IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение

    Сълзите винаги са за тези, които се мислят, за по-умни отколкото са всъщност!
    Сълзите няма да са малко.Китай си остава в състояние на карантина.

    Коментар


    • Добре де ,на цена 1800,

      ForexMaster ли да чакаме ще се появи у темата.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Седларов Разгледай мнение
        Същото им го пише и Correctively objectivе , от доста дълго време но тълпата апокалиптици и златни бъгове , обичат захаросани постове , ралита и шампанско

        А сълзите за кой... ?
        Сълзите винаги са за тези, които се мислят, за по-умни, отколкото са всъщност!
        Last edited by Mike Florida; 05.03.2020, 16:12.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение


          А що така, задълбочените анализи на Майк ми приличат на един друг учасник със шанпанско, пък и се появяват подобно, когато златото е доста над нивата си отпреди година и половина и вероятно или е формирало връх или много скоро ще направи такъв.

          И къде беше Майк да ни просветли да купуваме при доста по - ниски нива, да попитам аз.


          Тогава у темата беше пълно мъртвило и незаинтересованост относно златото.
          Няма какво да те посъветвам да купуваш от по-ниски нива, защото виждам, че си играч и през собствена преценка и сам се ориентираш добре!

          Защо съм прописал преди няколко дни ли? Защото стана интересно по край Короната и спадовете, и няколко приятеля ми казаха, че влизат и четат и се чудят какво да правят, за едно или друго. Присетих се за профила и си възстанових паролата през пощата. Не бях влизал с години в профила, а в темата поне 6 месеца. Реших, че към момента ще има шоу и реших да спиша нещо. Съжалявам ако съм те подразнил с присъствието си...
          Не виждам златото да скача или може би аз се стремя да крепя цената през нови купувачи с постове...

          А пък и за какво купуване да говорим, щом авторитет като теб, вече определи посоката и тя е НАДОЛУ!

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение


            А що така, задълбочените анализи на Майк ми приличат на един друг учасник със шанпанско, пък и се появяват подобно, когато златото е доста над нивата си отпреди година и половина и вероятно или е формирало връх или много скоро ще направи такъв.

            И къде беше Майк да ни просветли да купуваме при доста по - ниски нива, да попитам аз.


            Тогава у темата беше пълно мъртвило и незаинтересованост относно златото.


            Не искам да ви развалям рахата, ама според мен златото ще ходи на 1300- 1400, като дирекно от тук или може да мине преди това да мине през 1800.
            Разбира се пак тогава темата ще замре а от Майк нема и да има спомен .

            Същото им го пише и Correctively objectivе , от доста дълго време но тълпата апокалиптици и златни бъгове , обичат захаросани постове , ралита и шампанско

            А сълзите за кой... ?

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение

              Повечето хора не разбират каква е корелацията между финанси, инвестиции и реална икономика.
              Именно поради това, когато казвам, че ще има замитане на 70% ИТ сектор в БГ и толкова като цяло за аутсорса за едно 7-10-15 години, при следващата криза, на тях им звучи като виц!

              Повечето хора могат да разсъждават единствено в категорията, всички ползваме вече смарт телефони, всичко е дигитално, ИТ в България само ще се увеличава! Ти да видиш!

              Никой от същите хора обаче, не може да оцени, че възходящата линия на всяко едно нещо в живота, достига винаги до ПИК, а този пик е много над равновесната точка, а тази пък равновесна точка винаги се оказва ПО-ВИСОКО от достигнатото дъно, НЕПОСРЕДСТВЕНО след удрянето на ПИК!
              В случая обаче не говорим толкова за технологично изчерпване, а за изчерпване на текущия финансво-икономически модел, които е съдесйствал за възходящото движение и формирането на пик, много от въд равновесната точка!

              Защо обаче се стигна до пик и пик ли имаме реално?

