IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо повечето трейдъри губят?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение

    Да, и е доказано, че най-много губят онези, които са си дали парите за разни "роботи", "експерти" и "автоматизирани стратегии", защото също е доказано научно, че е извън възможностите на хората да създадат такова нещо като "изкуствен интелект". Дори ако опитите продължават векове наред.
    Ети ти линк към един изкуствен интелект: https://www.elbot.com/
    Поприказвай си с него и ще останеш шокиран от това колко е интелигентен. Има си дори характер - веселяк и шегаджия.

    ПП: Благодаря на bvg за линка. Дълго си приказвах с робота и много се накефих.

    Коментар


    • Ето една статия във ФТ за това как се представят quant стратегиите - много зле, по-зле от хората трейдъри, които пък от своя страна се представят мноооого по-зле от пасивните индекси

      Renaissance си остават едно голямо изключение

      https://www.ft.com/content/8666e64a-...3-9a26f8c3cba4


      Искам пак да наблегна на разграничението между маркет мейкърите и всички останали. Маркет майкърите са почти напълно автоматизирани и са печевши. Примерно фирми като Цитадел, любимата на Ив Макса

      Коментар


      • http://cfo.cio.bg/33_lyubopitno_test..._za_finansisti

        На горният линк има интересна статия за човешката интуиция.
        За съжаление не мога да намеря теста/играта/ от самия експеримент.

        Учени създадоха тест на Тюринг за финансисти - това е програма, в която на "изпитвания" се предлага да различи данни от финансовите пазари от техни случайни аналози. Статията на научните работници, описваща резултатите от извършената от тях работа за сега не е приета за публикация, но е достъпна на сайта arXiv.org.

        Желаещите да изпробват теста могат да го направят тук.

        На преминаващите теста се предлагат два потока данни, представени графично. Единият представлява истински данни - например за колебания на валутните курсове или цените на златото. Другият поток представлява случайно генерирани данни. Участникът в теста трябва да посочи, кой от потоците е истинският, като програмата съобщава дали е познал или не.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение
          Изглежда трейдърството и квантовата механика си приличат. И двете почиват на статистически модели. Спокойно можем да приложим в трейдърството принципа на неопределеността на Хайзенберг, а именно - няма как да знаеш дали ще спечелиш, ако не знаеш дали ще изгубиш.
          Интересен поглед върху въпроса. Ако ще интерпретираме Хайзенберг в хазартен (форекс) контекст, можем да кажем и следното - колкото по-убеден си, че ще спечелиш, толкова по-малко знаеш кога това ще се случи...

          Матеев, за колко години стигна до извода, че при ТП = СЛ е нужна познаваемост поне 55%?

          Коментар


          • Изглежда трейдърството и квантовата механика си приличат. И двете почиват на статистически модели. Спокойно можем да приложим в трейдърството принципа на неопределеността на Хайзенберг, а именно - няма как да знаеш дали ще спечелиш, ако не знаеш дали ще изгубиш.

            Коментар


            • Здравейте,

              Прочетох внимателно поста за мат. модел и имам следните коментари.

              1. Печалби са възможни при движение на пазара в 2-те посоки - възходяща и низходяща. При възходяща купуваме евтино и продаваме скъпо това е класическата схема. При низходяща посока правим къса продажба - продаваме чужд актив (акции) назаем и ги купуваме обратно когато са по-евтини за да върнем заема и релизираме печалба. Т.е. много е важно 1. да се определи посоката на пазара и 2. кога да се влезе и излезе. За съжаление не се предлага навсякъде.

              2. Обикновено времето през което един актив се намира в възходящо, нисходящо движение е 15% (голямата печалба) спрямо времето през което той се движи в рейндж. Т.е. правилният момент за търговия е през тези 15%.

              3. В модела не са отчетени опциите. Чистите опции (пут и кол) се използват като един вид застраховка. Чрез тях може да се фиксира цена за покупка и продажба на актив в бъдещ момент от времето. Ако една акция в момента струва 100 $ и аз вярвам че нейната цена ще бъде 110 $ аз мога да купя опция която ще ми даде правото да я купя на тази цена. Ако в момента на покупката цената на акцията е 115$ аз ще реализирам
              печалба от която се вадят парите платени за опция. Ако цената обаче е 108$ - моята загуба ще се ограничи до парите платени за опцията. На чуждиете борси има информация за опциите и човек може да види около каква цена гравитира цената на акцията - обикновено средата на месеца. Т.е. обикновено на 15 число притежателите на опции (1 опция покрива 100 акции) имат интерес да правят печалба и затова се засилва покупката и продажбата на акцията за да се постигне консенсус за цената. Също така от сега могат да се видят закупени опции за определена акции за датите когато ще се изплаща дивидидент. Това е да знаеш какви са очакванията на пазара за дадена акция -2-3 месеца по-рано.

