IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнение
    От беглото сканиране на постовете ти предполагам си на 20 и нещо си, работиш нещо свързано с Ай Ти и едва ли имаш и 5 години на БФБ кумулативно. Това че ти конкретно не разбираш какво е изготвяне на инвестиционен профил, или как функционират базови структури на финансовите пазари си е лично твой проблем за който има решение - четене и малко повече скромност. Това че си купил акция и тя е направила 30, 50 или 100% не те прави финансов гуру и не ти гарантира място на пазарите в хоризонт от 20г.
    И още нещо когато един ден ти се наложи да се грижиш и си основна опора на нещо повече от себе си - било то жена, дете, куче или котка, тогава ще коментираш ехидно какво отношение има този фактор спрямо това как начинаещ без опит трябва да подходи към капитала си.
    И за протокола акции съм купувал още когато ти най-вероятно си ходил на училище.
    Не знам как го правиш и какъв "талант" имаш ,но всяко едно твърдение тук за мен,ти е грешно с много до едно
    Интуицията ,или по -скоро онова между ушите, хич ти ги няма.

Аз съдя по постовете ти и резултатите.Ето и една снимка не може да прикачиш като хората,какво остава за анализи.
    И с такива снимчици може да впечатляваш бабите пред входа или децата,не и мен
    Ако искаш може и конкретно да ти коментираме глупостите за "под 30г, без деца колко % в злато" ,но не мисля,че на някои ще е интересно.
    Или това ,че като голям "специалист " агитираш за "актив" който не може да бие инфлацията краткосрочно и дългосрочно ( последните 1,3,10г) ,какво остава да спечелиш от този "актив" .....или по-скоро и дефакто пасив

Защо агитираш хората да си губят парите?

Last edited by petrg5s; 17.01.2023, 15:26.

Коментар

• От беглото сканиране на постовете ти предполагам си на 20 и нещо си, работиш нещо свързано с Ай Ти и едва ли имаш и 5 години на БФБ кумулативно. Това че ти конкретно не разбираш какво е изготвяне на инвестиционен профил, или как функционират базови структури на финансовите пазари си е лично твой проблем за който има решение - четене и малко повече скромност. Това че си купил акция и тя е направила 30, 50 или 100% не те прави финансов гуру и не ти гарантира място на пазарите в хоризонт от 20г.

И още нещо когато един ден ти се наложи да се грижиш и си основна опора на нещо повече от себе си - било то жена, дете, куче или котка, тогава ще коментираш ехидно какво отношение има този фактор спрямо това как начинаещ без опит трябва да подходи към капитала си.

И за протокола акции съм купувал още когато ти най-вероятно си ходил на училище.

Коментар

Човек искренно ме развесели с този пост. Леко страшно е че не се шегуваш а си твърдо убеден в чутовните глупости който си написал. Да се чуди човек със всичките тези "предизвикателства" описани от теб как в основните 6 хъба на ден се превъртат средно около 120 милиарда долара в актив чиято обща стойност се оценява на над 11 трилиона.
        Глупостите са в твоята глава.И постовете ти за инвестирането по 10% според това колко деца имаш и сега за БФБ.
        И едно е да говориш глупости пред монитора,съвсем друго е да купуваш злато за 100млн пък било то и електронно
        Четеш някви неща от нета и се радваш.Нито имаш опит,нито знания,това мога да кажа.

Коментар

• Човек искренно ме развесели с този пост. Леко страшно е че не се шегуваш а си твърдо убеден в чутовните глупости който си написал. Да се чуди човек със всичките тези "предизвикателства" описани от теб как в основните 6 хъба на ден се превъртат средно около 120 милиарда долара в актив чиято обща стойност се оценява на над 11 трилиона.

Ама така е като са глупави тия фонд мениджъри - вместо да си цъкат на подцени пазари с дневни обеми по малки от кваратален супермаркет те с глупости се занимават.

Коментар

• Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

Това ще е златната кокошка в следващите 10г в БГ .Неразработен "пазар" на който заради ниската ликвидност всичко е силно подценено спрямо активите който има.
            А в банките има планини от кеш подплашен от инфлация.Имотите са супер балон вече и всеки втори балък има поне 1 ипотека.
            Малко реклама само трябва по ТВ да тръгне стадото и за 1 год такъв бум може да има на БФБ,че всичко да скочи х5-10

На Запад , на хората парите и пенсиите са в акции,а в БГ , политиците са им ги окрали и ги изпират в некви грозни тухли.
            Но на всичко му идва реда
            Проблемът на БФБ е свързан с несигурната политическа среда, корупция, несигурност, западащо население в страната, високата себестойност на производство и какво ли още не.
            Да, БФБ е подценен, но за да се случи това което казваш трябва инвеститорите да имат сигурност, а това при нас без политическа воля и постоянство тан няма как да се случи.

