Първоначално изпратено от nachev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Златото - Балон или не (2) ?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Krum Atanasov Разгледай мнение
Разликата е, че аз не ти ги цитирам. Без да се шегувам ти препоръчвам да се запознаеш с 'The Red Queen Theory'. Прекалено добрите резултати в пропагандата на Кох, Fox, Heritage, Мърсър, Аделсън и пр. в антиклиматичната пропаганда от 60-те насам докараха крайно леви популистки формации, като тази около АОК на мода. 2024 год. кандидат за президент на САЩ. Честито на печелившите и от двете страни. Живеем в един нов свят на крайности, в който никой няма да спечели, който и да спечели изборите.
- 1 like
Коментар
-
Колеги, очевидно беше, че вчера направих изложението си в условия на остър цайтнот и поради тази причина той изглежда див и невчесан, но напълно умишлено няма да го пипам. Нека стои така! Долавям там някакава монументална автентичност, ръбеста и декларативна, но поне успява д а заяви тезата. Темата е наистина дълбока и има опасност взаимно да се издавим.
Позволявам си още само няколко изречения. Достатъчно си знаем вече и кътните зъби - симпатиите и непоносимостите, тъй че докараните от мен до ръба на нервната криза, просто да ме прескочат. Допълнителен аргумент е обстоятелството, че по-скоро ще споделя известни и банални неща.
Предполагам, че болшинството от колегите, които обитават или споделят това пространство, знаят за процеса на създаване на модерните пари. Образно и артистично си го представям като мизансцен на камерна пиеса. В едно затъмнено и защитено помещение стоят едни невзрачни чичковци с кахърни лица. Почти не разговарят, преобладават мимики и жестове, цари атмосфера на някаква обреченост и предопределеност. Някои запазват ледени физиономии, други вдигат многозначително рамене и след това набързо подписват един лист, който обикаля масата. Оттук нататък е обикновена технология и процедура - отива се в специално помещение, където стоят сървери и едно специално работно място. Няколко човека въвеждат кодове и накрая тържествено се натиска бутон "ентър". Воала - родиха се пари. За да не се налага да обясняват на публиката как точно се пръкват парите, ползват някакви кратки евфемистични фрази, нещо от рода: разширяване на пасива, подкрепа на ликвидността или сходни. Какво става в другата страна на баланса на банката? В актива се появяват едни наличностти по сметка, които при съответната йерархия и процедура тръгват към търговските банки, които функционират в условия на фракшънъл ризърв бенкинг и ... така нататък по веригата. Надолу по веригата се задлъжнява към горния. Колкото си по-долу, условията на кредитиране стават по-жестоки. Така е организирано, контролирано и управлявано съвременното общество. Който твърди, че обществото може и трябва да се организирана, контролирана и управлява при ползването на един друг стълб, особено пък ако вземе да го претворява в ежедневния си живот, бързо ще познае пандиза отвътре.
Спирам, че оттук може да се отвори вратата на Пандора!
Само ще припомня едно знаково изказване, кото е приписвано на Амшел Ротшийлд:
Let me issue and control a nation's money and I care not who writes the laws.
Описаното по-горе е съвсем условна и семпла логическа схема. В живота е една идея по-сложно
Крум рече - парите са дълг. Аз пък се обадих, че модерните пари са знаци н а кредита. Различни думи, една същност! Защо се получи така, че след като сме се разбрали за главното, се разминахме в оценката си за златото като пари или непари?! Не знам, не е чак толкова важно и не държа да знам.
Дългът е едно специфично обществено правоотношение.
В хода на еволюцията (пропускам обяснения), обществените индивиди влизат в специфични правоотношения. Водещото обществено отношение е собствеността, това го твърдят още класиците, доразвива го и Маркс. Дългът е друг специфичен вид.
От друга страна, векове и хилядолетия наред преди модерната епоха, човешките индивиди са добивали буквално с цената на кървава пот злато, доколкото установените тогава обществени отношения са постулирали, че срещу люспа злато можеш без ограничение да получиш необходимите ти ресурси, което на икономически език значи, че обществето "приема и признава" положените от теб усилия и труд за обществено полезни. Откривайки и осъзнавайки определени уникалки свойства на златото, човечеството приема, че този метал може да играе важна и стимулираща роля във възпроизводствения процес. Той си остава един метал - натурално-веществена субстанция.
Прекалих, темата е безбрежна, но същността е ясна ...
Поздрави
Коментар
-
Разликата е, че аз не ти ги цитирам. Без да се шегувам ти препоръчвам да се запознаеш с 'The Red Queen Theory'. Прекалено добрите резултати в пропагандата на Кох, Fox, Heritage, Мърсър, Аделсън и пр. в антиклиматичната пропаганда от 60-те насам докараха крайно леви популистки формации, като тази около АОК на мода. 2024 год. кандидат за президент на САЩ. Честито на печелившите и от двете страни. Живеем в един нов свят на крайности, в който никой няма да спечели, който и да спечели изборите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от michaelis12 Разгледай мнение
еми и на мене ми стига само като видя Galup International, Amnesty Int. Ooen Society и подобни сороспийски кретении, сега особено "зелените климатици" са ми от любимите, но предпочитам консервите тинк танкове защото те дават поне работа на хората. Не от Рейгъномиката тръгна тоя разпад на Саш който е сега в момента виж графиката на златото ....
