IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо повечето трейдъри губят?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Каква статия са пуснали точно докато си лафим тука



    Време ли е да преосмислим хипотезата за ефективните пазари?

    https://www.investor.bg/analizi/91/a...pazari-295919/

    Коментар


    • Здравейте

      От моя скромен опит - търгувам от 2002 е добре да се спазват следните принципи:

      - 1. Приниципите описани в книгата на Грахам - Интелигентният инвеститор. Чрез тези принципи Уорън Бъфет е станал милиардер.
      - 2. Инвестирай в това което познаваш и за което имаш познания как работи. Когато купиш акции от една компания ти всъщност все едно е че си стартирал собствен бизнес. Ежедневно трябва да се грижиш за него.
      - 3. Пазарите нямат памет - цената днес на един актив не може да се определи въз основа на цената отпреди година и повече.
      - 4. Твоето състояние в момента (финансово, физическо и т.н.) е резултат от твоите действия и решение които си взел преди години. Те не са резултат на късмет, защото всички тези решение си ги взел самият ти.
      - 5. Решенията ти за търговия трябва да имат рационална а не емоционална основа. Отношението рационализъм към емоция е 20:80. Работи за да промениш това съотношение.
      - 6. Трябва да бъдеш търпелив и да вярваш че си взел правилното решение. Уроън Бъфет има един принцип че когато купава акция той я купува "вечно"
      - 7. Мисъл от Рокфелер. Когато хората които ти лъскат обувките започнат да говорят за борсова търговия е момент за продажба.
      - 8. Мисъл от Р. Киосайки. Обикновено богатите купуват актив тогава когато вече го продали и са реализирали печалба.
      - 9. Познай своите силни и слаби страни и работи усилено върху силните си страни.
      -10. Поддържай финансова дисциплина и знай какво се случва с парите ти ежедневно. Научи се да ги управляваш. Ако ти знаеш как се управляват 10К така че да работят за теб и да ти генерират печалба, ще можеш след време да управляваш 1000К. Илюзия е че ако в момента имаш голямо богаство (например от тото-то) и не знаеш как да го управляваш то ще работи за теб.
      -11. От интервю с един милиардер което гледах вчера.
      11.1. Кажи ми кои са твоите приятели и ще ти кажа какъв ще станеш. Ако твоите приятели са милионери ти ще станеш такъв, ако са милиардери ще станеш милиардер. Идеята е че начина ти мислене и на живот се обуславя от средата в която живееш.
      11.2 От 50 години всеки ден след като си измия зъбите мисля как да бъда топ перформър. Има вариация: Всеки ден чета класацията на Форбс за милиардери и ако не видя моето име там се захващам на работа.
      11.3 Учи ежедневно нови неща и прилагай наученото в практиката. Учене към практика трябва да бъде 20:80. Иначе наученото се превръща в спомен или приятно изживяване.
      11.4 Пробвай различни неща, всяка грешка ще те прави по-силен и по-уверен в твоите способности след като я анализираш.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от k_v_v_ Разгледай мнение

        Как ще предвидиш накъде ще се движи цената и накъде ще се влеят по-големите обеми в бъдеще време, ако не на база статистически модели?
        Нека да кажем просто зависимости. И не предвиждам нищо. Предполагам накъде има по-голяма вероятност да тръгне цената.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
          Само да питам, вие защо избивате на FX? Колегата, който пусна темата говори за търгуване на Gold x5
          Ами форекса е най популярния и най достъпния пазар в днешно време. Достъпността в комбинацията със търговията на марджин, случайността и късмета често създават илюзията за лесни печалби. Затова повечето трейдъри търгуват форекс. Златото, среброто, платината, криптовалутите....това също спада към форекса.

          --------------------------------------------------

          А иначе ако оставим форекса настрана, най добрите зависимости в днешно време могат да бъдат открити при акциите защото там разбирането и правилното анализиране на фундамента наистина дава реално предимство за разлика от форекса където котировките през повечето време се движат на случаен принцип и никакъв фундамент или техника не могат да ти помогнат да прогнозираш основните трендове. Всичко е 50:50 и затова трябва да търсиш разни скрити зависимости които са като игла в купа сено. Е вярно че понякога иглата може да е златна но......не винаги си заслужава усилията.

