IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

    Кога не е било разумно да се инвестира в ниви??? Ще се повторя но според мен благородните метали ще изостават от другите реални активи. По-добре мед.
    Принципно златото не е актив който да ти носи печалба във времето тъй като стойността му е относително стабилна и се движи заедно с инфлацията +- 20%. като всяко по голямо отклонение би трябвало да се коригира в рамките на няколко месеца. Последните 15 години обаче златото изпреварва CPI и се стабилизира високо. Според мен това се дължи на голямото печатане на пари което започна след 2001г. и се ускори през 2008г.

    Като сравним индексът на потребителските цени със цената на златото се вижда че се движат заедно но златото сега държи високи цени спрямо CPI.

    2000г. CPI в САЩ е 170 а златото средно е 270
    2010г. CPI в САЩ е 215 а златото средно е 1250
    2015г. CPI в САЩ е 230 а златото средно е 1150
    2020г. CPI в САЩ е 260 а златото средно е 1760

    Сега печатането продължава с пълна сила. Даже вече преминаваме към електронии пари без никакъв контрол. Преди говорехме за милиарди а сега вече става въпрос за трилиони!

    При това положение как златото да падне? Няма начин. Докато съществува сегашната система и безконтролното създаване на пари от нищото хората ще продължат да купуват злато и ще подържат цената му около сегашните съотношения спрямо CPI.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
      Мен например жената ме отучи да търся логика и причинно-следствени връзки.

      Това изречение speaks books to me. Успех в живота!

      Разбира се, за какво са им на хората тези затормозяващи мисловни упражнения? От използването им, или натрупваме излишни и лоши за самолюбието ни грешки, или, ако все пак не сгрешим, натрупваме допълнителни главоболия. Например, след като осъзнаем, че денят и нощта са следстве от движението кълбовидната планета Земя, първо се депресираме колко глупави сме били през всичкото това време, а после започваме да се питаме как успяваме да не изпаднем от нея из Космоса и други такива проблеми и така до безкрай.

      Иначе и жените са прави. Не можем да разчитаме само на логическо мислене, често вреди, но и не можем да живеем без него.


      Относно златото, аз следвам мисленето за стабилността и неотложната необходимост от търговски взаимоотношения. Ако централните и частните банки не са достатъчно компетентни да поддържат създадената от тях система, а на мен ми изглежда, че не са, рано или късно тя ще приключи и не виждам какво ще я замени. Ако все пак измислят нещо, тогава съм сбъркал, но засега не виждам как ще успеят.
      Last edited by perin; 05.12.2020, 20:32.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от gtomm Разгледай мнение
        Към настоящия момент, според мен, е разумно да се инвестира в земя /ниви - добра категория и на добро място, с добър наем-рента/ и след това в физически благораднои метали - сребро, злато, платина и др.
        Кога не е било разумно да се инвестира в ниви??? Ще се повторя но според мен благородните метали ще изостават от другите реални активи. По-добре мед.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение

          Виждал съм те какви ги пишеш в NYSE, прокламираш за някакави стартегии за следване на емоции, тласъци и тн..., но аз не мога да се съглася с нещо подобно. В момента тези си свои разсъждения се опитваш да ми ги пакетираш и тук!
          Няма как да се съглася, че има чак толкова проницателни индивиди. Просто защото няма. Няма да се разберем, но то не е и нужно.

          Освен това явно не съм се обяснил правилно в другата тема. Не вярвам в някакви стратегии; долен опортюнист съм. Гледам да разчитам на елементарен здрав разум, който се оказва изненадващо дефицитен.

          Коментар


          • И аз мисля, че варианта на Дент няма да стане, макар че, това е правилния вариант, за да се изкара въздуха от всички активи.
            Нито Тръмп, нито Байдън няма да поемат тази политическа цена, така че, вървим към варианта на Шиф за обилно принтиране и обезценяване на долара.