Коментар

. Представям си в какъв духовен потрес ще изпадне мениждър на фонд ако трябва да разтовари 100 милки на БФБ.
              .
              Аз пък се чудя откъде и как този мениджър ще купи физическо злато за 100 млн .
              Истинско ли ще е или от китайските ментета,които заливат пазара.Ще рискува,пък каквото стане.
              После как ще го транспортира до трезора.С чанти в комбито ? Как и къде ще го съхранява? Колко ще му струва всичкото това?
              Трябва и допълнителни скъпи застраховки щото никои няма да покрие толкова злато
              После когато го продава това злато за 100млн, може ли всичко да стане онлайн по тела за 2 мин ?

Но ако е малко по-умен този мениджър ,преди да прави всички тези сложни неща,нека си зададе въпроса ,защо този "актив" златото ,за последните 10 години (2013-2023) е поскъпнал само 15% и как ще си избие разходите по съхранение,застраховки,транспорт,спред,данъци,охра ни и т.н. ? бил ли е този"актив" инфлацията за последните 10г ? последните 3 ? поне последната?
              Last edited by petrg5s; 17.01.2023, 07:53.

Коментар

• Тези даннии за оброт - реални ли са?

https://www.bse-sofia.bg/en/premium-market/

За пръв път виждам Фармацевтична компания с оценка от 300м евро и с дневен оборот от 1300 лева. По аналогията за кокошката - този оборот не стига и за едно златно яйце. По-скоро са към 500-600 обикновенни яйца.

Иначе абсолютно вярно ако инвестиционните фондове разберат за това какви възможности има у нас и започнат да се изливат пари към тази борса с тази ликвидност напълно реално си е да видим и Х 5 че и нагоре. Представям си в какъв духовен потрес ще изпадне мениждър на фонд ако трябва да разтовари 100 милки на БФБ.

Хм интересно защо от акцийте премиум сегмент до една тези който са били листнати към 2007 са доста надолу, хм какво ли се е случило в тази година.

Коментар

• Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение
                  За БФБ
                  Това ще е златната кокошка в следващите 10г в БГ .Неразработен "пазар" на който заради ниската ликвидност всичко е силно подценено спрямо активите който има.
                  А в банките има планини от кеш подплашен от инфлация.Имотите са супер балон вече и всеки втори балък има поне 1 ипотека.
                  Малко реклама само трябва по ТВ да тръгне стадото и за 1 год такъв бум може да има на БФБ,че всичко да скочи х5-10

На Запад , на хората парите и пенсиите са в акции,а в БГ , политиците са им ги окрали и ги изпират в некви грозни тухли.
                  Но на всичко му идва реда
                  Last edited by petrg5s; 16.01.2023, 17:52.

Коментар

• Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение

Здравейте, благодаря за всички съвети!

Нека набързо разкажа за себе си за да се изясни моят профил. На 40г. семеен, имам два апартамента, които отдавам под наем и общо взето това което мога да заделя, като спестявания, гледам да го заделя с дългосрочна преспектива. В този ред на мисли идеята с инвестиционното злато ми хареса, от гледна точка на сигурна сума, която е относително защитетана от инфлация и волатилност на фиатни валути. Така че по отношение на златото и аз гледам в хоризонт около 5г., как ще е по-натам, няма как да знам и за това хоризонта ми е в тези рамки.

Разбирам, че златото всъщност не носи допълнителна доходност, а само запазва покупателната стойност на парите и в този смисъл съм наясно с това, че не е удачно да влагам всичките си пари в този актив.

Проблемът е, че до този момент не съм участвал по никакъв начин в борсовият пазар, нито на акции, нито ИТФ и каквото и да е.

Проблемът ми е, че чета всякаква информация и незнам от къде да започна.

Като цяло с оглед на икономическата и геополитическата обстановка виждам, че сектори, като ресусрси и енергия, са с най-голям потенциал за растеж.

