IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Може и да е трудно за вярване, но на корекцията вероятно й остава още едно последно спускане за намиране на дъно под това на 1 Октомври /1460/. Не се изключва вероятността това да е дъното, но движението засега колебливо и съм по-скоро в кампа за още едно спускане. Това в съвсем краткосрочен период.

    Средносрочно, дългосрочно и всякак - скоро предстои новият крак нагоре. Между 1800 и 2100.
    А какви времена бяха, едно време чакахме пробиви на 1250 и после на 1360...сякаш в друг живот.

    Успех!
    П.С.
    Гледайте паладия, той предвещава какво може да се очаква в останалата част от комплекса

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
      ХА..ХАА..Крум от златото взе да се изказва и за Маркс..Разбира се без да го е чел и по урока от учебника му, ако изобщо го помни.. Круме не си дорасъл още да си критик на Маркс..А що се отнася до утопизма му, то той е толкова утопичен, че в Китай и днес са марксисти..

      Да ти припомня древната поговорка-
      Обущарю, не по-високо от обувките!
      Да разбира се че най- утопичния марксизъм е в Китай. В Китай има близо 400 милиадери . Експорта върху който лежи естремия възход на Китай. е изцяло движен от частни компании копиращи западни технологии . Интересно къде тея неща ги описал Маркс А бе марсизма е победил от всекъде.ама верно доста утопично.
      Last edited by Todor Sabev; 11.10.2019, 00:14.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от hazard Разгледай мнение
        Джером Пауъел вчера оповести нови мерки "които не са QE4".
        Ама май са.
        По всички закони на физиката, QE-тата надуват цената на златото.
        Или алгосите ще го държат в рейдж от 1500-1520 още месеци наред ???

        Имаш предвид QE5. QE4 приключи края на 2014 год. Гледай този туул долу за лихвите. 80 %, че ще ги бутнат с още 25 базисни точки, което значи, че ще ги бутнат със сигурност. Да, спасяването на репо пазара е вид QE, но за да не се плаши публикатга не го наричат QE. Това е ясно на всички. И да, наливане на нов дълг логично обезценява долара и вдига златото дългосрочно.

        https://www.cmegroup.com/trading/int...n-to-fomc.html
        Last edited by Krum Atanasov; 10.10.2019, 23:38.

        Коментар


        • ХА..ХАА..Крум от златото взе да се изказва и за Маркс..Разбира се без да го е чел и по урока от учебника му, ако изобщо го помни.. Круме не си дорасъл още да си критик на Маркс..А що се отнася до утопизма му, то той е толкова утопичен, че в Китай и днес са марксисти..

          Да ти припомня древната поговорка-
          Обущарю, не по-високо от обувките!

          Коментар


          • Джером Пауъел вчера оповести нови мерки "които не са QE4".
            Ама май са.
            По всички закони на физиката, QE-тата надуват цената на златото.
            Или алгосите ще го държат в рейдж от 1500-1520 още месеци наред ???

            Коментар


            • Съжалявам, но няма да споря на тема Маркс, че трябва да намеся и Енгелс и тогава ще боли.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Krum Atanasov Разгледай мнение

                Маркс обяснава парите на капитализма. Не предлага алтернатива, освен някакви мъгливи утопични социални постановки. Днешната система е далеч от перфектна, но поне не е химера, като описаната от Маркс.
                Тук вече си в дълбока грешка.
                Маркс е предимно философ, с оглед на предмета на изследване и според съвременните разбирания за предмет на изследване, на Маркс могат справедливо да му се вменят и други качества, изследвания в други области - икономика, социология, политология, история.
                Маркс изследва само и единствено капиталистическото общество, капиталистическия начин на производство. Изследва го амбициозно, задълбочено, обемисто.
                Често му вменяват неверни несъстояли си "приноси". Е, и ти го правиш.