          При акциите обаче не е така.

          Например, ако една нова млада компания наистина излезе с добър иновативен продукт който да предизвиква интерес то акциите на тази компания със сигурност ще поскъпнат. Въпроса е да действаш бързо за да си сред първите направили точен анализ на ситуацията и да си прибереш печалбите в момента в който масите започнат да купуват. Освен това когато има наличие на ясно изразен дългорочен тренд подкрепен от силен фундамент, тогава се създават много възможности и за скалпиране на по малките времеви мащаби по посока на основния тренд.

          Същото нещо работи и на обратно. Когато имаш някоя закъсала/калпава компания на която акциите и постоянно падат. Или пък когато става въпрос за схеми от типа pump and dump и др. такива....работи.

          И като цяло общото движение на акциите много по лесно се прогнозира защото са зависими от икономиките. Щом икономиката расте, обикновено и цените на акциите растат.
          Като дойде рецесия всичко се срива бързо. А икономическата активност лесно се забелява от всеки.
          Last edited by alphaomega; 12.01.2020, 20:34.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
            Да се превърнеш в печеливш инвеститор или трейдър има два фундаментални фактора. Емоциии на тълпата - пазара и твоите собствени емоции. От това как се справяш с разгадаването на модела на поведение на пазарните участници и съответно успееш да се дисоцираш и да контролираш собствените си емоции ще зависи колко си успешен. Като всичко това трябва да бъде обвързано с тайминга.
            Добре звучи, но малко на общи приказки избива, да психиката е много важна за всеки вид трейдинг, но останалата част е стратегия с доказано ПМО, без която и Далай Лама да си, нищо не правиш.

            Говорим за FХ защото CFD то на златото е най близко до FX и брокерът е типичен за FX трейдинг, а и разделa във форума...
            FinancialMarkets.Zone

            Коментар


            • Само да питам, вие защо избивате на FX? Колегата, който пусна темата говори за търгуване на Gold x5

              Коментар


              • Да се превърнеш в печеливш инвеститор или трейдър има два фундаментални фактора. Емоциии на тълпата - пазара и твоите собствени емоции. От това как се справяш с разгадаването на модела на поведение на пазарните участници и съответно успееш да се дисоцираш и да контролираш собствените си емоции ще зависи колко си успешен. Като всичко това трябва да бъде обвързано с тайминга.
                Last edited by Todor Sabev; 12.01.2020, 19:50.

                Коментар


                • В EMH "арбитраж" е малко по-широко понятие. Ако цената на един актив се премести дори с малко от т.нар. fair value арбитражорите започват да залагат в обратната посока, т.е. да шортят ако активът е надценен или да пускат дълги, ако е подценен. Всеки който го прави и се предполага, че знае какво прави е "арбитражор" в ЕМН модела

                  Естествено, че е малко ала-бала, защото никой не знае с абсолютна сигурност къде точно е fair value-то на много неща. И това, че котировките, които гледаме по пазарите са unbiased estimate of fair value също е бла-бла.

                  Също малка поправка. Арбитражорите не е задължително да са нетно къси или дълги. Могат да правят примерно convergence arbitrage, т.е. това което са правили LTCM.

                  Сега дали в FX може да има арбитраж в днешно време. Щом каваш, че не можело - добре. Ама това е един доста непрозрачен и неструктуриран пазар, така че се съмнявам да не може.