Това към което съм се съсредоточил към този момент са акции в златодобивни минни компании и американски компании за добив на петрол (някъде бях прочел, че Байдън е изразходил голяма част от петролният резерв и ще има голямо поскъпване на цената на горивото, отделно че в Европа пък се готвят регулации - високи данъци, на европейските петролно добивни компании и вероятно маржът на печалба няма да е сравним с тези на Американските)

В момента разглеждам една канадска златодобивна компания Sabina Gold & Silver, тя е с по-висок риск от средното, но и потенциалът за разстеж е голям. (Тук ще съм благодарен, ако някой има опит и погледне профила на тази компания и изкаже мнение)
                    Друг вариант е да заложа към най-големите и доказани компании в сектора, като:Newmont, Barrick, Agnico Eagle и така на татък. Един вид залагане на сигурно, без особенно голям потенциал за разтеж.

Ще съм благодарен за съвети и насоки!
                    Моят съвети би бил да не инвестираш повече от общо 10% в злато и златодобивни компани, тъй като когато на едното му пада/вдига цената, то неминуема се отразява в същата посока и на другото, макар и с различен %.
                    За БФБ не бих искал да коментирам, но ще кажа, че там е мъка.
                    Другите ми съвети би могъл да ги видиш на предния ми пост.

Коментар

Нека набързо разкажа за себе си за да се изясни моят профил. На 40г. семеен, имам два апартамента, които отдавам под наем и общо взето това което мога да заделя, като спестявания, гледам да го заделя с дългосрочна преспектива. В този ред на мисли идеята с инвестиционното злато ми хареса, от гледна точка на сигурна сума, която е относително защитетана от инфлация и волатилност на фиатни валути. Така че по отношение на златото и аз гледам в хоризонт около 5г., как ще е по-натам, няма как да знам и за това хоризонта ми е в тези рамки.

Разбирам, че златото всъщност не носи допълнителна доходност, а само запазва покупателната стойност на парите и в този смисъл съм наясно с това, че не е удачно да влагам всичките си пари в този актив.

Проблемът е, че до този момент не съм участвал по никакъв начин в борсовият пазар, нито на акции, нито ИТФ и каквото и да е.

Като цяло с оглед на икономическата и геополитическата обстановка виждам, че сектори, като ресусрси и енергия, са с най-голям потенциал за растеж.

Това към което съм се съсредоточил към този момент са акции в златодобивни минни компании и американски компании за добив на петрол (някъде бях прочел, че Байдън е изразходил голяма част от петролният резерв и ще има голямо поскъпване на цената на горивото, отделно че в Европа пък се готвят регулации - високи данъци, на европейските петролно добивни компании и вероятно маржът на печалба няма да е сравним с тези на Американските)

В момента разглеждам една канадска златодобивна компания Sabina Gold & Silver, тя е с по-висок риск от средното, но и потенциалът за разстеж е голям. (Тук ще съм благодарен, ако някой има опит и погледне профила на тази компания и изкаже мнение)
                      Друг вариант е да заложа към най-големите и доказани компании в сектора, като:Newmont, Barrick, Agnico Eagle и така на татък. Един вид залагане на сигурно, без особенно голям потенциал за разтеж.

За новобранец с малко познания може би най добре dolar cost average на ETF примерно GDXJ. По малко регулярно докато дойде балон подобен на този преди 12 години.

Коментар

Над 1790 влезе в месечен булиш тренд и тренда е булиш на всички по-долни времеви периоди.
                        Нагоре е ограничено до 2300.Дали ще иде дотам е рано да се каже.
                        На по-ниските графики.седмична и по-надолу ,иска корекция
                        Като цяло мисля,че ще видим АТН до лятото и някъде там ,между сегашния връх и 2300 ще му ударят голямата брадва.
                        Но нещата винаги са динамични и картината може да се промени.Засега изглежда така

2000$ също така е важно психо ниво.4-5 пъти вече го пробива и бързо бива връщано .Трябва да видим как ще реагира този път на това ниво.
                        В момента е набрало скорост и е възможно директно да атакува върхът или троен връх и после да върне. Ще гледаме. Аз оцелих добър вход долу горе когато почнах да пиша в темата злато през Септември/Октомври в средни минни компании и вече профита е доста голям но съм наясно че може всеки един момент да дропне.

