IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от baba_meca Разгледай мнение
    Благодаря Kris_ !

    https://tavex.bg/narastvashtata-cena-na-zlatoto/
    Сега назрява подобно с CDBC доколкото чета във форума, но с друга цел- тотален контрол, който не е бил постижим преди. Но на всеки контрол си има начин за заобикаляне. Нищо ново под слънцето. Всичко направено от човек може да се разруши от друг човек. И при нас в соц-а беше забранено златото и доларите, но хората си имаха...
    През голямата част от историята златото е било вързано на определен курс, но никога не е била нужна субсидия или QE(количествени улеснения) да го спасява.
    Защото как може да спасяваш с валута нещо, което е придавало стойност на валутата? Самото злато е означавало пари.
    Можели са само със сребро или някаква продукция да изкупят златото от пазара или директно да намалят предлагането му със закон или война/затваряне на тръговски маршрут, т.е. да го направят по-оскъдно, което така или иначе е било ограничено от естествените ресурси и е било концентрирано в малка прослойка от обществото. После са започнали да изписват валута върху златото, което е някакъв оксиморон, но е бил нужен за преминаването към дългова парична система.

    Има технологичен пределен момент, след който заобикалянето на контрола ще е практически невъзможно. Само тези, които са взели лични предпазни мерки предварително ще могат да имат някаква относителна свобода, а останалите ще са роби или подобно на бунтовници живеещи извън закона.

    Коментар


    • Ето го и новия собственик. Коя ли друга голяма банка ще припълзи да взима каквото има за вземане …
      UK tech ecosystem welcomes government intervention to facilitate HSBC purchase after the collapse of SVB left many UK startups unable to access their deposits
      Last edited by Kris_; 14.03.2023, 14:06.

      Коментар


      • Благодаря Kris_ !

        https://tavex.bg/narastvashtata-cena-na-zlatoto/
        Сега назрява подобно с CDBC доколкото чета във форума, но с друга цел- тотален контрол, който не е бил постижим преди. Но на всеки контрол си има начин за заобикаляне. Нищо ново под слънцето. Всичко направено от човек може да се разруши от друг човек. И при нас в соц-а беше забранено златото и доларите, но хората си имаха...

        Коментар


        • Много е вероятно след издаването на CBDC, което ще се стремят го синхронизират по света, след известно време да остане само централната банка. Всичко останало бавно да го консолидират в една голяма търговска банка като преди това фалират по-малките и слеят/банкрутират големите. Така премахват пречките и посредниците с малките и решават проблема с печалбата на големите банки, и ако изтикат от пазара всичко децентрализирано, чрез регулации и наливане на финанси само в одобрените криптовалути, и както си мисля, че ще дойде момент когато ЦБ и правителствата ще изкупуват в големи количества ETH и BTC, а големите банки ще са принудени още отрано преди това да си осигурят добри порции ключова криптовалута (дигитален петрол и дигитално злато) за контрол над предлагането => и на консенсуса и печалбите в блокчейн мрежите. Правителството поема контрол върху "крипто" сектора, и премахва всичко, което не може да бъде контролирано, а ФЕД поема функциите на търговските банки като интегрира в себе си каквото е останало от тях. Криптовалутите и блокчейн технологиите ще се превърнат в придатък на правителствата и банките.
          Златото тогава ще е някаква сума равна на хиперинфлация.
          Дори с хиперинфлация и загуба на покупателна стойност на долара, банките ще имат в резерв злато, с което да купят големи количества криптовалута с цел мажоритарен дял от блокчейните, ако им трябват още и не им достига, а после ще си го върнат обратно или направо могат да вкарат BTC и ETH в клас едно актив. Колко му е да наблъскат във времето няколко трилиона долара в криптовалути докато обезценяват долара, хем ще си имат нов балон да надуват когато на другите им мине модата и ще остригат хубаво емоционално нестабилното стадо.
          Тогава единствената друга опция за някаква финансова свобода ще е физическото злато.
          Last edited by Kris_; 14.03.2023, 14:27.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от baba_meca Разгледай мнение
            Имам един въпрос:
            Сега в САЩ спасяват банки свързани с криптовалути. Те тия криптовалути са от няколко години и вече се наложи да ги спасяват... Както и да е- някога Гърция спасяваха...

            Имаме спасяване на банки, крипто, държави, финансови пазари, имотни пазари...