              4. Чрез чистите опции могат да се създават изкуствени финасови - инструменти - финасови деривати. Наппример чрез комбинация на няколко вида опции може да се създаде "искуствена" облигация - т.е. инструмент с фиксиран доход.

              5.В модела не е отчетено времето или поне за мен не е много ясно. Защото един актив може да се характеризира с 4 параметъра High, Low, Open,
              Close , но аз ако купя днес този актив, то утре тези параметри ще са различни.

              6.Истината е че в търговията има много участници. Тези които губят са малките играчи. Банките ползват огромни инфраструктури за пресмятане на риска ( системи от 1000+ сървъра с повече от 1500 репорта дневно - казвам го от личен опит). Когато един човек търгува през банка той рискува своите пари, банката прави печалба от комисионна и решението на човека обикновено е базирано на преценка която е грешна защото той няма достъп до информация. Това е основния източник на печалба при банките, че те са медиатор на информация - знаят че един продава един актив и знаят че друг иска да го купи, но тъй като те са по средата те посредничат за сделката и печелят. Също така те много добре знаят какъв е риска и затова когато риска е висок и лихвите отиват нагоре.

              7.Върху пазара огромно влияние оказват новините. На финасоите чартове това са едни дълги вертикални линни в които цената се е изменила за много кратък период. В тези моменти проблемите са: 1. Знае се кога ще бъде изнесена новината 2. Не се знае много как ще реагира пазара. 3. Дори да играем на играта 50% на 50% че цената ще се качи нагоре и дори да познаем цената е невъзмно да се въведе ордер с една стойност за покупка на ниска цена и за продажба на висока цена. Проблемът е във вашият брокер (това може да го откриете в документацията на метатрейдър която е за програмисти) - понеже брокерът има риск някой да запише ордер който да генерира печалба, която брокера не може да покрие, то брокерът се застрахова като преконфигурита (лимитира) възможността за въвеждане на ордеди с широк ценови диапазон.

              8.Забелявам че на БФБ хората не се възползвта от новини които водят до чиста печалба с относително нисък риск. Например една компания обявява дата за ОСА и за дивидент. Цената на акция е Х. Минават 2-3 дни докато цената стане Х + Дивидента. Ясно е че след датата на дивидента има стрип на цената - т.е. тя би следвало да върне на старата цена Х. Т.е тук има възможност за доход: Дивидент/Х * 100 = yy%. През 2019 година имаше компании които даваха дивидент който беше около 5 - 5.5% и което сравнено с възможността да дърши парите на депозит при 0.01 % лихва за година е огромна печалба.

              Поздрави






              Коментар


              • Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
                тоест с тази формула може да покажеш, колко добре(дали успеха е базиран на случайност или има някаква зависимост) е търгувал трейдъра в минал период
                при интуитивните трейдъри, както ти им казваш, какво ще стане в бъдеще тя няма да помогне
                При развойната дейност за търсене на търговски стратегии ние изследваме само и единствено миналото. Това е, което имаме под ръка, и върху което можем да правим всякакви анализи, изводи и заключения. По отношение на бъдещето нищо не може да се каже, но въпреки това в математиката има това-онова, което може да ни помогне да направим поне ГРУБА ОЦЕНКА какво можем да очакваме от бъдещето.

                По-некомпетентните трейдери очакват, че бъдещето ще е СЪЩОТО като миналото. Това е груба грешка, занулила не един акаунт.

                По-напредналите трейдери очакват, че бъдещето ще е ПОДОБНО на миналото. Тоест те очакват някакви разлики, но не чак толкова големи. Ярък пример за това е определянето на Money Management-а на бъдещите сделки във функция от максималния Drawdown от миналото. Тези трейдери също допускат грешка, но тя е по-малка, и в повечето случаи така определения Money Management работи сравнително добре, въпреки че не е математически оптимален. Този тип трейдери обаче не знаят кога една стратегия се счупва в бъдещето, за да прекратят навреме нейната търговия.

                Само една много малка част от трейдерите очакват и са подготвени за коренно-различно бъдеще от това, което се е наблюдавало в миналото. Все пак за да оценят какви са възможните промени в това бъдеще, те използват така наречения ДОВЕРИТЕЛЕН ИНТЕРВАЛ НА ПМО-то, който интервал ни дава една доста точна математическа оценка в какъв диапазон може да се променя бъдещото ПМО и каква е вероятноста някой от бъдещите сценарии да напусне този математически определен диапазон. Метода е добър и масово се използва в световната практика, като е доказал своята надеждност и правдивост.

