IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Мерси за отговорите.

    Не виждам как ще имаме 1. Поне не в Европа. Това го наблюдавахме в Италия преди 1989 г. Тогава се развиваше индустрията, населението беше нагоре, заемите се обезценяваха. В постиндустриална икономика със стагниращо потребление е малко вероятно. Освен вярно да поканят цяла Африка и Азия... От друга страна обаче в бая голяма част от света не са толкова навити на деиндустриализация и точно в тези места има консуматорки резерв. Не знам как е в Африка и дали има връзка, но в Азия златото се цени много повече отколкото в Запада. Както на лично, така и на макро ниво.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
      Последен въпрос за добивачите... По-диверсифицираните не са ли поне малко по-добре като защита от инфлация. Т.е. не разчитат чак толкова на сантимента към златото, а са по-вързани с реалната икономика. Такива като BHP са скъпи, VALE не им разбирам съвсем баланса, но май се ядват и няма данък дивидент. Интересни са и TRQ, но там са някакви нереални оценки на активите и още по-висок полит. риск.
      Зависи какво ти предизвиква инфлацията.

      1. Ако имаш инфлация от бурноразвиваща се икономика и кредитен бум, тогава всяка една добре работеща фирма ще покрива инфлацията.

      2. Ако имаш обаче инфлация от валутна обезценка и разрушаване на монетарните фундаменти, през печатане на необезпечени от към блага и икономика пари, тогава случая е съвсем различен.

      Втория тип инфлация е съпровождан и с дълбоки финансови, и икономически кризи(много фалити на фирми и тн...)!

      Така, че избери си 1 или 2 смяташ, че е случая! Това ти е отговора!
      Last edited by Mike Florida; 23.08.2020, 11:48.

      Коментар


      • Последен въпрос за добивачите... По-диверсифицираните не са ли поне малко по-добре като защита от инфлация. Т.е. не разчитат чак толкова на сантимента към златото, а са по-вързани с реалната икономика. Такива като BHP са скъпи, VALE не им разбирам съвсем баланса, но май се ядват и няма данък дивидент. Интересни са и TRQ, но там са някакви нереални оценки на активите и още по-висок полит. риск.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от trade Разгледай мнение
          При всеки такъв предходен връх трябва да се подхоjда с внимание тъй като служи за откат на цената надолу... разбира се търгуването на този връх за надолу трябва да се съобрази с time frame на търговеца ... аз бих помислил че след заформяне на връх би могло да върне надолу и то в зависимост от поведението на финансовия instrument ...най вероятно финт нагоре за да се увлекат бикове че тренда продължава и спад до 1041 разбира се търговия и инвестиране са две разли4ни неща и това са предполагаеми цели и които ги търгува трябва да ги съобрази със собствения си менидjмънт
          Точно това имах предвид,че в момента цената е на такива нива,че не е много удачно да се купува,защото купилите на на дъното ще прибират печалби,и съответно ще се активизират ордери за продажба,което допълнително ще бутне цената надолу.От гледна точка на търговията,в такива моменти е хубаво да се изчака дали пробива ще е валиден и тогава да се вземе решение.Хубаво е и не само търговците да изчакат,с покупките,а и инвеститорите във физическо злато,защото винаги има и по добри цени за покупка.
          "църна му земя - невеста, тънка му пушка - зълвица, я чифт пищови - девери"

          Коментар


          • При всеки такъв предходен връх трябва да се подхоjда с внимание тъй като служи за откат на цената надолу... разбира се търгуването на този връх за надолу трябва да се съобрази с time frame на търговеца ... аз бих помислил че след заформяне на връх би могло да върне надолу и то в зависимост от поведението на финансовия instrument ...най вероятно финт нагоре за да се увлекат бикове че тренда продължава и спад до 1041 разбира се търговия и инвестиране са две разли4ни неща и това са предполагаеми цели и които ги търгува трябва да ги съобрази със собствения си менидjмънт
            Pip master

            Коментар


            • Click image for larger version

Name:	XAUUSDMonthly.png
Views:	1
Size:	17.4 КБ
ID:	3641623



              Не искам да Ви се бъркам в моабета,но така отвътре ми дойде да постна една графика за моите ПА разбирания,по тази тема.Графиката е за търгуващи CFD върху злато,за физическите купувачи на този етап може и да не е интересна.
              Last edited by bokogega; 22.08.2020, 23:10.
              "църна му земя - невеста, тънка му пушка - зълвица, я чифт пищови - девери"

              Коментар


              • A Бъфет , драги ми фундаментални бъгове ................. или по точно ''екипът от анализатори на сдуханото старче Бъфет '' , както ни разяснява полуинфантилно Мики Флоридов , ИЗОБЩО не е купил ЗЛАТО , както тръбят всевъзможните прозлатарски сайтове и блогове .....

