IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Психично и лично за Форекс

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от boogie
    ако научиш и правописа .. :-)
    ми хъ де ... мама се ми викаше учи правописа хемусе да станеш идин филантроп ... фсе много пари да искарваш ... ма ... ко да са прай ... съдбъ ... станах сандъкчикчия ...
    съм го казвал недвукратно ама пак ще повторя ... пунеже съм от руси се опитвам да докарам русиенски акцент освен това понякога е забавно да си играе човек с думичките и тяхното подреждане и съдържателност ... за себе си смея да твърдя че съм полу-грамотен ... ако не бях таквъз развейпрах сигур и документ щях да придобия университетски даже .... ама на ... така и неможах да се доверя на българското образуванйе ... като добавим и факта че се начетох с безброй фантастични истории от рода на кой как малко учил в училище пък как той после сам се научил ... съвсем се оформя картинката .... аааайде със здраве

Коментар

• Първоначално изпратено от edlund
      Имах предвид линк към научната статия, не към нейната интерпретация от нашенските гурута. Нея я намерих сам.
      Със сигурност мога да твърдя(след като прочетох последните 2-а поста ), че дори и да получиш обстойното изследване няма да разбереш и 50 % от материята.

Първоначално изпратено от edlund
      Добре е, че тук имаме експерти в областта на психологията (поне в общата, а може би и в частната?), които да ни обяснят, че сме лаици. Жалко е, че тези експерти не могат да са ни от голяма помощ, понеже желаният от нас ефективен емоционален контрол е "твърде сложен и субективен". Нищо, поне ще ни снабдяват с интересни български интерпретации на чужбински статии

Ето едно лаишко твърдение: колкото и ефективен да ти е емоционалният самоконтрол, ако изходът от сделките ти зависи изцяло от случайности, ще си подвластен на емоциите.
      С други думи - ако не знаеш какво правиш когато търгуваш, дори и да се натъпчеш с успокоителни, все някога ще се разбудиш и като видиш натрупаните загуби, ще получиш сърцетуп.
      Ех колега Църцаров, апелирах да не се засягаш, а ти в случая реагира абсолютно емоционално и предвидимо
      Няма нищо, и за това има обяснение разбира се.
      Вероятно си запознат.
      Това от което се дразня често е, че тепърва прохождащи спекуланти тръгват да квалифицират професионализма на нашенски и чужд.
      Колко ли от тях ( прохождащите в занаята ) ще се втрящят ако имат данни за това колко Българи ( казано по твое му нашенци ), се числят към категория професионални и успешни трейдъри, или колко нашенци имат толкова сериозни разработки и публикации на толкова престижни места, че ще им се чудят и маят ( прохождащите ).

Има една все още валидна истина за понятието успешен търговец.Те нямат предразсъдъци нито към метод, нито към система, нито към философия на пазара ( визирам Форекс ).
      Те просто си имат своя истина, не пренебрегват с предразсъдъци чуждите.
      Аз ти предлагам, да не засягаме случайности и вероятности.
      Ето нещо върху което да се замислиш.
      Винаги, абсолютно винаги има емоционално влияние от търговията на Форекс, независимо по какъв метод система или начин търгуваш ( ръчен или автоматизиран ).

И за завършек, да попитам нещо.

Тук : http://admiral.dnes.bg/bulgarian-open-III.html

откривам едно твое изказване " И при участие в конкурс и при реална търговия е необходимо добро управление на капитала - човек трябва да знае колко иска да спечели и колко е готов да загуби"

Ами да те попитам, сега мислиш ли същото ? Как знаеш колко искаш да спечелиш и колко да загубиш ?
      Малко по-сериозно се замисли върху тези редове които си написал.
      Какво стои зад тях

И пак казвам, не се впрягай опитвайки се да хапеш не на място.Дай да дерзаем по "спора" както си пише по книгите

Поздрави !
      Безмоторен форекс птеродактил говорещ за себе си в 3-то ЛИЦЕ, със непостоянна маниакална депресия, п

Коментар

• ако научиш и правописа .. :-)
        Първоначално изпратено от xemus
        edlund-e много глупости говориш бате ....

седефин ... признай си че ти бях споделил ... не е важно само да помагаш ... важното е онзи отсреща да има очи да види ... глава да го усмисли .. и сърце да го приеме ..
        ( може и да съм ти го неказал точно в този вид ) ... ама ти си разбран човек ще ме разбереш

много много благодарско седефин ...

понякога наистина ти се чудя на интусиазма ... ама като порасна сигурно ще го разбера сега мога само благодарен да бъда ...