            Имало ли е някога спасяване на пазара на златото? Например цената да е паднала драстично и да е правена някаква намеса от правителство, банки, МВФ, Световната банка, хан Кубрат... Все пак златото се използва от над 5000 години би трябвало да се е случвало нещо такова..
            На мен не ми е известен такъв момент в историята. През 1919г. когато среброто става по-скъпо не е защото златото се е сринало.
            Пазара на златото е бил манипулиран почти през цялата история чак до началото 70-те когато е започнало да се търгува „свободно”, но самия пазар на златото никога не е бил спасяван. Има разлика. Когато златото е било оскъдно просто са оставяли пазара да дезинфлира и са се прехвърляли на друг пазар.
            Твърди се, че през античността и конкретно в Египет среброто е било по-високо ценено, защото е било по-трудно за копаене и по-малко разпространено.
            Единствения друг такъв подобен случай е от средновековието:
            https://web.archive.org/web/20120219...ial-Matter.htm
            Last edited by Kris_; 17.03.2023, 01:01.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

              Има и такива крипто койни.На крисчо му препоръчвам да се ориентира към тях.Хем зад тях стои злато,хем ще е напред с технологиите
              А и може да си го пренася лесно.Не му трябва и сейф или да го заравя в гората,както едно момченце тук ни съветваше,че било много сигурен метод за съхранение.



              Някакви койни някога имал ли си? трансфери правил ли си?
              Изложен съм на риск с PAXG, понеже имам малко.
              Имам криптовалути и други дигитални активи. Местил съм ги. Експериментирал съм дори с неща, на които не съм фен. Например, ферми, предоставяне на ликвидност, незаменяеми токени и игри. Сея, поливам и жъна фермата. Копая в мината.
              Трябва да знам как функционира на потребителско ниво, за да имам мнение, а донякъде и ми се налага професионално да съм запознат как се случват нещата чисто технически, затова и се интересувам от блокчейн, но понеже съчетава технология и финанси, освен пренос на данни е и пренос на активи, и затова се образовам финансово и отчасти законово. Късно започнах да се интересувам от финансовия аспект, което го отчитам като грешка. Наясно съм с потенциалните ползи и минуси, но не разчитам на 100%, защото не си правя илюзия, че технология ли е, както е сигурна, утре може да не е.
              Има време за злато, има време и за "крипто" активи.
              Човек трябва постоянно да следи какво става, защото от днес за вчера може да се промени нещо, я собственост, я технология, я закон, което да изгърми било то даден блокчейн, протокол, борса, криптировка, ликвидност, банка, пазар. Подвижните пясъци са прекалено много. Ровя се много и обработвам огромен обем от информация за доста неща, особено по темите финансова свобода и информационна сигурност, защото по лични и професионални причини ме интересува верюто на ЕС за свободно движение на хора, стоки и услуги.
              Last edited by Kris_; 19.03.2023, 19:05.

              Коментар


              • днеска го чаках на 1800е
                ама нъц. бай хойн обра бързите пари
                препоръка е

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Arana Разгледай мнение

                  Остави го рибарчето. Коментирай това:

                  Колапсът на Signature Bank ще задълбочи проблемите на крипто сектора. Coinbase Global Inc., най-голямата крипто борса в САЩ, заяви, че има баланс от 240 милиона долара в банката към петък вечерта. Paxos Global каза, че има 250 милиона долара там, но „застраховката й на частни депозити надхвърля значително нейния паричен баланс и лимитите на FDIC за сметка“.
                  Това е била последната останала банка обслужваща "крипо" сектора. Сега цялата "крипто" индустрия в САЩ остава без банкиране и финансиране. Накратко, изземване на бизнес и слагане на ръка върху ключова връзка на паричния поток между кеша и крипто активите.
                  Дългата версия е поредица от събития свързани с другата и най-важна банка - Silvergate, която гръмнаха предоставяла обмяна на кеш и криптовалути 24/7 в мрежа от борси, компании издаващи стабилни криптовалути и банки (SEN).



                  Това е и директна заплаха за правителствената платежна система FedNow, която предстои да стартира тази година. Стабилната криптовалута на Silvergate, която са подготвяли е щяла да има бързо и лесно приемане от фирми и търговци. Трябвало е някак да се отърват от тази банка. Има множество събития датиращи още преди фалита на FTX и връзката на банката, което изглежда е разчистване на конкуренция точно по темата централизирани - децентрализирани криптовалути (само че вързани с долара). Има версии, че преди целта не е била FTX борсата, а Silvergate банката. Сега и двете банки си разпродават активите и вероятно ще бъдат придобити от някоя банка на Wall Street като JPMorgan Chase, и този който придобие активите ще рестартира операциите на двете банки(Silvergate и Signature), но собствеността вече ще е сменена. До такава степен са навлезли банкерите в блокчейн индустрията, че в момента единствения безопасен крипто актив е само Биткойн в личен портфейл. Сега вече имат и повод да кажат, че критовалутите застрашават банковия сектор.
                  Last edited by Kris_; 18.03.2023, 23:42.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

                    Парички правя и съм направил много повече от теб ,не се притеснявай.
                    Като нямаш доводи почна с някви смешни лични нападки.Не ти отива ....уж си дама
                    Не се гледаш ,че си оспамила/ос**ла направо целия форум с кви ли не глупости в 10 теми .Личен живот нямаш ли ? мъж?деца?
                    На турски сериал го превърна този форум
                    Хм. То и горното е голем аргумент още две банки се търкалят надолу, а златцето седи в кесиите.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от baba_meca Разгледай мнение