                Излезли са от старите си позиции за да купят АКЦИИ на златодобивни мини ..... , а НЕ ЗЛАТО .................

                А са купили гореупоменатите , само и единствено заради <ДИ ВИ ДЕН ТИ ТЕ> ............, които вече не получават ( и обяснимо ) от банковите си акции ............

                Не заради очаквано повишение на златю , или (пази боже) , ''изстрелване в Космоса'' на метала .....

                Коментар


                • А криза ще има ......... страшна и дълга ........... Казвал съм нееднократно , описвайки я ....................
                  НО .......... Златото няма да излита Никъде .........
                  Ще си се движи в нормални граници 3500 / 1200 следващите 10 години ....................

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение

                    Сериозната инфлация ще се появи при стоките и услугите.

                    Може би след 9-12 месеца вече ще е отчетлива.

                    Но този път ще има сериозна инфлация и при населението, зависи и как ще се движи кризата 6-9 месеца напред.

                    Смятам, че тази криза ще е за много години напред и ще има фази. Смятам също така, че до 6-9 месеца трябва да има бамкови кризи в развитите страни.
                    Ще падат бамки и ще ги спасяват, това ще е поредното парче от доминото, което ще изтреля златото до небесата.
                    След това с бамките ще дойде време и за по-масови фалити на страни, но да видим как точно ще стане, защото там определено пълните фалити се приемат за непреемливи и ще се пакетират с някакви "мораториуми" и тн... А кредиторите ще ги спасяват Централните банки.
                    Бедноста ще породи бунтове, бунтовете ще породят политически хаос и краен популизъм.

                    С всичко това искам да кажа, че самата инфлация ще се развива съобразно шоковете, които ще са 5-10 години напред, в една необичайна за масовия човек ситуация, а печатането на пари и повишението на агрегати тепърва започва, по гореизброените причини.
                    Всичко това ще е гарнирано с многогодишно пълно свиване на всички водещи икономики.
                    Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение

                    Моята прогноза е за крах на Еврото, когато идните 3-4 години се реализира пълномащабно както икономическата така и финансова криза в ЕС, което ще катализира и краен разрушителен политически популизъм в блока! Фалитите на много страни от съюза ще са на масата!
                    Тези горните неща , си ги писал пак в темата , април 2016 .................. Пак с апломб и чувство на превъзходство и непогрешимост на супер анализатор ................. Нищо от написаното тогава ( даже и срокове , са сложени ............) не е станало
                    Ето ги '' прогнозите '' писани май 2016 ........

                    Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
                    Ти да не си някой седмокласник, дето ръси простотии просто ей така, да се намира на работа!
                    Аз съм прогнозирал РЕЦЕСИЯ, края на 2015г. или първите 2 тримесечия на 2016г. Предстои да видим, дали ще позная!
                    Рецесията сама по себе си, нищо не означава! АЗ СЪМ ПРОГНОЗИРАЛ, много по-тежки неща, до края на 2017г. за световната икономика, отколкото някаква мижава рецесия!
                    Моля ти се не ми коментирай повече псотовете, защото не мога да ти отговарям! Аз нямам намерение да коментирам твоите!
                    Е ,баце...........оживели сме след ужаса до края на 2017.......................
                    И краха на еврото го дъвчеш оттогава ............
                    А златото ................ Златото още 2016 ти е в Космоса - всеки момент ................
                    Last edited by Correctively objective; 22.08.2020, 19:42.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
                      Майк, имам въпрос и коментар.

                      Първо, махаме една променлива - изключваме от дискусията вариант дефлация. Защо обаче смяташ, че златото е по-добра застраховка от основните суровини. И не толкова суровините като такива, а техните производители. Напълно съм съгласен със сценариите, които описваш. При една висока годишна инфлация от ~15% и повече обаче не мога да видя златото да изпреварва храните и основните метали. С нафта и газ е малко по-тегаво заради екоталибаните. Да, правителствата могат да наложат ценови ограничения, дори да национализират стратегическите отрасли, но за чак такива революционни момента по същество няма как да се подготвим. Една висока безработица и фалит на смехоранските бизнеси в услугите няма ли да накара немалко народ и правителства да продават злато, за да закрепят положението.