              1. На първо място, бурното развитие на ИТ сектора, като част от реалната икономика е преди всичко, последните 20 години! Тези последни 20 години се характеризират, с една от най-големите кредитни експанзии в човешката история и с исторически най-ниските лихви също така!
              Как това предопределя пазара? Кредитния балон спомага компании с ниска финансова ефективност, веднъж да получават оперативни средстава от пазара през облигации на на практика нулеви лихви и втори път през капиталовите пазари, които финансират компании през чудовищни оценки на P/E и P/S, единствено в рамките на някакви вижделиви бъдещи очаквания за тях!

              2.На второ място, осезаемо се забелязва технологичното изчерпване при всички видове хардуер, както и по изчерпването на добавената стойност, която вече е несравнимо по-ниска, в сравнение на технологичния бум, с масовото въвеждане на интернет, персоналния компютър и умния телефон. На практика, псоледната 5тилетка, технологичния напредък единствено "изпилва" възможностите на технологията и пазарните и възможности за продажби! Големи очаквания се възлагат на Интернет на нещата, но аз лично съм убеден, че това в идните 20 години, по никакъв начин няма да може да повтори бума, от епохата на началото на интернет и персоналния компютър ( днес претворен в джобен телефон). Ако това е така, то на "икономическата везна", ние ще съпоставим ТОТАЛНАТА ЖИТЕЙСКА И ТЕХНОЛОГИЧНА РЕВОЛЮЦИЯ(last 20), срещу нещо, което претендира просто да продължи революцията, като добавя стойност. Не бих заложил, че следващите 20 години, ще са толкова технологично бурни, колкото бяха последните 20 години!

              3. Намираме се на края на 90 год. дълъг кредитен цикъл за обществата, което обикновенно означава, свиване на всякакви стопанско-икономически дейности за следващите 10-15 години, до изравняване на дисбалансите!

              Защо обаче специално в БГ ИТ и аутсорсинг сектора ще бъдат толкова жестоко заметени?

              1А. Широко разпространена е мантрата, че БГ ИТ сектора бил много по-евтин и затова имал голям потенциал да се развива. Има се предвид по-ниските заплати спрямо силно развитите страни от Запада. Тези, които лансират тази теза, усложливо забравят, че тук освен ниски заплати, се създава и една от най-ниските добавени стойности от към продукт. Подобно на това, някой във Видин да набива на преса лагери за германски автомобил, като се намира в пряка конкуренция за същия междинен продукт с китайци и индийци, спрямо високата добавена стойност за цялата сглобена кола, при това от роботи, вече в немския завод! В общи линии капиталът, срещу гаврошовското черноработничество! Когато говорим за ИТ обаче, при свиване на икономическата активност, познайте дали създаването на стойност, ще се насочи чъм черноработническите звена или ще се пренасочи, към централите на компаниите, които ще съхранят някакъв капацитет за по-висока добавена стойност. Говорим за общо свиване на пазара, а не за това, да има без край работа, за която просто трябва да си намериш евтин хамал, за да избута черната работа! В добрите години, е ясно, че експанзията върви в посока периферия. В лошите години имаме движение обратно към център. Много хора си мислят, че основата е цената? Цена, но за какво? Важна е добавената стойност и завършения продукт, а не създаването на най-непретенциозния от към стойност компонент в звеното!

              2А.По точка 1, за кредитната експанзия, трябва да сме наясно, че кредитния балон > създава балон и на капиталовия пазар > балонът на капиталовия пазар от своя страна > повишава стойността на активите и на наличните портфейли > това от своя страна води до факта, че няма значение за ефективността на инвестициите, ако пазара ти позволява непрестанен ръст и възможността да правиш пари! Инвеститор Х за послседните години е увеличил стойността на портфейла си с 400% > той налива пари в акселератор Y> акселератор Y разпределя парите в 100 компании, като предварително оценя, че 98 от тях, ще са тотал щета, а оценката на останалите 2, ще компенсира загубите за 98те, през балона на капиталовия пазар. 98те ТОТАЛ ЩЕТА, след получване на финансиране, започват да развиват проекти, част от проектите за подизпълнение отиват в БГ! Тези 2 компании, които ще избият парите на ивеститорите, в крайна сметка ще са такива, че ще имат огромна пазарна оценка, спрямо P/E от сорта на 300. Крайният резултат е следния. Инвеститор Х е извадил печалба, БГ сектора е получил работа. Защо да не може вечно така? Има ли проблем???

