IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение
    По различни оценки, всичкото злато, добито през човешката история досега, е около 180 000 тона. На година се добиват около 2.5 - 3000 тона, доколкото съм чел по статистики.
    Но не всичко става на инвестиционно злато - част отива за бижута, промишленост и т.н. Инвестиционно злато е не повече от 40% от всичко според скромното ми мнение. Ако всичкото злато е толкова (180 000 т), и няма загубено, потънало в океаните, под земята и т.н., инвестиционното злато би било около 80 000 тона.

80 000 т са 2 572 347 267 трой-унции.
    Тия унции са около 3.9 трлн. долара по цена $1500/tr.oz.
    Смях в залата. Къв е тоя световен пазар с капитализация 4 трлн. долара?
    Една инфографика гледах преди няколко месеца, че около 80 трлн. долара са само тесните пари (М0) в света сега (всички валути).
    Нищо не казвам и не препоръчвам с това. Едни прости сметки само.
    Ха, виждаш ли, колко има да поскъпва златото, за да запълни празнината от нули!

Коментар

• Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

Селенка, мила!
      Влязох да си прочета мнението и да си поправя неизбежните правописни грешки, че пиша много бързо, ама видях мнението ти и си спомних, че нещо сме се "разправяли" по златните теми.

Та ... вместо да с и поправям грешките, използвам последните си налични секунди за да заявя декларативно, че те обичам и не искам да коментираме написаното
      Ами добре, слънце, мое, то поста бе към Кълдъръма, а мисълта ми ти е ясна .

А иначе, към Крум, добре дошъл и дано не останеш бяла лястовица. Имаме нужда от още хора, които да развиват дейността, с която си се захванал. От мен успех.

Коментар

По различни оценки, всичкото злато, добито през човешката история досега, е около 180 000 тона. На година се добиват около 2.5 - 3000 тона, доколкото съм чел по статистики.
        Но не всичко става на инвестиционно злато - част отива за бижута, промишленост и т.н. Инвестиционно злато е не повече от 40% от всичко според скромното ми мнение. Ако всичкото злато е толкова (180 000 т), и няма загубено, потънало в океаните, под земята и т.н., инвестиционното злато би било около 80 000 тона.

Една инфографика гледах преди няколко месеца, че около 80 трлн. долара са само тесните пари (М0) в света сега (всички валути).
        По вярното е към 10 трл долара https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97...B5%D1%80%D0%B2

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

Просто цифри в нечий компютър. Свободни подлежащи на корекция цифри. Кога ни е тревожела особено бройката на нулите?

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Деноминация_(финанси)
          Селенка, мила!
          Влязох да си прочета мнението и да си поправя неизбежните правописни грешки, че пиша много бързо, ама видях мнението ти и си спомних, че нещо сме се "разправяли" по златните теми.

Та ... вместо да с и поправям грешките, използвам последните си налични секунди за да заявя декларативно, че те обичам и не искам да коментираме написаното

Коментар

Да печатаме тогава още за да увеличим капитализацията. В Зимбабве вече пробваха. Не им се получи. 100 trillion dollars zimbabwe

Коментар

• Първоначално изпратено от Krum Atanasov Разгледай мнение

Бих желал да чуя защо, без да споря от своя страна. Реално, това е първото мнение до момента, което ме интригува за три дни писане. Всичко друго съм чувал по 20-30 пъти. Защо Базел 3 не легитимира статуса на златото, като пари в очите на човек, който поддържа изцяло или частично Кейнсианската Школа? Предполагам това е базата. Ако не е, то каква е?
              Не умея, не желая и възразявам срещу кратки изложения.
              Понякога дори ме дразнят такива, които имат дакларативен характер и въплащават претенции за познание на крайната (велика) инстанция.
              Моите мнения пък дразнят множество други колеги и аз прекрасно ги разбирам.
              Нямам време, но прочетох интересни неща сред тезите ти и по тази причина като акт на уважение само ще маркирам.
              Повтарям - маркиране и заявявам категорично нежелание за впускане в дебати.
              Има много условности и се предполага възможност за силно абстрактно мислене, а контекстът и моментът не са подходящи.

