IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Необслужван кредит

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ама защо усрожнявате, толкова нещата,
    със законови и подзаконови актове-тука
    сте прецакани яката, но това не е проблем,
    проблема е да загубиш дирите на юнака,
    ако не си , гепни го , багажничето, гората
    и те така, накрая ще иска и
    лихвите на лихвите да плати,
    "нема ненаказано добро"
    Първоначално изпратено от Mickey33 Разгледай мнение
    Преди 4 години жена ми се довери и изтегли кредит на човек,които не си плаща вноските.За тези години той постоянно влачи самия кредит като плаща само лихвите.
    Жена ми е титуляр на кредита,а този човек е поръчител,заедно с брат му.Вноските по кредита се превеждат в сметка на жена ми от въпросният човек.Снощи получихме писмо,в което пише че кредитът е необслужван за последните 7 месеца и до момента дължимата сума е 2000лв.Ако в двуседмичен срок няма движение по сметката,ще се стигне до съд(запор на заплата,имущество) и кредитът ще стане предсрочно изискуем за цялата дължима сума.
    Като изключим варианта да се разберем с този човек по циливизован начин,какво следва оттук нататък и какво да правим в този случай?
    Да "пием една студена вода" и да плащаме сумата,и оставащите вноски?
    Ако неможем да платим сумата и се стигне до съд,има ли вариант в съда сумата,предсрочно изискуема да бъде разделена на 3(за жена ми,и за 2та поръчителя)
    Може ли да се докаже,че изтегленият кредит е за него,можем ли да предявим иск за тази сума?

Ще съм ви много благодарен ако помогнете!Благодаря!

Коментар

• Първоначално изпратено от Mickey33 Разгледай мнение
      ами кредита е бил за 15000лв,в момента с лихвите незнам колко ще е,а тези 2000 ги искат за последните 7 месеца,където не си е плащал...,апартамента е на мен и на жена ми има ли някаква опасност да се насочат първо към него.Като не е изцяло неин могат ли да го запорират?
      Запорират нейната част , т. е 1/2 идеална и я пускат на публична продан . Ако внесете в определен срок сумата , запора пада . А ти като собственик на другата 1/2 част ползваш определени предимства при търга . Първо се насочват към заплатата , жилището - после . Пази боже .

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
        Няма проблем да се дава заем от физическо лице на друго физическо лице не по занятие. Само трябва лихвата да отговаря на критерия ЗАКОННА по ЗЗД.
        Незаконно е договарянето на по-висока лихва.
        Това дали е по занятие или не е, е много разтегливо понятие. Обикновено се гледа дали заема е даден на роднина, или не.

Коментар

• Първоначално изпратено от kefal Разгледай мнение
          Другата дума за отпускане на кредит на физическо лице от друго физическо лице е ЛИХВАРСТВО. Това може да е още по-голям проблем, носи се и наказателна отговорност. Първо трябва да се оформи юридическо лице и през него може, тогава не е лихварство.
          Няма проблем да се дава заем от физическо лице на друго физическо лице не по занятие. Само трябва лихвата да отговаря на критерия ЗАКОННА по ЗЗД.

Незаконно е договарянето на по-висока лихва.
          Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
            Според мен е задължително да сключите един договор с въпросното лице на което се дали парите. Договор за кредит. По този начин ще се застраховате ако в даден момент банката му удържи сумите, а той се сети, че може да си ги поиска вбъдеще...
            Другата дума за отпускане на кредит на физическо лице от друго физическо лице е ЛИХВАРСТВО. Това може да е още по-голям проблем, носи се и наказателна отговорност. Първо трябва да се оформи юридическо лице и през него може, тогава не е лихварство.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jason_Thorn Разгледай мнение
              Казуса е ясен:

1. Направил си супер тъпотия ще си я платиш сега, с лихвите.
              2. Апартамента на жена ти ако е ипотекиран по кредита, ще ви изплющят на публична продан като стой та гледай и никви поръчители моръчители не важат.
              3. Тоя къде ви е извъртял така че да не си плаща кредит теглен от вас, почти 100%, при все че сте му дали кинтата на ръка вероятно, ще ви изпраска един регрес да си търси парите ако банката вземе че ги събере от него.
              4. И не ми излизай с идеята че не знаеш че кредита е необслужван от 7 месеца. Нали се обслужва от сметката на жена ти, не знаеш ли какво сте внасяли и какво е минавало по тая сметка?
              5. Акъл Парасъ - Турска поговорка
              6. Който му е слаб умът, да му е як гъзът - Българска такава

Ай успех все пак.
              +111
              Опитах се по-щадящо да го напиша , но не се получи....дето се казва - не хвана декиш.....
              Last edited by 4i40; 29.02.2012, 19:40.

Коментар

• Казуса е ясен:

1. Направил си супер тъпотия ще си я платиш сега, с лихвите.
                2. Апартамента на жена ти ако е ипотекиран по кредита, ще ви изплющят на публична продан като стой та гледай и никви поръчители моръчители не важат.
                3. Тоя къде ви е извъртял така че да не си плаща кредит теглен от вас, почти 100%, при все че сте му дали кинтата на ръка вероятно, ще ви изпраска един регрес да си търси парите ако банката вземе че ги събере от него.
                4. И не ми излизай с идеята че не знаеш че кредита е необслужван от 7 месеца. Нали се обслужва от сметката на жена ти, не знаеш ли какво сте внасяли и какво е минавало по тая сметка?
                5. Акъл Парасъ - Турска поговорка
                6. Който му е слаб умът, да му е як гъзът - Българска такава

Ай успех все пак.
                Bulls make profits, bears make profits, only the hungry pigs get slaughtered. Don't be a hungry pig!

