IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Психично и лично за Форекс

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Бат Седефчо, ще ти кажа какво мисля относно твоите познания в областта на психологията и търговията, пък ти не се обиждай. Правя го за твое добро. Съжалявам, че не мога да ти направя обстоен анализ, но само от твоя постинг на статията на Ивайло Груев и следващите коментари ми става ясно колко разбираш от психология и търговия, така че ще анализирам тях.
    Ти въобще нямаш идея как в обсъжданото изследване са определили кои "качества" на търговците са положителни или отрицателни и как са ги измерили. След като те попитах, ти ми отговори, че в статията си пише. А това не е вярно и всеки може да го види. Ако ти не го виждаш, значи нищо не разбираш от измерване на разни интересни за психологията качества.
    В едно такова изследване се работи с определен метод, който Груев и колегата му са се опитали да опишат - казали са какви са били субектите на изследването и донякъде са споменали по каква процедура са били изследвани. Разбираме, че трейдърите са попълвали въпросници от вкъщи през определен период от време и са ги изпращали на изследователите чрез интернет. Доколкото се разбира от статията, "проводимост на кожата, честота на дишане, сърцебиене, кръвно налягане, пулс и телесна температура" също са се попълвали лично от трейдърите, а не са били измервани от провеждащите изследването.
    Дотук добре. Но от статията става ясно, че изследването включва и измерване на някакви "качества" от типа "усещането на пазара", "добри познания по технически анализ", "способност да се закриват губещи позиции" и будещото интерес качество "дисциплина измежду". За мен, а и надявам се за повечето трезвомислещи хора, е очевидно, че измерването на тези "качества" не става с кантар, термометър или линийка. Едва ли изследователите на трейдърски емоции са ползвали теглилки за да измерят доколко субектите "усещат пазара".
    Това, което аз разбирам от статията е, че във въпросниците, които са попълвали, трейдърите са писали дали "усещат пазара" или не. Тоест изглежда, че преценката е била изключително субективна, а "измерването" не е било по някаква скала, а само с "да" и "не". Примерно ако Ивайло Груев участваше в изследването, той щеше да е сред търговците с голям опит и с много положителни качества като "усещане на пазара" ( все пак той чете мозъчните вълни на пазарните участници), "добри познания по технически анализ" (все пак той е автор на книги и прави уебинари и т.н.), "способност да се закриват губещи позиции" (все пак от всички негови анализи, които са ми попадали, съм останал с впечатлението, че позициите му са преобладаващо губещи, тъй че в течение на годините трябва да е придобил това "положително трейдърско качество"). Не съм сигурен дали Ивайло Груев притежава положителното качество "дисциплина измежду".
    Да обобщя:
    - изследваните "качества" не са дефинирани
    - не знаем защо някои са определени като "положителни", а други като "отрицателни"
    - Доколкото можем да разберем, "измерването" им е ставало, като всеки трейдър сам за себе си е отговарял с "да" или "не"

Следователно едно такова "изследване" за мен няма абсолютно никаква стойност, освен може би хумористична. Това "изследване" обаче води авторите Груев и ко. до изводи, които за бат Седефчо са "абсолютно верни и важни". Все пак допускам вероятността самото изследване да не е толкова смешно, просто да е предадено по смешен начин от Груев и ко. Но бат Седефчо е чел само тяхната интерпретация и не е забелязал колко далече е тя от всякакъв вид смислена психология и въобще смислено проучване.

Ето нещо върху което да се замислиш.
    Винаги, абсолютно винаги има емоционално влияние от търговията на Форекс, независимо по какъв метод система или начин търгуваш ( ръчен или автоматизиран ).
    Това твърдение е фалсифицируемо. Бат Седефчо като изтъкнат привърженик на науката и в частност на психологията трябва да знае какво е фалсифицириуемост, но за останалите давам линк - тук.
    "За да бъде едно твърдение невярно, трябва поне принципно да бъде възможно да се направи наблюдение, което би показало, че то е невярно, дори и такова наблюдение да не е направено. Например твърдението „Всички гарвани са черни“ би могло да се опровергае (фалсифицира), ако се наблюдава един гарван, който не е черен."