Наздраве !

Коментар

• Първоначално изпратено от xemus

Ето едно лаишко твърдение: колкото и ефективен да ти е емоционалният самоконтрол, ако изходът от сделките ти зависи изцяло от случайности, ще си подвластен на емоциите.
          С други думи - ако не знаеш какво правиш когато търгуваш, дори и да се натъпчеш с успокоителни, все някога ще се разбудиш и като видиш натрупаните загуби, ще получиш сърцетуп.
          е те тез неща ми се струват глуповати ... искам да ти съобщя че ми е никаква цел да те засягам по какъв да е начин ... много ще се радвам ако успееш да порастнеш (бря колко много стар се чувствам вече ) ... пък най ще се радвам да видиш къде бъркаш ...

Успехи едлунд-е !

хемусе казах ти глупав си като моми4е
          стой дале4е от валутния и капиталовия пазар

Коментар

е те тез неща ми се струват глуповати ... искам да ти съобщя че ми е никаква цел да те засягам по какъв да е начин ... много ще се радвам ако успееш да порастнеш (бря колко много стар се чувствам вече ) ... пък най ще се радвам да видиш къде бъркаш ...

Успехи едлунд-е !

Коментар

• Първоначално изпратено от xemus
              edlund-e много глупости говориш бате ....
              Братко мой, ще ти бъда благодарен ако посочиш глупостите ми, за да мога повече да не ги повтарям.

Коментар

• edlund-e много глупости говориш бате ....

седефин ... признай си че ти бях споделил ... не е важно само да помагаш ... важното е онзи отсреща да има очи да види ... глава да го усмисли .. и сърце да го приеме ..
                ( може и да съм ти го неказал точно в този вид ) ... ама ти си разбран човек ще ме разбереш

много много благодарско седефин ...

понякога наистина ти се чудя на интусиазма ... ама като порасна сигурно ще го разбера сега мога само благодарен да бъда ...

Наздраве !

Коментар

• Първоначално изпратено от E-Bat-Sedefcho
                  edlund ето ти линка за да намериш смисъл, щом това е проблема :
                  http://www.dnevnik.bg/pazari/2006/11...na_treidurite/
                  Имах предвид линк към научната статия, не към нейната интерпретация от нашенските гурута. Нея я намерих сам.

Ясно си пише как са измерени, явно не си прочел задълбочено.
                  Четох задълбочено и не разбрах как са измерени. Ще бъдеш ли така добър да обясниш?

Това което ти описваш, като опит е ( апелирам да не се засягаш ) интерпретация на лаик в областа на психологията ( общата ).
                  Добре е, че тук имаме експерти в областта на психологията (поне в общата, а може би и в частната?), които да ни обяснят, че сме лаици. Жалко е, че тези експерти не могат да са ни от голяма помощ, понеже желаният от нас ефективен емоционален контрол е "твърде сложен и субективен". Нищо, поне ще ни снабдяват с интересни български интерпретации на чужбински статии

Коментар

Кой и как определи кои са положителни и кои са отрицателни качества? Как са измерени? Въобще така без линк към самата статия няма много смисъл.
                    edlund ето ти линка за да намериш смисъл, щом това е проблема :
                    http://www.dnevnik.bg/pazari/2006/11...na_treidurite/

Ясно си пише как са измерени, явно не си прочел задълбочено.
                    Написал съм също така ясно "Има второ подобно изследване на Рашке което е статистически по-достоверно и обемно ". Щом има "по- " значи тежеста е върху него