                Съгласно този метод ние имаме две граници на бъдещото ПМО - песимистична и оптимистична. И можем да изчислим, че например в 99% от случаите реалното бъдещо ПМО ще се намира между тези две граници, и само в 1% от случаите ще е по-голямо или по-малко. Знаейки това и знаейки точните цифри на тези две граници ние можем да проверим например дали долната (песимистичната) граница е положителна. И ако това е така, можем смело да твърдим, че в 99% от случайте дадената стратегия ще печели дори и в бъдещето. Тази печалба може да е по-голяма или по-малка, но ще е печалба, което за нас е достатъчно основание да повярваме на стратегията и да и дадем реални пари за управление. При отрицателна долна граница можем да изчислим площта на нормалното разпределение, която площ е в отрицателната част на разпределението, и така да определим каква е вероятноста в бъдеще да си загубим акаунта. И ако тази вероятност ни устройва (напр. 10-15%), то тогава пак можем да дадем реални пари на тази стратегия.

                Така че математическата връзка МИНАЛО => БЪДЕЩЕ я има в статистически план, и с малко повече усилия ние можем да я използваме, за да извлечем максимално възможната печалба при минимално възможния риск. Пак си е чиста математика и пак трябва да вярваме на формули, а не на интуиция, която по презумпция греши. Между другото формулата на доверителния интервал е много проста и лесна за употреба, въпреки че зад нея стои сложен математически апарат.
                Last edited by Mateev; 16.01.2020, 16:36.

                Коментар


                • тоест с тази формула може да покажеш, колко добре(дали успеха е базиран на случайност или има някаква зависимост) е търгувал трейдъра в минал период
                  при интуитивните трейдъри, както ти им казваш, какво ще стане в бъдеще тя няма да помогне
                  “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

                  Коментар


                  • Ще ви дам още едно знание, което малко хора ще го разберат, но това е нормално - нали все пак мнозинството трябва да си загуби парите, за да ги спечелят малкото на брой знаещи и можещи трейдери. Знанието се състои в това, че има един много лесен начин човек да разбере дали търгува СЛУЧАЙНО или наистина има стратегия с ПМО.

                    Под СЛУЧАЙНА ТЪРГОВИЯ ще разбираме всяка една търговия, при която вероятноста на сключваните сделки е някъде между 45 и 55%. Чистата случайност е 50%, но флуктуациите на тази случайност създават един диапазон около нея, в който не може да се каже дали сте намерили зависимост или просто се подмятате насам-натам от тези флуктуации. Затова и слагам един диапазон от +/- 10%, от който трябва да излезем, ако искаме да се бием в гърдите, че имаме стабилно ПМО.

                    Формулата за вероятноста на всяка една наша сделка (или на всеки един бар от движението на цените) е:

                    Probability = (Close - Open) / (2*High - 2*Low)

                    Няма да обсъждам защо тази формула е такава, защото за нейното разбиране са необходими години време в безразборно лутане из дебрите на математиката. Просто трябва да ми повярвате, че това е формулата и друга такава няма.Тази формула е приблизителна. Точната формула слиза чак на тиково ниво, но нейните стойности в статистически план се различават много малко от тази приблизителна формула. Иначе формулата връща вероятност от -0.5 до +0.5, което отговаря на вероятност от 25% до 75%. Ако искате да я мащабирате в проценти, умножете резултата по 50 и прибавете 50.

                    Тази формула дава математическо обяснение защо повечето трейдери си губят парите. Нека да поразсъждаваме малко върху нея:

                    1. Скалпинг или пипсоване - Прибиране на малки печалби с изчакване на големи движения. Тоест Close-Open е малко, а High-Low e голямо. Следователно формулата ще връща стойности, близки до 50%. Тоест това е случайна търговия.
                    2. Търговия без стоп - Тази търговия създава голямо High-Low, което пак води до вероятности, близки до 50%.
                    3. Търговия с близък TP и далечен SL - Това означава малко Cloce-Open и голямо High-Low. Явно пак говорим за 50% и случайна търговия.
                    4. Мартингейл или Грид стратегии - Тези стратегии също предизвикват голямо High-Low. Явно пак говорим за 50% и случайна търговия.
                    5. Търговия с Trailing Stop - Това предизвиква голямо High-Low, но малко Close-Open, защото сделката се затваря при дълбока корекция. Явно пак говорим за приблизително 50% и случайна търговия.