В този ред на мисли Батседефчовото твърдение "Винаги, абсолютно винаги има емоционално влияние от търговията на Форекс, независимо по какъв метод система или начин търгуваш" не е вярно и аз съм живото му опровержение. Всеки, който иска да се убеди, може да ми измери пулса, телесната температура, честотата на дишане или други психофизиологични параметри по избор.
    Само че бат Седефчо отхвърля моя емпиричен опит при емоциите в търговията като "интерпретация на лаик в областа на психологията ( общата )." С други думи, бат Седефчо вярва на американските трейдъри, когато всеки от дома си попълва въпросник и казва доколко му се учестява пулса или пък доколко "усеща пазара", но не вярва на сънародника си, който също пише от дома си и казва доколко му се учестява пулса. Твърдението на американския трейдър за него е емпиричен факт, а моето твърдение е интерпретация на лаик. Това ме води до заключение, че бат Седефчо не разбира от психология.

Има една все още валидна истина за понятието успешен търговец.Те нямат предразсъдъци нито към метод, нито към система, нито към философия на пазара ( визирам Форекс ).
    Те просто си имат своя истина, не пренебрегват с предразсъдъци чуждите.
    Айде сега бат Седефчо да ти обясня доколко разбираш от търговия. От цитираното от теб излиза, че за да съм успешен търговец, задължително е да нямам "предразсъдъци нито към метод, нито към система, нито към философия на пазара." Следователно ако видя някой, който търгува чрез известната система "хвърляне на монета", аз съм длъжен да не я "пренебрегвам с предразсъдъци". Ако аз се опитам да му обясня, че тази система ще му донесе загуби, особено на форекс-пазара, вече ставам неуспешен търговец. Ако това ти е критерият дали някой е успешен или неуспешен търговец, ще се радвам ако ме сложиш в графата "неуспешен".

Първоначално изпратено от E-Bat-Sedefcho
    Това от което се дразня често е, че тепърва прохождащи спекуланти тръгват да квалифицират професионализма на нашенски и чужд.
    Колко ли от тях ( прохождащите в занаята ) ще се втрящят ако имат данни за това колко Българи ( казано по твое му нашенци ), се числят към категория професионални и успешни трейдъри, или колко нашенци имат толкова сериозни разработки и публикации на толкова престижни места, че ще им се чудят и маят ( прохождащите ).
    Тук уточнявам, че не съм квалифицирал "професионализма на нашенски и чужд". По принцип не бих квалифицирал "професионализъм", а камо ли пък според "нашенски и чужд".
    Само че ти, бат Седефчо, пишеш сякаш имаш "данни за това колко Българи се числят към категория професионални и успешни трейдъри" и "колко нашенци имат толкова сериозни разработки и публикации на толкова престижни места, че ще им се чудят и маят ( прохождащите )". Аз не отричам, че е възможно българи да са "успешни трейдъри", но като знам критериите ти за "успешен трейдър", ще се радвам техният брой в твоите "данни" да е сравнително малък.
    Не знам критериите ти за "сериозни разработки и публикации" и "престижни места". Би било интересно ако ги дефинираш или дадеш примери.

И за завършек, да попитам нещо.

Тук : http://admiral.dnes.bg/bulgarian-open-III.html

откривам едно твое изказване " И при участие в конкурс и при реална търговия е необходимо добро управление на капитала - човек трябва да знае колко иска да спечели и колко е готов да загуби"

Ами да те попитам, сега мислиш ли същото ? Как знаеш колко искаш да спечелиш и колко да загубиш ?
    Малко по-сериозно се замисли върху тези редове които си написал.
    От това твое питане затвърждавам впечатлението си, че познанията ти по търговия са ниски.
    Да, сега мисля абсолютно същото като това, което съм писал преди 2 години и половина. Ти едва ли скоро ще си способен да разбереш написаното, но понеже съм добра душа, ще се опитам да ти обясня:
    Хората масово си нямат понятие от управление на капитала (money management). И не говоря за "нашенски" и "чужди" "прохождащи спекуланти", а за всички търговци като цяло. Примери за хора, които не са изчислявали правилно как да управляват капитала си, и които ми хрумват веднага, са Айзък Нютон, Джон Кейнс, Ървинг Фишер, Майрън Скоулс, Робърт Мъртън и т.н. Те не са преценили правилно колко искат да спечелят и колко са готови да загубят. Например последните двама са искали да правят по 40% годишно, но не са били готови да фалират. Възприели са MM, който ги е довел до leverage от 25 към 1. Това логично ги е довело до фалит, защото не са изчислявали правилно как да управляват капитала си.