Как се "придобива стабилна психика"?
                    Ще споделя моя личен опит относно приемането спокойно на печалбата и загубата. В първите дни когато почнах да търгувам, и аз като всички останали "пусках фишове" - звездите ми говореха накъде ще ходи цената (образно казано). Съответно приемах неспокойно печалбите и загубите. После се насочих към технически анализ. Методът, който ползвах, както и всички други технически методи, за които съм чувал, се основават на принципа "звездите ми го говорят", като единствената разлика е, че ако вярваш в метода си, си по-спокоен. После идва моментът, когато губиш, и ставаш неспокоен.
                    Откакто измислих печеливша система забравих какво беше това неспокойство. Просто когато преди да влезеш в сделката знаеш как и с колко влизаш, знаеш кога ще излезеш, знаеш какви са шансовете за печалба и загуба - тогава напрежението е нулево.
                    Наскоро ми се наложи в една сметка с виртуални пари да играя без предварително да съм си изградил цялостна стратегия - пазарът беше нов за мен. Като тръгнаха няколко дена позициите ми на загуба, си припомних какво беше това чувство Решението беше просто - спрях да търгувам, докато не си уточних точно кога какво и как ще правя. Сега пак съм спокоен и разширявам сферите, в които търгувам Не смятам, че съм "придобил" стабилна психика, просто съм уверен в сделките си.
                    Такова спокойствие не вярвам, че е възможно да има някой, който търгува технически. Примерно авторът Ивайло Груев колкото и стабилна психика да е "придобил", едва ли е равнодушен към нежеланието на цените да се движат според вълните от графиките му.
                    Процеса за ефективен емоционален контрол е твърде сложен и субективен.
                    Твърде сложен за разискване под такава форма на комуникация и то във форум !!
                    Това което ти описваш, като опит е ( апелирам да не се засягаш ) интерпретация на лаик в областа на психологията ( общата ).Да не говорим за нещо толкова тясно като психология на трейдинга.
                    И разбира се, всеки има избор да вярва в това за което има информация и тя, съпоставена с личностните му характеристики и опит сформира "мнението".
                    Не знам дали си чел назад в темата, може би ще намериш бегла яснота по въпроса.

Поздрави !
                    Безмоторен форекс птеродактил говорещ за себе си в 3-то ЛИЦЕ, със непостоянна маниакална депресия, п

Коментар

• Първоначално изпратено от E-Bat-Sedefcho
                      При участниците с повече опит били докладвани предимно положителни, а при другите преобладавали отрицателни за трейдинга качества. Резултатите са, както следва:

1. Положителни качества:

- упорство, ангажираност и постоянство - 14 участници

- добри познания по технически анализ - 9

- ентусиазъм и желание за успех - 6

- дисциплина измежду 5

- усещането на пазара - 3

- способност да се закриват губещи позиции - 3

- концентрация - 3.

2. Отрицателни качества:

- липса на дисциплина - 12 участници

- прекалена емоционалност - 11

- липса на доверие в себе си - 9

- липса на търпение - 5

- липса на знания и опит - 5

- нежелание да бъдат закрити губещи позиции - 4.
                      Кой и как определи кои са положителни и кои са отрицателни качества? Как са измерени? Въобще така без линк към самата статия няма много смисъл.

Трябва да се има предвид, че еуфорията от голяма печалба е не по-малко вредна от страданието при голяма загуба. Само когато трейдърът придобие стабилна психика, е в състояние да приема спокойно и печалбата, и загубата.
                      Как се "придобива стабилна психика"?
                      Ще споделя моя личен опит относно приемането спокойно на печалбата и загубата. В първите дни когато почнах да търгувам, и аз като всички останали "пусках фишове" - звездите ми говореха накъде ще ходи цената (образно казано). Съответно приемах неспокойно печалбите и загубите. После се насочих към технически анализ. Методът, който ползвах, както и всички други технически методи, за които съм чувал, се основават на принципа "звездите ми го говорят", като единствената разлика е, че ако вярваш в метода си, си по-спокоен. После идва моментът, когато губиш, и ставаш неспокоен.
                      Откакто измислих печеливша система забравих какво беше това неспокойство. Просто когато преди да влезеш в сделката знаеш как и с колко влизаш, знаеш кога ще излезеш, знаеш какви са шансовете за печалба и загуба - тогава напрежението е нулево.
                      Наскоро ми се наложи в една сметка с виртуални пари да играя без предварително да съм си изградил цялостна стратегия - пазарът беше нов за мен. Като тръгнаха няколко дена позициите ми на загуба, си припомних какво беше това чувство Решението беше просто - спрях да търгувам, докато не си уточних точно кога какво и как ще правя. Сега пак съм спокоен и разширявам сферите, в които търгувам Не смятам, че съм "придобил" стабилна психика, просто съм уверен в сделките си.
                      Такова спокойствие не вярвам, че е възможно да има някой, който търгува технически. Примерно авторът Ивайло Груев колкото и стабилна психика да е "придобил", едва ли е равнодушен към нежеланието на цените да се движат според вълните от графиките му.

Има второ подобно изследване на Рашке което е статистически по-достоверно и обемно, като получа материала, ще го постна
                      Ще чакам

Коментар

• Със сигурност всеки може да се досети за различни ситуации от своя живот, в които обстоятелствата са му предлагали едни и същи събития и въпреки това е реагирал различно. Днес в часовете по риск мениджмънт ще срещнете много формули за изчисление на риска, но няма да чуете нито едно решение как да настроите своята психика, за да се научите да поемате рискове в зависимост от различните ситуации и от емоционалното си състояние. Приемайки, че именно емоциите имат решаващо значение при вземането на решения, ние оставаме верни на следните две концепции:

1. Индивидуалната психология на трейдъра е основният фактор, определящ дали той е печеливш или губещ.

