IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Аз съм нов потребител на този сайт. И имам няколко въпроса.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Биг бос, трябва да знаеш едно нещо - търпение му е майката и никакво бързане. Вариантите, между които можеш да избираш са общо взето три: доверително управление, самостоятелна търговия през кобос (СОВОС е на латиница) или самостоятелна търговия през инвестиционен посредник. Към който и от трите варианта да се ориентираш - трябва да погледаш и почетеш доста време, а в последствие и да помислиш. Не че сега не мислиш :-), но като мине известно време ще започнеш да вникваш в информацията, да отделяш новините, да разбираш цифрите и т.н. Тогава ще започнеш да мислиш целенасочено. И ако все още си навит - влизай в играта. Според мен е най-добре да започнеш да търгуваш чрез посредник. Той поне малко трябва да те консултира в началото. и после сам през кобоса. Аз постъпих точно така. Избрах хубави компании със бавно, но стабилно покачване на акциите. Така хем се поддържа интереса, хем се увеличава капитала. После потъргувай малко, виртуално. Пиши си там на едно файлче - днес купувам 50 акции на интеркомерс транс уорлд импорт експорт на 23,50, смяташ си комисионните, изчисляваш си цена, пишеш, че си пуснал оферта продава да кажем на 28.95 и гледаш кога ще мине и т.н. Като потренираш малко - започвай.

БТВ получих добри съвети от Императора, нямам намерение да му правя реклама, но това си е истината. А пък ти си знай да не вярваш на никого на 100 %. Даже и на това дето го пиша тука.
    Иначе си питай, би трябвало всеки тук да иска да ти помогне в началото, защото колкото повече играчи има на борсата - толкова по-добре се търгува.
    И почети книжки. ПКато за начало - "Пари на борсата" - Ботьо Тачков. Подходяща е за надъхване.
    Бех мечка, сега ми се бичи нещо!

Коментар

• .

Чакай да поясня, че внесох смут
      Повечето от тези 5000 са в ниско и среднорискови инвестиции. Така че няма нищо изненадващо (ADVANC, ATERA, DFTBID, Сентинел). Другите ги използвам за он-лайн търговия, но още се уча казах
      Обаче сега на края на месеца чакам още едни доста повече пари и се чудя какво да ги правя

а да и още един съвет към Бос - направи си портфейл - поне няма да изгубиш всичко наведнъж

Коментар

• "Пазарът има нужда от непрекъснат приток на неудачници с пари , необходими за разцъфтяването на борсовата индустрия ... "
        Елдер

Коментар

• Здравей, Императоре :-)
          Приятно ми е да те видя отново :-)
          Имам много работа напоследък. И нещо не мога да спя ...

Bobi75, умирам от любопитство да разбера къде и какво търгуваш. Много ме заинтригува. ;-)

Коментар

• Боби, стига бе, със какво играеш? :-)
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• .

ами да. Кураж и малко здрав разсъдък ти трябва, а явно и известно време. А това време, виж, е значително повече от месец
              И аз съм новобранец и мога да ти кажа, че с времето ще ти се иска още повече да участваш в тази "игра" инвестирането.
              Може да звучи смешно, но досега съм загубил от сделки 20 лева, а съм спечелил 12 въпреки че играя с 5000.
              Така че няма да е лесно, но ще ти осмисли свободното време.
              Един съвет от опит - не се хвърляй отначало на он-лайн търговията, в смисъл,
              - не играй на шорт
              - никакви опции
              - избягвай маржин търговията
              - не купувай акции само защото цената е паднала и графиката ти казва, че няма къде да иде освен да се вдигне
              Това ще минимизира първоначалните загуби.

Коментар

• Смърфиетке, здравей, де се изгуби ? :-)
                Хубаво е, че обичаш да помагаш...

Коментар

• Благодаря ви много за съветите. Аз ще взема да проуча как стоят нещата и може някой ден и аз да търгувам с акции.
                  Това ми харесва че може през интернет да се купува.

Коментар

• А би ли ми казал някой:
                    Има ли сред участниците вьв форума бьлгари живеещи в чужбина.Дали това са тези,които пишат на латиница?Бьлгарите в чужбина инвестират ли в Бьлгария?
                    I learn most from my mistakes, and I even repeat them so that I can
                    learn even more.

Коментар

• Smurfieta, ne znam kakvo raboti, obache mi haresva kak razsujdava. Ima logika tova momiche i dobre strukturira tezite si, tova lichi i ot drugite temi. Pozdravlenia i uspehi!

