Първоначално изпратено от shulio
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Колко струва даден бизнес без активи
Collapse
X
-
Last edited by 0; 28.02.2017, 19:46.
-
Първоначално изпратено от shulio Разгледай мнениеnradev - По долу съм посочил, че бизнеса е малък семеен, така че се предполага собственика да работи (ако желае разбира се). Съответно ще се приспаднат заплатите му от годишния нетен доход при евентуална покупка.
А за стойноста на един бизнес, че е стойноста на оборудването минус амортизацията не мога да се съглася. Че всеки може да си го направи - може, обаче по тази логика бизнеси като OLX или emag примерно според Вас не струват нищо - цената на един хостинг.
Иначе за цената която повечето казахте тук 3 годишен нетен доход ми е даже повече отколкото мисля че е нормално за моя бизнес. А и аз няма да продам бизнеса с еднократен акт - мисля да предложа обучение колкото е нужно на новия собственик за да си прецени дали го устройва - като за целта може да се ползва ескрол сметка или нещо от сорта.
За оценката и аз съм на мнение, че ще е доста скъпа - не че може да надхвърли цената на самия бизнес. Попитах защото Pyramid изказа мнение, че е възможно оценка на нормална цена. Имам предвид - последно плащах за незвисима оценка и имот и цената беше нормална и работат свършена добре и грамотно.Last edited by nradev; 28.02.2017, 19:04.
Коментар
-
Първоначално изпратено от shulio Разгледай мнениеГруев - може ли да препоръчате такъв правилен човек, който да направи оценка на бизнеса ми - срещу съответното заплащане разбира се.Last edited by nradev; 28.02.2017, 17:32.
Коментар
-
Първоначално изпратено от shulio Разгледай мнениеЗдравейте! От известно време търся отговор на въпроса колко струва даден бизнес. Примерно знаем за един имот, че струва от 180 до 220 наема - всичко друго отгоре е потенциална загуба. Но за бизнес не намирам отговор на въпроса.
Собственик съм на малък семеен бизнес (ресторант) и понеже постигнахме целите си - не се нуждаем вече от бизнеса, но не мога просто да го прекратя. Прекалено много труд и средства съм вложил за да го оставя когато вече всичко работи гладко и доходността е добра, а не като в годините на развитие.
Фирмата ни няма имоти или други активи. Колко би струвал един такъв бизнес само на базата на нетния годишен доход? Тоест потенциален купувач за колко би трябвало да си избие инвестицията ако закупи нашата фирма.
Четох, за специализирани фирми за оценяване, но като прегледах цените ми се струва, че са ориентирани повече към големите фирми.
Ако има някой компетентен ще се радвам да сподели за колко % от нетния годишен доход би било нормално да се продаде една фирма.Last edited by nradev; 28.02.2017, 17:42.
Коментар
-
Интересно нещо е това "бизнес без активи" - такова понятие няма. Активи винаги има - патенти, лицензи, марки, лога, положителна репутация, ако щете. Та те са важни и те могат да бъдат остойностени от правилния човек. Другото са бакалски сметки - това е бизнес (особено за дребно ресторантче, ако е такова наистина), който страшно много си зависи от готвача, някоя засукана сервитьорка, качество на храната и т.н. - едно от тези неща да се влоши и си тотално чао. Затова и не мога д а кажа колко струва, тъй като не е ясно какъв е точно този бизнес. Заведение, което е с изградена клиентела и най-вървежното в региона, е едно, баничарница е друго, нощен клуб е трето и т.н. Не знам дали има конкретни пиъри за сравнениеNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
-
Както ти е казал колегата най-елементарния (разпространения) начин е за колко време ще ти се избие инвестицията и ще почне да генерира печалби.
По принцип в Интернет и за Интернет бизнеси (сайтове, електронни магазини, етц), които са доста рискови това варира от 12 месеца до 3 (някой път и 4) години. Обикновено се гледа средната печалба за последните 6 месеца (или 1 година) и се умножава по някакво число от 12 до 36 - примерно. И това са супер бакалски сметки, които обаче учудващо се ползват и учудващо работят.
Обикновено аз съм плащал между 18 и 24 месеца. Това е и най-разпространеното като цена. Веднъж се изхвърлих с 4 години, защото имаше голям потенциал. И след разработване успях да го сваля периода за изплащане до 3 години.
За ресторантьорския бизнес не знам - но спокойно може да използваш въпросните принципи и остава да си определиш само периода на изплащане.
Като предполагам че 1 година е прекалено малко, но 10 години както е писал колегата е прекалено много. Може би 3-4-5 години. Лично аз бих заложил около 3-4.
Мнението ми не е препоръка за нищо
Коментар
-
Първоначално изпратено от shulio Разгледай мнениеФирмата ни няма имоти или други активи. Колко би струвал един такъв бизнес само на базата на нетния годишен доход? Тоест потенциален купувач за колко би трябвало да си избие инвестицията ако закупи нашата фирма.Keep going ...
Коментар
-
Един от най-често използваните методи за оценка на бизнес е методът на дисконтираните парични потоци. Споменаваш за апартаментите и там се гледа коефицента P/E (Цена/Печалба). Той показва за колко години ще ти се избие инвестицията. Ти го смяташ за месеци. За колкото по-малко години инвеститор ще си избие парите, толкова по-голямо желание ще има да направи тази инвестиция.
Твоята работа е да покажеш на хартия, че това е възможно. Това го правиш чрез анализ на паричните потоци, стойността на парите във времето и определяш рисковете, пред които е изправен бизнеса ти и възможности да се минимизират.
Успех!Keep going ...
Коментар
Коментар