IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Investor.bg да се извини на читателите си!!

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Мариян Йорданов Разгледай мнение
    Хайде да възстановим популацията на бобри у нас. В Европа се разраства и е над 600 000 броя.

Ще правят подобни унищожения на гори краи реките.

виждате ли как дърветета са удавени

Но дали човекът (горският) е съгласен, някои да посегне така на неговите монокултури?

Биха отишли под водата нивите на бабите в гората, които са все покраи реките.

Подобни езера ще са много благоприятни и ще вдъхнат живец на екосистемата, по подобие на ски пистите.

В Шотландия отново ще има бобри
    Смята се, че животните ще подобрят екосистемата и ще окажат благотворно влияние върху туризма.
    http://www.bulfax.com/?q=node/136606

Най големият бент е с дължина на дигата от 850 метра
    http://www.youtube.com/watch?v=QzgqW5bPFQ4

Изцяло не съм съгласен с теб... В единият случай защитаваш мутри които искат да убият природата за да забогатеят.... В другият слагаш един животински вид и естествените вреди които той нанася на други видове.... Усещам че си доста мотивиран........

Коментар

• Принципно съм съгласен на 100% с написаното от Мариян.

Но долното филмче показва, че монетата има две страни...

http://www.youtube.com/watch?v=Ae4c6335ks4&NR=1
      Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Хайде да възстановим популацията на бобри у нас. В Европа се разраства и е над 600 000 броя.

Ще правят подобни унищожения на гори краи реките.

виждате ли как дърветета са удавени

Но дали човекът (горският) е съгласен, някои да посегне така на неговите монокултури?

Биха отишли под водата нивите на бабите в гората, които са все покраи реките.

Подобни езера ще са много благоприятни и ще вдъхнат живец на екосистемата, по подобие на ски пистите.

В Шотландия отново ще има бобри
        Смята се, че животните ще подобрят екосистемата и ще окажат благотворно влияние върху туризма.
        http://www.bulfax.com/?q=node/136606

Най големият бент е с дължина на дигата от 850 метра
        http://www.youtube.com/watch?v=QzgqW5bPFQ4
        Last edited by Мариян Йорданов; 27.02.2011, 18:18.

Коментар

• Аз пък мисля, че Мариян е прав. Изсичането или пожарът във "вековните" гори е полезно, защото дава възможност да се развие подлес, храсти, треви и т.н. Това пък от своя страна дава възможност за изхранване на различни тревопасни животни, които иначе не обитават гъстите иглолистни гори. Разбира се след тревопасните животни идват и хищници.
          А и след време дърветата порастват отново и гората се възстановява. Ако разбира се не е тотално унищожена от човека и ерозията, като в Гърция. Която си е една планинска пустиня. Където планините са достъпни, там гори няма. Гори има само където планините са толкова стръмни, че дори за козлите е трудно. Идете и вижте дали имат като нашите гори.
          Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

Примерът с Гърция е неадекватен. Там е пустош, екосистемата е развалена отдавна. Не става дума за здравословен огън, а за краят на екосистемата.

При нас е малко по-различно.

Малцина знаят, че в България няма девствени гори. Например Витоша е била цялата гола, без малка част при Бистрица или Княжево, сега не се сещам.

Всичко е залесено наново, монокултурно. Под тези монокултури всичко би умряло от глад, може би без катериците.

Пистите са нещо като полянките, които човекът е унищожил, като е залесил монокултурно.

Има много други примери. Например Плана откъм Самоковската котловина (другия краи е откъм Софийското поле), е била гола (още от средновековието). Около 1920 г. са почнали да я залесяват, залесили с бял бор. Прабаба ми е била свидетел и ми го е разказвала.

Плана е била изцяло оглозгана от ерозия. Но белия бор е идеален, защото не му трябва почва. Сега склоновете са залени.

Но никой не е помислил за другите неща, а именно храсти, треви и т.н.

Екосистемата е мега бедна. Няма мечки, сърни и елени, тоест едри животни. Максимално голямото тревопасно е заек.

Просто един масив от гора не прави екосистема. Дори я убива, защото под дебелата му сянка нищо не вирее.

Затова пистата или сечището е задължително допълнение към екосистемата.

Ако погледнете Боровец от ниското, горе няма нито една поляна. Само пистите са поляни.

Лятото по тях няма скиори, няма и хора, а зимата мечките спят, елените и сърните са слезли в ниското до котловините и пасат пшеничните посеви. Горе ще умрат от глад.

Може би някои, които не разбира, ще каже "о каква хубава голяма смърчова гора". Но тя е празна от живот.

Като отида на Боровец, тези огромни смърчови, усоини, сенчести гори ме подтискат.

Ако не беше слънчицето в пистите или Маркуджиците, направо те хваща клаустрофобия.