                    В края на краищата какво излезе от анализа на тази формула?
                    Ами получихме математическо доказателство, че всички ИНТУИТИВНИ трейдери, които интуитивно използват един или повече от горните 5 метода, всъщност извършват СЛУЧАЙНА ТЪРГОВИЯ с вероятност, близка до 50-те процента. Тази случайна търговия има отрицателно математическо очакване заради разходите за брокера (спред, слипидж, суапи, комисионни и други такси).

                    Кога тази формула ще връща по-голяма вероятност (Probability)?
                    Ами когато SL=TP и процента на печелившите сделки е по-голям от 55%. Също така Close-Open трябва да е относително голямо спррямо High-Low. За добри стратегии може да се считат всички, при които Probability е по-голямо от 60%. Много добрите стратегии имат Probability, по-голямо от 65%. Свещените граалове имат Probability, по-голямо от 70%. Теоретичния максимум е 75%, и може да бъде постигнат само ако човек има машина на времето и може да пътува в бъдещето.

                    Ако искате да определите вероятноста на цяла една стратегия, ще е груба грешка, ако вземете средно-аритметичното от вероятностите на всички сделки. Трябва да се направи друго:
                    1. Трябва да съберете всички Close-Open на отделните сделки
                    2. Трябва да съберете всички High-Low на отделните сделки и да умножите сумата по 2
                    3. Чак тогава трябва да разделите резултата по т.1 на резултата по т.2, и ще получите вероятноста на цялата стратегия.

                    Тези сметки интуитивните трейдери могат да ги направят върху вече изтъргуваните сделки, и бас ловя, че ще получат вероятности, много близки до 50-те процента. И така сами ще разберат, че тяхната интуитивна търговия всъщност е СЛУЧАЙНА ТЪРГОВИЯ. Това важи дори и за тези трейдери, които по случайност в момента са в плюсовата зона. Нека и те да проверят дали тази плюсова зона е случайна (по-малка от 55%) или наистина имат стабилно ПМО (над 55%, а още по-добре над 60%),

                    Иначе най-голямата интуитивна САМОЗАБЛУДА на интуитивните трейдери е да изчакват големи движения против тях и после да затварят позициите на несъразмерно малки печалби. Съгласно горната формула това е СЛУЧАЙНА ТЪРГОВИЯ, но големия процент на малки печалби от това разсиметриране заблуждава интуитивните трейдери, че са хванали господа за дръжката. Той обаче (и Теорията на вероятностите) не се шегуват, и е въпрос на време да дойде голямата губеща сделка, която да затрие целия акаунт. Това е точно толкова сигурно, колкото е сигурно, че утре слънцето ще изгрее. Търговията с големи лотове ускорява този процес, и това е втората най-голяма грешка на интуитивните трейдери (че търгуват с неправилен Money Management).
                    Last edited by Mateev; 16.01.2020, 17:04.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                      Не знам защо се впуснахте в такива безкрайни спорове, след като ИСТИНАТА Е ЕДНА ЕДИНСТВЕНА, и тя важи за ВСИЧКИ ВИДОВЕ ВЕРОЯТНОСТНИ ИГРИ и за всички играчи от двете страни на бариерата без никакво изключение. Важи и за самия живот и за бизнеса, който всеки се опитва да прави в този живот. Тази истина се нарича

                      СТРАТЕГИЯ С ПОЛОЖИТЕЛНО МАТЕМАТИЧЕСКО ОЧАКВАНЕ !!!

                      Има ли човек такава стратегия, бизнеса му ще преуспява. Няма ли - бизнеса му е обречен на провал. Следователно за да успее човек в живота и във бизнеса, трябва много добре да си направи сметката дали търговските му операции за в бъдеще ще имат ПМО или не. Това е всичко - просто е като гъбена чорба, и важи винаги и нявсякъде.

                      Термина СКАРАНИ С МАТЕМАТИКАТА, който аз често използвам, е термин за хората, които НЕ СИ ПРАВЯТ СМЕТКАТА или я правят по грешен начин, без да отчитат всички фактори. Такива хора изкарват в самосъжаление целия си живот на дъното на обществената йерархия, без да имат ни най-малък шанс да постигнат каквото и да било. Късмета (флуктуациите на случайноста) повдига някои хора малко над дъното, и това е всичко, на което такъв един човек може да се надява.

