Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Златото - Балон или не (2) ?
Collapse
X
-
този нямаше ли си негова тема, да твори 'бомбите' си, че върви и омазва наред полезните теми?Първоначално изпратено от the architect Разгледай мнениезлатото много добре бомбата го размазва
кво става със сейф хевъна нали беше сейф хевън

- 5 Харесвания
Коментар
-
златото много добре бомбата го размазва
кво става със сейф хевъна нали беше сейф хевън
Last edited by the architect; 14.11.2025, 14:35.
Коментар
-
Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение
Много уместни въпроси. Аз затова предпочитам етф-и.
Да, знам възраженията срещу тях, ама скоро затворих половината си позиция за секунди без да мисля за спредовете на търговците и други усложнения.
Да не говорим, че преди, сега не знам как е, но в България спредът беше двоен, спрямо Швеция.
Да резонни и уместни са въпросите, мислил съм и аз навремето по тях. И затова при мен стоят така нещата - 2/3 в етф-и и 1/3 във физ.метал. Така си ми е комфортно, всеки да си решава за него си кое що и как.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Наполеоните нямат проблем с опаковката. Можеш в джоба да си ги държиш между стотинките.Първоначално изпратено от Бай Колю Разгледай мнениеНяколко въпроса, свързани с купуването на физическо злато, останаха без отговор:
- защо след като си купил кюлче или монета, нямаш право да ги разопаковаш!? Направиш ли го, няма да можеш да го продадеш обратно!
малко странно - златото си е злато с или без опаковка. А дали в опаковката наистина има злато!?
- какво ще направите, когато отидете на "гишето" с намерение да продадете златото, което сте купули (неразопаковано, с касовия бон) и симпатягата отсреща ви каже "в момента не купуваме"!?
- отивате във банката и искате да го "ипотикирате" или продадете. Отговарят ви - "от Риска определят актива като рисков и спкулативен", или "неясен произход";, или просто - не става! В най-добрия случай - дискаунт 20%!
Какво от това като сте купили злато? Нали го купувате за да запази стойността на парите ви. Е, пази я! Ама какво от това?
Какво правите ако пък измислят поредната абсурдна регулация, като през 1933 в щатите. Особено тук в Булгаристан и Европеистан - ...без коментар!
Виждам, че има хора, които мислят. Този пост не е с цел заяждане. Но на колкото "ивестотри" съм го задал - не съм получил смислен отговор. Дори виждам изненадата в очите им...
Но като цяло си прав. Има рискове. И въпреки това рисковете са най-малко именно при златото. Дискаунт 20% не е толкова лошо, ако наистина искаш да продаваш. Сравни го с другите варианти - имоти, земя, акции, собствен бизнес, банков влог, пари под дюшека...
Я си помисли колко документа си подписал, за да си отвориш акаунта. Хора, мислете за 2 секунди поне, преди да пишете.Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение
Много уместни въпроси. Аз затова предпочитам етф-и.
Да, знам възраженията срещу тях, ама скоро затворих половината си позиция за секунди без да мисля за спредовете на търговците и други усложнения.
Да не говорим, че преди, сега не знам как е, но в България спредът беше двоен, спрямо Швеция.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Много уместни въпроси. Аз затова предпочитам етф-и.Първоначално изпратено от Бай Колю Разгледай мнениеНяколко въпроса, свързани с купуването на физическо злато, останаха без отговор:
- защо след като си купил кюлче или монета, нямаш право да ги разопаковаш!? Направиш ли го, няма да можеш да го продадеш обратно!
малко странно - златото си е злато с или без опаковка. А дали в опаковката наистина има злато!?
- какво ще направите, когато отидете на "гишето" с намерение да продадете златото, което сте купули (неразопаковано, с касовия бон) и симпатягата отсреща ви каже "в момента не купуваме"!?
- отивате във банката и искате да го "ипотикирате" или продадете. Отговарят ви - "от Риска определят актива като рисков и спкулативен", или "неясен произход";, или просто - не става! В най-добрия случай - дискаунт 20%!
Какво от това като сте купили злато? Нали го купувате за да запази стойността на парите ви. Е, пази я! Ама какво от това?
Какво правите ако пък измислят поредната абсурдна регулация, като през 1933 в щатите. Особено тук в Булгаристан и Европеистан - ...без коментар!
Виждам, че има хора, които мислят. Този пост не е с цел заяждане. Но на колкото "ивестотри" съм го задал - не съм получил смислен отговор. Дори виждам изненадата в очите им...
Коментар
-
Има инвестиционни монети, които не трябва да се пипат с ръце и да се драскат, защото се губи от стойността им.Първоначално изпратено от Бай Колю Разгледай мнениеНяколко въпроса, свързани с купуването на физическо злато, останаха без отговор:
Иначе петната по златните монети се изчистват. Опаковката си е опаковка, важна е монетата.
Златото се оказа по-предпочитан актив от акции и облигации, при които има голям риск или носят мижава доходност.
- 1 like
Коментар
-
Няма такова нещо с монетите. Тях ги продават в едни пластмасови капачки, като преди това дилърът ги премета през ръцете и везната безброй пъти. Отиди и върни на Тавекс монета и ще се увериш. Има и други дилъри. Преглеждат я на везната - да не е под 6.41 за наполеоните и това е, защото те са изтъркани циркулируеми монети. Може да шикалкавят с везната при връщане и да режат по 0.02-0.03 грама, защото това ми се случи, но мина. Обикновено не вземам под 6.43, а на връщане отчете 6.40 и имаше диалози. За тройунциите няма проблем, защото те не циркулират и запазват грамажа си. За кюлчетата си има сертификати, но кой купува по 100 грама и повече? Обикновените хора купуват дребни монети, които са лесни за развързване в ежедневието. Сега, ако имаш милиони пари - оправяй се.Първоначално изпратено от Бай Колю Разгледай мнениеНяколко въпроса, свързани с купуването на физическо злато, останаха без отговор:
Виждам, че има хора, които мислят. Този пост не е с цел заяждане. Но на колкото "ивестотри" съм го задал - не съм получил смислен отговор. Дори виждам изненадата в очите им...Last edited by pinoccio; 14.11.2025, 10:34.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Няколко въпроса, свързани с купуването на физическо злато, останаха без отговор:
- 2 Харесвания
Коментар
-
Добро утро, банда

