IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение

    Здравей колега.Аз съм в сферата на промишлените стоки за дома.Визирам вноса от Китай .........Там в момента има проблем който се задълбочава с логистиката и постепенно ескалира.Стока има но транспортирането става все по-трудно и по-скъпо.Това визирах.
    Ако транспортирането поскъпва, то цените ще се увеличат или стоките ще изчезнат от пазара, както си написал.

    Тогава Китай как ще печели? От какво ще печели?
    Qui bono?
    Last edited by Zalmoxis; 19.12.2020, 12:11.

    Коментар


    • Колеги, не виждам смисъл от престоя ми във форума!

      За съжаление преобладават троловете или заядливи и елементарни човечета, с които няма смисъл да се водят дискусии!
      Тъй като повечето ме познават от тази тема, ще се опитам да дам една по-дългосрочна прогноза за виждането ми при златото!


      На първо място, освен ако в САЩ не стане някаква революция, смятам, че в идните седмици ще имаме нов пакет помощи. Това ще отправи златото към 2К, дори и да не е в първия ден от неговото обявяване, а да е до седмица след това!
      На второ място, дори и най-въздухарския капиталов пазар, от време на време отдава някаква пара, и без сривове. Удачен месец за това в исторически план е януари. Незвисимо какво ще се случи с президенството в САЩ, негативизма малко по малко ще започне да натежава! Това ще е втората стъпа за още по-сериозно поскъпване на жълтото!

      На трето място, с оглед на тежката ситуация, която предпостави вируса, с ваксини или не, сериозни трусове във финансовата система са неминуеми от пролетта! Залтото се интересува преди всичко от инфлация и финансова стабилност! Финансовата НЕстабилност ще му дава сериозна подкрепа в посока нагоре!

      Какво е положението с ИНФЛАЦИЯТА?

      Въпреки тежката икномическа криза, която наблюдаваме, при голяма част от потребителските стоки, липсва характерната за подобни моменти - дефлация! Това е така, защото вируса освен да свива потреблението, той съдейства за забавяне и чупене на веригите на доставки, а винаги при дефицити, цените се вдигат! С други думи дефицитите и забавените вериги на доставки, минимизират ефекта на свито потребление и ориентират цените към инфлация.

      Въпреки, че няма последните години, директна корелация с печатането на пари и незабавна масова инфлация, то ДНЕС, голяма част от напечатаните пари постъпват директно към гражданите под формата на фискални стимули и пакети! Това е директна форма на субсидирано потребление, в условия на органичено производство на блага, при задържаща се от стимулите консумация!

      Казват, че златните буболечки отдавна чакат някаква тежка финансова криза и колапс, а все непознавали, но всички трябва да си даваме сметка, че не съществува система БЕЗ ПРЕДЕЛ и ограничения! Това се отнася напълно и за финансовата такава!
      Не е далеч деня, в който отварящите се дупки във финансовия свят ще са толкова големи, че изборът ще е между пълен колапс на света или наливане не просто на трилиони, а на стотици трилиони, само и само, за да не колабира системата.... Едно подобно изместване в обемите, неминуемо ще превърне фиатните пари, в нищо неструваща пепел!

      За тези от вас, които не са инвестирали в злато просто като "вечен" хедж на капиталите си, а са инвестира с оглед на добрата възможност за ръст на неговата стойност в бъдеще, всеки трябва много внимателно да подбере момента на конвертиране към други активи, защото е възможно да има множество лъжливи сигнали за това. Никой не трябва да си прави илюзии, че ще може да продаде на връх, както не може да се очаква винаги да се купува на дъно! Конвертирането трябва да се случва умерено, без крайна алчност, но и да си даваме сметка за ситуацията към онзи момент, както и какво очакваме след това!

      Има колеги, които са много апокалиптично настроени, аз по скоро симпатизирам на варианта, колапс без апокалипсис и дълги години бедност и мизерия, без хипер инфлация, но с много висока такава, при редица валути! В крайна сметка никой не знае на 100%, това са прогнози!
      Разбира се, аз си представям и много сътресения, политически и др..., но всяко чудо за 3 дни! Дори и Еврозоната да се разпадне, а ЕС да се превърне само във формална организация, с това ще се свикне бързо, както днес сме свикнали с вирусната реалност!

