IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
    Да, де, ама ако имаш лофт за $150млн. на пето авеню в Upper East Side можеш да живееш там и да се кефиш на гледка към Сентрал парк.

    А златото за $150млн. дори не можеш да го лижеш. Ще си седи в сейфа на банката и ще плащаш за удоволствието да съхраняваш стойност.


    Оффффф, аз пък ти давам друг пример. Апартамент за 800 к в евра (тухли керемиди и всичко там останало) в района на Докторски паметник.
    Злато за същите 300 к в евра на три или трезора (например Сингапур, Лондон и Сидни). При евентуална криза (каквато искаш я измисли-война, нациоанализации, политически кризи, земетресение...) кое ще запази стойност повече.

    Коментар


    • Да, де, ама ако имаш лофт за $150млн. на пето авеню в Upper East Side можеш да живееш там и да се кефиш на гледка към Сентрал парк.

      А златото за $150млн. дори не можеш да го лижеш. Ще си седи в сейфа на банката и ще плащаш за удоволствието да съхраняваш стойност.

      Първоначално изпратено от Minka Разгледай мнение

      Със златото е същото: Nice to have!

      Коментар


      • Наистина е забавно, когато някой те кара да залагаш против 5000 годишна "психоза".
        Каквото и да се говори, пътят към забогатяването най-често се крие в създаването на успешен бизнес. Ако си добър в трейдинга и с малко шанс, също можеш да удариш кьоравото.

        Инвестициите в метали и дори акции, особено дългосрочни, могат да служат за съхранение на изкараното - да се разбира 4-5% годишно. Много против се изговаря, че златото само съхранява и че не можело да се яде, наивно, наивно, наивно. В най-критичните моменти именно свойството да съхрани стойността е най-ценно. Просто защото никой друг актив не се е показал като успешен в начинанието за повече от няколко десетилетия. С други думи, ако вземем две столетия каквото и да си имал, винаги си можел да се окажеш с нищо - бизнеси, акции, кеш. От другата страна стоят НИ, метали и земя. Точно за това и те се считат за по-консервативни вложения и очакваната от тях доходност е по-ниска. Виждаме обаче, че последните десетилетия имотите са постигнали доходност, съизмерима с тази на капиталовите пазари - мястото за умните, "големите играчи". Всъщност, всичко зависи от психологията на масата. Досега приоритет е било вероюто "купувам имота, държи ми парите, пък и има доходност, различна от капитоловата". Рано или късно, ще се стигне до момента, в който фокуса ще се измести към "съхраняването на стойност, съчетано с мобилност, ликвидност, сигурност и анонимност", НИ могат да позагубят от блясъка си, особено предвид евентуалното им изобилие.

        Идните десетилетия ще са наистина много динамични. Никой няма как да знае какво ни чака зад ъгъла, а промените може да са наистина колосални - декар земя и селска къща колкото апартамент в София или 12 унции злато за апартамент в Докторски...наистина всичко може да се случи. И точно за това да имаш 250К в лева, и 200 от тях да набиеш за тухли в столицата - не мисля, че е най-умното нещо, съжалявам. Когато следващият крак надолу дойде, застоят в имотите може да продължи повече от десетилетие - и това ще е точно, когато вероятно най-нужно ти е да опреш до спестеното. Това не им е готиното на НИ - точно тогава никакви ги няма!

        Към обвинението за "регрес", ако златото пак станело пари. Ама не е ли ясно, че златото НЕ е пари от 40 години и малко. Преди това всички парични знаци са били обезпечени със злато. Дали трябва да игнорираме условинте 4960 години и дали последните 40 години не са всъщност "регреса" по отношение на средствата, които използваме за пари - това е казус, който нека всеки да реши за себе си.

        Иначе в малко по-голяма конкретика:
        Пак се заговори за военни конфликти усилено, обаче златото никакво го няма. Явно пак не е разбрало. Нищо, че ако се беше изсилило на 1400, щеше да е ясно като бял ден.
        Нищо не се е променило. Подкрепите са както следва:
        Злато: 1285-1300
        Сребро: 15,90-16,00
        Докато те държат сетъпът е за катапултиране към върховете на златото и ниските 30-долара на среброто - това в съвсем обозримо бъдеще. Импулсивен пробив на 1365-1370 за златото и съпротивата при 18,60-19.00 за среброто сериозно ще затвърдят, че движението по зададената траектория е в ход.