2. Масовата психология е онзи художник, който моделира графиката на акции, индекси, валути и стоки.

Именно затова ще използваме някои интересни изследвания, направени в областта на когнитивната психология през последните няколко години.

През декември 2004 г. Андрю Ло, професор по финанси към Масачузетския технологичен институт, Дмитрий Репин от Бостънския университет и Брет Стийнбъргър провеждат изследване с осемдесет анонимни дейтрейдъри, за да установят има ли съществуваща връзка между психологическите фактори и успешната търговия.

Привържениците на теорията за ефективните пазари претендират, че всяко действие, предприето от участниците на пазара, е следствие от разумно взето решение. Те пропускат обаче, че всеки път, когато някой открива позиция, той е подложен на стрес, предизвикан както от положителни, така и от отрицателни емоции. Всяко ценово колебание след това предизвиква вълнение, свързано с алчността, мечтите, надеждите страха или отчаянието на индивида. В зависимост от текущото състояние на духа му решенията и действията му варират от спокойни и уравновесени до прибързани и хаотични. Направеното от тримата учени изследване предполага наличие на връзка между рационалното мислене, вземането на решения и емоциите на трейдърите.

Изследването проследява емоционалните механизми на вземането на решения при различните участници. За целта екипът психолози наема 80 доброволци, които в продължение на пет седмици са подложени на специална трейдинг програма. Всички те били от екипа на Линда Брадфорд Рашке - добре известна във финансовите среди като опитен трейдър на фючърси. Трейдърите били помолени да попълват ежедневно показанията, демонстриращи тяхното емоционално състояние, както и резултатите от своята търговия.

Използваните методи при изследването на емоционалното състояние обхващали проследяване на психофизиологичните параметри на участниците в експеримента: проводимост на кожата, честота на дишане, сърцебиене, кръвно налягане, пулс и телесна температура.

По време на експеримента се установява, че отделните събития, както се предполага, въздействат върху отделния индивид. Но всеки възприема и реагира по различен начин на тези външни фактори. Ето едно от обясненията защо поведението на индивида често се различава от това на пазара като цяло, където се размиват реакциите на милиони участници. Проведеният експеримент бил замислен от Джон Бойд и целта била да се установи способността за вземане на решения в критични ситуации. Самата трейдинг програма била предложена от Линда Рашке. Всеки ден трейдърите трябвало да извършват определен брой симулативни сделки, но всеки път, когато смятали за удачно, имали право да откриват реални позиции през собствените си сметки. Те били ангажирани по време на провежданите от Рашке тренинг курсове и били информирани, че става дума за експеримент на Масачузетския технологичен институт, организиран от лабораторията по финансов инженеринг. След приключването на експеримента трейдърите получавали единствено резултатите от изследването. Въпросниците, попълвани от тях, се изпращали онлайн, защото живеели на територията на различни щати. Това дистанционно провеждане, от друга страна, допринасяло всеки трейдър да търгува на своя собствена територия и така да се избегне смущението от непознатата среда.

По време на провеждането на експеримента американските фондови пазари се оказват в низходящ тренд, който ги обезценява с повече от 20%. Това отказва някои от участниците да продължат заради неумения да търгуват по време на мечи пазари. От осемдесетте участници, които започват изследването, само тридесет и трима попълнили окончателният въпросник с валидни отговори. Освен стандартните въпроси, засягащи техния опит, участниците били подтикнати да направят анализ на своята собствена търговия по време на периода, както и да обърнат внимание на грешките, които са направили. Техните отговори категорично показали, че единствената им мотивация да участват в програмата на Линда Рашке била да елиминират грешките си в трейдинга и да подобрят резултатите си.

Шестдесет и четирима от участниците в експеримента обявили своята възраст - тя варирала от 24 до 70 години. Средната възраст била 45 години. Тридесет и четирима от трейдърите били с висше образование, а тридесет от тях били със средно. Петдесет и седем били мъже, а жените били седем.