      Успех на всички и помнете, че златото и парите са просто ресурс, главната цел трябва да е личното ви израстване и щастие, което пък не е задължително да минава през много пари или богатсво!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение

        Процеса който предстои ще занули и изравни всички....Това което го имам като бизнес е въпрос на време да изчезне.Идва ново време с нова парадигма.......Приспособяването и желанието за оцеляване ще са най-важни.
        Из Монолога на Хамлет - превод от Валери Петров и по памет:

        ...А аз един поплювко,мухльо се развявам - като мечтател глух към своя дълг / и не обелвам зъб - не,не/ дори когато един крал лишен е от имот и от живот....
        Няма хедж при апокалипис! Това което прокламираш,че златото (от5000 - 10 000 или 80 000 и нагоре) ще те измъкне от блатото ще се случи само ако се издърпаш сам за косата.

        Иначе подтекста ти и аз го споделям, но само на национално ниво, защото считам че оттам каквото се случи ще е от Важност Първа степен,в сравнение с онова от Втора.

        Разбира се, има некои нюанси от типа,че Азтра Сенека почна работа със Спутник 5,но това засега е само шум на тикова графика.
        Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от vm20 Разгледай мнение

          Това е чудесно, бъди спокоен ще оцелееш
          Процеса който предстои ще занули и изравни всички....Това което го имам като бизнес е въпрос на време да изчезне.Идва ново време с нова парадигма.......Приспособяването и желанието за оцеляване ще са най-важни.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
            а нещо за среброто, нема ли да каже.
            Казали са го отдавна, това е златото на................!!!!!!

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение

              Складовете са ми пълни със стока.Кредити нямам .Лизинги нямам.Резерви имам.Констатирам започналия процес на разпад в световната търговвия такава каквато от моя гледна точка я наблюдавам пряко от 15 години.
              Това е чудесно, бъди спокоен ще оцелееш

              Коментар


              • а нещо за среброто, нема ли да каже.
                препоръка е

                Коментар


                • Много пъти съм казвал, че ETF не е злато и голяма част от ETFите са пълна пирамида подобно на WIRECARD!
                  Отново имаме KPMG!

                  "Accounting Firm" which KPMG calls a Critical Audit Matter, and which looks very much like an exercise in covering their backs." Усмивка
                  GLD 10-K omits BoE gold holdings data, GLD CFO left 1 day before financial year-end


                  Винаги се почва с шум около финансовия директор....

                  При идващия колпас, ще се разбере, че в много от ETFите няма злато каквото се предполага! Много от умниците, които казват колко хубаво било ETF, скоро ще се хванат за палците!
                  Last edited by Mike Florida; 18.12.2020, 15:50.

                  Коментар







                  • От март до сега раздаваха пари предимно на калпак и като финансова помощ към юридически лица! Следващата стъпка след Нова година ще бъде директно влагане към финансови институции, в опит за тяхното спасяване, паралелно с ново раздаване на пари към хора и дружества!

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение

                      Описания от теб процес вече е налице при цената на наемане и транспорт на контейнер.В момента контейнерната цена около 7000 долара.Лятото беше 2500 долара.Имаше прецедент за промяна само за един ден от 5000 на 5500 долара .Истината Майк е винаги по средата.Може би твоята гледна точка е най-точна.Аз винаги разглеждам най-негативния сценарий първо.

                      Не мисля, че може да се каже, коя гледна точка е най-точна! Има различни такива!

                      За мен ще има колaпс и проблеми, но не и Апокалипсис! Аз не изпитвам абсолютно никакъв респек към псевдоелитите, въпреки, че виждам какви гнусотии реално причиняват на обществото. Не мисля, че имат 100% контрол или, че робството започва още от утре. Независимо какво се случва сега с вируса. Света е доста разнолик и има противостоящи с лагери. Не мисля, че до 10 или 20 години ще сме свидетели на PRISON PLANET! Това не означава обаче, че хората не трябва да са осторожни и да отхвърлят тиранията своевременно!