И за животните е така. Да вървиш 20 км. под плътна смърчова гора, без тревичка, а само с иглички. Горките животни.

В момента горите приличат на бетонна София.

Марияне, иди пий едно кафе и изтрезней малко - пишеш пълни глупости. Туй че на теб ти харесва да крачиш в пустош не е повод да призоваваш към палежи в горите - "здравословни" как не хех! Ако бяха - горските точно с това щяха да се занимават...

Гърция хич не е пустош, ама от Боровец не се вижда - още по-малко от Витоша

Коментар

• Първоначално изпратено от moderebov Разгледай мнение
              Марияне, стига си говорил глупости за полезните пожари в горите. Иди Андрей да ти издърпа ушите

ПП: Гърците може да ти обяснят колко са полезни горските пожари... иди запали огън там на някоя полянка да те видим!
              Примерът с Гърция е неадекватен. Там е пустош, екосистемата е развалена отдавна. Не става дума за здравословен огън, а за краят на екосистемата.

При нас е малко по-различно.

Малцина знаят, че в България няма девствени гори. Например Витоша е била цялата гола, без малка част при Бистрица или Княжево, сега не се сещам.

Всичко е залесено наново, монокултурно. Под тези монокултури всичко би умряло от глад, може би без катериците.

Пистите са нещо като полянките, които човекът е унищожил, като е залесил монокултурно.

Има много други примери. Например Плана откъм Самоковската котловина (другия краи е откъм Софийското поле), е била гола (още от средновековието). Около 1920 г. са почнали да я залесяват, залесили с бял бор. Прабаба ми е била свидетел и ми го е разказвала.

Плана е била изцяло оглозгана от ерозия. Но белия бор е идеален, защото не му трябва почва. Сега склоновете са залени.

Но никой не е помислил за другите неща, а именно храсти, треви и т.н.

Екосистемата е мега бедна. Няма мечки, сърни и елени, тоест едри животни. Максимално голямото тревопасно е заек.

Просто един масив от гора не прави екосистема. Дори я убива, защото под дебелата му сянка нищо не вирее.

Затова пистата или сечището е задължително допълнение към екосистемата.

Ако погледнете Боровец от ниското, горе няма нито една поляна. Само пистите са поляни.

Лятото по тях няма скиори, няма и хора, а зимата мечките спят, елените и сърните са слезли в ниското до котловините и пасат пшеничните посеви. Горе ще умрат от глад.

Може би някои, които не разбира, ще каже "о каква хубава голяма смърчова гора". Но тя е празна от живот.

Като отида на Боровец, тези огромни смърчови, усоини, сенчести гори ме подтискат.

Ако не беше слънчицето в пистите или Маркуджиците, направо те хваща клаустрофобия.

И за животните е така. Да вървиш 20 км. под плътна смърчова гора, без тревичка, а само с иглички. Горките животни.

В момента горите приличат на бетонна София.
              Last edited by Мариян Йорданов; 27.02.2011, 15:05.

Коментар

Какво е екологията?
                Да няма нищо човешко в планината?
                Да има гори?
                Да се гасят пожари?

Мога да споделя, че в Йолоустоун не гасят пожари. Редовно 1/7 от целия парк изгаря. Пожара е полезен за гората и екосистемата.

В България пожарите се гасят.
                Горите са едни мегаблокове, тоест ненормални. Нормалното е да са на различна възраст. Нормалното е да има голямо дърво, до него малки, полянка, храсти и т.н.

Вие казвате да не се ползва нищо в Пирин.

По ски пистите и под лифтовете през лятото растат малини.

Къде другаде може да оцелее малина? И какво ще ядат мечките?

Малините виреят само по сечища, под лифтове и по писти, както и краи пътеки.

В 80 годишните смърчови гори ли виреят малини, боровинки и т.н.?!?!?

Ако скиорите не са в планината, тя ще остане само бракониерите.

Ако туристите не са в Серенгети, там ще останат само бракониерите.

Доста е елементарно, някои би се хванал, но не и човек като мен, които е виждал мечка на живо е израсъл по планината (основно в ниския пояс).

Гората приятелю е бедна на храна. Мечка с 2 мечета съм виждал под една дива череша, като идваше от километри до нея, защото наоколо беше само един буков масив, под които дори тревичка не поникваше.

Стари софианци са ми казвали къде има малини, между Х и Y стълбове на лифта.

Очаквам следващият път като има горски пожари, да правите жива верига пред пожарникарите, иначе не сте еколог.

и като по телевизията кажат "ужас изгоряха 1 000 дка с гора", да ги нападнете, като им обясните колко хубаво е това от екологична гледна точка
                Подкрепям. Напълно

и да се върнем в началото на дискусията - майката природа ли е създала стотиците километри писти в Алпите?
                http://vbox7.com/play:6b57c30dca

Коментар

Какво е екологията?
                  Да има гори?
                  Да се гасят пожари?

