IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение
    ...около 3000 до 3500 лв мога да спестявам на месец...

    Ще напиша аз какво бих направил, ако ми оставаха на мен тия пари на месец. В случай, че всичките ми потребности са задоволени (разходи около семейството, здраве, образование, култура, отдих и прочее - естествено при различните хора са различни по размер), бих "инвестирал" поне в още едно дете, без значение от годините ми. Тези 3-3,5К на месец са напълно предостатъчни за това. Пък ако ти остават и след това - бухай в злато останалото.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

      С две думи ,~99% от активите ви са в имоти и 1% в злато
      Това е абсолютно нездравословно и започналия краш в имотите,ще ви накара да разберете за какво говоря.
      Не трябва да носите всички яйца в една кошница ! Това е правило номер 1
      Предвид икономическия цикъл, кеша трябва да ви е едно от основните
      Е да, за това и сега съм в процес на натрупване, но не мисля, че кешът, като фиатна валута е удачен избор. За това се придържаме към, експозиция в злато. Но не съм сигурен до колко е правилно да държа всичко, в този актив. Поне докато понатрупам малко по-сностна сума.

      Мислех за изграждане на някаква експозиция в акции, в компании за енергия, но не зелена и храни. Също така спрямо скорошните събития в Нигер, говоря специално за урана, Франция, а и не само тя е в риск от липса на гориво за АЕЦ. Може би не е лош вариант.

      В тази връзка от известно време наблюдавам Cameco Corp. Ако има някой с експозиция в нея или наблюдение, как се държи и потенциала й за растеж, нека да пише.

      В тях има потенциал за ръст, без особен риск.

      На база графиката, която бях качил, се коментира, че вероятният сценарии за развитие на САЩ с дълга е финансова репресия.

      ​​​​Вие как мислите, не трябва ли да се преосмисли изцяло фундамента за инвестиции с оглед на новата икономическа обстановка?
      Last edited by KalinG; 05.08.2023, 10:32.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение
        Живея в къща до Парадайса (София), имам един 4 стаен 150 кв.м. в Хладилника до Корнера и един в Оборище малък двустаен, купих го него 2016, на зелено, взех акт 16, края на 2018г, също и общ тристаен на морето с брат ми, като ортаци.
        С две думи ,~99% от активите ви са в имоти и 1% в злато
        Това е абсолютно нездравословно и започналия краш в имотите,ще ви накара да разберете за какво говоря.
        Не трябва да носите всички яйца в една кошница ! Това е правило номер 1
        Предвид икономическия цикъл, кеша трябва да ви е едно от основните

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнение
          всички говори за формирано дъно и последващо избухване.
          Избухване и да има,няма как да е до 10к
          Просто погледни годишна графика.2022г свеща е -67%
          Поне 2-3год. съвземане трябва само от тази свещ !

          Коментар


          • Държавният дълг на САЩ нараства с $5.2 милиарда всеки ден през последните 10 години! Това е една от многото малкото графики, които не се понижават.

            „...в крайна сметка дестинацията на политиката е контрол на кривата на доходността в Г7, след като следващата рецесия провокира паника във фискалната политика и дори по-висок риск от неизпълнение на задълженията на правителството.“

            Източник: Майкъл Хартнет, Bank of America.




            Ето това трябва да ни притеснява.

            За мен значи още инфлация.

            ​​​​​​​Вие как го тълкувате това?

            Коментар


            • Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

              надушваш ги ти фейк инвеститорите ит километър
              Кое по точно е фейк, според вас, тук си говорим за злато и още нещо?

              Не виждам защо трябва да се нападаме, а не да си обменяме идеи?

              Никого не задължавам да отговаря, но ако все пак има диалог нека да е конструктивен.

              Питането ми е защото, макар и да знам, че златото е достатъчно качествени актив и то си има свойте слаби и подли моменти.

              А както казах тепърва натрупвам спестявания и леко ми е притеснено дали да продължа да закупувам злато или е повече риска в това, към този момент от пазара.