              3A. Технологичните компании, част от балона, могат да инвестират, не в стойност, а в проекти! Проектите се остойностяват, през възможността да привлекат капитал! Проектите отиват към подизпълнители, а ниските нива на проектите към БГ подизпълнители...

              В крайна сметка това не е хейт към БГ ИТ сектора, към който нямам нищо напротив. Въпроса е да се осъзнае факта как работи системата и да не се мисли, че щом всеки има телефон в джоба, ръста обезателно е ще бъде експоненциален! Убеден съм, че телефони и ИТ бизнес ще има и при 90% орязване на инвестициите след пукане на балона. Въпроса е, че липсата на тези капитали, ще извади от пазара всички конюнктурни играчи. Интересното обаче е факта, че почти никой конюнктурен играч, никога не разглежда себе си като такъв!








              А що така, задълбочените анализи на Майк ми приличат на един друг учасник със шанпанско, пък и се появяват подобно, когато златото е доста над нивата си отпреди година и половина и вероятно или е формирало връх или много скоро ще направи такъв.

              И къде беше Майк да ни просветли да купуваме при доста по - ниски нива, да попитам аз.


              Тогава у темата беше пълно мъртвило и незаинтересованост относно златото.






              Todor Sabev

              Junior Member 25.01.2019, 21:06

              Дълго злато стоп 1276.

              Импулса е удължен.
              Таргет 1400 - 1450







              Не искам да ви развалям рахата, ама според мен златото ще ходи на 1300- 1400, като дирекно от тук или може да мине преди това да мине през 1800.
              Разбира се пак тогава темата ще замре а от Майк нема и да има спомен .


              Last edited by Todor Sabev; 05.03.2020, 15:08.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение

                До 3 ноември когато са изборите в САЩ ще крепят положението освен ако корона вирусът не блокира планетата.
                Да се наздяваме че Тръмп ще победи, което е много съмнително. Пред нищо не се спират, за да му попречат. Златото ще послужи като огромен хедж в тези волатилни времена.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение

                  Не смятам, че системата ще изкара още много. Вече вървим от нулеви към отрицателни лихви. Евтин капитал не е термина при това положение.
                  При това положеие, достигаме точка на САМОИЗЯЖДАНЕ НА СИСТЕМАТА!

                  Това самоизяждане отдавана върви, но сега се приближаваме към гореща фаза!
                  До 3 ноември когато са изборите в САЩ ще крепят положението освен ако корона вирусът не блокира планетата.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от hazard Разгледай мнение
                    Майк, дългият ти пост е верен.
                    Верен за последните 20 години, е и, какво пречи още 10 години да се разпъва ластика.
                    Днес СП500 е +4.22%, Майкъл Блумберг се отказа и прахоса $700 мил, примери много, властва нерационалното мислене във всички сфери, сега Байдън набра скорост и пазара се вдига (!!!).
                    Докато не спре наливането на евтин капитал (QE), всичко ще остане май по старому.
                    Не смятам, че системата ще изкара още много. Вече вървим от нулеви към отрицателни лихви. Евтин капитал не е термина при това положение.
                    При това положеие, достигаме точка на САМОИЗЯЖДАНЕ НА СИСТЕМАТА!

                    Това самоизяждане отдавана върви, но сега се приближаваме към гореща фаза!

                    Коментар


                    • Поздрави за Mike Florida , че вдигна нивото на форума .Успехи !