                      Коментарът ми е за учудването ти, че злато и фондова борса са заедно нагоре. Това се наблюдава при всяка инфлационна ситуация.
                      Пробвай се да купиш фижическо злато по време на дефлационен срив ,, паника,,. . на пазара.

                      А забравих че си на демо.
                      Кво да си говорим за физика.

                      Коментар


                      • И за да се допълня за Бъфет, значи "Бъфет" одавна е екип сигурно от 50 мениджъри фундаменталисти. Той е просто един старец заедно с партньора му, който трябва да кимне и да каже, ДА!

                        Така погледнато всички, които го смятат за изкуфял и ненадежден трябва да знаят, че успехите на фонда му, са успехи на екипа на фонда, а това не е само Бъфет! От днешна гледна точка инвестициите на този фонд, дават добра предпоставка за добри фундаментални оценки и инвестиции, защото като изключим старците, ядрото от екипа навярно е същото, което отдавна жъне успехи!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

                          Бъфет не влезе на 29+. В същото съобщение са и другите придобивки на холдинга. Една от тях е KR - които наблюдавам отдавна и все се надявах да върне малко. В този ред на мисли, защо смяташ Бъфет за прав, когато купува Барик, но не препоръчваш стратегията му, когато купува супери? Инфлация в едно със срив в потреблението е всъщност добра за големите вериги.
                          ...

                          Ти така и не рачи да ни кажеш сгодния миньор. Аз съм сложил лимит на Ямаха на 5. Имаш ли някакъв поглед върху тях.
                          Значи Бъфет за разлика от мен и теб управлявайки подобен холдинг няма как да е 100% само в злато примерно. Той купува и друго! Нормално е! Ще има и облигации, които аз не бих докослан и тн... Няма как да сравняваме като портфейли по профил!

                          Позицията му в Барик за 500 мил не е много малка спрямо компанията и капитализацията и, което ще рече, че той едва ли е усреднявал в дъната под 20 долара. За мен е в диапазона 22-28 като средна, което ще рече, че ти на 29+ няма да си толкова много над неговата средна!

                          А пък и ти говориш за инфлация и дълга перспектива след година или 2, колко над него смяташ, че си към текуща цена, за да има толкова голямо значение?

                          Ако говориш за Ямана голд, там май последните години имаха кофти кешфлоу и коефицентите не са им добри. Малки са и са рискови. Не виждам какво да им е на оферта. Висок риск + кофти коефиценти. Нищо добро!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение

                            Ще кажа и още нещо!

                            Не че хваля Барик, защото аз съм инвестирал там, но Бъфет е фундаменталист и той не влиза някъде където има надценяване, така погледнато щом текущите цени са добри за него, по всяка вероятност те са добри и за някой друг!
                            Бъфет не влезе на 29+. В същото съобщение са и другите придобивки на холдинга. Една от тях е KR - които наблюдавам отдавна и все се надявах да върне малко. В този ред на мисли, защо смяташ Бъфет за прав, когато купува Барик, но не препоръчваш стратегията му, когато купува супери? Инфлация в едно със срив в потреблението е всъщност добра за големите вериги.
                            ...

                            Ти така и не рачи да ни кажеш сгодния миньор. Аз съм сложил лимит на Ямаха на 5. Имаш ли някакъв поглед върху тях.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

                              Истината е, че не ми се влиза при тези цени на златодобивачите и търся сходен или по-добър вариант анти-инфлация.
                              Ще кажа и още нещо!

                              Не че хваля Барик, защото аз съм инвестирал там, но Бъфет е фундаменталист и той не влиза някъде където има надценяване, така погледнато щом текущите цени са добри за него, по всяка вероятност те са добри и за някой друг!

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

                                Отиваме бая встрани от златото, но при бая основни неща от потребителската кошница се оказва, че има монопол, т.е. олигопол. При месото например. Може да е смешно, но прагът за влизане в този бизнес е умопомрачително висок и компаниите са много хай-тек. Всяка година има някакво дело за ценови договорки. Има две три компании и останалото са хипстърии.

                                Истината е, че не ми се влиза при тези цени на златодобивачите и търся сходен или по-добър вариант анти-инфлация.
                                Успех с намирането!

                                Ако намериш по-добра алтернатива "анти-инфлация", пиши я в групата като почне инфлацията, за да проследим края на историята.

                                Цена влизане>инфлация Х> стойност излизане

                                Коментар

                                Working...
                                X