IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Investor.bg да се извини на читателите си!!

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от moderebov Разгледай мнение
    Хайде един факт за размисъл - колко години пандиз дават за подстрекаване към горски палеж?
    Хайде един факт за размисъл.

Кой е подстрекавал към горски палеж?

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
      Що не престанете с квалификациите?
      "журналисте", манипулирана, глупав начин и т.н.
      Хайде само факти и доказателства. Аз лично боровинки съм брал на Витоша точно на една от пистите. Разхождах се и в гората, ама освен отровни гъби и шишарки друго нямаше.
      А че пожарите отварят път на нова растителност, а от там и на тревопасни животни и впоследствие и на хищници, е очевидно.
      Прочее, какво щеше да е светът, ако хората не умираха от старост или от болести? Как новите поколения щяха да намерят място?
      Така е и с горите. Раждат се, живеят, после остаряват, загиват и други се раждат.
      Това е вечният кръговрат. И кои сме ние, че да го променяме? Богове ли сме?
      +1

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
        Хайде само факти и доказателства. Аз лично боровинки съм брал на Витоша точно на една от пистите. Разхождах се и в гората, ама освен отровни гъби и шишарки друго нямаше.
        А че пожарите отварят път на нова растителност, а от там и на тревопасни животни и впоследствие и на хищници, е очевидно.
        Прочее, какво щеше да е светът, ако хората не умираха от старост или от болести? Как новите поколения щяха да намерят място?
        Така е и с горите. Раждат се, живеят, после остаряват, загиват и други се раждат.
        Хайде един факт за размисъл - колко години пандиз дават за подстрекаване към горски палеж?

http://www.segabg.com/online/new/art...nid=7&id=00003

Разпоредбата на чл. 330, ал. 1 от НК има следното съдържание: "Който запали сграда, инвентар, стоки, земеделски или други произведения, гора, машини, рудник или друго имущество със значителна стойност, се наказва за палеж с лишаване от свобода от 1 до 8 години."
        Марияне, как ти се струва да пропуснеш 8 години от живота?
        Last edited by moderebov; 27.02.2011, 23:45.

Коментар

Доста ГЛУПАВ начин да ме цитираш - изтривайки половината ми мнение, "журналисте". "Медията" ви е крайно манипулирана - гледам и други са го забелязали.
          Та питах те в изтритата част - виждал ли си нутрия примерно? Или бълваш глупости наизуст?

Глупостите ти за пожарите в Йелоустоун, монокултурите и пристрастеността на горските са извън всякакъв коментар ...
          Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от Мариян Йорданов Разгледай мнение
            Не, защото там където съм ходил няма нутрии.

А ти виждал ли си мечка с мечета в естествената й среда (в моя случаи от превозно средство, рейсче Чавдар на горското, не сме правили "здрасти, дай лапа")?

В цитатите за Йелоустон не виждам, нещо което да противоречи на тезата ми, че оставят пожарите на мира.

В тях се споменава за лимити.

Е доколкото съм чувал, лимита е 1/7 от площа. Спомените може и да лъжат, но са доста високи.

За 20 дка борова гора не ги дават по БНТ 1, както тук.
            Абе какви ги дрънкаш, видя ли му площта - и как не са успели да угасят пожара '88 докато е изгорял 1/3 от парка? Видя ли как 9000 души не са се справили?
            Май главата ти не може да смели това че туй не ти е Рила или Пирин и просто не им е по силите да гасят всичко. Май не може да смели и това че са се ОПИТАЛИ и НЕ СА МОГЛИ.

ПП: Да бяхте направили "здрасти" - поне щеше да си леко в час а не да призоваваш за палежи и да философстваш за монокултури - и двете неща от които си нямаш грам идея и да говориш за животни които ни си виждал, ни си чувал, ни имаш идея в какви нищожни бройки се намират в България !

Коментар

Та питах те в изтритата част - виждал ли си нутрия примерно?
              Не, защото там където съм ходил няма нутрии.

