IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение
    Ако не беше толкова повърхностен и елементарен щеше да прочетеш какъв % за инвестиция препоръчвам в жълто от свободния кеш.
    Ти за каква инвестиция говориш тука, облъчвайки хората да налеят пари в БФБ? Нормален ли си или интересчия? .
    Все бягаш от въпросите ми с некви глупости и все към БФБ те тегли хахах
    Сега пък ликвидноста налази .Ето отговарям.

До 6 цифрени суми няма да видиш голям зор.Има ликвидност,спокойно.
    Отностно самата процедура.С два клика на мишката продавам и следобяд парите са в мен.Ако са по-големи сумите,ден-два ще продаваш,даже може и с ордер, без да си пред монитора/телефона
    .
    За сравнение, знаеш ли ако тръгна да продавам злато за 6 цифри каква галимация става?
    Първо,че е тежко и трудно за пренасяне.
    После трябва охрана.Даже и тогава гаранция няма,че някъде няма да ми пуснат 2 куршума
    На който и да ги продаваш,ще искат да го режат да видят дали е истинско.
    Представи си 1-2 кило и нагоре злато да го режат.40 х50гр .Ми ,че само това ще е 2-3 часа
    После тези шестцифрени суми по банков път от Сулъо и Пулъо ще заинтересуват някои органи
    Трябва да отскачаш и данъци (ако изобщо и имаш някаква печалба де)
    Ами ако продаваш на физическо лице или пък некъв златар.Някви гаранции за нещо имаме ли?
    Ами ако си в чужбина както казваш? аз мога да си продам акциите навсякъде по света с два клика,докато при теб няма как.
    И тук издишаш

А да не говорим,че на нито един въпрос не ми отговори ,а бягаш с въпрос.Нека почнем с последния.

Кое му е неутралното както твърдиш,че на +50% реална инфлация в БГ за последната година, златото да е поскъпнало от 103 на 105 лв за грам ???
    Last edited by petrg5s; 19.01.2023, 12:01.

Коментар

• Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

Нали?
      Забрави само да добавиш и "1/3 в злато ,1/3 в панелки и 1/3 в кеш"
      Много елементарен взе да става диалога.Успех с такива "инвестиции"
      И кое му е неутралното на +50% реална инфлация в БГ за последната година,а златото да е поскъпнало от 103 на 104 лв за грам
      Ако не беше толкова повърхностен и елементарен щеше да прочетеш какъв % за инвестиция препоръчвам в жълто от свободния кеш.
      Ти за каква инвестиция говориш тука, облъчвайки хората да налеят пари в БФБ? Нормален ли си или интересчия? Каква ликвидност има БФБ? Какво се случва като в несигурно време както е в момента затвори и не можеш се отървеш от акциите а ти трябват кинти? Ама то това няма да стане и тем подобни не вървят, видяхме какво се случи в Рашистан, виждали сме го и на други места. Затваря борсата, затваря банката и/или налага ограничения и по някаква смешна причина не можеш да си вземеш своето.
      Жълтото е супер ликвидно и можеш да го продадеш в цял свят във всеки град, където и да е било по света, веднага до 1 час. А с твоите акции на незнайни компании на БФБ къде ще ги шитнеш? И "ако" ги шитнеш, кога ще си получиш парите? Ама веднага или пак трябва да се минава през някои паяк посредник? Ама като всички се втурнат да си продават акциите, то ще се редят опашки от купувачи нали? В страна със силна корупция, несигурна политическа среда, никаква съдебна система, здравеопазване, кражби на еврофондове на приближени лица, нелоялна конкукренция, драстично намаляне на популацията в страната и липса на кадри....... не мерси!
      В крайна сметка няма нищо лошо човек да инвестира в борси, но БФБ е само за спекула. Не бих налял и 1% от свободния си кеш, дори да има вероятност да излезна на печалба в краткосрочен план. Като стане въпрос за ликвидност и ще чакаш от умрял писмо.

Коментар

• Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение
        Когато и да купиш физическо жълто, не е късно, без значение на каква цена
        Нали?
        Забрави само да добавиш и "1/3 в злато ,1/3 в панелки и 1/3 в кеш"
        Много елементарен взе да става диалога.Успех с такива "инвестиции"
        И кое му е неутралното на +50% реална инфлация в БГ за последната година,а златото да е поскъпнало от 103 на 105 лв за грам ???

Коментар

Пак нещо си се объркал,БФБ не е Софикс !