Това мое изключително мъдро послание съм го написал, понеже от Адмирал ме помолиха да им пратя някакъв коментар, който да публикуват на сайта си. Всички тези сайтове, които организират конкурси и после показват победителите, правят това с цел зарибявка на клиенти. Примерно аз в този случай съм постигнал към 300% печалба за един месец. Съответно някой ако е видял това, може би си е помислил "искам и аз да печеля като тези пичове по 300% на месец". Само че както аз съм писал, "при участие в конкурс стратегията задължително трябва да е различна от реалната търговия". Тоест, ако искаш да печелиш конкурси, трябва да търгуваш чрез ММ, който при реална търговия би довел до фалит. Примерно с leverage 25 към 1 като юнаците от LTCM, или повече. Ако с реални пари искаш да правиш по 300% на месец, трябва да си готов да губиш по 100% на месец или дори на час.

Така че, бат Седефчо, моят задълбочен анализ сочи, че освен от психология, не разбираш и от търговия.

Коментар

• Първоначално изпратено от toty
      що бе хемус, нали не си тук за да учиш :lol: ..... макар че винаги има какво
      та дори и разните му там гюрлюк-събирачи превъплатени по-късно в скъпоценни екземпляри, с поведението си, тоест по-скоро с реакциите които събуждат в околните, могат да бъдат показателни в един даден момент /като държа да спомена че не ги толерирам/. В крайна сметка човек пречупва всяко нещо в живота през собствената си призма.
      Успех!
      винаги наистина има какво да се научи от всичко .... въпросът е кога и дали ще ти потрябва ...

призмата .... ех таз призма ... нали смисленото на живота било развиването точно на таз пуста призма ... ама то пък за кво ние ... нали и тъй тъй ш съ мре .... ...

уф .... почвам да се отплесвам в размисли за общото ниво на осъзнатост на българина и тъга жестока ме уборва .... ама има ... има надежда ... тя поне винаги ще присъства ...

Успехи подобни и на теб

Коментар

• що бе хемус, нали не си тук за да учиш :lol: ..... макар че винаги има какво
        та дори и разните му там гюрлюк-събирачи превъплатени по-късно в скъпоценни екземпляри, с поведението си, тоест по-скоро с реакциите които събуждат в околните, могат да бъдат показателни в един даден момент /като държа да спомена че не ги толерирам/. В крайна сметка човек пречупва всяко нещо в живота през собствената си призма.
        Успех!

Коментар

• изромуд ... още малко натисни и оно само ще тръгне ...

Коментар

• Първоначално изпратено от toty

Дори и от нивото и начина на изказ на страните в даден спор (дърляне, дискусия..) може да се правят изводи за психологията в трейдинга... но то е вече по скоро до умението на четящия да извлече необходимото му Сляпата котка така или иначе няма как да прогледне в тъмното.
            доста представителна е извадката която може да се извлече от толкоз световно значим инвестор ( за форекса говоря ) ... виж ако тръгнеш да вадиш изводи за БфБ... има резон .... ама за форекса .... ай нема нужда котето да проглежда баш чрез тоя извор

Коментар

• Първоначално изпратено от xemus
              Първоначално изпратено от greedforsuccess
              Първоначално изпратено от xemus
              защо треба се трепеш да му спестяваш туй удоволствие при положение че он не иска и да чуе .... пък и да чуе ... няма нищо да разбере ...

Здраве да е
              Написаното се чете от доста хора и може да бъде полезно на мнозина
              А че ще има неразбрали, то е ясно и напълно естествено. Но като цяло тези спорове тук, повече са градивни и застъпват доста елементи, които се отнасят и с пряко и с не пряко влияние към търговията , и като такива застъпват важни точки от развитието в дадена насока на които е добре да бъде обърнато внимание
              тука грииди не виждам никакъв спор ... наистина няма за какво да се спори ... просто се изсипва едно инфо което треба да се прочете и да се усмисли и това е .... за какво трябва да се спори .... не мисля че бъркам ама все пак ... спор освен късане на месо не значеше ли да има две страни които да защитават някви идеи ... тук не виждам такова нещо ... виждам само некви опити за дърляне ... кое му е градивното на това ...

Успехи
              Дори и от нивото и начина на изказ на страните в даден спор (дърляне, дискусия..) може да се правят изводи за психологията в трейдинга... но то е вече по скоро до умението на четящия да извлече необходимото му Сляпата котка така или иначе няма как да прогледне в тъмното.