А ти виждал ли си мечка с мечета в естествената й среда (в моя случаи от превозно средство, рейсче Чавдар на горското, не сме правили "здрасти, дай лапа")?

В цитатите за Йелоустон не виждам, нещо което да противоречи на тезата ми, че оставят пожарите на мира.

В тях се споменава за лимити.

Е доколкото съм чувал, лимита е 1/7 от площа. Спомените може и да лъжат, но са доста високи.

За 20 дка борова гора не ги дават по БНТ 1, както тук.
              Last edited by Мариян Йорданов; 27.02.2011, 23:35.

Коментар

• Първоначално изпратено от Мариян Йорданов Разгледай мнение
                Горските са лесовъди. Те искат горите да се множат и да увеличават биомасата си.

Нямам призиви за палежи.

Само казах че в Йелоустоун ги оставят да загаснат сами. Парка е прорязан от реки и други естествени бариери и може да изгори максимум 1/7 от него.

Горските си вършат работата, както и китоловците и т.н.

Аз просто изразявам мнението си, че малко поляни, които зимата се ползват за писти, не са проблем за екосистемата, а напротив добре дошли са.

С монокултурите се стига само до поднобни ситуциации.

Монокултурите ги чакат болести и вредители. Дълго се говореше, че съхненето е от киселинни дъждове.

Екосистемата не е монокултура. Тя е дървета от различна възраст и видове, храсти, птици (кълвачи, синигери), които я държат здрава, сойки, които залесяват с жълъди, катерици, които залесяват заравяйки борови семена, поляни, където пасат дивите животни, растат плодни храсти и дървета.

Явно се разделяме на фенове на екосистемите и на монокултурите.

Доста ГЛУПАВ начин да ме цитираш - изтривайки половината ми мнение, "журналисте". "Медията" ви е крайно манипулирана - гледам и други са го забелязали.
                Та питах те в изтритата част - виждал ли си нутрия примерно? Или бълваш глупости наизуст?

Глупостите ти за пожарите в Йелоустоун, монокултурите и пристрастеността на горските са извън всякакъв коментар ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Yellowstone_fires_of_1988

Thousands of firefighters fought the fires, assisted by dozens of helicopters and fixed-wing aircraft which were used for water and fire retardant drops. At the peak of the effort, over 9,000 firefighters were assigned to the park. With fires raging throughout the Greater Yellowstone Ecosystem and other areas in the western United States, the staffing levels of the National Park Service and other land management agencies were inadequate to the situation. Over 4,000 U.S. military personnel were soon assisting in fire suppression efforts. The fire fighting effort cost $120 million. No firefighters died while fighting the fires in Yellowstone, though there were two fire-related deaths outside the park.
                Before the late 1960s, fires were generally believed to be detrimental for parks and forests, and management policies were aimed at suppressing fires as quickly as possible
                А ето и реалността в Йелоустоун след 2004-та:
                http://en.wikipedia.org/wiki/Yellows...ent_since_1988

By 2004, further amendments to the wildland fire management plan were added. According to the 2004 plan, natural wildfires are allowed to burn, so long as parameters regarding fire size, weather and potential danger were not exceeded. Those fires that do exceed the standards, as well as all human-caused fires, are to be suppressed
                Ако не се справяш с английския - да помагам?
                Да беше се поориентирал за размерите на парка и ресурсите, нужни да се изгаси голям пожар там - преди да пишеш ГЛУПОСТИ.

Коментар

• Първоначално изпратено от moderebov
                  А да ти е хрумвало че за полезността на горските пожари са по-добре осведомени горските а не разни измислени самообявили се "журналисти" като тебе?

А дали призивите ти за палежи в горите не са наказуеми?
                  Горските са лесовъди. Те искат горите да се множат и да увеличават биомасата си.

Нямам призиви за палежи.

Само казах че в Йелоустоун ги оставят да загаснат сами. Парка е прорязан от реки и други естествени бариери и може да изгори максимум 1/7 от него.

Горските си вършат работата, както и китоловците и т.н.