                      Такива като "Клаус Швааб-Няма да имате нищо и ще сте щастливи", може да си говорят и да си мечтаят, но това не означава, че ще стане! Подобни мечтатели е имало и началото на 20 век, но към ден днешен барабар с всичко лошо, все още нямаме достигане на подобна точка!

                      Какво се случва или не решава Господ, а не обикновенни хора с пари, каквито са глобалистите. Те съществуват не защото са се самосъздали, а защото са част от пътя на нашия живот! Всеки един от тях ще си плати до последния грош! Злото, което посяват не се уравновесява за един живот. Може да са им необходими следващите им 1000 или 1000 000 животи, но каквото има за уравновесяване, те ще трябва да минат през него!

                      Конкретно за златото и за идващата криза, хубаво е хората да са подготвени, както финансово с инвестиции в жълто така и ментално!
                      Цялата игра наречена живот, защото живота е нищо повече от една игра, е въпрос на осъзнаване през пътя, който вървим!

                      Мисля си, че януари месец, след около 30 дни, вече наистина ще започне да се развързва пъзела както на капиталовите пазари, така и при златото!
                      Last edited by Mike Florida; 18.12.2020, 14:14.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от vm20 Разгледай мнение
                        Това, като притежаващ складове пълни със стока, която не се продава, го твърдиш............или......?????

                        Може и да те разочаровам , но Аз мисля АПОКАЛИПСИСОООО......., се отлага.

                        Сравнението на МИНАЛО от близо 100 г, за ДОСТЪПНОСТ на стоки, услуги, и т.н....... със СЕГА, е несериозно.

                        Това че, някой дърпа чергата към него, го е имало винаги, има го, и ще го има............., но до АПОКАЛИПСИС, не вярвам да се стигне

                        Успокой се, Майк обеща да пусне ПЕПЕРУДАТА.

                        Злато за хеджиране ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, не щот е толкоз ценно, основно за СЕНТИМЕНТА

                        И дано, не се налага да го развързваш от ЗОР,......... в тоз живот.
                        Складовете са ми пълни със стока.Кредити нямам .Лизинги нямам.Резерви имам.Констатирам започналия процес на разпад в световната търговвия такава каквато от моя гледна точка я наблюдавам пряко от 15 години.

                        Коментар


                        • Това, като притежаващ складове пълни със стока, която не се продава, го твърдиш............или......?????

                          Може и да те разочаровам , но Аз мисля АПОКАЛИПСИСОООО......., се отлага.

                          Сравнението на МИНАЛО от близо 100 г, за ДОСТЪПНОСТ на стоки, услуги, и т.н....... със СЕГА, е несериозно.

                          Това че, някой дърпа чергата към него, го е имало винаги, има го, и ще го има............., но до АПОКАЛИПСИС, не вярвам да се стигне

                          Успокой се, Майк обеща да пусне ПЕПЕРУДАТА.

                          Злато за хеджиране ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, не щот е толкоз ценно, основно за СЕНТИМЕНТА

                          И дано, не се налага да го развързваш от ЗОР,......... в тоз живот.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение

                            Аз не споделям напълно вижданията на Хермесов, но краткия отговор на въпроса, който питаш е, че дефицит на стоки ще се случи при колабиране на финансовата система както е във Венецуела, Ливан и тн.... Там имаш дефицити поради колапс на финансите

                            Най-простичко казано.... ти имаш търговско дружество, забавят ти плащания или изобщо не ги правят при колабиране на финансите, ти нямаш от друга страна оборотен капитал за ново зареждане, защото последния ти е зависнал към взимания..., в един момент веригата се чупи при вносителите или при големите търговци..... От друга страна, това е само при местен финансов срив.... Ако той е глобален обаче, още от самите производители извън страната ще тръгне процес по дефицит, защото тежка финансова и от там икономическа криза, винаги води до фалити. Фалитите разчистват пазара, което пък води до вакум и дефицити, тези дефицити не могат да бъдат компенсирани и тогава останалите на пазара, които не са фалирали, започват стремглаво да вдигат цените, за да се възползват от ситуацията....