Всеки участник имал различен опит в областта на търговията с фючърси. Някои от тях обявили, че все още са напълно начинаещи, а най-опитният търгувал от 44 години. Средният опит се оказал около 5.75 години, но преобладавали тези участници, които били с поне тригодишна практика. Всеки от тях търгувал за себе си по време на експеримента. Най-малката сметка била $200, а най-голямата $1.8 млн. Средният размер бил около 116 хил. долара, но преобладавали трейдърите с капитал в размер около 35 хил. долара. Повече от половината обявили, че трейдингът е основното им занимание. На въпроса доколко са печеливши двадесет трейдъри отговорили, че се справят, търгувайки около нулата. Шестнайсет се представили като печеливши, а четиринайсет като губещи по време на експеримента. При участниците с повече опит били докладвани предимно положителни, а при другите преобладавали отрицателни за трейдинга качества. Резултатите са, както следва:

1. Положителни качества:

- упорство, ангажираност и постоянство - 14 участници

- добри познания по технически анализ - 9

- ентусиазъм и желание за успех - 6

- дисциплина измежду 5

- усещането на пазара - 3

- способност да се закриват губещи позиции - 3

- концентрация - 3.

2. Отрицателни качества:

- липса на дисциплина - 12 участници

- прекалена емоционалност - 11

- липса на доверие в себе си - 9

- липса на търпение - 5

- липса на знания и опит - 5

- нежелание да бъдат закрити губещи позиции - 4.

Като цяло изследването показало една логична закономерност. Емоционалната ангажираност се увеличава заедно с нарастването на сметката, с която се търгува, и намалява с натрупването на опит. Този експеримент е подходящ пример за хората, които сега започват да се занимават с трейдинг. По отношение на сумата, с която да бъде стартирана търговията на някой от финансовите пазари, е важно тя да е достатъчно малка, за да не предизвиква излишни вълнения и при печалби, и при загуби. Трябва да се има предвид, че еуфорията от голяма печалба е не по-малко вредна от страданието при голяма загуба. Само когато трейдърът придобие стабилна психика, е в състояние да приема спокойно и печалбата, и загубата. Това обаче изисква тренираност и опит. Последният не може да бъде купен, нито подарен, нито откраднат. Той просто трябва да бъде изстрадан.

Материала е от Даниел Кръстев, Ивайло Груев. Медия : дневник.бг

Текста в червено е абсолютно верен и важен !
                        Има второ подобно изследване на Рашке което е статистически по-достоверно и обемно, като получа материала, ще го постна

Наздраве !

Коментар

• Първоначално изпратено от trade
                          bat sedef4o bi било хубаво да изровиш упражнение което равномерно да отпуска тестостерон по време на треидинг,досущ като една изчистена графика по време на тренд за да няма кофти ссривове за акаунта както стана при карта от филмчето
                          упражнението се нарича, самоконтрол, дисциплина и самонаблюдение с оценяване и осъзнаване
                          Тhere is no good direction to trade, short or long; there is only the money-making way to trade.

Коментар

• bat sedef4o bi било хубаво да изровиш упражнение което равномерно да отпуска тестостерон по време на треидинг,досущ като една изчистена графика по време на тренд за да няма кофти ссривове за акаунта както стана при карта от филмчето
                            Pip master

Коментар

• Сега ще чакаме някой ново регистриран юзър с първо и последно мнение да направи коментар, че това е глупост

1 - http://www.vbox7.com/play:6567a845

2 - http://www.vbox7.com/play:2bf00799

Има за какво да се замисли човек, както и да направи връзка назад по темата.

Поздрави !

Коментар

• Първоначално изпратено от ivoooo
                                Май ще откажеш доста хора да се занимават с астрология. Така като гледам нещата във филма отиват на зле за сценариста.
                                За сценариста не знам на къде отиват нещата.Аз режисьор го раздавам
                                А и целта ми не е да убеждавам или да отказвам някой в нещо.
                                Освен това на база астрология е безумство да се търгува.
                                Но.....при достатъчно навлизане и овладяване на материята, астрологията може да бъде инструмент подпомагащ търговията !!!
                                И това не касае търговци търгуващи в рамките на деня или седмицата
                                Още нещо, че още е твърде рано за заключения.
                                Докато не дойде дата 22/26.10 какво да се говори?
                                Освен разбира се, че имаме връх точно на 23-и .09, точно в момента между двата посочени транзита в прогнозата, както и посоката до момента е вярна.
                                Защо не изкоментирате 7-те дати пуснати март месец пък тогава да се отказвате ?

Вие да не би да очаквате графиката по спота да е същата като тази на скрийн-шота ?
                                Ако е така......изобщо си го избийте от главите

П.П овладяването и навлизането в тези дълбоки води не става за годинка-две. Мамата си джаса тази тема
                                Наздраве и успехи !

Коментар

Working...
                                X