Коментар

• Първоначално изпратено от изомруд
                оше една тема с надлъгвашти се недооценени лузъри блогери

ц ц ц
                изромуд натисни ойрото .... още малко ... стопчето ти няма да падне поне до 10 минути

Коментар

• оше една тема с надлъгвашти се недооценени лузъри блогери

ц ц ц

Коментар

• и въх ... сбърках спор и сърказъм ... тюююю язък ми за образуванието ...

айде натиснете го това евро малко ... пари имам да събирам ... нов акаунт да отварям ...

Коментар

• Първоначално изпратено от greedforsuccess
                      Първоначално изпратено от xemus
                      защо треба се трепеш да му спестяваш туй удоволствие при положение че он не иска и да чуе .... пък и да чуе ... няма нищо да разбере ...

Здраве да е
                      А че ще има неразбрали, то е ясно и напълно естествено. Но като цяло тези спорове тук, повече са градивни и застъпват доста елементи, които се отнасят и с пряко и с не пряко влияние към търговията , и като такива застъпват важни точки от развитието в дадена насока на които е добре да бъде обърнато внимание
                      тука грииди не виждам никакъв спор ... наистина няма за какво да се спори ... просто се изсипва едно инфо което треба да се прочете и да се усмисли и това е .... за какво трябва да се спори .... не мисля че бъркам ама все пак ... спор освен късане на месо не значеше ли да има две страни които да защитават някви идеи ... тук не виждам такова нещо ... виждам само некви опити за дърляне ... кое му е градивното на това ...

Успехи

Коментар

• Първоначално изпратено от xemus

Здраве да е
                        Тhere is no good direction to trade, short or long; there is only the money-making way to trade.

Коментар

• викам седефин че човекът си е тръгнал по пътя и с всички сили се опитва да остане на него ... ти от своя страна се опитваш с провокации да го вкараш в правият път ... тоест да му разшириш мирогледа ... он обаче естествено и абсолютно задължително се дърпа ... и това е иневидъбл ( неизбежно от ингилизки ) ... та се чудя седефин къде е смисленото в цялата история ... не е ли по - добре да го оставиш да се изходи по пътя човекът та да разбере че освен да се нахожда друго не прави .... като го разбере и ще си смени пътя ... защо треба се трепеш да му спестяваш туй удоволствие при положение че он не иска и да чуе .... пък и да чуе ... няма нищо да разбере ...

Здраве да е

Коментар

• xemus, не разбрах поста ти.
                            Моята цел е когато имам време и възможност, да провокирам в определени аспекти.
                            Целта ми не е користна !!
                            Кой как ще го третира, все тая.
                            Не вярвам да навредя ( поне не много ).
                            Казвам и пиша за неща които зная, неща които по всяко време могат да се проверят.

alex1001111, рамо за какво ? По кое твърдение по-точно ?

Наздраве !
                            Безмоторен форекс птеродактил говорещ за себе си в 3-то ЛИЦЕ, със непостоянна маниакална депресия, п

Коментар

• Давам едно рамо на edlund.

Коментар

• Първоначално изпратено от E-Bat-Sedefcho
                                Първоначално изпратено от edlund
                                Имах предвид линк към научната статия, не към нейната интерпретация от нашенските гурута. Нея я намерих сам.
                                Със сигурност мога да твърдя(след като прочетох последните 2-а поста ), че дори и да получиш обстойното изследване няма да разбереш и 50 % от материята.
                                ама неее това вече си е чисто заяждане седефин

човека е ... човек .... ... когато е на път .... това го пишеше на видно място в строителният ми техникум ... п.пенев се казваше ... техникума ... и автора ...

та .... кажи ми седефин .... около колко процента мислиш е шансът на тоз едлунгвид да му бъде помогнато и какво би го насочило към правият път ....

отговор (а) : 3 % ако се потреблят леки подритвания с подканващи подсвирквания
                                отговор (б) : 5% ако се потреблят умерени подритвания ( тип леки шутове ) съпроводени с настойчиви полупронизващи подсвирквания
                                отговор (фъ) : 17 % ако се потреблят тежки офчарски псувни тип стоичков съпроводени с максимизирани шутове ( но не повече от колотон и половина...даму нестане нещо на човека ) гарнирани с крайно пронизителни задължаващо углошителни подсвирквания

Коментар

Working...
                                X