Първото нещо, което ми привлече вниманието е обстоятелството, че гледаш на съвременните пари като на дълг.
              Човечеството достигнало в определен момент от развитието си до фаза, при която започва процес на прекратяване на ползването на стоковите пари (чийто типичен представител е златото) и процес на преминаване към използване на знаци на кредита.
              Акцентирам на използването на думата ПРОЦЕС.
              Тук пак се иска способност за повишено абстрактно мислене, но простичко мога да опиша така: Ерго, на отделни агенти във възпроизводствеия процес се "присвоява" право на вземане към обществения организъм, други остават в задълженост към него. Разчетите се водят по своеобразен начин. Актът н афизическо държане на злато престава (като процес) да изпълнява това предназначение!
              Един метал, макар и много особен метал, който се търси, копае, добива, намира и ....... не се вписва в този процес.

Декларативно ще добавя още следното. Твърде отвана съм бил в първите курсове на икономическото обучение, когато се учи политикономия и сходните модерни еквиваленти, но тогава в рамките на тези курсове се учи за функциите на парите. Що е пари?! Ненужно и неподходящо е да с еправят опити за дидактично размахване на пръст.
              Сещам с еза следното:
              Прегледай класическите функции на парите: Марка за стойността, Средство за обръщение, Средство за натрупване, Средство за спестване, Платежно Средство, Световни пари ... при което аз винаги субективно и ненатрапчиво добавям думичката ВСЕОБЩО и разсъждавай креативно и непредубедено по темата: кои от тези функции, които някога златот е изпълнявало без колебание в пълен мащаб, продължава ад ги изпълнява и днес и има перспективата да продължи да изпълнява?

Поздрави

Коментар

• През 1788г. Томас Джеферсън
                "Хартията е бедност. Това е само призракът на парите, а не самите пари."

пред Конгреса 1912г.
                Джей Пи Морган
                „Златото е пари, и нищо друго“

Коментар

Но не всичко става на инвестиционно злато - част отива за бижута, промишленост и т.н. Инвестиционно злато е не повече от 40% от всичко според скромното ми мнение. Ако всичкото злато е толкова (180 000 т), и няма загубено, потънало в океаните и т.н., инвестиционното злато би било около 80 000 тона.

Една инфографика гледах преди няколко месеца, че около 80 трлн. долара са само тесните пари (М0) в света сега.
                  Просто цифри в нечий компютър. Свободни подлежащи на корекция цифри. Кога ни е тревожела особено бройката на нулите?

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Деноминация_(финанси)

Коментар

• По различни оценки, всичкото злато, добито през човешката история досега, е около 180 000 тона. На година се добиват около 2.5 - 3000 тона, доколкото съм чел по статистики.

Last edited by Kildirim_Bei; 09.10.2019, 18:08.
                    Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                    ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

Коментар

• Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

Не споря и нямам въпроси към теб!
                      Заявих си ясно отношението към появата ти във форума като по-скоро симпатия! Дори и сходна оценка по много, но не всички, въпроси.
                      Никога не съм имал проблем с факта на съществуване на различни мнения, имам претенции единствено към формата на излагането им. Ти се справяш повече от добре!

Годините прекарани във и бройките навъртени мнения във форума може и да с ааргумент за някои колеги, н оза мен н е са! Гледам по отвисоко и се подсмихвам.

Казах, че няма да водя диспути, доколкото за мен въпросът не е дискусионен.
                      Знам много добре за Базел 3, но това не превръща златото в пари.
                      При прилагане на някакъв много общ, разфокусиран, широк, исторически поглед и оценка, можем да приемем, че е пари.
                      В тесен икономически смисъл не е.

Не е настояване, препоръка, съвет или други сродни!
                      Бих желал да чуя защо, без да споря от своя страна. Реално, това е първото мнение до момента, което ме интригува за три дни писане. Всичко друго съм чувал по 20-30 пъти. Защо Базел 3 не легитимира статуса на златото, като пари в очите на човек, който поддържа изцяло или частично Кейнсианската Школа? Предполагам това е базата. Ако не е, то каква е?