                  Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение

                  1. На форекса/фючърсите не може да правиш никакъв арбитраж. Това не ти е 1995г. Днес котировките са перфектно синхронизирани навсякъде. Има само минимални разлики в спредовете между различните брокери и борси но от тези разлики не може да се извлече ПМО. Това ти го казвам от гледната точка на човек който е разработил десетки автоматизирани системи с цел търсене на точно такива възможности за арбитраж и лично съм сравнял в реално време котировките на стотици брокери. В най добрия случай може да откриеш изоставащи котировки при някой много долнопробен брокер и в момента в който започнеш да експлоатираш тази зависимост още при първия опит за теглене на печалбите брокера ще ти закрие сметката и ще те помоли учтиво да отидеш да търгуваш на друго място. Ако имаш късмет може и да изтеглиш някоя друга хилядарка но е малко вероятно.

                  2. Индивидуален трейдър не може да влезе в ролята на маркет мейкър и да печели от спреда освен ако не разполага със много голям капитал и много добри автоматизирани системи базирани на проверени статистически модели. Ако си мислиш че можеш ръчно да поставяш лимитирани поръчки на някой ECN и да очакваш някой да ги задейства а ти да спечелиш от спреда, гарантирам ти че много си се заблудил! Това просто няма как да стане. Особено при днешните пазари където конкуренцията е огромна и спредовете вече са близки до нула а пазарите и котировките се променят 20-30 пъти в секунда.
                  Last edited by Money; 12.01.2020, 19:50.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Svetlin Разгледай мнение

                    Няма лошо да се чете, но аз пиша на база на реален опит. На теория, вероятността цената да се придвижи нагоре или надолу е 50% и т.н. Зад движението на цените на финансовите инструменти обаче, стоят реални пари/поръчки. В дадени моменти съотношението на поръчките за покупка и продажба не е точно 50/50. Трейдърите трябва да се научат да намерят точно тези моменти и да обърнат вероятностите в тяхна полза. Това ги различава примерно от залагащатите на рулетка. Там такива моменти няма и вероятносттта винаги е фиксирана.

                    FYI ЕМН съм я учил преди почти 30 години.
                    Как ще предвидиш накъде ще се движи цената и накъде ще се влеят по-големите обеми в бъдеще време, ако не на база статистически модели?
                    FinancialMarkets.Zone

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                      Най-общо на пазара има два типа играчи: (1) такива, които залагат на посоката, правят directional bets и (2) такива, които търгуват независимо от посоката и печелят от bid/ask spread. На практика нещата не са чисти, защото тези от (2) категория, донякъде правят и нещата от (1).

                      Като цяло EMH се отнася до (1).

                      Втората категория е маркет мейкърство и там размерът има абсолютно значение, колкото си по-голям толкова по-ясен поглед имаш и върху т.нар. order flow, а като си голям си също и в играта на въртешния пазар между самите маркет мейкъри. Това е безценна информация, защото с нея може да печелиш от bid/ask спред почти без риск.

                      Ако си от първата категория, т.е. арбитражор, там теоретично размерът няма значение и теоретично има значение колко си добър. Но на практика по-горяма част от този бизнес се държи от големите инвестиционни банки и хедж фонове. И на практика успехът в арбитража пак зависи от размера, защото в тая работа има доста левъридж.

                      Не очаквам много смарт коментари... ама нали това си ни е нашият форум
                      1. На форекса/фючърсите не може да правиш никакъв арбитраж. Това не ти е 1995г. Днес котировките са перфектно синхронизирани навсякъде. Има само минимални разлики в спредовете между различните брокери и борси но от тези разлики не може да се извлече ПМО. Това ти го казвам от гледната точка на човек който е разработил десетки автоматизирани системи с цел търсене на точно такива възможности за арбитраж и лично съм сравнял в реално време котировките на стотици брокери. В най добрия случай може да откриеш изоставащи котировки при някой много долнопробен брокер и в момента в който започнеш да експлоатираш тази зависимост още при първия опит за теглене на печалбите брокера ще ти закрие сметката и ще те помоли учтиво да отидеш да търгуваш на друго място. Ако имаш късмет може и да изтеглиш някоя друга хилядарка но е малко вероятно.