                      Коментар


                      • Майк, дългият ти пост е верен.
                        Верен за последните 20 години, е и, какво пречи още 10 години да се разпъва ластика.
                        Днес СП500 е +4.22%, Майкъл Блумберг се отказа и прахоса $700 мил, примери много, властва нерационалното мислене във всички сфери, сега Байдън набра скорост и пазара се вдига (!!!).
                        Докато не спре наливането на евтин капитал (QE), всичко ще остане май по старому.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение

                          Майк темата е за златото но нещата в света винаги са свързани и едното води до другото.Какво ти е мнението за вируса?Паниката заради него има потенциала да е точно края на 90 годишния кредитен цикъл за който пишеш ти................
                          Вируса може да е катализатор и топлийка за пукане на балона. Дори и да не го спука, със сигурност спомогна да се увеличат дисбалансите. Кризата е вече тук, поне от 2 години. Не може автопроизводителите да са на такъв срив при нормална ситуация. Въпроса е кога ще навлезнем в гореща фаза и в таква, че безработицата да създаде значима осезаемост в обществото за проблем!

                          Темата е за златото, но през другите теми, които се включват, се виждат устоите на текущата финансова рамка, към икономиката. А финансовата рамка пряко касае златото!
                          Last edited by Mike Florida; 05.03.2020, 00:37.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение

                            Повечето хора не разбират каква е корелацията между финанси, инвестиции и реална икономика.
                            Именно поради това, когато казвам, че ще има замитане на 70% ИТ сектор в БГ и толкова като цяло за аутсорса за едно 7-10-15 години, при следващата криза, на тях им звучи като виц!

                            Повечето хора могат да разсъждават единствено в категорията, всички ползваме вече смарт телефони, всичко е дигитално, ИТ в България само ще се увеличава! Ти да видиш!

                            Никой от същите хора обаче, не може да оцени, че възходящата линия на всяко едно нещо в живота, достига винаги до ПИК, а този пик е много над равновесната точка, а тази пък равновесна точка винаги се оказва ПО-ВИСОКО от достигнатото дъно, НЕПОСРЕДСТВЕНО след удрянето на ПИК!
                            В случая обаче не говорим толкова за технологично изчерпване, а за изчерпване на текущия финансво-икономически модел, които е съдесйствал за възходящото движение и формирането на пик, много от въд равновесната точка!

                            Защо обаче се стигна до пик и пик ли имаме реално?

                            1. На първо място, бурното развитие на ИТ сектора, като част от реалната икономика е преди всичко, последните 20 години! Тези последни 20 години се характеризират, с една от най-големите кредитни експанзии в човешката история и с исторически най-ниските лихви също така!
                            Как това предопределя пазара? Кредитния балон спомага компании с ниска финансова ефективност, веднъж да получават оперативни средстава от пазара през облигации на на практика нулеви лихви и втори път през капиталовите пазари, които финансират компании през чудовищни оценки на P/E и P/S, единствено в рамките на някакви вижделиви бъдещи очаквания за тях!

                            2.На второ място, осезаемо се забелязва технологичното изчерпване при всички видове хардуер, както и по изчерпването на добавената стойност, която вече е несравнимо по-ниска, в сравнение на технологичния бум, с масовото въвеждане на интернет, персоналния компютър и умния телефон. На практика, псоледната 5тилетка, технологичния напредък единствено "изпилва" възможностите на технологията и пазарните и възможности за продажби! Големи очаквания се възлагат на Интернет на нещата, но аз лично съм убеден, че това в идните 20 години, по никакъв начин няма да може да повтори бума, от епохата на началото на интернет и персоналния компютър ( днес претворен в джобен телефон). Ако това е така, то на "икономическата везна", ние ще съпоставим ТОТАЛНАТА ЖИТЕЙСКА И ТЕХНОЛОГИЧНА РЕВОЛЮЦИЯ(last 20), срещу нещо, което претендира просто да продължи революцията, като добавя стойност. Не бих заложил, че следващите 20 години, ще са толкова технологично бурни, колкото бяха последните 20 години!