                В съвсем кратък, крайно схематичен вид, той действително е дал някакви щрихи, които засягат обществено устройство след капитализма, но толкова. Това се случва в неговия "Манифест ...." Което е по-скоро политически, а не строго научен (в тесен смисъл ) документ.
                Това е извършено поради разбираеми причини. Очевидно е, че когато критикуваш нещо, желаеш да отправиш разбираеми послания към възможно най-голяма аудитория, следва да си в състояние да "предложиш" някаква алтернатива.
                Маркс разкрива и формулира основното противоречие на капитализма от негова гледна точка, изследванията му го водят до заключение, че това противоречие е непреодолимо, неразрешимо. Това е сърцевината на неговата работа. Там където върши своята истинска, научна работа, той практически въобще не говори за комунизъм. А това пък, което се е вършело след Маркс, особено в т.н. болшевишки и реално-социалистически вариант, няма абсолютно никаква връзка с Маркс.

                От днешна информирана и просветена гледна точка, по-подходящо би било да се гледа на Маркс без предразсъдъци и да разсъждаваме за хипотеза на обществото в етапа на посткапитализма. В Гьотевско-Ницшеански смисъл! А именно: Всичко, което е родено е ДОСТОЙНО да умре и на негово място ще с е роди нещо друго.
                Включително и да си задаваме въпроса, какви "пари" ще ползва това общество. И какви са последиците. Защото аз, отбележи, си позволих да кажа, кое НЕ Е ПАРИ, ама въобще не съм се занимавал с въпроса: а кое е пари!
                Различините варианти водят до драматично различни резултати.

                Няма нищо извънредно в обстоятелството, че на Маркс се гледа като на един от най-големите мислители не само на съвремието, но и на хилядолетието. И противно на примитивните вярвания, че неговите основни поддръжници са в Москва и Пекин, на практика се получава, че това са соросианците.
                Което е напълно отделна тема.

                Last edited by nachev; 10.10.2019, 14:29.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Krum Atanasov Разгледай мнение

                  Маркс обяснава парите на капитализма. Не предлага алтернатива, освен някакви мъгливи утопични социални постановки. Днешната система е далеч от перфектна, но поне не е химера, като описаната от Маркс.
                  Маркс не е за всеки, той е обявен за мислител на века независимо дали им се нрави или ньет на днешните финансисти. Ако има някой по-добър от него моля да заповяда, но за 200г. няма такъв ....
                  Освен това китайците го показват нагледно закона за диалектическия материализъм, където "Количественото натрупване води до качествено изменение" и vice versa го видяхме в България ..... мхм толкоз за Маркс
                  Last edited by michaelis12; 10.10.2019, 13:28.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
                    В хода на еволюцията (пропускам обяснения), обществените индивиди влизат в специфични правоотношения. Водещото обществено отношение е собствеността, това го твърдят още класиците, доразвива го и Маркс. Дългът е друг специфичен вид.



                    Поздрави
                    Маркс обяснава парите на капитализма. Не предлага алтернатива, освен някакви мъгливи утопични социални постановки. Днешната система е далеч от перфектна, но поне не е химера, като описаната от Маркс.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Krum Atanasov Разгледай мнение

                      Разликата е, че аз не ти ги цитирам. Без да се шегувам ти препоръчвам да се запознаеш с 'The Red Queen Theory'. Прекалено добрите резултати в пропагандата на Кох, Fox, Heritage, Мърсър, Аделсън и пр. в антиклиматичната пропаганда от 60-те насам докараха крайно леви популистки формации, като тази около АОК на мода. 2024 год. кандидат за президент на САЩ. Честито на печелившите и от двете страни. Живеем в един нов свят на крайности, в който никой няма да спечели, който и да спечели изборите.
                      гелй са брачед, ей ти реален пример с наща треторазряда африканска колония. Средна класа имаме ли - ньет нямаме, креитиране имаме ли - да имаме и то свръх както казваш ти и къде отиват тия кредити ? В имоти бе Круме защото няма нищо друго. Каква индустрия и производство имаме в България ? - никва нищо не произвеждаме внасяме дори чесън, леща и боб от Китай, Египед и Полша. Имаме константен отлив на населението е що ?? ми щот нямат работа то е логично до немай къде, на мене кво ми дреме като мога взема кредит, който не мога да върна защото нямам работа ?!? Китай защо са номер едно в света ? Защото всяка държава която е владеела до сега света е произвеждала най-много, Римска империя, Португалци, Французи, Холандци, Британкска Империя и най-скорошната САЩ която е произвеждала 2/3 от брутния продукт в света. Защо САЩа се бастърдисаха ? щот изнесоха производството и напрайха чайниците властелини сега олеле еми олеле. Та първо тряя да имаш производство и пооооосле вече идват тия неща с кредитирането .....