              П.с. не се мисля за инвеститор, а гледам да устроя добре семейството си.

              Поздрави!

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение

                Много интересно мнение, ама СУПЕР интересно. Да влагаш месечно по 3 , 3,5 К в злато и да се чудиш дали е ОК?? Аз се чудя дали 1к е рентабилно да вложа месечно в акции?! При положение, че имаш вложени в НИ, както и аз. Интересно ми е какви са ти вложенията в НИ, като % от портфейла, че имаш терзания за месечни вноски от 3 и повече бонбона в злато??
                надушваш ги ти фейк инвеститорите от километър
                Last edited by ratten; 05.08.2023, 11:32.
                препоръка е

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение

                  Много интересно мнение, ама СУПЕР интересно. Да влагаш месечно по 3 , 3,5 К в злато и да се чудиш дали е ОК?? Аз се чудя дали 1к е рентабилно да вложа месечно в акции?! При положение, че имаш вложени в НИ, както и аз. Интересно ми е какви са ти вложенията в НИ, като % от портфейла, че имаш терзания за месечни вноски от 3 и повече бонбона в злато??
                  Живея в къща до Парадайса (София), имам един 4 стаен 150 кв.м. в Хладилника до Корнера и един в Оборище малък двустаен, купих го него 2016, на зелено, взех акт 16, края на 2018г, също и общ тристаен на морето с брат ми, като ортаци. Освен това което споменах вече в общи линии друго нямам, евентуално нещо в далечно бъдеще от наследство. Не знам това какъв процент прави от портфейла, аз не ги смятам така нещата. За мен е важно, да имам достатъчно добър и сигурен доход, като основа, другото каквото мога и когато е изгодно....

                  Златото за мен е едно добро начало и основа на един портфейл, защото е универсално и мобилно, можеш да го вземеш със себе си навсякъде и да се продаде дори в някое затънтено село в Африка, ако се наложи. Това го прави специално в мойте разбирания!

                  Аз не се съмнявам в качествата на златото, но като всеки един актив, си има икономически момент от цикъла, в който е или подценен или надценен, а това определя дали е изгодно да се закупи точно това или нещо друго, което има потенциал за ръст в обозримо бъдеще.

                  Въпросът е да не се залита само в един, два актива.

                  След като бях толкова откровен, дали да считам, че сте ЗА продължаване в експозиция на злато, към момента и защо смятате така?

                  Благодаря!

                  Коментар


                  • За акции и крипто не са ти нужни много пари. Първата ми инвестиция някога беше да купя рипъл, тогава можех да си позволя да отделя само 200 долара пък и ме беше страх, за няколко месеца направих х10, но влезнах с много малко. Но това беше преценено добре за времето си, сега в момента не знам и аз на къде да тръгна честно казано.

                    Ако инвестираш в компании трябва да разбираш бизнеса им и да смяташ че ще имат растеж и продажби. За пример едно време когато АМД пуснаха райзен се знаеше че ще отнесе Интел, но тогава не се интересувах от инвестиции, защото нямах капитал. Ако имах едни 10к да отделя по това време щеше да е добре, но нямах. Сега имам, но не виждам какво да купя с тях.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение
                      Здравейте, благодаря за отговорите, за мен е важна комуникацията и обмяната на идейни съвети!

                      Да, и аз мисля, че за сега натиска е в посока към облигации, но в дългосрочен план, при обръщане на монетарната политика, а това не е чак толкова дългосрочно, златото ще скочи доста.

                      Иначе за мен няколко думи, ами аз отново съм в процес на натрупване на пари. Тоест предишните съм ги вложил в имоти и от тях сега съм доволен от дохода.

                      Нямам кредити, но и почти никакви спестявания.

                      Закупих 400гр. физическо инвестиционно злато, което общо взето е почти всичко което имам като спестявания, понеже започнах да спестявам преди по-малко от 2г. Горе долу около 3000 до 3500 лв мога да спестявам на месец.