Коментар

• Момче, не ги слушай тия дето се правят на велики в този форум.
                        На нашата борса се търгува основно с вътрешна информация, а се печели основно в резултат на манипулации. Питай някой да ти обясни какво значат тези понятия.
                        Освен това пазарът в общи линии се движи от определена група играчи, а "дребните" или обират трохите или просто вадят късмет. Е, по една случайност последните години на повечко хора позволиха да изкарат някой лев от нашата циркова борса - но никога не е късно това да се обърне.
                        А Смърфиетка да обясни само чартизъм ли разбира под технически анализ

Коментар

• Браво на Смърфиета и Императорът! Така се прави

Коментар

• BigBoss, по-голямата част от хората, които пишат във форума са интелигентни и са специалисти в своята област. Това важи и за Netware5.

На въпросите ти:

Всеки, който иска може да си купи акции от дружество, което се листва на БФБ. Лесно е - отиваш при някой инвестиционен посредник с парите и му казваш че искаш да си купиш акции от еди-кое-си дружество. Той ще те ориентира за текущите цени. Сам ще прецениш дали да купиш акции на текущите цени (пазарна поръчка) или ще подадеш заявка за закупуване на акции на определена от теб цена (лимитирана поръчка). Например ако цената на акция е 2 лв., ти можеш да пуснеш лимитирана поръчка за 200 акции на цена 1.90 лв. Когато (и ако) цената на акцията падне до 1.90 лв. поръчката ти ще бъде изпълнена и ще станеш горд притежател на безналични акции. ;-)

Комисионните са различни за различните посредници. Често са 1% от стойността на сделката при покупка и около 2.5% при продажба. Някои посредници имат минимална комисионна 10 или 15 лв.

Има компютърна система, с която може да подаваш през Интернет поръчките за покупка или продажба на акции. Каза се КОБОС. Удоволствието струва 72 лв. годишно, а ако направиш оборот над 10 000 лв. за една година може и безплатно да е - зависи от посредника. Ако си пуснеш КОБОС, комисионните са по-ниски - обикновенно 1% при покупка и пак толкова при продажба.

Да решиш на кое дружество да си купиш акции е тънка задача. Най-често се използват фундаментален анализ и/или технически анализ. Фундаменталният анализ се занимава със счетоводни отчети, финансови разултати, новини, слухове. Това изисква време, но е най-нискорисково за покупко-продажба на акции. Техническия анализ изследва гафиката на цената на дадена акция и се опитва да предскаже как ще се развива в бъдеще. По графиката се откриват различни фигури, които подсказват дали посоката на графиката ще се запази или ще се промени.

Ето ти и няколко полезни линка:

Списък с инвестиционните посредници
                            http://investor.bg/?cat=42

Списък на дружествата, от които може да си купиш акции
                            http://investor.bg/?cat=43

И тука може да хвърляш едно око от време на време. Има борсовите кодове на дружествата
                            http://investor.bg/?cat=10

Счетоводни отчети за 2005 г.
                            http://www.bse-sofia.bg/download/finance/2005/

Графичен оператор - тук може да видиш графики и котировки за различните дружества
                            http://www.bse-sofia.bg/graphics/

Тук има 3-дневен безплатен абонамент - има различна информация, включително котировки
                            http://pazari. dnevnik. bg

И това може да ти свърши някаква работа
                            http://www.econ.bg/capital.html

Харе, стига ти толкова за днес ;-)

И Императора е готин тип и може да ти бъде полезен със съвети !

Коментар

• Бигбосов, не им се връзвай, момко, трябва ти само кураж и здрав разум, за да правиш кинти на борсата. Ако имаш намерение да се пробваш, пиши ми на мейлът - мога да ти дам някои съвети. Аз нямам нищо против да помагам на новобранците, за разлика от някои други.
                              Да.

Коментар

• Ей BigBoss,

Много си докачлив. Нищо лошо не съм искал да кажа. Мнението ми е, че най-добре е когато сам се запознаеш с нещата. Борсовите спекулации са занимание самотно и никой няма да ти помогне. И не защото не иска, а защото парите са си твои и трябва САМ да вземаш решенията къде да ги инвестираш. Иначе винаги ще обвиняваш някой друг, че ти е дал тъп съвет и те е прецакал.... Намеците ти за образованието са абсолютно безпредметни, защото НЯМА ОБРАЗОВАНИЕ "БОРСОВ ИГРАЧ". Хората тук са най-различни, с най-различно образование и каквото са постигнали са го постигнали по ТРУДНИЯ НАЧИН, т.е. с цената на много пари, нерви и безсънни нощи. Ако не пробваш сам, разчитайки само на себе си, пиши се прецакан! Та пак ти казвам - вземи си отвори едно демо при някой посредник и почвай да тренираш на сухо. Това е истината - никой няма да ти даде готови рецепти. И не защото сме тежкари, а защото:
                                1. Нямаме време и нерви
                                2. Не искаме да носим отговорност за чужди пари, дори и морална!
                                He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

Working...
                                X