                      Коментар


                      • Колеги, очевидно беше, че вчера направих изложението си в условия на остър цайтнот и поради тази причина той изглежда див и невчесан, но напълно умишлено няма да го пипам. Нека стои така! Долавям там някакава монументална автентичност, ръбеста и декларативна, но поне успява д а заяви тезата. Темата е наистина дълбока и има опасност взаимно да се издавим.

                        Позволявам си още само няколко изречения. Достатъчно си знаем вече и кътните зъби - симпатиите и непоносимостите, тъй че докараните от мен до ръба на нервната криза, просто да ме прескочат. Допълнителен аргумент е обстоятелството, че по-скоро ще споделя известни и банални неща.

                        Предполагам, че болшинството от колегите, които обитават или споделят това пространство, знаят за процеса на създаване на модерните пари. Образно и артистично си го представям като мизансцен на камерна пиеса. В едно затъмнено и защитено помещение стоят едни невзрачни чичковци с кахърни лица. Почти не разговарят, преобладават мимики и жестове, цари атмосфера на някаква обреченост и предопределеност. Някои запазват ледени физиономии, други вдигат многозначително рамене и след това набързо подписват един лист, който обикаля масата. Оттук нататък е обикновена технология и процедура - отива се в специално помещение, където стоят сървери и едно специално работно място. Няколко човека въвеждат кодове и накрая тържествено се натиска бутон "ентър". Воала - родиха се пари. За да не се налага да обясняват на публиката как точно се пръкват парите, ползват някакви кратки евфемистични фрази, нещо от рода: разширяване на пасива, подкрепа на ликвидността или сходни. Какво става в другата страна на баланса на банката? В актива се появяват едни наличностти по сметка, които при съответната йерархия и процедура тръгват към търговските банки, които функционират в условия на фракшънъл ризърв бенкинг и ... така нататък по веригата. Надолу по веригата се задлъжнява към горния. Колкото си по-долу, условията на кредитиране стават по-жестоки. Така е организирано, контролирано и управлявано съвременното общество. Който твърди, че обществото може и трябва да се организирана, контролирана и управлява при ползването на един друг стълб, особено пък ако вземе да го претворява в ежедневния си живот, бързо ще познае пандиза отвътре.
                        Спирам, че оттук може да се отвори вратата на Пандора!
                        Само ще припомня едно знаково изказване, кото е приписвано на Амшел Ротшийлд:
                        Let me issue and control a nation's money and I care not who writes the laws.
                        Описаното по-горе е съвсем условна и семпла логическа схема. В живота е една идея по-сложно

                        Крум рече - парите са дълг. Аз пък се обадих, че модерните пари са знаци н а кредита. Различни думи, една същност! Защо се получи така, че след като сме се разбрали за главното, се разминахме в оценката си за златото като пари или непари?! Не знам, не е чак толкова важно и не държа да знам.

                        Дългът е едно специфично обществено правоотношение.
                        В хода на еволюцията (пропускам обяснения), обществените индивиди влизат в специфични правоотношения. Водещото обществено отношение е собствеността, това го твърдят още класиците, доразвива го и Маркс. Дългът е друг специфичен вид.

                        От друга страна, векове и хилядолетия наред преди модерната епоха, човешките индивиди са добивали буквално с цената на кървава пот злато, доколкото установените тогава обществени отношения са постулирали, че срещу люспа злато можеш без ограничение да получиш необходимите ти ресурси, което на икономически език значи, че обществето "приема и признава" положените от теб усилия и труд за обществено полезни. Откривайки и осъзнавайки определени уникалки свойства на златото, човечеството приема, че този метал може да играе важна и стимулираща роля във възпроизводствения процес. Той си остава един метал - натурално-веществена субстанция.

