Първоначално изпратено от anajo
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Краткосрочна инвестиция от 10000 лв
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от nobody Разгледай мнениеКакто е написал колегата по-долу, всичко има значение, защото цената би трябвало да отразява цялата информация за компанията. За БМВ развитието на Китай играе съществена роля, а там е трудно да се разбере какво става.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от anajo Разгледай мнениеСъщо когато въпроса е за около 2 години гледа ли се ръста на продажбите,това не отразява ли доколко е ефективна стратегията на компанията,като говорим за стратегия компаниите си имат краткосрочна,средносрочна такава за коя да чета?
Въобще купувай или иновативни и развиващи се компании, или могъщи компании. Това са двата варианта общо взето един вид.
По-по-по-оня ден някакъв момък от някаква брокерска къща или нещо такова, дето ме тероризира редовно и ме зарибява - ме навиваше да си купувам теслички - ми да ми беше звъннал преди около 4 години напримерно... То не че сега е лошо човек да си купи теслички, ама тогава щеше да е удар.
Ден преди него пък друг момък ме зарибяваше да си купя Боинг... и същия ден те направиха баси сривът.
Е, преди малко си купих Allianz и HSBC - щото ме кефят и дават сосни дивиденти.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение....
Това да си чувал за някоя известна компания и действително да познаваш компанията, да ги следиш продукт по продукт, да гледаш цялостната им стратегия, развитието на пазара и още един куп фактори, не е едно и също............
Коментар
-
Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнениеНяма да стане само с изучаване на финансовите отчети. Защото те могат да се манипулират и не малко компании го правят. (един пример от съвсем скоро е с Тошиба). Трябва да си наясно с реалното положение на пазара, дали хората наистина купуват повече или по малко от дадения продукт, но понякога и това не е достатъчно. Дори всичко да изглежда много добре, цената може да се срути или скочи, в деня на финансовия отчет в зависимост от нагласата на големите инвеститори и/или спекулантите.
Четох тези неща за опциите и хеджирането,които се използвали за предпазнане,минимизиране на загубите но още не са ми избистрени тези понятия в главата.
Също не знаех за индексните фондове че са по "стабилни".Мен ме интересува в началото по- скоро стабилността отколкото размера на печалбата-поне в началото.
Добре при избора на компанията примерно при компютрите- какво се гледа -имам предвид дали е топ 5 на пазара или по скоро е важна маркетинговата стратегия за която обяснявате.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеBRK.B са по 130 кинта. BRK.A са скъпите
Коментар
-
Първоначално изпратено от EconlavБъркшир Хатауей" (BRK.B) DD за начинаещ инвеститор е удачно купуване на акции на Бъркшир Хатауей" (BRK.B) ... падам, направо давай 500 хиляди лева купувай една акция и едно малко движение на пазара, а както знаем сега са доста доволни заради ситуацията с Китай... като нищо можеш да видиш как си с 60-70 хиляди лева назад и да получиш удар, а до Бъркшир трябва да се внимава много и това, което е било няма да бъде. Уорън е дърт и напоследък губи пари, а до това какво ще стане ако нещо му се случи , макар че не му го пожелавам цялата компания за един ден ще се продава много евтино.
Коментар
-
Първоначално изпратено от anajo Разгледай мнение...това е договор за по дълъг период но гарантирана печалба макар и на по ниска цена...
Те само мутрите имат "гарантирани печалби" но не всички доживяват да си ги използват... та и там не е гарантирано.
Има евентуално по малки печалби с по малка вероятност за загуба.
С тази цел се инвестира в различни, компании, индекси и тн. .... т.е. прави се портфейл с различни инвестиционни инструменти. Човек когато прави портфейл реално си намалява евентуалните печалби. Също така поради тази причина се прави хеджиране, т.е. намират се такива инструменти, които да са в нормални условия с малка печалба (или дори малка загуба), но които при обръщане на пазара... т.е. когато всичко тръгне надолу, да вървят нагоре. За тази цел могат да се използват най различни похвати, всеки инвеститор си има някаква стратегия.