                            3. Намираме се на края на 90 год. дълъг кредитен цикъл за обществата, което обикновенно означава, свиване на всякакви стопанско-икономически дейности за следващите 10-15 години, до изравняване на дисбалансите!

                            Защо обаче специално в БГ ИТ и аутсорсинг сектора ще бъдат толкова жестоко заметени?

                            1А. Широко разпространена е мантрата, че БГ ИТ сектора бил много по-евтин и затова имал голям потенциал да се развива. Има се предвид по-ниските заплати спрямо силно развитите страни от Запада. Тези, които лансират тази теза, усложливо забравят, че тук освен ниски заплати, се създава и една от най-ниските добавени стойности от към продукт. Подобно на това, някой във Видин да набива на преса лагери за германски автомобил, като се намира в пряка конкуренция за същия междинен продукт с китайци и индийци, спрямо високата добавена стойност за цялата сглобена кола, при това от роботи, вече в немския завод! В общи линии капиталът, срещу гаврошовското черноработничество! Когато говорим за ИТ обаче, при свиване на икономическата активност, познайте дали създаването на стойност, ще се насочи чъм черноработническите звена или ще се пренасочи, към централите на компаниите, които ще съхранят някакъв капацитет за по-висока добавена стойност. Говорим за общо свиване на пазара, а не за това, да има без край работа, за която просто трябва да си намериш евтин хамал, за да избута черната работа! В добрите години, е ясно, че експанзията върви в посока периферия. В лошите години имаме движение обратно към център. Много хора си мислят, че основата е цената? Цена, но за какво? Важна е добавената стойност и завършения продукт, а не създаването на най-непретенциозния от към стойност компонент в звеното!

                            2А.По точка 1, за кредитната експанзия, трябва да сме наясно, че кредитния балон > създава балон и на капиталовия пазар > балонът на капиталовия пазар от своя страна > повишава стойността на активите и на наличните портфейли > това от своя страна води до факта, че няма значение за ефективността на инвестициите, ако пазара ти позволява непрестанен ръст и възможността да правиш пари! Инвеститор Х за послседните години е увеличил стойността на портфейла си с 400% > той налива пари в акселератор Y> акселератор Y разпределя парите в 100 компании, като предварително оценя, че 98 от тях, ще са тотал щета, а оценката на останалите 2, ще компенсира загубите за 98те, през балона на капиталовия пазар. 98те ТОТАЛ ЩЕТА, след получване на финансиране, започват да развиват проекти, част от проектите за подизпълнение отиват в БГ! Тези 2 компании, които ще избият парите на ивеститорите, в крайна сметка ще са такива, че ще имат огромна пазарна оценка, спрямо P/E от сорта на 300. Крайният резултат е следния. Инвеститор Х е извадил печалба, БГ сектора е получил работа. Защо да не може вечно така? Има ли проблем???

                            3A. Технологичните компании, част от балона, могат да инвестират, не в стойност, а в проекти! Проектите се остойностяват, през възможността да привлекат капитал! Проектите отиват към подизпълнители, а ниските нива на проектите към БГ подизпълнители...

                            В крайна сметка това не е хейт към БГ ИТ сектора, към който нямам нищо напротив. Въпроса е да се осъзнае факта как работи системата и да не се мисли, че щом всеки има телефон в джоба, ръста обезателно е ще бъде експоненциален! Убеден съм, че телефони и ИТ бизнес ще има и при 90% орязване на инвестициите след пукане на балона. Въпроса е, че липсата на тези капитали, ще извади от пазара всички конюнктурни играчи. Интересното обаче е факта, че почти никой конюнктурен играч, никога не разглежда себе си като такъв!







                            Майк темата е за златото но нещата в света винаги са свързани и едното води до другото.Какво ти е мнението за вируса?Паниката заради него има потенциала да е точно края на 90 годишния кредитен цикъл за който пишеш ти................