                      2. Индивидуален трейдър не може да влезе в ролята на маркет мейкър и да печели от спреда освен ако не разполага със много голям капитал и много добри автоматизирани системи базирани на проверени статистически модели. Ако си мислиш че можеш ръчно да поставяш лимитирани поръчки на някой ECN и да очакваш някой да ги задейства а ти да спечелиш от спреда, гарантирам ти че много си се заблудил! Това просто няма как да стане. Особено при днешните пазари където конкуренцията е огромна и спредовете вече са близки до нула а пазарите и котировките се променят 20-30 пъти в секунда.
                      Last edited by alphaomega; 12.01.2020, 19:25.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                        Не е лошо да попрочетеш малко и да имаш някава представа все пак за какво иде реч. Защото иначе се получава само бла-бла


                        Няма лошо да се чете, но аз пиша на база на реален опит. На теория, вероятността цената да се придвижи нагоре или надолу е 50% и т.н. Зад движението на цените на финансовите инструменти обаче, стоят реални пари/поръчки. В дадени моменти съотношението на поръчките за покупка и продажба не е точно 50/50. Трейдърите трябва да се научат да намерят точно тези моменти и да обърнат вероятностите в тяхна полза. Това ги различава примерно от залагащатите на рулетка. Там такива моменти няма и вероятносттта винаги е фиксирана.

                        FYI ЕМН съм я учил преди почти 30 години.
                        Last edited by Svetlin; 12.01.2020, 19:20.

                        Коментар


                        • И четвъртата категория!

                          Това са трейдътри като тези, които колегата k_v_v_ лови (сполай ти, колега, няма да се плашиш, балъците никога няма да свършат!)

                          Това са балъците нойс трейдъри (noise traders). Преобладават сред ритейла

                          Коментар


                          • Сега, освен тези два вида има и трети вид. Дългосрочни инвеститори, примерно пенсионни фоноде и т.н. които (би трябвало) просто да си оптимизират портфейлите и да не се занимават с глупости. Но разграничението пак не е чисто, защото и тези се изкушават да се правят на смарт арбитражори

                            Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                            Най-общо на пазара има два типа играчи: (1) такива, които залагат на посоката, правят directional bets и (2) такива, които търгуват независимо от посоката и печелят от bid/ask spread. На практика нещата не са чисти, защото тези от (2) категория, донякъде правят и нещата от (1).

                            Коментар


                            • Само да уточня тука. EMH предполага безкрайна възможност за левъридж. Всеки икономически модел си има някакви assumptions (предположения) и в ЕМН едно от предположенията е точно, че арбитражорите могат да левъриджват до безкрай, а ликвидността на пазара е перфектна. Сиреч, предположенията на модела са изначално нереалистични поради което е ясно, че ЕМН в много случаи издиша

                              Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                              Ако си от първата категория, т.е. арбитражор, там теоретично размерът няма значение и теоретично има значение колко си добър. Но на практика по-горяма част от този бизнес се държи от големите инвестиционни банки и хедж фонове. И на практика успехът в арбитража пак зависи от размера, защото в тая работа има доста левъридж.

                              Коментар


                              • Най-общо на пазара има два типа играчи: (1) такива, които залагат на посоката, правят directional bets и (2) такива, които търгуват независимо от посоката и печелят от bid/ask spread. На практика нещата не са чисти, защото тези от (2) категория, донякъде правят и нещата от (1).

                                Като цяло EMH се отнася до (1).

                                Втората категория е маркет мейкърство и там размерът има абсолютно значение, колкото си по-голям толкова по-ясен поглед имаш и върху т.нар. order flow, а като си голям си също и в играта на въртешния пазар между самите маркет мейкъри. Това е безценна информация, защото с нея може да печелиш от bid/ask спред почти без риск.

                                Ако си от първата категория, т.е. арбитражор, там теоретично размерът няма значение и теоретично има значение колко си добър. Но на практика по-горяма част от този бизнес се държи от големите инвестиционни банки и хедж фонове. И на практика успехът в арбитража пак зависи от размера, защото в тая работа има доста левъридж.

                                Не очаквам много смарт коментари... ама нали това си ни е нашият форум

                                Коментар

                                Working...
                                X