Мога да споделя, че в Йолоустоун не гасят пожари. Редовно 1/7 от целия парк изгаря. Пожара е полезен за гората и екосистемата.

Горите са едни мегаблокове, тоест ненормални. Нормалното е да са на различна възраст. Нормалното е да има голямо дърво, до него малки, полянка, храсти и т.н.

Доста е елементарно, някои би се хванал, но не и човек като мен, които е виждал мечка на живо е израсъл по планината (основно в ниския пояс).

Гората приятелю е бедна на храна. Мечка с 2 мечета съм виждал под една дива череша, като идваше от километри до нея, защото наоколо беше само един буков масив, под които дори тревичка не поникваше.

Очаквам следващият път като има горски пожари, да правите жива верига пред пожарникарите, иначе не сте еколог.

и като по телевизията кажат "ужас изгоряха 1 000 дка с гора", да ги нападнете, като им обясните колко хубаво е това от екологична гледна точка

Марияне, стига си говорил глупости за полезните пожари в горите. Иди Андрей да ти издърпа ушите

ПП: Гърците може да ти обяснят колко са полезни горските пожари... иди запали огън там на някоя полянка да те видим!

Коментар

• Първоначално изпратено от 1914 Разгледай мнение
                    така е, не можем да се предоверяваме. именно затова е гражданското общество

но просто така да се говори наизуст, че ще се сече безразборно не е адекватно

пример - живея в жк Гоце Делчев и от близо 1 година тук отвсякъде се правят някакви колектори, заради които няма рейсове, не може да се минава

значи ли, че трябва да протестираме и да се сърдим? прави се за максимизиране на общественото благо все пак
                    Да, значи. След като се пречи и се влошава съществуваща инфраструктура - трябва да се протестира и да се намери друг начин.

ПП: За жалост гражданското общество реално не е фактор в България. Това е основен проблем и трябва спешно да се промени към по-добро!

Коментар

• Какво е екологията?
                      Да има гори?
                      Да се гасят пожари?

Коментар

• Първоначално изпратено от moderebov Разгледай мнение
                        Не толкова лесно - не съм съгласен че гражданското общество трябва сляпо да разчита че държавата ще носи отговорността и ще определя правилата в интерес на всички.
                        така е, не можем да се предоверяваме. именно затова е гражданското общество

но просто така да се говори наизуст, че ще се сече безразборно не е адекватно

пример - живея в жк Гоце Делчев и от близо 1 година тук отвсякъде се правят някакви колектори, заради които няма рейсове, не може да се минава

значи ли, че трябва да протестираме и да се сърдим? прави се за максимизиране на общественото благо все пак

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                          Тревогите на част от хората вероятно са оправдани, и трябва да има стриктен контрол без обаче да се спира развитието на целия регион заради това.

Не разбирам обаче това определение
                          " ......корпоративния мутро-милиционерски интерес.......... " Това от де е видно точно?

Според мен поне 90% хората живеещи в региона подкрепят проекта защото от там им идва хляба все пак ......
                          Абсолютно вярно.

Важното е да не се допускат своеволия и безразборна сеч. всичко останало е анализ разходи-ползи

Коментар

• Както бях прочел преди време във връзка с подобни "инвестиционни проекти" в Пампорово - т.нар. "инвеститори" имат един основен враг и това са дърветата.

Коментар

• Първоначално изпратено от Андрей Любенов Разгледай мнение
                              Опазването на природата трябва да бъде приоритет номер едно на правителството. Информацията за проекта идва от действащ министър, дискусиите ТЕПЪРВА предстоят.

Аз лично, в качеството си на редактор, подкрепям подобни инвестиционни проекти. Следователно - всяка новина за инвестиция трябва да се счита за позитивна.

Пътят до осъществяването й, дали трябва да бъде разрешена или не, дали е по-скоро вредна или не, е извън нашите компетенции. Затова има държава.

Тя налага стандартите, тя определя правилата. Ако тя разреши сеченето на вековни гори - тя носи отговорността.

Поздрави

Не толкова лесно - не съм съгласен че гражданското общество трябва сляпо да разчита че държавата ще носи отговорността и ще определя правилата в интерес на всички.

Коментар

• Тревогите на част от хората вероятно са оправдани, и трябва да има стриктен контрол без обаче да се спира развитието на целия регион заради това.

Не разбирам обаче това определение
                                " ......корпоративния мутро-милиционерски интерес.......... " Това от де е видно точно?

Според мен поне 90% хората живеещи в региона подкрепят проекта защото от там им идва хляба все пак ......
                                Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

Working...
                                X