ххеххе .Никой не агитирам за БФБ,така се завъртя приказката.Боли ме мен шмайзера ,кой балък къде си губи парите.
          Основната теза е,че златото е много слабо в сравнение с другите активи.Примери дадох много,насреща нищо,сигурно половината тук не са виждали и 50 грама на живо.Късмет сега,че расте и всички мишоци излезнаха,но кoгато му ударят голяма брадва и почне да пада с години,пак ще замлъкнат .Преди месеци когато падаше и обсъждахме също ги нямаше.Така,че гледали сме го доста този филм

И ще завърша с :
          2020-22 Ковид
          2022- Война в Украйна
          2022- Рекордна двуцифрена инфлация в цял свят

Златото за периода е на минус доходност(в $ ) .Това са голите факти . Aко през тези три "черни лебеда" не расте,кога ?
          Ти сериозен ли си? За който и период да избереш жълтото винаги се представя минимум на неутрална позиция. Конкретно през 2020 за която пишеш е било около 1600-1700$, а за цялата 2022 е било на нива от 1800$.
          Понеже смятам Българските инвеститори във физическо жълто, че не се интересуват от цената му в $, а по-скоро тази в Евро, ето как стоят там нещата за същия период. За 2020г. в евро 1400 до 1700, а 2022 от 1600 до 1800.
          И аз искам, както бе до преди 2019 жълтото да падне пак до 1200$ (1100 -1200 евро), да си купя още ама няма. Нито заплатите ще паднат, нито петрола ще падне пак на 15$, нито печатниците ще спрат да печатат след като отмине и тази финансова криза, нито се работи в посока намаляне на държавните дългове, е как да падне жълтото? Това да не са ти картофи да омекнат и да се развалят след 1г съхранение.
          Винаги съм поддържал мнение към хора, които все още нямат физическо инвестиционно злато с инвестиционни намерения за следващите поне 3-5г.
          "Когато и да купиш физическо жълто, не е късно, без значение на каква цена"

Коментар

• Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнение
            ......
            Пак нещо си се объркал,БФБ не е Софикс !

Първоначално изпратено от Бедният брoкер Разгледай мнение
            Човече, ти трябва да си нов във форума или много нагъл да влезеш във темата за златото и да агитираш за БФБ.
            Незнам как са ти оставили мненията тук.
            ххеххе .Никой не агитирам за БФБ,така се завъртя приказката.Боли ме мен шмайзера ,кой балък къде си губи парите.
            Основната теза е,че златото е много слабо в сравнение с другите активи.Примери дадох много,насреща нищо,сигурно половината тук не са виждали и 50 грама на живо.Късмет сега,че расте и всички мишоци излезнаха,но кoгато му ударят голяма брадва и почне да пада с години,пак ще замлъкнат .Преди месеци когато падаше и обсъждахме също ги нямаше.Така,че гледали сме го доста този филм

И ще завърша с :
            2020-22 Ковид
            2022- Война в Украйна
            2022- Рекордна двуцифрена инфлация в цял свят

Златото за периода е на минус доходност(в $ ) .Това са голите факти . Aко през тези три "черни лебеда" не расте,кога ?
            Last edited by petrg5s; 19.01.2023, 09:53.

Коментар

Важното е,когато се сравняват активи ,не да се избира период на връх/дъно (макар и аз да го направих 1-2 пъти),a да се сравняват за няколко различни периода ,1,3,10г да речем и за сравнение да се посочи и инфлацията за тези периоди.
              Аз такива примери дадох вече няколко .БФБ бие категорично и безапелационно златото.Това са фактите.
              За в бъдеще също ще го бие
              Човече, ти трябва да си нов във форума или много нагъл да влезеш във темата за златото и да агитираш за БФБ.
              Незнам как са ти оставили мненията тук.
              Има си десетки теи БФБ и то за отделни компании, надлъгвайте се там, тука се разводнява темата.
              Модератори, спите ли вре ?

petrg5s, не ни носи вода от девет планини, белким открием топлата вода, Америка или колелото !
              Твоите данни са ясни като бял ден, откриват се със няколко клика, айде няма нужда !
              От една страна, БФН за първи път мина оборот от 1 млн лв -тоест, няма желаещи да инвестират там,
              от друга страна, има недостиг на инвестиционно злато по света,
              що така, айде стига си зарибявал за комисиони, че вече почваш да дразниш.
              Не може да влизаш във всяка тема и ужким да сравняваш топика със БФБ.

Коментар

БФБ бие категорично и безапелационно златото.Това са фактите.
                Глупости на търкалета На нашата борса има няколко компании заслужаващи внимание особено ако човек успее да си хареса и плати справедлива цена за тях
                Водещият ни индекс обаче се дъни спрямо златото и то здраво: https://imgur.com/a/A6rOmcJ

Като стане SOFIX 2000+ пункта разсъждавай отново - в този случай за златото в долари ще имаме обаче някъде 5000+ поне ...

