проводимостта на подземната отводнителна инсталация /доколкото водата там няма да се излива епизодично, а ще тече цяла зима, без да спира/
                    5.в домовете-пътят е към канала, където, ако мине през моята малка "играчка" - тази, която още загърбва инвесторската общност тук - ще връща на всяко домакинство по 2-3-и дори над 10 лв всеки месец просто, защото си тече без да спира
                    6.Отделно, че, в дома ти ще влиза до там12-15 ст/кWh, с гарантирана стабилност на цената за 30 години.
                    ....и това, ако не са пари - от нашите и КЪМ нашите лични сметки, аз съм трамвай.
                    - за номера няма да спорим

Коментар

Водата се доставя на 60-65 С, като се подгрява първоначално от термопомпи - така от 25-27 прави нужните 55-60 С, а, по пътя,се доподгрява от "загубите", причинени от триене /в стените на тръбите/, работата на помпените агрегати, а, така също, от проводниците, които доставят енергията до същите тези помпи, закупена на СрН директно в АЕЦ, без милион такси и оскъпявания. Тръбите са изолирани с 5-10 см вата, която, на по-ниските темп., а, така също, закопана в земята, значително снижава потока от топлина отвътре навън и, дори при - 30 С, реалните загуби са доста скромни. Предвид факта, също така, че иначе топлината се е губела, си е чиста далавера. Имам го разбито по видове загуби и разходи, просто, дори в пределно сбития си вид, е доста като обем. Относно цената, с "непредвидено" оскъпяване от 20% /т.е., отчетена е страстта на нашенеца да гепи/, с преоскъпяване на проектно - конструкторските работи до 200 млн лв и ред докризови /чети "по-високи" / цени, излиза към 3,02 милиарда лева, т.е. 1,5 милиарда Евро. От разчета за 500 мегавата, дето сега наистина са произведени, но, се губят. Без доп.радиация, кахъри с отработеното гориво и т.н. Предложени са поне 3 /три/ мерки за практическо намаляване потребната мощност за придвижване, респективно, ново снижаване на разходите откъм триене и топлопредаване навън - и за тях може да ви светна с прости картинки, ако попитате. Няма да го нося на онзи свят, я.
                      - Дали наистина е на цената на Белене, която ни искат?
                      В допълнение, при правилното координиране на инвестиционния процес, висок процент от разходите не са просто харчове, а инжекция в икономиката, която поражда ръст, така желан от всеки финансист. Ако попитате как става, мога да ви светна.
                      Според мен някъде си объркал сметките - много по изгодно ще е да си бучнеш термо помпа в задния двор и да се грееш. Далаверата на тефтер ти идва от факта, че ще плащаш тока на термо помпите по някакви измислени "директни" цени от АЕЦ-а.

П.С Аз си мислех че ще облепиш тръбите със слънчеви панели , а помпите ще въртиш със ветро генератори

Коментар

• Пирамидата не намесвай тук термопомпата като начин на отопление.А това за Ср. напрежение си е откровена глупост.В Козлодуй напреженията са 110 220 и 400Vсамо генераторното е 24 но там немогат да се прикачват консуматори.По ред причини.Нема лошо продължавай с фантазиите.И тая вода като дойде у София дека че я деваме?Или ще я връщаме пак в Козлодуй или у Искъро.