Коментар
-
Достатъчно ми беше да прочета фондацията Херитидж и да не довърша статията. Кoнсервативен think tank обвързан тясно с братята Кох ( вече само един ), big tabacco, etc. Или казано на прост език, силна дясна пропаганда с голямо влияние в американската политика още от времето на Рейгън. Половината кабинет на Тръмп е поставен там от тях. Като започнеш от Девос и стигнеш до Мълвейни. Имам стриктни правила при спора и те включват да не оспорвам пропагандни източници, както от дясно, така и от ляво. Чета ги редовно обаче, за да знам как точно се манипулират мнения и от двете страни. Статията ти не ми е интересна. 'Възходът' не идва от trickle-down economics, a от хипер кредитиране, ниски регулации за big corp и връщане на офшорни пари под формата на акции в САЩ, което винаги свършва по един и същи начин. Сам знаеш какъв.
Като че ли нещо грешно са ви казали в тоя университет дет си бил относно Рейгъномиката та нали от там са почти всички демократи в Клинтъновия клан ?? ....
Също "възхода" не идва от никво кредитиране Круме, а от отваряне на раб. места и връшане на производството благодарение на популистите ....Last edited by michaelis12; 10.10.2019, 13:23.
Коментар
-
Първоначално изпратено от hazard Разгледай мнениеhttps://www.investor.bg/evropa/334/a...smetki-225498/
толкова за сигурните трезори на Райфанзен, Юникредит. и др в БГ
Коментар
-
Първоначално изпратено от michaelis12 Разгледай мнениеKrum Atanasov
Круме, я глей "популиста" Тръмп кво прай, че тия ваще ограбиха хората, добре че са популистите че ше умрем от глад при "Демокрацията" ...... така че ако нещо стане с тренда не е заради популизма както беше написал ....
Средната класа в САЩ забогатява при Тръмп
Медианният доход на домакинствата се е повишил с близо 7%, откакто президентът встъпи в длъжност
https://www.investor.bg/analizi/91/a...-trymp-290402/
- 1 like
Коментар
-
Krum Atanasov
Круме, я глей "популиста" Тръмп кво прай, че тия ваще ограбиха хората, добре че са популистите че ше умрем от глад при "Демокрацията" ...... така че ако нещо стане с тренда не е заради популизма както беше написал ....
Средната класа в САЩ забогатява при Тръмп
Медианният доход на домакинствата се е повишил с близо 7%, откакто президентът встъпи в длъжност
https://www.investor.bg/analizi/91/a...-trymp-290402/
Коментар
-
https://www.investor.bg/evropa/334/a...smetki-225498/
толкова за сигурните трезори на Райфанзен, Юникредит. и др в БГ
Коментар
-
Точно така е. В последните години, с вървящите нагоре борси, масовата Бъфет психология от преди 2008 се върна. Всеки печели от акции на марджин и всички са трейдъри. Напомня ми много на етапа преди предишната криза, когато всички бяха строители. После банките им придобиха построеното и станаха изненадващо най- големите собственици на частни, индустриални и промишлени имоти. Една графика за представянето на Berkshire Hathaway от 2012 год. спрямо 'вечно непродуктивния актив злато' за онзи период: https://www.bullionvault.com/gold-ne...ires-040220125
Аз лично не съм почитател на Бафет. Каква е разликата между жълтия метал и акциите на фирмата му? Той не разпределя дивиденти, така че и там се чака само на капиталови печалби. От друга страна иска фирмите, които притежава да разпределят ежегодно дивиденти. Но сега държи кеш. Що ли? Всеки си говори това което му е изгодно, а и в каквото вярва.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Minka Разгледай мнение
За съжаление сте прави. Дори вече не съм сугурен дали 20% от портфейла е достатъчно за хеджиране на риска. Преди две години, когато цената беше под 1200 $, никой не говореше за металите и не купуваше, сега не купуват защото "трябва да коригира". Като скочи с още 10% ще се променят нещата.
Чувам тук там вече, че има хора купващи злато, кой за по-малки, кой за по-големи суми. Едни пазаруват монети, други кюлчета. Кой колкото може. Има, макар и малка промяна в сантимента.
Коментар
-
Toчно за това говоря. Радвам се, че някой ме разбира напълно.
Чувам тук там вече, че има хора купващи злато, кой за по-малки, кой за по-големи суми. Едни пазаруват монети, други кюлчета. Кой колкото може. Има, макар и малка промяна в сантимента.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
Единствените големи политически,,сътресения,, за 1980 -1990 са разпадането на почити всички авторитарни режими по света Латиноамериканските военни хунти, СССР и сателити му . Апартейдът в Южна Африка както и диктатури в АЗИЯ и то по мирен начин с редки изключения. Дори самия Китай се отваря към света и въвежда пазарни реформи и самия лидер вече не е несменяем до смъртта си,а с мандат
В момента процеса тече в обратна посока. И макар че некои взимат на подигравка политическия аспект който е изложил Крум, тренда е ясен - насилие, терор ,ограничаване на правата и личните свободи . Висока цена на златото. Нищо ново под слънцето
Коментар
-
Да печатаме тогава още за да увеличим капитализацията. В Зимбабве вече пробваха. Не им се получи. 100 trillion dollars zimbabwe
Фиатните пари няма да струват хартията, на която са напечатани, ако се отвърже цената на златото.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
~ Enfant Sanssouci de Monde ~
- 1 like
Коментар
Коментар