Аз просто изразявам мнението си, че малко поляни, които зимата се ползват за писти, не са проблем за екосистемата, а напротив добре дошли са.

С монокултурите се стига само до поднобни ситуциации.

Санитарна сеч на болни от бактерии дървета тече на Витоша. Коварни вируси са засегнали 140-годишните смерчове в планината над София. Така старата екосистема загива.
                  От гледна точка на природните закони това е естествен процес, но предназначението на планината като природен парк ни задължава да сторим друго, обясниха от земеделското министерство.
                  През 2005 г. короядите са нападнали 300 декара гора на Витоша. Според разчетите на специалистите догодина те ще унищожат още 160 декара дървета.
                  Част от горските площи със смърчове на Витоша, нападнати от короядите, са посочени за санитарна сеч. Сред тях попада и участък от местността Офелиите на Витоша. Там има 140-150-годишни смърчове. Заради кореновата гъба и короядите 80% от тях вече са изсъхнали. Останалите също са заболели.
                  Монокултурите ги чакат болести и вредители. Дълго се говореше, че съхненето е от киселинни дъждове.

Екосистемата не е монокултура. Тя е дървета от различна възраст и видове, храсти, птици (кълвачи, синигери), които я държат здрава, сойки, които залесяват с жълъди, катерици, които залесяват заравяйки борови семена, поляни, където пасат дивите животни, растат плодни храсти и дървета.

Явно се разделяме на фенове на екосистемите и на монокултурите.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ironhorse Разгледай мнение
                    Г-н Йорданов,
                    понеже сте единствен със собственото си име няма да употребявам квалификации.

Между другото, ясно се вижда тенденцията туристите да се насочват към екзотични и по-малко докоснати от цивилизация места.
                    Благодаря

В Амазония не ходят туристи. Ходят си по плажовете.

В Амазония битката е за запазване на девствените гори. А не монокултури от полезни за човека дървета, като например Евкалипт.
                    Мисля че вече са залесили 50 000 кв. км. с евкалипт само в Бразилия, което е колкото половин България. И то за броени десетилетия.

Но евкалипта е многокултура и еколозите не го харесваме. От бизнес гледна точка е супер дърво.

Не харесвам и монокултури от бор, смърч, бук. Аз съм за биоразнообразието на екосистемата, както и за залесяване на всички пустеещи била, но с някакво видово и възрастово редуване, просеки т. н. Както напоследък правят лесовъдите.

Скиорите не са врагове на гората. Даже без гора (включително клек) няма снегозадържане.

Въпросът е в баланса.

Има толкова гори, които мутрите могат да изсекат, че да посягат на Парк Пирин. Това е смехотворно.

Даже годишно гората ни има 11 млн. куб. м. прираст, а добиваме 4-5 млн. куб. м.

Всяка година натрупаваме гора, въпреки че има била които не са залесени.

И да се реве за създаването на поляни в монокултурите, е малко странно.
                    Last edited by Мариян Йорданов; 27.02.2011, 22:21.

Коментар

• Да интересна активност от страна на сайта- фирма.

Не се знае акуратността на статията за софикс,тъй като над 5% фрии флот не се съобщава.Или разполагат с информация,която ние не или са объркали процентите фрии флот.
                      Но иначе имат новина.
                      Айде да виим думата на ЦД,БФБ и КНФ коя ще е последна...и кои как се е объркал,в карайна сметка...
                      А другата активност покрай погубване на природата,заради някои лев е ясен,та те печелят от кликвания,как е.И точно сега имат увеличение,като си мислят,че подходящият момент е сега,а то всъщност е друга причината за увеличението точно сега.
                      Може и да има връзка с проектите,които са достатъчно съмнителни.Както и да е...
                      Времето ще покаже каква медия сайт сте.

не е препоръка...

Коментар

• Mariane, da se izvinite i za globanoto zatoplqne, gladnite hora po sveta i za chalgata.