            Коментар


            • Към настоящия момент, според мен, е разумно да се инвестира в земя /ниви - добра категория и на добро място, с добър наем-рента/ и след това в физически благораднои метали - сребро, злато, платина и др.
              Какво ще стане, ако в България останат само цигани и държавни служители?!

              Коментар


              • QUO[TE=hazard;n3686807]Интересно мнение на Harry Dent като опонент на Питър Шиф, от оня ден:

                Акциите ще се сринат с 40% до Април и няма да се възстановят в продължение на десетилетия (аналогия със японските акции от 80-те години)
                Мисля, златото ще види окончателното си рали до 2200 долара за унция през следващата година, преди да падне до многогодишните минимуми. След 2022 г. новите минимуми трябва да представят нова възможност за закупуване. „От 2022 г. нататък ще купувам злато, то ще се задържи по-добре от повечето стоки“, каза той..........
                [QUOTE]

                Булшит. As usual.
                Всеки "гений" с кристална топка периодично прави някакви прогнози с надежда поне веднъж да излезе прав ( като часовника) та белким стане известен и медийно популярен

                "Why do we fall for such tricks and listen to market forecasters who are no better than astrologers. Because the human mind is a pattern seeking mind. We are all descended from people who are good pattern finders."

                "Market forecasters will fill your ear but will never fill your wallet." Warren Buffett

                Коментар


                • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

                  главният проблем с логиката е, че никога не можем да знаем всички входящи променливи. Т.е. правим изводи само от наличната информация. Да обаче никога не разполагаме с цялата информация. "логичните" изводи престават да са такива, в момента в който открием скритото. Тогава правим пляс по челото и си казваме, че те сега вече ни е ясно.


                  та твърде често нашата "логика" ни пречи да видим ясно нещата. Защото не искаме да си развалим хубавата насока която сме си построили предварително.
                  Променливите отново са плод на логична последователност на обстоятелства! Променливите не са извън логиката! Както казах единствено шанса е това, което винаги е скрито! Защото "шанса" може да включва изцяло нови и неизвестни обстоятелства, които изначално не могат да бъдат обхванати от логика!

                  Виждал съм те какви ги пишеш в NYSE, прокламираш за някакави стартегии за следване на емоции, тласъци и тн..., но аз не мога да се съглася с нещо подобно. В момента тези си свои разсъждения се опитваш да ми ги пакетираш и тук!

                  Тъй като сме в темата за златото, то бих дал няколко насоки относно логиката и променливите, като променливите могат да бъдат обхванати изцяло от логика, просто зависи от дълбочината на мисълта при отделния индивид! Ако един индивид има възможност със своята логична мисъл да обхваща, малко променливи и то главно повърхностни такива.... това не е защото променливите са скрити и трудно могат да бъдат дефинирани, това е защото дадения индивид до там са му възможностите!

                  Пример злато:

                  А. Повърхностни променливи
                  - инфлация
                  - лихви
                  - печатане на пари
                  Б. Средно дълбочинни
                  - политика
                  - потенциални шокови ситуации
                  - манипулации на пазара (като хипотеза)
                  В. Дълбочинни
                  - алчност на пазара
                  - корелация с други финансови активи
                  - "справедлива стойност" не реално, а в очите на публиката (балонизиране)

                  Какво ни казва примера? Публиката се огранчава предимно до (А), за (Б) е информирана, но рядко го отчита, за (В) голямата маса от хора, дори не знаят и, че съществува, но то си е там, не защото е скрита променлива(а защото е скрито от мисленето на масата)! В момент когато пазара на злато, както сега се движи, предимно от секция (В), всички, които гледат към А и Б, смятат, че всъщност на пазара липсва логика! А тя си е там!

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от hazard Разгледай мнение

                    Не те разбирам, дай някой пример, щото ние по природа сме логично и трезвено мислещи мъже.
                    Спираш да си задаваш въпроси ли ?
                    Има един виц за блондинката и вероятността на улицата да срещнеш извънземните. Според нея е 50/50 -или ще срещнеш или няма да срещнеш. Нещо такова.