                        Прекалих, темата е безбрежна, но същността е ясна ...

                        Поздрави

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Krum Atanasov Разгледай мнение

                          Разликата е, че аз не ти ги цитирам. Без да се шегувам ти препоръчвам да се запознаеш с 'The Red Queen Theory'. Прекалено добрите резултати в пропагандата на Кох, Fox, Heritage, Мърсър, Аделсън и пр. в антиклиматичната пропаганда от 60-те насам докараха крайно леви популистки формации, като тази около АОК на мода. 2024 год. кандидат за президент на САЩ. Честито на печелившите и от двете страни. Живеем в един нов свят на крайности, в който никой няма да спечели, който и да спечели изборите.
                          Как никой нема да спечели. Че спечелим ние със златцето ама не требе да у трезорите.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от michaelis12 Разгледай мнение

                            еми и на мене ми стига само като видя Galup International, Amnesty Int. Ooen Society и подобни сороспийски кретении, сега особено "зелените климатици" са ми от любимите, но предпочитам консервите тинк танкове защото те дават поне работа на хората. Не от Рейгъномиката тръгна тоя разпад на Саш който е сега в момента виж графиката на златото ....
                            Разликата е, че аз не ти ги цитирам. Без да се шегувам ти препоръчвам да се запознаеш с 'The Red Queen Theory'. Прекалено добрите резултати в пропагандата на Кох, Fox, Heritage, Мърсър, Аделсън и пр. в антиклиматичната пропаганда от 60-те насам докараха крайно леви популистки формации, като тази около АОК на мода. 2024 год. кандидат за президент на САЩ. Честито на печелившите и от двете страни. Живеем в един нов свят на крайности, в който никой няма да спечели, който и да спечели изборите.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Krum Atanasov Разгледай мнение

                              Достатъчно ми беше да прочета фондацията Херитидж и да не довърша статията. Кoнсервативен think tank обвързан тясно с братята Кох ( вече само един ), big tabacco, etc. Или казано на прост език, силна дясна пропаганда с голямо влияние в американската политика още от времето на Рейгън. Половината кабинет на Тръмп е поставен там от тях. Като започнеш от Девос и стигнеш до Мълвейни. Имам стриктни правила при спора и те включват да не оспорвам пропагандни източници, както от дясно, така и от ляво. Чета ги редовно обаче, за да знам как точно се манипулират мнения и от двете страни. Статията ти не ми е интересна. 'Възходът' не идва от trickle-down economics, a от хипер кредитиране, ниски регулации за big corp и връщане на офшорни пари под формата на акции в САЩ, което винаги свършва по един и същи начин. Сам знаеш какъв.
                              еми и на мене ми стига само като видя Galup International, Amnesty Int. Ooen Society и подобни сороспийски кретении, сега особено "зелените климатици" са ми от любимите, но предпочитам консервите тинк танкове защото те дават поне работа на хората. Не от Рейгъномиката тръгна тоя разпад на Саш който е сега в момента виж графиката на златото ....
                              Като че ли нещо грешно са ви казали в тоя университет дет си бил относно Рейгъномиката та нали от там са почти всички демократи в Клинтъновия клан ?? ....
                              Също "възхода" не идва от никво кредитиране Круме, а от отваряне на раб. места и връшане на производството благодарение на популистите ....
                              Last edited by michaelis12; 10.10.2019, 12:23.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от hazard Разгледай мнение
                                https://www.investor.bg/evropa/334/a...smetki-225498/
                                толкова за сигурните трезори на Райфанзен, Юникредит. и др в БГ
                                Аз говоря за сигурност относно съхранение. Страховете на някой със съмнителни доходи не са част от обсъжданото от мен и нямам намерение да го обсъждам.

                                Коментар

                                Working...
                                X