Коментар

• Първоначално изпратено от Mickey33 Разгледай мнение
                  ами кредита е бил за 15000лв,в момента с лихвите незнам колко ще е,а тези 2000 ги искат за последните 7 месеца,където не си е плащал...,апартамента е на мен и на жена ми има ли някаква опасност да се насочат първо към него.Като не е изцяло неин могат ли да го запорират?
                  Чл. 444. Изпълнението не може да бъде насочено върху следните вещи на длъжника - физическо лице:

1. вещи за обикновено употребление на длъжника и на неговото семейство, посочени в списък, приет от Министерския съвет;

2. необходимата храна на длъжника и неговото семейство за един месец, а за земеделските стопани - до нова реколта, или равностойността й в други земеделски произведения, ако няма такава;

3. необходимите горива за отопление, готвене и осветление за три месеца;

4. машините, инструментите, пособията и книгите, необходими лично на длъжника, упражняващ свободна професия, или на занаятчия за упражняване на неговото занятие;

5. земите на длъжника - земеделски стопанин: градини и лозя с площ общо до 5 дка или ниви или ливади с площ до 30 дка, и необходимите за воденето на стопанството машини и инвентар, както и торовете, средствата за растителна защита и семето за посев - за една година;

6. необходимите две глави работен добитък, една крава, пет глави дребен добитък, десет пчелни кошера и домашните птици, както и необходимата храна за изхранването им до нова реколта или до пускането на паша;

7. жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище, независимо от това, дали длъжникът живее в него; ако жилището надхвърля жилищните нужди на длъжника и членовете на семейството му, определени с наредба на Министерския съвет, надвишаващата част от него се продава, ако са налице условията по чл. 39, ал. 2 от Закона за собствеността;

8. предвидените в друг закон вещи и вземания като неподлежащи на принудително изпълнение.

Коментар

• Защо направо не му кажеш на тоя, че така и така ще връщате парите вместо него... Ама предпочитате да ги дадете не на банката, ами "на някой друг" да му метне един бой поне..... Пък може и да се сети да започне да го връща заема.

Ако не проработи първия вариант, тогава майка ти да вземе да говори с работодателя си и там да измислят някакъв вариант да й намалят "официалната" заплата да е толкова ниска, че банката да прояви интерес първо към поръчителите, а не към нея.

Коментар

• Според мен е задължително да сключите един договор с въпросното лице на което се дали парите. Договор за кредит. По този начин ще се застраховате ако в даден момент банката му удържи сумите, а той се сети, че може да си ги поиска вбъдеще...

явно е нагъл щом не плаща и при това положение трябва с добро и полека да го навиете да сключите договор за въпросната сума. Даже го направете със задна дата, защото от 2011 мисля трябваше да са нотариално заверени и да се декларират.

поздрави
                      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Ако кредитополучателя не плаща банката е длъжна да се обърне към поръчителите.
                        Ако поръчителите не плащат то тя ще ги осъди и ако са примерно двама ще ги осъди да платят по равна сума.

Според ЗЗД поръчителят си запазва правото да предяви иск срещу главния длъжник до размера на изплатените от него суми, плюс законната лихва за забава (ОЛП + 10 %)

И се научете, че всички отговори ги има в Гооглето. Напишене: Не обслужван кредит изискуем поръчител

И отговори и ситуации колкото искате. Четете.

Колко хора изгоряха така КОЛКО. Научете се като давате пари на някой ами преведете му ги поне с едно платежно и напишете за какво превеждате и така проблеми нямате.
                        Мнението не е препоръка за търговия с ценни книжа!

Коментар

• ами кредита е бил за 15000лв,в момента с лихвите незнам колко ще е,а тези 2000 ги искат за последните 7 месеца,където не си е плащал...,апартамента е на мен и на жена ми има ли някаква опасност да се насочат първо към него.Като не е изцяло неин могат ли да го запорират?

Коментар

• Както се казваше в един виц:
                            Като се нае... сам и аборта не помага.
                            Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Кредитополучателят и поръчителите са солидарно отговорни за плащането на заема. Банката сама преценява от кого да се удовлетворява, както и поредността на поръчителите, но обикновено подхожда по следния ред: длъжник, поръчител 1, поръчител 2 (според подписите в договора). Независимо каква заплата е декларирал поръчителя, при подобно просрочие тя най-вероятно ще направи проверка в НОИ и ще види дали възнаграждението е реално или не към днешна дата. Може да се окаже, че заплатата на жената (420 лв.) в момента е по-добрия вариант за удръжки.

Лошото в случая е, че всеки поръчител би могъл по-късно (след погасяване на кредита) да си търси платените суми от кредитополучателя-жената, тъй като от формална гледна точка тя е усвоила на парите, а те са плащали вместо нея.

Коментар

• Първоначално изпратено от nns Разгледай мнение
                                Първо ще сложат запор на жена ти,след това и на него /това че е доказал доход преди 4г . не означава че и в момента го получава/ после ще се опитат да и отнемат имуществото. Много е важно дали е съкредитоискател или поръчител - първото е много по-добре за теб.
                                Aбе айде стига лъгахте - ще отнемат имущество дрън-дрън. Аз още не съм видял ЧСИ на женския пазар да продава отнети килоти /примерно/ Те си търсят как по-най бързия начин да си съберат парите - жената ако се осигурява на 420лв и ако има и деца, то мисля че повече от 100лв не могат да и запорират. Докато на оня от 1500 директно му заминават 900. И ако става въпрос за някакви 2000лв кредит, никой СИ нема да гърби 20 месеца по 100лв, вместо директно да си ги взема на 2 пъти .

Коментар

Working...
                                X