Коментар

• Водата се доставя на 60-65 С, като се подгрява първоначално от термопомпи - така от 25-27 прави нужните 55-60 С, а, по пътя,се доподгрява от "загубите", причинени от триене /в стените на тръбите/, работата на помпените агрегати, а, така също, от проводниците, които доставят енергията до същите тези помпи, закупена на СрН директно в АЕЦ, без милион такси и оскъпявания. Тръбите са изолирани с 5-10 см вата, която, на по-ниските темп., а, така също, закопана в земята, значително снижава потока от топлина отвътре навън и, дори при - 30 С, реалните загуби са доста скромни. Предвид факта, също така, че иначе топлината се е губела, си е чиста далавера. Имам го разбито по видове загуби и разходи, просто, дори в пределно сбития си вид, е доста като обем. Относно цената, с "непредвидено" оскъпяване от 20% /т.е., отчетена е страстта на нашенеца да гепи/, с преоскъпяване на проектно - конструкторските работи до 200 млн лв и ред докризови /чети "по-високи" / цени, излиза към 3,02 милиарда лева, т.е. 1,5 милиарда Евро. От разчета за 500 мегавата, дето сега наистина са произведени, но, се губят. Без доп.радиация, кахъри с отработеното гориво и т.н. Предложени са поне 3 /три/ мерки за практическо намаляване потребната мощност за придвижване, респективно, ново снижаване на разходите откъм триене и топлопредаване навън - и за тях може да ви светна с прости картинки, ако попитате. Няма да го нося на онзи свят, я.
                          - Дали наистина е на цената на Белене, която ни искат?
                          В допълнение, при правилното координиране на инвестиционния процес, висок процент от разходите не са просто харчове, а инжекция в икономиката, която поражда ръст, така желан от всеки финансист. Ако попитате как става, мога да ви светна.
                          Last edited by Pyramid; 16.02.2012, 01:01.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                            Пирамидата давай голем си.Ако успееш докараш топлата циркулационна вода която в Козлодуй е с температура около 25-30 градуса до София и стоплиш с нея столичаните,без допълнително подгряване ще получиш Нобелова награда.Това което ти твърдиш е плод на умопомрачение и няма какво да си губя повече времето с откровени простотии
                            Как ще топлите с 25-30 градуса вода бе

Инак проекта му не е невъзможен /то нали невъзможни неща нямало / Но вероятно ще струва, колкото изграждането на Белене

Коментар

Това, което виждам е, че ти си се концентрирал върху това защо нещо да не стане, без да си видял сметки, докато аз-върху това, КАК ДА СТАНЕ.
                              Едно време са казвали, че човек не може да лети, не може да бяга по-бързо от кон, пък и земята са виждали плоска...
                              Повтарям, изчисленията казват друго. И без да се нарушават принципите на термодинамиката - просто, и изходните условия не знаеш, и критериите за оценка, от които аз изхождам.
                              И не, не е изобретение. Няма нужда от патенти, и има развит механизъм за мултипликация на ефекта от инвестицията. Ти не си ги виждал тези неща, но, на Р.Овч и ББ те бяха представени възможно най-пълно.
                              Иначе, оценявам опита да бъдеш обективен - просто, събеери повече инфо, преди да ме оплюваш и ти, става ли?
                              Пирамидата давай голем си.Ако успееш докараш топлата циркулационна вода която в Козлодуй е с температура около 25-30 градуса до София и стоплиш с нея столичаните,без допълнително подгряване ще получиш Нобелова награда.Това което ти твърдиш е плод на умопомрачение и няма какво да си губя повече времето с откровени простотии

Коментар

• Първоначално изпратено от Черкезов Разгледай мнение
                                Ако си честен Пирамиде, публикувай презентация на проекта, резюме, напиши отворено писмо до медийте! Истината е че се правиш на умен тук, за да може да си намериш някой балък, да ти финансира извънземните ти изобретенията....
                                Дохтуре, виж темата "И нека Силата бъде с нас". Там е презентирано, отпреди години. Аз се уморих. Пак казвам, не е изобретение и, още по-малко, извънземно. да, бих желал да работя по такъв проект но, 3 милиарда лева са 3 милиарда, не става просто така. Отделно, никой не е чак толкова "луд". Не разбирам как, при положение, че се очертава по-жесток сценарий на енергийната криза, лесно подминаваме факта, че се изхвърлят като "непотребни" едни 3-4000 мегавата, а се пънат за още мощности. Още повече, удължи ли се ресурсът на 5 и 6-ти блокове /както по света става/ с 20-30 години, грешка, реактор-години/ тази енергия ще е практически без пари. Тук някои "инвеститори" не виждат по-далеч от носа си, за което, винаги някой друг им е виновен, па тръгват да плюят. Имам някъде едно отдавнашно писание - структура на проекта, да ти го изпратя ли на лични, па после да ме оборваш?

ПП. или на мейл, понеже са няколко страници, не вярвам настройките на форума да позволяват толкова дълги съобщения.

Коментар

Working...
                                X