Коментар

• Първоначално изпратено от michaelis12 Разгледай мнение

не нема хои скоро към 2000$ ако тва питаш .... тва е мойта прогноза, но всичко мое, мое и да литне ....
                        Нумерология за цена на златото, през 2022 година златото ще е 2022 долара по некое време през същата година Айде да видим дали че познаем.
                        Last edited by Todor Sabev; 09.10.2019, 17:35.

Коментар

.......
                          Това върна статуса на златото, като пари официално за спорещите по- долу, дали е или не е пари.
                          разбира се че винаги е било и остава пари, то дефакто са истинските пари всичко друго е производно на него .... макар че се подвизаваха едни елементи дет твърдяха че е стока и долара бил "пари" но са не ги виждам ....

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
                            добре, няма ли вече някой специалист, със замОтани в условности предположения, да вземе, да направи една прогноза, включваща и бифоркация?
                            не нема хои скоро към 2000$ ако тва питаш .... тва е мойта прогноза, но всичко мое, мое и да литне ....

Коментар

Това върна статуса на златото, като пари официалнои за спорещите по- долу, дали е или не е пари.
                              Не споря и нямам въпроси към теб!
                              Заявих си ясно отношението към появата ти във форума като по-скоро симпатия! Дори и сходна оценка по много, но не всички, въпроси.
                              Никога не съм имал проблем с факта на съществуване на различни мнения, имам претенции единствено към формата на излагането им. Ти се справяш повече от добре!

Годините прекарани във и бройките навъртени мнения във форума може и да с ааргумент за някои колеги, н оза мен н е са! Гледам по отвисоко и се подсмихвам.

Казах, че няма да водя диспути, доколкото за мен въпросът не е дискусионен.
                              Знам много добре за Базел 3, но това не превръща златото в пари.
                              При прилагане на някакъв много общ, разфокусиран, широк, исторически поглед и оценка, можем да приемем, че е пари.
                              В тесен икономически смисъл не е.

Не е настояване, препоръка, съвет или други сродни!

Коментар

От една гледна точка си прав за това как функционира бизнесът със фичзическо злато, но от друга не си. Реално погледнато, за да мога да продавам аз имам позиция в злато, не работя с чужди пари, така че при срив губя точно толкова, колкото и всеки друг инвеститор, та и повече. Този бизнес е рядка комбинация между бизнес и инвестиция и действително се искат сериозни нерви и вяра в нещо за да си all in в него. Дали статията ми има смисъл или не, показва датата, на която е написана. Моментът на стартиране на бизнеса трябва и да ти говори нещо. Повярвай ми, ако годината бе 2013 или 2015, вероятно щях да стартирам нещо друго, а не бизнес с инвестиционно злато. Не че тогава не беше добре да се купува, просто инвеститорът в България иска твърде големи печалби за твърде къси периоди от време, така че не би имало много смисъл.
                                ми дали твойте нерви или мойте пред монитора е се тая, то е еднакво само поне с едното оставаш с нещо в ръка, а с мойто нищо ... За датата когат си го писал тва е върни коментарите или питай админа да даде линк към старата тема и ше ги видиш кви са, писали сме че ше хои нагоре и то напрай едно движение след което 1.5г. нищо и са още едно и толкоз, са почивка ше има там още некви малки подскоци и тва е.
                                Иначе ти кво толко ше се вътриш ако падне в евро/ долари цената ? Ми нищо щот еврото което ше вземеш ще е със същата покупателна стойност в тоя момент.
                                Аз не знам ти прайш бизнеси с физика и казваш "дългосрочна инвестиция" ама нема такова нещо, с това си запазваш парите (хартиите) т.е. фиксираш хартията за даден период от време с такава покупателна стойност, от физическо злато печалба нема и стоките от 2000г. насам са в същите цени с жълтици, дали било сандали или тога в Рим и са костюм и лачени патъци цената е същата на имотите същото. Е в темата за имотите имаше философи колко са напред с жилища х250$ квадрата, да ама в златно изражение е съшата раота, тва е златото кво има се обясняваме повече .....
                                Last edited by michaelis12; 09.10.2019, 17:20.

Коментар

Working...
                                X