                    -

                    пък за инфлацията, която я няма... и нямало да я има... нямам думи просто. Съгласен съм обаче, че златото е в пряка, а не в обратна корелация с пазара.
                    Last edited by terziеv; 05.12.2020, 16:29.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение


                      Логиката ни дава насоки, а не абсолютните отговори! Абсолютните отговори са само за този, който знае бъдещето и съответно как би се разпределил шанса!

                      Когато си запознат с логиката, ти вече може да гадаеш и за шанса, съобразно личния ти житейския опит!
                      главният проблем с логиката е, че никога не можем да знаем всички входящи променливи. Т.е. правим изводи само от наличната информация. Да обаче никога не разполагаме с цялата информация. "логичните" изводи престават да са такива, в момента в който открием скритото. Тогава правим пляс по челото и си казваме, че те сега вече ни е ясно.


                      та твърде често нашата "логика" ни пречи да видим ясно нещата. Защото не искаме да си развалим хубавата насока която сме си построили предварително.

                      Коментар


                      • Интересно мнение на Harry Dent като опонент на Питър Шиф, от оня ден:

                        Акциите ще се сринат с 40% до Април и няма да се възстановят в продължение на десетилетия (аналогия със японските акции от 80-те години)
                        Мисля, златото ще види окончателното си рали до 2200 долара за унция през следващата година, преди да падне до многогодишните минимуми. След 2022 г. новите минимуми трябва да представят нова възможност за закупуване. „От 2022 г. нататък ще купувам злато, то ще се задържи по-добре от повечето стоки“, каза той.

                        „Очаквам златото да поскъпне ... когато тази криза започне да се увеличава през следващата година, ще има повече напечатани стимули, в началото ще се покачи. Целта ми е 2200 долара “, каза Дент. „$ 2200 е силната съпротива през следващите месеци и след това се срива до минимумите си за 2015 г., около $ 1000.“

                        Икономиката няма да види инфлация през следващата година; напротив, големите дефлационни сили ще тласнат както акциите, така и златото надолу заедно, каза Дент.

                        „Когато дефлацията настъпи, както когато Lehman Bros. удари в средата на 2008 г., златото изведнъж спадна с 33%, среброто с 50%, това не беше безопасното убежище във Голямата финансова криза, нито ще бъде безопасното убежище в този спад. , тъй като този спад ще доведе до дефлация, това е, което ще доведе до злато до 1000 долара “, каза той.

                        Златото има силна корелация с инфлацията и по-важното с инфлационните очаквания.

                        Малко вероятно е скоро инфлацията да се върне в икономиката, добави Дент.

                        „Никога няма да видите инфлация за дълго време. Тя ще се върне бавно в следващия бум, няма да се притеснявате за инфлацията след година или две от сега. Ще изчезне “, каза той.

                        В дългосрочен план златото ще се възстанови, когато инфлацията се върне.

                        „В дългосрочен план златото определено ще процъфтява със следващия стоков цикъл. Мисля, че следващият стоков цикъл, като цяло, след като златото е лидер в благородните метали, може да е най-силният в историята, защото нововъзникващите страни, които ще бъдат движещи този следващ бум, Азия, Близкия Изток и Африка, консумират много повече стоки като процент от доходите им, отколкото при капиталовите стоки “, каза той.

                        След като това се случи, прогнозите за 5 000 долара злато стават възможни, но златото едва ли ще види такива нива поне до 2038 г., каза Дент.

                        Що се отнася до физическото търсене, силно търсене от Азия ще продължи да повишава цените на златото в дългосрочен план.

                        „Югоизточна Азия и Индия ще предизвикат следващия бум и тези хора ще бъдат големи потребители на злато в допълнение към всички останали стоки“, каза той.

                        През следващите две години, докато златото се дефлира в стойност, се очаква висококачествени облигации, като Treasuries и AAA корпоративни облигации, да надминат, каза Дент.