Цената на златото в левчета може да се гледа например тук: https://goldbroker.com/charts/gold-p...storical-chart

По нея ако искаш си хвани "кръглото" начало на 2010-година където Софикс ти е на 430 пункта. Една мръсна дузина години по-късно индекса още не може да направи дори и 50% увеличение и още крета около 615 пункта. Златото което е единствено и само средство за съхранение на покупателна стойност и нищо друго в началото на 2010-та ти е 1500 левчета, а в момента е на 3500 лв. за трой унция. С други думи поскъпването на златото е три пъти повече спрямо растежа на Софикс, а благородният метал тепърва ще показва характер

п.п. За тези 13 години Софикс е поскъпнал с 43%, златото със 133%. Използвайки калкулатора за инфлация на НСИ: https://www.nsi.bg/bg/content/2539/%...8F%D1%82%D0%B0 получаваме 49.5% инфлация. Т.е. Софикс и НСИ се движат в комплект, въпросът е дали методиката на НСИ смята правилно инфлацията в България
                С други думи аз на НСИ ли да вярвам или на поведението на благородните метали ? Като си погледна портмонето май на тема инфлация повече вярвам на XAUEUR (XAUBGN)
                Last edited by vgc; 18.01.2023, 17:57.

Коментар

• Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнение
                  И колко е било златото в лева през 2007 при Софикс 1900 и сега.
                  Важното е,когато се сравняват активи ,не да се избира период на връх/дъно (макар и аз да го направих 1-2 пъти),a да се сравняват за няколко различни периода ,1,3,10г да речем и за сравнение да се посочи и инфлацията за тези периоди.
                  Аз такива примери дадох вече няколко .БФБ бие категорично и безапелационно златото.Това са фактите.
                  Last edited by petrg5s; 18.01.2023, 11:09.

Коментар

Аааа тогава,а сега колко е?
                    Тея сметки отгоре са за хората в БГ,за мен цената е в $. Цената на златото в цял свят се гледа в $,понеже там са обемите.
                    Ти ако искаш може да си я гледаш и в донги или рубли.
                    За инвеститорите във физическо злато е важно да се спомене, че жълтото може да се оценява и търгува в Долари, но реално ние сме БГ потребители. Би следвало в БГ пазар да правим сравнение на жълтото във валутата с която печелим и харчим, а не в гущери. Ако работихме за гущери, то тогава бих се съгласил с теб.
                    Видяхме цената на жълтото в Тавекса на 3900лв за унция, а в същия период цената му в гущери не беше по-висока от сега, просто разликата между валутната двойна гущер/евра бе в ~паритет. Сега на гущера му падна цената от 2лв на 1,8лв., като сега оставям на теб да сметнеш каква би била цената в момента на жълтото при 2лв за долар.

Коментар

То и аз не мога да разбера ,но се пишат

Ето ти и друг реален пример .Миналата година продавах на Тавекс и разни златари по 103лв ,сега е 104лв.А колко е инфлацията за периода?
                      В акциите на БФБ който съм инвестирал всички са +20 до 30% оттогава.Атера пък даде дивидент ~15%,Неохим ~9%
                      Това са голите факти.

БФБ бие златото във всеки един период,във всяко едно отношение (то кое ли не го бие ) и за в бъдеще това ще се засилва,понеже второто няма потенциал за големи разстежи,докато първото е силно подценено на база активите който имат.
                      И колко е било златото в лева през 2007 при Софикс 1900 и сега.
                      Действително дъното на софикс спрямо златото беше достигнато по време на корона краша или 2012 година..Не съм го смятал точно но мисля че софикс е спаднал около 20 пъти спрямо златото. При такива абсурдни съотношение имаше нужда да отдъхне и да се възстанови. Според мен растежа на софикс спрямо златото ще продължи още максимум година, две. След това тенденцията отново ще обърне . При тези нива на глобалните дългове това е неизбежно. А дали златото отразява инфлацията . Златото тръгва доста по рано от развитието на инфлацията в реалната икономика Дори по време на дефлация и рецесия се представя много по добре. Примерно тежките дефлационни процеси в България между 2008-2012, златото се изкатери от 1000 до 1800-1900 като стоеше стабилно там . В лева беше повече.

В случая сега Когато имаме инфлация в реалната икономика то вече е отразило тези процеси и в последствие пада под натиска на лихвите на централните банки.Златото беше паднало до 1050 долара преди да достигне 2000 малко след на корона краша.