                      Да не са пуснали златна криптовалута, че я споменавате тук? Няма да е лошо да спретнете една златна монетка с нули и единици(нали всичко в програмирането накрая се свежда до нули и едниници) - та една криптовалута е точно това- нули и едници записани някаде из нета... Вземете да ги пишете на златни монетки и може и да се върже някой от тукашните фенове саме че трябва да е доста тежичка за 20-к долара
                      Добра идея. Аз като фен на златото веднага ще си купя едно крипто. Ако поспретнат и сребърни унциики с крипто запис и от тях ще купя няколко килограма.:-)

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

                        Има и такива крипто койни.На крисчо му препоръчвам да се ориентира към тях.Хем зад тях стои злато,хем ще е напред с технологиите
                        А и може да си го пренася лесно.Не му трябва и сейф или да го заравя в гората,както едно момченце тук ни съветваше.
                        Тук си падаме по хамалогии -трябва да тежи и повечко карата не ни трябват едни хартии да сменяма за други хартии или за нули и едниници записани някъде из нета...

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от baba_meca Разгледай мнение
                          Да не са пуснали златна криптовалута, че я споменавате тук?
                          Има и такива крипто койни.На крисчо му препоръчвам да се ориентира към тях.Хем зад тях стои злато,хем ще е напред с технологиите
                          А и може да си го пренася лесно.Не му трябва и сейф или да го заравя в гората,както едно момченце тук ни съветваше,че било много сигурен метод за съхранение.

                          Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение
                          Някакви койни някога имал ли си? трансфери правил ли си?
                          Last edited by petrg5s; 13.03.2023, 20:09.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение

                            За моя радост в цяла Източна Европа сме назад в това отношение. С изключение на УкраИната.
                            BIS е организацията, която най-много ненавижда криптовалутите и изведнъж да си промени курса на 180 градуса не е случайно.
                            Представи си сценарий, в който ЦБ започват да издават синтетични CBDC върху Етериум. ЦБ ще започнат да изкупуват големи дялове от мрежата, за да имат власт как Етериум оперира, и понеже ЦБ могат да създават валута от въздуха няма да имат никакъв проблем да придобият колкото си искат ETH, за да си подсигурят тотален контрол върху Етериум блокчейна. Стандартите определени от BIS са за точно това. Всички, които наричаш истински пари и децентрализирани ще бъдат изтласкани от съществуване. Отделно правителствата могат с регулация да убият цялата децентрализирана индустрия. Най-напред са в ЕС с МИКА (MiCA).
                            Не залагам на остарели неща, а гледам цикличността на нещата, и избирам това, което ми предоставя най-голям личен контрол сам да съм си банката, и има най-голям шанс да оцелее, запази стойността си, и предоставя най-голяма финансова свобода при множество сценарии и техните вариации.
                            Да не са пуснали златна криптовалута, че я споменавате тук? Няма да е лошо да спретнете една златна монетка с нули и единици(нали всичко в програмирането накрая се свежда до нули и едниници) - та една криптовалута е точно това- нули и едници записани някаде из нета... Вземете да ги пишете на златни монетки и може и да се върже някой от тукашните фенове саме че трябва да е доста тежичка за 20-к долара

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Arana Разгледай мнение
                              Само не разбрах защо не те ценят колегите в различните теми за акции. Умът ми не го побира.
                              Какво стана с ТА? Защо не правиш парички вместо да си губиш времето да пишеш за койни в златната тема
                              Парички правя и съм направил много повече от теб ,не се притеснявай.
                              Като нямаш доводи почна с някви смешни лични нападки.Не ти отива ....уж си дама
                              Не се гледаш ,че си оспамила/ос**ла направо целия форум с кви ли не глупости в 10 теми .Личен живот нямаш ли ? мъж?деца?
                              На турски сериал го превърна този форум
                              Last edited by petrg5s; 13.03.2023, 19:54.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

                                Рибарчо нищо не търси ,а ви образова,защото не сте наясно с материята,особедно ти.
                                Крис_ има знания момчето,пише добри обяснителни постове,но го избива към конспирации и жълтини.
                                И мислиш ли ,че Сулъо и Пулъо в този форум като купи или продаде и аз нещо ще спечеля? що за глупава логика

                                И ме бъркаш с някой друг

                                п.п самия линк който пускаш отново показва непознаване на материята.Регулации и сега има.И ги има от мноооого отдавна
                                Мерси, мерси. Аз знания попивам всякакви.

                                Само не разбрах защо не те ценят колегите в различните теми за акции. Умът ми не го побира.

                                Какво стана с ТА? Защо не правиш парички вместо да си губиш времето да пишеш за койни в златната тема?
                                Last edited by Arana; 13.03.2023, 19:33.

                                Коментар

                                Working...
                                X