                      Като цяло резултата от всяка една случайностна игра (а те всички игри и целия живот са такива) е равен на СЛУЧАЙНОСТ + ЗАКОНОМЕРНОСТ. При многократно повторение на играта СЛУЧАЙНОСТТА КЛОНИ КЪМ НУЛА (тоест намалява се нейната роля в крайния резултат), а ЗАКОНОМЕРНОСТА СЕ НАТРУПВА. И ако тази закономерност е заредена с ПМО, богатството на дадения човек НАРАСТВА в статистически план. Разбира се има и флуктуации, които правят тренда нагоре да изглежда рошав. Ако обаче закономерноста е заредена с отрицателно математическо очакване, каквото са всички закономерности в сферата на търговията и услугите, то тогава богатството на човек намалява и цял живот се клати около нулата. Има дори много хора, които в глупоста си теглят кредити, и така тяхното лично богатство цял живот стои ДЪЛБОКО ПОД НУЛАТА.

                      Така че изводаът е един единствен - или човек си намира СТРАТЕГИЯ С ПМО, и става богат, или цял живот буксува на дъното на обществената йерархия. Този извод важи не само за трейдинга, но и за всеки един друг бизнес, както и за всяко едно друго занимание на всеки един човек по света.

                      Остана недоизяснен само един единствен въпрос:
                      Може ли човек посредством интуитивна търговия да се сдобие с ПМО?

                      Отговорът е еднозначен:
                      Не, не може !!!
                      Доказателство за това са милиардите бедняци по света, които вземат ежедневните си решения именно с ИНТУИЦИЯ и с нищо друго. И всеки един от тях вярва на собствената си интуиция, но крайния финансов резултат показва и доказва, че тази интуиция явно е вземала ГРЕШНИ РЕШЕНИЯ. Именно това е и отговорът на поставения в темата въпрос:

                      Защо повечето трейдери губят?
                      Ами защото вземат интуитивни решения, а те в статистически план са грешни или по-скоро случайни.

                      Продължавам с въпросите:
                      Защо все пак някои интуитивни трейдери понякога печелят?
                      Ами защото това са ФЛУКТУАЦИИ НА СЛУЧАЙНОСТА. Тези флуктуации СА ВРЕМЕННИ и в никакъв случай не могат да дадат траен и дългосрочен положителен финансов резултат.

                      Какво трябва да се направи, за да започне човек да забогатява стабилно и постоянно във времето?
                      Ами трябва да започне ДА ИЗПОЛЗВА МАТЕМАТИКА, която е вярна и точна наука, и която много често ще му показва къде и в какво греши неговата лична интуиция. Тази математика ще му помогне да си създаде една или повече СТРАТЕГИИ С ПМО, и в това всъщност е тайната на дългосрочния финансов успех в трейдинга, бизнеса и въобще в живота като цяло.
                      Поздравления!

                      Бих добавил само:
                      Затова е от изключителна важност, човек да оценява вярно дозата късмет в успехите му.
                      Което пък по-принцип не винаги е лесно

                      Коментар


                      • Ние не можем са ви победим. Таргетираме съвсем различна публика.

                        Нали ти казах. Няма да се плашите, балъците няма да свършат

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                          Твоят отговор е доказателство за моите думи. Приеми моите съболезнования ....... и върви да се гръмнеш, че така по-малко ще се мъчиш. Амин .....
                          Матеев, пак става като по учебник, вече "гълъбите" се увеличиха, добре че ги има, иначе щеше да е по-трудно да се печели на пазарите

                          Click image for larger version

Name:	vic-yVArDS.jpg
Views:	2
Size:	14.2 КБ
ID:	3531460


                          Няма смисъл да се продължава, те вече се хвалят как са победили
                          Attached Files
                          FinancialMarkets.Zone

                          Коментар


                          • Блябля те е настъпал по мазола май...

                            Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                            Твоят отговор е доказателство за моите думи. Приеми моите съболезнования ....... и върви да се гръмнеш, че така по-малко ще се мъчиш. Амин .....


                            Инак интересен въпрос е поставен в темата, но само глупотевини се получиха както винаги

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                              Твоят отговор е доказателство за моите думи. Приеми моите съболезнования ....... и върви да се гръмнеш, че така по-малко ще се мъчиш. Амин .....
                              Евала, Росимире,колоритен си както винаги, затова съм ти фенКА

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от blqblq Разгледай мнение
                                А колко е спечелил Матеев, търгувайки форекс и колко, бидейки форекс казино?

                                Успелите хора мотивират околните да работят с/за тях, използвайки и насочвайки талантите им за постигането на нещо съзидателно. Матеев не е изкарал два по един от форекс, харизмата и общуването определено не са сред силните му черти, но иска да ни учи как да залагаме на хазартна игра, в която играчът практически няма изгледи за успех. Евала!
                                Твоят отговор е доказателство за моите думи. Приеми моите съболезнования ....... и върви да се гръмнеш, че така по-малко ще се мъчиш. Амин .....

                                Коментар

                                Working...
                                X