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от avto11 Разгледай мнение

                              Браво Браво изключителен анализ на предстоящото.Явно 2008 си видял какво става.1000 % съгласен.Само дето 2008 хората бяха по пригодени за криза, а сега са поколение което всичко им е дигитално.И както казва един преподавател на програмистите трябва да имаш дигитално мислене,а то как ще реагира на един срив.Предполагам ,че няма да е проблем да продадеш на 300 евро като си купил на 1500.Просто рестартираш.
                              Повечето хора не разбират каква е корелацията между финанси, инвестиции и реална икономика.
                              Именно поради това, когато казвам, че ще има замитане на 70% ИТ сектор в БГ и толкова като цяло за аутсорса за едно 7-10-15 години, при следващата криза, на тях им звучи като виц!

                              Повечето хора могат да разсъждават единствено в категорията, всички ползваме вече смарт телефони, всичко е дигитално, ИТ в България само ще се увеличава! Ти да видиш!

                              Никой от същите хора обаче, не може да оцени, че възходящата линия на всяко едно нещо в живота, достига винаги до ПИК, а този пик е много над равновесната точка, а тази пък равновесна точка винаги се оказва ПО-ВИСОКО от достигнатото дъно, НЕПОСРЕДСТВЕНО след удрянето на ПИК!
                              В случая обаче не говорим толкова за технологично изчерпване, а за изчерпване на текущия финансво-икономически модел, които е съдесйствал за възходящото движение и формирането на пик, много от въд равновесната точка!

                              Защо обаче се стигна до пик и пик ли имаме реално?

                              1. На първо място, бурното развитие на ИТ сектора, като част от реалната икономика е преди всичко, последните 20 години! Тези последни 20 години се характеризират, с една от най-големите кредитни експанзии в човешката история и с исторически най-ниските лихви също така!
                              Как това предопределя пазара? Кредитния балон спомага компании с ниска финансова ефективност, веднъж да получават оперативни средстава от пазара през облигации на на практика нулеви лихви и втори път през капиталовите пазари, които финансират компании през чудовищни оценки на P/E и P/S, единствено в рамките на някакви вижделиви бъдещи очаквания за тях!

                              2.На второ място, осезаемо се забелязва технологичното изчерпване при всички видове хардуер, както и по изчерпването на добавената стойност, която вече е несравнимо по-ниска, в сравнение на технологичния бум, с масовото въвеждане на интернет, персоналния компютър и умния телефон. На практика, псоледната 5тилетка, технологичния напредък единствено "изпилва" възможностите на технологията и пазарните и възможности за продажби! Големи очаквания се възлагат на Интернет на нещата, но аз лично съм убеден, че това в идните 20 години, по никакъв начин няма да може да повтори бума, от епохата на началото на интернет и персоналния компютър ( днес претворен в джобен телефон). Ако това е така, то на "икономическата везна", ние ще съпоставим ТОТАЛНАТА ЖИТЕЙСКА И ТЕХНОЛОГИЧНА РЕВОЛЮЦИЯ(last 20), срещу нещо, което претендира просто да продължи революцията, като добавя стойност. Не бих заложил, че следващите 20 години, ще са толкова технологично бурни, колкото бяха последните 20 години!

                              3. Намираме се на края на 90 год. дълъг кредитен цикъл за обществата, което обикновенно означава, свиване на всякакви стопанско-икономически дейности за следващите 10-15 години, до изравняване на дисбалансите!

                              Защо обаче специално в БГ ИТ и аутсорсинг сектора ще бъдат толкова жестоко заметени?