                      Така че съм в процес на натрупване на капитал. И въпросът е, кой е най правилният модел, към който да се придържаме?

                      Съвета на sssaaa е много правилен, но все още се чувствам твърде слаб от към капитал, че да го рискувам в акции и крипто, без да имам никакъв опит с това, особенно сега в среда с висока волатилност. Вчера се коментираше за VIX индекса, че ще скача, което е лошо за повечето акции.

                      Ако sssaaa си съгласен, може на лично да минем и да поговорим за някой по-конкретни примери, защото пак казвам, че опит на фондови пазари нямам. Но бих изградил някакви позици с натрупване във времето, а не влизане с по-големи суми.
                      ​​​

                      За мен златото е добър вариант, защото дисциплинира, освен всички други негови предимства. Е да, може да се окаже в даден момент, че не е изгодно да се продаде, защото цената му е ниска, към момента, но да кажем, че имам резервен вариант, ако ми потрябва кеш.
                      Много интересно мнение, ама СУПЕР интересно. Да влагаш месечно по 3 , 3,5 К в злато и да се чудиш дали е ОК?? Аз се чудя дали 1к е рентабилно да вложа месечно в акции?! При положение, че имаш вложени в НИ, както и аз. Интересно ми е какви са ти вложенията в НИ, като % от портфейла, че имаш терзания за месечни вноски от 3 и повече бонбона в злато??

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнение

                        В рамките на около една година от март 2020 до май 2021 Етериум от 100 долара отива на 4300.

                        Са, ако мислиш че вече сме в мечи пазар е друга работа.
                        Но ако се погледнат графиките на Етера и други алткойни които не пробиха дъната от миналият юни. Както и дивергенцията на Етера с октомвриските дъна на индексите всички говори за формирано дъно и последващо избухване.
                        така беше и при биткойна през 2015 и 2019 и в известен смисъл през 2020.
                        Рядко историята се повтаря със същия сценарий. Обикновено се сменя играча, правилата или потока на парите. Не казвам, че е невъзможно да видим 10к за Етера, но по-скоро всички чакат Дигиталните пари на водещите ЦБ, като ЕЦБ и ФЕД.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

                          Това няма как да се получи..
                          В рамките на около една година от март 2020 до май 2021 Етериум от 100 долара отива на 4300.

                          Са, ако мислиш че вече сме в мечи пазар е друга работа.
                          Но ако се погледнат графиките на Етера и други алткойни които не пробиха дъната от миналият юни. Както и дивергенцията на Етера с октомвриските дъна на индексите всички говори за формирано дъно и последващо избухване.
                          така беше и при биткойна през 2015 и 2019 и в известен смисъл през 2020.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнение
                            Етериум купи го сега и продай на нива около 10 000 .
                            Това няма как да се получи..

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение

                              Добре, това с Етериум, влиза в списъка.

                              П.с. Едно уточнение за Ethereum Classic (ETC / TMT) или Етер (ETH / TMT) говориш?


                              ​​​​​​Благодаря!
                              ETH с цена в момента 1845 долара и пазарна капитализация 220 милиарда.

                              ПП може да имаме волатилност есента септември, октомври покрай новите върхове на лихвите по 10 годишните американски облигации.
                              След това евентуално пак на горе за акции и крипто.
                              Last edited by Майстора233; 04.08.2023, 19:43.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнение

                                Продължавай в същият дух.
                                Към златото може да добавиш и швейцарско франкове.
                                За спекулация в рамките на година и половина Етериум купи го сега и продай на нива около 10 000 когато Биткойна замръзне на връх а алткойните яко бичат на горе.
                                Добре, това с Етериум, влиза в списъка.

                                П.с. ​​​​​​​Едно уточнение за Ethereum Classic (ETC / TMT) или Етер (ETH / TMT) говориш?


                                ​​​​​​Благодаря!
                                Last edited by KalinG; 04.08.2023, 19:11.

                                Коментар

                                Working...
                                X