Коментар

Не ти трябва да инвестираш навън.На БФБ си освободен от данъци,няма да се регистрираш по ДДС и няма да плащаш за 1000 работи.
                          А и нашенските компании в момента са силно подценени за разлика от западните.Виж тук

http://bigbearbg.blogspot.com/2023/01/10-2023.html

"Най-добрите акции за 2023 според участниците във форума" избери 5 от началните и бутни по 20% във всяка.Тази инстиция ще е много по-добра от златото ,според мен
                          Ако избереш дивидентна компания ще ти изплащат и дивидент всяка година 2-3-4% средно,пък има и нагоре.Така ще имаш пасивен доход.Няма да плащаш за сейфове и да те е страх да носиш "актива" наляво надясно.Пък и тежи доста
                          Само дето ко "инвестира" за 1 ден 100к€ примерно ще вдигне цените с 20%. Ко ги продаде после ще ги СВАЛИ с 20%. По големи транзакции и от имотя не само златцето.
                          Ще трябва да купува по малко със седмици - това значи 2 месеца да следи всеки ден пазара. Или 2 работни месеца по 5к лева на месец - 10к. Е само 5% ще са му тогава разходите
                          Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Не ти трябва да инвестираш навън.На БФБ си освободен от данъци,няма да се регистрираш по ДДС и няма да плащаш за 1000 работи.
                            А и нашенските компании в момента са силно подценени за разлика от западните.Виж тук

http://bigbearbg.blogspot.com/2023/01/10-2023.html

"Най-добрите акции за 2023 според участниците във форума" избери 5 от началните и бутни по 20% във всяка.Тази инстиция ще е много по-добра от златото ,според мен
                            Ако избереш дивидентна компания ще ти изплащат и дивидент всяка година 2-3-4% средно,пък има и нагоре.Така ще имаш пасивен доход.Няма да плащаш за сейфове и да те е страх да носиш "актива" наляво надясно.Пък и тежи доста
                            Last edited by petrg5s; 15.01.2023, 15:33.

Коментар

• Първоначално изпратено от Seuthes Разгледай мнение
                              Какво ти говори графиката ще пада ли под 1500 или вече друго мислиш ?
                              Над 1790 влезе в месечен булиш тренд и тренда е булиш на всички по-долни времеви периоди.
                              Нагоре е ограничено до 2300.Дали ще иде дотам е рано да се каже.
                              На по-ниските графики.седмична и по-надолу ,иска корекция
                              Като цяло мисля,че ще видим АТН до лятото и някъде там ,между сегашния връх и 2300 ще му ударят голямата брадва.
                              Но нещата винаги са динамични и картината може да се промени.Засега изглежда така

2000$ също така е важно психо ниво.4-5 пъти вече го пробива и бързо бива връщано .Трябва да видим как ще реагира този път на това ниво.
                              Last edited by petrg5s; 15.01.2023, 14:52.

Коментар

• Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение

Калин, поздравления за първите ти покупки в жълто! Дано не си инвестирал в краткосрочен план.
                                Изключително хазартно би било да нашиеш всичките си спестявания в 1 инструмент, та дори това да е Жълтото. Когато аз започнах да купувам жълто първоначално влезнах с 20%. С течение на времето сега жълтото ми представлява около 10% (без да съм продавал), от спестяванията ми и смятам, че това е много добро съотношение. Пробвай да инвестираш малко на борсата, сега тренда е надолу и това би било идеален момент влезнеш при ниски цени на много акции. Проучи 3 до 5 компании и вкарай там още 5 до 10% от кеша. Като цяло смятам, че до средата на тази година тренда ще е надолу, така че имаш време да проучиш и купиш. Когато избираш компании недей гледа и купувай акции на компании, които сега са устойчиви и/или са във възходящ тренд.
                                След това би могъл да потърсиш предизвикателства и в крипто. Там също тренда е надолу в следващите няколко месеца, та можеш да се поинтересуваш. Аз лично бих те посъветвал да инвестираш не повече от 3-5%, през следващите 6 месеца, тъй като там е много волатилно и вероятно първоначално или ще се стресираш паникьосвайки се или ще изпаднеш в Еуфория и може да направиш някоя глупост и да налееш повече пари.
                                Като видиш как стоят нещата с акции и криптото може да инвестираш още едни 5-10% през Q3-Q4, 2023 в същите компании ако цената им е паднала за да направиш осредняване или пък просто да инвестираш в други такива.

Важно е да знаеш, че няма вечно падение, както и няма вечен възход на каквото и да било!

Last edited by KalinG; 15.01.2023, 12:44.

Коментар

Working...
                                X