                        "Това, което ми харесва, и това, което се е получило добре [по време на] депресията от 30-те години, особено катастрофата от 1929 до 1932: облигации с най-високо качество", каза той. „Предвиждам при срив, при който акциите ще спаднат със 70% до 90% през следващите две години, 30-годишната, най-дългосрочната облигация на Министерството на финансите на САЩ, която в момента дава само около 1,5%, ще се повиши 30% до 40% в стойност. "
                        Last edited by hazard; 05.12.2020, 15:15.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от hamorphis Разгледай мнение
                          Трябва да станете сценарист. Доста добър филм би се получил. Това с ордите визирам.
                          Не че нещо, ама ТИ да не би миналата Коледа, да си допускал изобщо това драматично представление със Ковида ? Едва ли ?
                          Щото буболечките тук бяха подготвени психическо-финансово и се очакваше предстоящия икономически срив.
                          И миналата година черните краски звучаха пак налудначаво, дааа, ДАУ растеше, птичките пееха.

                          Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
                          Мен например жената ме отучи да търся логика и причинно-следствени връзки. Признавам си, че едва след като свалих "очилата" на логиката, започнах да проумявам това онова.
                          Не те разбирам, дай някой пример, щото ние по природа сме логично и трезвено мислещи мъже.
                          Спираш да си задаваш въпроси ли ?

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

                            Флоридов, признавам ти, че си супер ценен за форума; дори само защото гледаш да се обосноваваш, а не да обидиш някого с две думи. Обаче си е вярно, че фантазията и желанията те отнасят отвъд реалността. В случая абсолютизираш логиката, което е наистина незряло и присъщо на хората без богат житейски опит. Мен например жената ме отучи да търся логика и причинно-следствени връзки. Признавам си, че едва след като свалих "очилата" на логиката, започнах да проумявам това онова. Колкото и да ти е странно твърде често умереното мнение се явява крайно.

                            байдъвей... форумът, та и сайтът като цяло, е безподобна клоака. Няколко пъти вече се замислям дали няма мегдан за малко по-истински финансов/икономически ресурс.

                            Логиката ни дава насоки, а не абсолютните отговори! Абсолютните отговори са само за този, който знае бъдещето и съответно как би се разпределил шанса!

                            Когато си запознат с логиката, ти вече може да гадаеш и за шанса, съобразно личния ти житейския опит!

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение

                              Не си мисли, че задължително количествените натрупвания водят до качествени изменения!

                              На първо място е важен изначалния материал, а след това спецификата на обстоятелствата!
                              Количествените натрупвания водят до качествени изменения само и единствено, ако има непрекъснатост на процеса! И той е винаги спираловиден, а не линеен! Спре ли процеса, всичко започва отново от начало и от началната точка.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение

                                Да наистина имам голяма фантазия , но каквото и да пиша го подкрепям с логическа постройка! Една или друга логика, не винаги се валидира от живота, но по-важното е, че в 95% от случаите хората не отхвърлят самата логика, а отхвърлят едно или друго, само защото им се струва "крайно", или както често се случва ,отхвърляне през това, че не ги устройва!
                                Флоридов, признавам ти, че си супер ценен за форума; дори само защото гледаш да се обосноваваш, а не да обидиш някого с две думи. Обаче си е вярно, че фантазията и желанията те отнасят отвъд реалността. В случая абсолютизираш логиката, което е наистина незряло и присъщо на хората без богат житейски опит. Мен например жената ме отучи да търся логика и причинно-следствени връзки. Признавам си, че едва след като свалих "очилата" на логиката, започнах да проумявам това онова. Колкото и да ти е странно твърде често умереното мнение се явява крайно.

                                байдъвей... форумът, та и сайтът като цяло, е безподобна клоака. Няколко пъти вече се замислям дали няма мегдан за малко по-истински финансов/икономически ресурс.
                                Last edited by terziеv; 05.12.2020, 13:34.

                                Коментар

                                Working...
                                X