Супер цикълът на сурвините между 2000-2008 златото се движеше изцяло в корелация с тях Но политиката на централните банки беше малко по различна от сега.
                      Така че златото се движи в зависимост какъв цикъл имаме.

Софикс определение му е най комфортно в инфлацинна среда. Което също важи и за пазара на имоти в България.
                      Вероятно заради валутният борд и българската народопсихология.
                      Last edited by Майстора233; 18.01.2023, 11:01.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бедният брoкер Разгледай мнение
                        Не мога да повярвам, че такива неща се пишат тук.
                        Ама ти ни предлагаш сега БФБ като шанса на десетилетието от друга страна, нали ???
                        .
                        То и аз не мога да разбера ,но се пишат

Ето ти и друг реален пример .Миналата година продавах на Тавекс и разни златари по 103лв ,сега е 104лв.А колко е инфлацията за периода?
                        В акциите на БФБ който съм инвестирал всички са +20 до 30% оттогава.Атера пък даде дивидент ~15%,Неохим ~9%
                        Това са голите факти.

БФБ бие златото във всеки един период,във всяко едно отношение (то кое ли не го бие ) и за в бъдеще това ще се засилва,понеже второто няма потенциал за големи разстежи,докато първото е силно подценено на база активите който имат.
                        Last edited by petrg5s; 18.01.2023, 09:33.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бедният брoкер Разгледай мнение
                          2011 златото се купуваше на 2000-2500 лв, справка Тавекс, сега се купува на 3520 лв, тоест + 58% !!!
                          Тоест по 5% на година, колкото едни отлични ДЦК или облигации, тоест колкото беше нормалната инфлация тогава.
                          Аааа тогава,а сега колко е?
                          Тея сметки отгоре са за хората в БГ,за мен цената е в $. Цената на златото в цял свят се гледа в $,понеже там са обемите.
                          Ти ако искаш може да си я гледаш и в донги или рубли.
                          Ако пък я сравняваш с инфлацията,ок,но трябва да покажеш и другите активи колко са поскъпнали за периода,което не си направил
                          И цифрите също не са ти точни.Гледайки Gold/euro от 2011 върха до сега са 30%
                          30% за 12 г също не може да бие инфлацията.Даже само миналогодишната на Пълен Провал

Ми ти само в една супер консервативна акция на БФБ,като Атера, да ги беше вкарал повече щеше да вземеш от дивиденти само последните 4-5г
                          Гледайки по-известните акции на БФБ пък ,за посочения период са дали 300-800%+
                          Къде са 30%,къде са 300-800% .Ето ти реалното сравнение !

Както казах,правилното такова е да да се сравнят няколко актива за различни периоди (като се покажат заедно със инфлацията за сравнение)

п.с. и не знам защо модераторчетата продължават да трият по толкова неадекватен начин.Нямаше никакви обиди
                          Last edited by petrg5s; 18.01.2023, 08:40.

Коментар

А защо точно този период? Ако е купил 2011 си е точно на парите.12години е държал за тоя където духа и инфлацията му е подарък

Правилно е няколко актива да се сравняват и то за различни периоди.Гледа се и инфлацията за периодите.При вашия пасив даже и това не може да биете,затова е в групата на аутсайдерите
                            Не мога да повярвам, че такива неща се пишат тук.
                            Ама ти ни предлагаш сега БФБ като шанса на десетилетието от друга страна, нали ???

2011 златото се купуваше на 2000-2500 лв, справка Тавекс, сега се купува на 3520 лв, тоест + 58% !!!
                            Тоест по 5% на година, колкото едни отлични ДЦК или облигации, тоест колкото беше нормалната инфлация тогава.
                            Last edited by Бедният брoкер; 17.01.2023, 21:39.

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo
                              Който е купил злато през 2000 г., днес то е по х 5 и х 6.
                              А защо точно този период? Ако е купил 2011 си е точно на парите.12години е държал за тоя където духа и инфлацията му е подарък

Правилно е няколко актива да се сравняват и то за различни периоди.Гледа се и инфлацията за периодите.При вашия пасив даже и това не може да биете,затова е в групата на аутсайдерите

Коментар

• Значи пише си човека че иска съвет свързан с инвестиция в злато и се появяваш ти да агитираш и обясняваш как БФБ това, БФБ онова. И да даваш генерални оценки на класове активи. Достатъчно време си изгубих с теб.

Снимката отлично се вижда и компанията и сумата. - вместо да се правиш на интересен дай да видим голямата позиция в Алтерко Или викаш сумата и за бабите пред блока не става.

Нищо като тръгне рекламата по ТВ-то и ще направиш по 5 и по 10

Коментар

Working...
                                X