Няма да стане само с изучаване на финансовите отчети. Защото те могат да се манипулират и не малко компании го правят. (един пример от съвсем скоро е с Тошиба). Трябва да си наясно с реалното положение на пазара, дали хората наистина купуват повече или по малко от дадения продукт, но понякога и това не е достатъчно. Дори всичко да изглежда много добре, цената може да се срути или скочи, в деня на финансовия отчет в зависимост от нагласата на големите инвеститори и/или спекулантите. Човек трябва да внимава да не пазарува акции на дадена компания по това време. Освен ако няма някаква специална стратегия която да използва и да прави именно тогава. Около финансовите отчети съм забелязал, че е рай за спекулантите. Тогава могат да се направят големи печалби, но човек може и много да загуби.
Трябва ти време и познаване на материята с която се занимаваш. Когато купуваш акции на дадена компания трябва да се замислиш "Аз познавам ли ги достатъчно, познавам ли техните продукти, разбирам ли какво се случва в техния отрасъл..." и тн.
Аз например не бих инвестирал в BMW, не за друго, а защото аз макар и да познавам марката BMW, не познавам компанията, не им знам стратегията за развитие... (примерно чудя им се защо седят още на задно предаване и тн. и тн.)
Това да си чувал за някоя известна компания и действително да познаваш компанията, да ги следиш продукт по продукт, да гледаш цялостната им стратегия, развитието на пазара и още един куп фактори, не е едно и също. Пак опираме до митовете и легендите на обикновения човек и до стратегията на инвеститора, която не трябва да се базира на тях, т.е. инвеститора трябва да познава спецификата на това с което се занимава (и дори тогава, дори с всичките тези знания, няма гарантирана печалба). Умелия инвеститор при идеален вариант би влязъл и излязъл от дадена позиция, навреме. Там е големия проблем, дори да следваш плътно стратегията на друг, не е ясно дали ще можеш да излезеш навреме от дадена позиция. Той може да се усети 3 дни преди теб или 3 минути преди теб и да успее да излезе на печалба, а ти да изгубиш всичко. Поради тази причина трябва да си разработиш собствена стратегия.
Според мен ETF-ите върху индекси, можеби са една от най удачните инвестиции за начинаещ инвеститор. Другото което е удачно е купуване акции на на някой голям инвестиционен фонд, например"Бъркшир Хатауей" (BRK.B) . Но при тези два варианта, 2 години може и да са твърде кратък срок за добра печалба. Всеки случай вероятно ще спечелиш повече отколкото ако инвестираш на БГ *бутиковата борса.
Освен това имаш доста по голяма сигурност, за да се занулят индексите, ще трябва буквално да се срути световната икономика, а за да се занули БГ борсата ще е достатъчна прищявката на някой политик.
Коментар
-
Първоначално изпратено от anajo Разгледай мнениеРолване-какво е, Сега сключваш договор за реколтата на пшеница да кажем за края на юни но се оказва че ще жънеш в края на юли и прехвърляш сделката за края на юли-това лие?
ролването е общо взето прехвърляне на дадена договорка напред във времето, като за
това се плаща съответната цена
за по-подробно обяснение може да разгледаш
http://www.investopedia.com/“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Първоначално изпратено от anajo Разгледай мнениеРолване-какво е, Сега сключваш договор за реколтата на пшеница да кажем за края на юни но се оказва че ще жънеш в края на юли и прехвърляш сделката за края на юли-това лие?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеБах мааа му... Всичко си разбрала
Коментар
-
Първоначално изпратено от anajo Разгледай мнение
фючърси разрах какво е -това е договор за по дълъг период но гарантирана печалба макар и на по ниска цена,мисля че някой хотели в бг практикуват такива неща
Коментар
Коментар