последният ми пост тук свърши с Никсъновият шок (15 август 1971), когато всички валути бяха окончателно оставени САМО И ЕДИНСТВЕНО на милостта на пазарите на финансови инструменти, разбирай оставени на политиките/ресурсите на отделните централни банки и/или редки, но мощни индивидуални набези от страна на ЯКИ спекуланти (спомнете си Дж. Сорос през 1992 в атаката срещу паунда
).....
Да видим какво се случва през последните 55 години.....
По последни данни за СВЕТОВНОТО ПАРИЧНО ПРЕДЛАГАНЕ,
имаме следните числа:
ОТДЕЛНИ КОМПОНЕНТИ НА СВ. ПАРИЧНО ПРЕДЛАГАНЕ
* М0 (= кеш/хартия): $8.3Т USD
* М1 (= М0 + разпл.сметки): $65Т USD
* М2 (= М1 + депозити + фондове на паричния пазар): $95.9Т USD
* М3 (= М2 + всички останали фин.инструменти): $150Т USD
По данни на Worldometer световното население е около 8.2 млрд. човека,
т.е. ВСЕКИ жив човек на тая Земя разполага средно с около $7 927 за харчлък в момента
(броя САМО М1 = $65T)

Ако хипотетично приемем, че златният стандарт бъде наложен НАСИЛА във всички държави по света,
т.е. М1 е покрито 100% с инвестиционно злато,
и централните банки притежават САМО 33% (една трета от всичкото злато по света и у нас
),
това прави 60 000т злато проба 24К, или 1 929 000 000 тр.унции инв. злато.
Значи,
ако М1 = $65Т USD,
то цената на тройунция би трябвало да е
$33 696
ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА:
ГОРЕНАПИСАНОТО НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА СЪВЕТ ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО!
НАПРАВИХ ПРОСТА СМЕТКА НА БАЗА ОФИЦИАЛНИ ДАННИ И ХИПОТЕЗА ЗА ВРЪЩАНЕ НА ЗЛАТНИЯТ СТАНДАРТ.Last edited by Kildirimbei; 14.11.2025, 12:32.
- 1 like
Коментар
-
ЗЛАТОТО Е ОБРЕЧЕНО ДА РАСТЕПървоначално изпратено от Slavi.13 Разгледай мнениеЗлатото ще расте. Единствената му посока е нагоре. Щом централните баМки на големите държави не спират да купуват явно, няма обратен път назад. Въпросът е кога ще ударят мандалото на тоалетната хартия , с която си служим за да си купуваме храна и да си плащаме сметките.
И НЯМА СИЛА, КОЯТО ДА СПРЕ ТОЗИ ПРОЦЕС
Златото винаги е било трън в очите на банкерите, поради две основни причини:
1. Ограниченото количество от този метал, което е налично на планетата Земя
2. Изключително бавното и трудоемко/капиталоемко добиване на метала
По различни оценки, през последните около 5 000 години са добити/изкопани около 200 000т злато.
Ако приемем, че 10% от добитото злато е загубено (лежи на дъното на океаните, закопано и забравено и т.н.), то остават налични 180 000т злато (проба 24К)
При плътност на златото от 19,32г/см3 това са 9 317м3 метал, които се побират в куб със страни 21м.
Позволих си да използвам Хеопсовата пирамида, за да получите представа за
ЦЯЛОТО КОЛИЧЕСТВО ЗЛАТО, налично към момента в ръцете на хората
Дотук вече трябва да ви е станало ясно КОЛКО МАЛКО ЗЛАТО има всъщност в ръцете на хората, предимно в тези на банкерите

Тези 180 000т злато са 5 787 000 000 tr. oz (1 tr. oz = 31.1g) - имаме налични около 5.8 милиарда тройунции злато по всички трезори и чекмеджета
По сегашна цена на златото ($4210/tr.oz) това прави $24 363 270 000 000, или 24.36 ТРИЛИОНА долара.
Това са топ 12-те държави с най-големите златни резерви + IMF&ECB
Сумарно в тази таблица има 28 381т злато, или 912 449 150 тр.унции злато, или $3.84 трилиона долара.
Това са 16% от ВСИЧКОТО налично злато по света и у нас

Написаното дотук обяснява защо президентът Никсън окончателно тегли ножа на златният стандарт на долара на 15 август 1971 г. (т.нар. Никсънов шок).
Оттогава я караме само на хартия и доверие

НЕ съветвам никой да прави НИЩО

НЕ знам дали златото е добра или лоша инвестиция

ДАДОХ САМО официално известни факти.
Всеки (уж) има глава на раменете си да мисли
Last edited by Kildirimbei; 14.11.2025, 12:01.
- 1 like
Коментар

Коментар