                            В един момент ти имаш свито вътрешно потребление, изключително много фалиращи субекти и отписване на взимания.... бясна инфлация и невъзможност ти като търговски субект да съхраняваш капитала, защото веригата на доставки е силно забавена!

                            Имаш 50К внасяш нещо от вън...., реализираш го бавно на пазара и с трудност си получаваш взиманията, през това време върви инфлация, която е бясна.... в един момент, твоята печалба се явява по-малка спрямо повишените цени, от които зареждаш. Купуваш на 10 лева броя, продаваш на 13, само , че когато си завъртял колелото и се върнеш отново да купиш от производител или по-голям търговец, цената е вече 14. фактически ти от твоя труд не само, че не си спечелил а си на -1 лев от капитала на всяка продадена бройка! Именно за това високата инфлацията е разрушителна за всяка една икономическа активност!

                            Горният пример е причината за огромните дефицити на всякакви стоки в страни като Ливан или Венецуела!

                            Аз пак казвам, не съм такъв песимист като Хермесов, но големи сривове и проблеми ще има!
                            Описания от теб процес вече е налице при цената на наемане и транспорт на контейнер.В момента контейнерната цена около 7000 долара.Лятото беше 2500 долара.Имаше прецедент за промяна само за един ден от 5000 на 5500 долара .Истината Майк е винаги по средата.Може би твоята гледна точка е най-точна.Аз винаги разглеждам най-негативния сценарий първо.
                            Last edited by Hermes73; 18.12.2020, 13:31.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от todorov_74 Разгледай мнение

                              За пореден път препрочитам поста и наистина не мога да се сетя за някаква обосновка.А ми е интересна такава прогноза.Аз работя в сферата на търговията/хранителни стоки/ и това което виждам е свръх предлагане ,съпроводено с намаление на цени/основно но не само/ и съм силно заинтригуван,как процеса ще премине към ДЕФИЦИТ?Ще съм благодарен да прочета някаква обосновка.
                              Аз не споделям напълно вижданията на Хермесов, но краткия отговор на въпроса, който питаш е, че дефицит на стоки ще се случи при колабиране на финансовата система както е във Венецуела, Ливан и тн.... Там имаш дефицити поради колапс на финансите

                              Най-простичко казано.... ти имаш търговско дружество, забавят ти плащания или изобщо не ги правят при колабиране на финансите, ти нямаш от друга страна оборотен капитал за ново зареждане, защото последния ти е зависнал към взимания..., в един момент веригата се чупи при вносителите или при големите търговци..... От друга страна, това е само при местен финансов срив.... Ако той е глобален обаче, още от самите производители извън страната ще тръгне процес по дефицит, защото тежка финансова и от там икономическа криза, винаги води до фалити. Фалитите разчистват пазара, което пък води до вакум и дефицити, тези дефицити не могат да бъдат компенсирани и тогава останалите на пазара, които не са фалирали, започват стремглаво да вдигат цените, за да се възползват от ситуацията....

                              В един момент ти имаш свито вътрешно потребление, изключително много фалиращи субекти и отписване на взимания.... бясна инфлация и невъзможност ти като търговски субект да съхраняваш капитала, защото веригата на доставки е силно забавена!

                              Имаш 50К внасяш нещо от вън...., реализираш го бавно на пазара и с трудност си получаваш взиманията, през това време върви инфлация, която е бясна.... в един момент, твоята печалба се явява по-малка спрямо повишените цени, от които зареждаш. Купуваш на 10 лева броя, продаваш на 13, само , че когато си завъртял колелото и се върнеш отново да купиш от производител или по-голям търговец, цената е вече 14. фактически ти от твоя труд не само, че не си спечелил а си на -1 лев от капитала на всяка продадена бройка! Именно за това високата инфлацията е разрушителна за всяка една икономическа активност!

                              Горният пример е причината за огромните дефицити на всякакви стоки в страни като Ливан или Венецуела!

                              Аз пак казвам, не съм такъв песимист като Хермесов, но големи сривове и проблеми ще има!

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

                                Златото не е инвестиция, а хедж - туй редовно се пропуска
                                хедж или просто пари, които не се печатат както им скимне на ЦБ
                                това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                                Коментар

                                Working...
                                X