Tova ne vi e detska gradina be hora......
                        The weak are meat and the strong do eat.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ironhorse Разгледай мнение
                          Г-н Йорданов,

Когато се изказвате за полезността на изсичане или горски пожар, не е лошо да прочетете повечко.
                          Пожарите са били полезни когато цялата територия е била гори.
                          Само преди 100 години България е била 2/3 гора.
                          Чувал ли си израза "Лудогорие"? от къде ли идва.
                          А сега иди там и ако видиш гора те признавам за супермен, виждащ невидими неща!

Човек достатъчно е променил екосистемата.
                          Туристите ще идват заради дърветата, а не поради излетия бетон.
                          Между другото, ясно се вижда тенденцията туристите да се насочват към екзотични и по-малко докоснати от цивилизация места.
                          Не е ли по-добре хотелите да са в градовете, от там с транспорт до планината ?!
                          Не мисля че мястото на хотелите е в гората.

А относно примера с бобрите е меко казано неадекватен.
                          Не че нещо... Но Лас Вегас е една от най-големите туристически дестинации в света с над 40 млн. посетители годишно. А там има само....пясък и бетон.
                          Аз съм от София и ще ти кажа, че си мечтая за момента в който ще се направят нови ски писти и ще се модернизират старите. Само с природа не става, защото тя не те храни. Витоша има изключителен потенциал, който по неясни за мен причини не се използва, както и много неща в нашата мила държава....
                          Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Г-н Йорданов,

Когато се изказвате за полезността на изсичане или горски пожар, не е лошо да прочетете повечко.
                            Пожарите са били полезни когато цялата територия е била гори.
                            Само преди 100 години България е била 2/3 гора.
                            Чувал ли си израза "Лудогорие"? от къде ли идва.
                            А сега иди там и ако видиш гора те признавам за супермен, виждащ невидими неща!

Човек достатъчно е променил екосистемата.
                            Туристите ще идват заради дърветата, а не поради излетия бетон.
                            Не е ли по-добре хотелите да са в градовете, от там с транспорт до планината ?!
                            Не мисля че мястото на хотелите е в гората.

А относно примера с бобрите е меко казано неадекватен.

Коментар

• Първоначално изпратено от Rapana Разгледай мнение
                              Изцяло не съм съгласен с теб... В единият случай защитаваш мутри които искат да убият природата за да забогатеят.... В другият слагаш един животински вид и естествените вреди които той нанася на други видове.... Усещам че си доста мотивиран........
                              Съгласен съм да се отворят поляни (писти) в масивите от високостеблени гори, но

но да бъдат залесени други площи. Например южния склон на Витоша или Пирин.

Или някъде другаде, има доста подходящи места и в Стара планина и в Плана и къде ли още не.

Ако може с разнообразни дървета и да има място за поляни.
                              Last edited by Мариян Йорданов; 27.02.2011, 21:32.

Коментар

• Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
                                Принципно съм съгласен на 100% с написаното от Мариян.

Но долното филмче показва, че монетата има две страни...

http://www.youtube.com/watch?v=Ae4c6335ks4&NR=1
                                Всички животни копаят в дигите.

Например нутриите, които живеят и у нас

Те са в пъти повече от бобрите. Очевидно полския министър се е объркал,
                                http://www.hunterbg.com/page.php?id=150&g_id=41&p_id=1

Дигите се пробиват от всички животни. От мишки и лалугери до язовци.

Видрите и норките, дори земеродните рибарчета копаят дупки

Дунавските български диги вече са пробити от нутриите, по логиката на полския министър, и трябва да ги изселим.

Носете кожа от нутрия без угризения
                                http://www.zoomania.org/%D0%BD%D0%BE...B8%D1%8F-14345

С две думи бобър би запушил дупката, през която тече вода, докато на нутрията не й дреме. Бобъра се буди от шума на теча и отива да ремонтира.

Полският министър, обвинил бобрите е искал да каже нутрии. Те си приличат, но са коренно различни видове. Мисля, че не е неук в тази материя.
                                Last edited by Мариян Йорданов; 27.02.2011, 21:08.

Коментар

Working...
                                X