                              1А. Широко разпространена е мантрата, че БГ ИТ сектора бил много по-евтин и затова имал голям потенциал да се развива. Има се предвид по-ниските заплати спрямо силно развитите страни от Запада. Тези, които лансират тази теза, усложливо забравят, че тук освен ниски заплати, се създава и една от най-ниските добавени стойности от към продукт. Подобно на това, някой във Видин да набива на преса лагери за германски автомобил, като се намира в пряка конкуренция за същия междинен продукт с китайци и индийци, спрямо високата добавена стойност за цялата сглобена кола, при това от роботи, вече в немския завод! В общи линии капиталът, срещу гаврошовското черноработничество! Когато говорим за ИТ обаче, при свиване на икономическата активност, познайте дали създаването на стойност, ще се насочи чъм черноработническите звена или ще се пренасочи, към централите на компаниите, които ще съхранят някакъв капацитет за по-висока добавена стойност. Говорим за общо свиване на пазара, а не за това, да има без край работа, за която просто трябва да си намериш евтин хамал, за да избута черната работа! В добрите години, е ясно, че експанзията върви в посока периферия. В лошите години имаме движение обратно към център. Много хора си мислят, че основата е цената? Цена, но за какво? Важна е добавената стойност и завършения продукт, а не създаването на най-непретенциозния от към стойност компонент в звеното!

                              2А.По точка 1, за кредитната експанзия, трябва да сме наясно, че кредитния балон > създава балон и на капиталовия пазар > балонът на капиталовия пазар от своя страна > повишава стойността на активите и на наличните портфейли > това от своя страна води до факта, че няма значение за ефективността на инвестициите, ако пазара ти позволява непрестанен ръст и възможността да правиш пари! Инвеститор Х за послседните години е увеличил стойността на портфейла си с 400% > той налива пари в акселератор Y> акселератор Y разпределя парите в 100 компании, като предварително оценя, че 98 от тях, ще са тотал щета, а оценката на останалите 2, ще компенсира загубите за 98те, през балона на капиталовия пазар. 98те ТОТАЛ ЩЕТА, след получване на финансиране, започват да развиват проекти, част от проектите за подизпълнение отиват в БГ! Тези 2 компании, които ще избият парите на ивеститорите, в крайна сметка ще са такива, че ще имат огромна пазарна оценка, спрямо P/E от сорта на 300. Крайният резултат е следния. Инвеститор Х е извадил печалба, БГ сектора е получил работа. Защо да не може вечно така? Има ли проблем???

                              3A. Технологичните компании, част от балона, могат да инвестират, не в стойност, а в проекти! Проектите се остойностяват, през възможността да привлекат капитал! Проектите отиват към подизпълнители, а ниските нива на проектите към БГ подизпълнители...

                              В крайна сметка това не е хейт към БГ ИТ сектора, към който нямам нищо напротив. Въпроса е да се осъзнае факта как работи системата и да не се мисли, че щом всеки има телефон в джоба, ръста обезателно е ще бъде експоненциален! Убеден съм, че телефони и ИТ бизнес ще има и при 90% орязване на инвестициите след пукане на балона. Въпроса е, че липсата на тези капитали, ще извади от пазара всички конюнктурни играчи. Интересното обаче е факта, че почти никой конюнктурен играч, никога не разглежда себе си като такъв!








                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

                                не знам кой набор си, но върни лентата назад, за да видиш 2000-2005-та какви нива беше

                                защо да не може да не видим 6000$ в идните години (10) ... печатането е поголовно и все по-мощно...
                                Следя го и го търгувам от 2003, първи спомени за цени някъде на 360-380$. Опитвам се да не бъда твърде оптимистичен за цената, въпреки, че към момента около 20% от портфейла ми е в злато (електрическо и физическо).

                                Дали ще отиде толкова високо и аз не знам, по-добре за всички ни е да не видим тези цени. Но гледайки новините от вчера, понижените лихвени проценти и заглави от типа "Dow plunges more than 700 points despite the Fed cutting rates", кой знае какво ще стане. Съгласен съм с факта, че такова колосално печатане не води до голям оптимизъм. Вируса в момента е само сламката, която натежа.
                                Към момента съм 20% в метали, 20 % акции, другото кеш . Ликвидност да има, че знае ли се.
                                Last edited by Minka; 04.03.2020, 05:55.

                                Коментар

                                Working...
                                X