        От друга страна пробив на горецитираните подкрепи вероятно ще резултира с допълнителни няколко месеца мечи натиск преди да бъде завършена корекцията на този 8-месечен импулс от 2016, и да започне новият такъв. Все пак съдейки по това, до къде докараха Барик Горд, едва ли ще има сили за този развой и за мен остава доста по-малко вероятно докато сме над подкрепите....и това при все, че много ми се иска да видя доларът, ако не друго, то поне да коригира до 1.14-1.15 спрямо еврото. Сетъпите между метали и долар все още са доста различни, и никак няма да се изненадам, ако импулсът на металите не ни изненада или с много стабилен долар, или дори с поскъпващ такъв. Само ми е интерсено как биха го обяснили лаладжиите - Брекситът би бил супер, но силно ме съмнява да може сетъпът да "стиска" дотогава.



        Поздрави
        Last edited by exxs; 17.03.2018, 17:38.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
          Според тебе има ли глобален балон при недвижимите имоти?

          Питам, защото голяма част от увеличението на частния дълг през последните 70г идва от ипотечните кредити.

          Иначе задлъжнялостта на домакинствата в САЩ сега е по-ниска от преди кризата.

          Остава да се притесним за корпоративния дълг. Но пък корпорациите са пълни с кеш, а средния падеж на плащанията по облигационния дълг е нарастнал от 10г на 17г. Не мога да кажа, че е глупаво да вземеш кредит на ултра ниска лихва фиксирана сега, ако ще плащаш след 17 години.
          Може да нямаме изразен глобален балон при имотите ,,с изключение на Китай,, сега. Но имаме глобална крипто мания.

          Не съм писъл че има балон на имотите в САЩ. Частния дълг действително не нараснал от нивата през 2007 година, но е на достатъчно високи нива Това е така за сега не се знае какво ще се случи в близките години. А относно балоните много пъти писах , че всеки цикъл свършва с един или няколко балона има още време. През 1929 година са имотите и акциите. През 2000 е дот кома. През 2007 са акциите и имотите. Не подценявай лудостта на тълпата. Според тебе крипто инструментите са формирали балон и ще занулят тази година и всичко че продължи нормалния си ход. Ако не занулят тази година или не се търгуват на символична цена, което се случва при класическите измамни схеми и балони не очаквай да се случи през 2019. Имам предвид че когато един балон се спука нещата се случват много бързо. Друг аргумент е че в крайната фаза на манията участват много по голям процент от населението и хора които никога не са се занимавали с инвестиране , като това до сега не се е случило в голяма степен . Което означава че манията все още не приключила и ще имаме нови върхове и нещата ще загрубеят, като се има предвид спецификата на инструментите и че манията е глобална. И не знае акциите до какви нива че стигнат. . Малко изместих темата За нивата на кеша не мисля че са на много високо нива по скоро са на нива от 2006 г. Заека може да изскочи от там където не очакваш. Според мен се намираме на три години от приключване на цикъла. Поздрави.
          Last edited by Todor Sabev; 17.03.2018, 17:17.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
            Самите тухли не, земята на хубаво място в центъра струва много. Но дали наистина е фетиш или просто е хубаво да живееш на готино място?

            Със златото е същото: Nice to have!

            Коментар


            • Самите тухли не, земята на хубаво място в центъра струва много. Но дали наистина е фетиш или просто е хубаво да живееш на готино място?

              Първоначално изпратено от Minka Разгледай мнение

              Money, ами те и тухлите и керемидите са суровини фетиш, ама я виж колко струват. А защо точно толкова и аз не знам, при условие че има толкова много кал и пръст по земята. Ама нали Сульо и Пульо е готов да дава здарви пари за бетон , тухли, вар и керемиди, та виж къде са цените им сега. За мен лично НИ са фетиш.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Minka Разгледай мнение

                Money, ами те и тухлите и керемидите са суровини фетиш, ама я виж колко струват. А защо точно толкова и аз не знам, при условие че има толкова много кал и пръст по земята. Ама нали Сульо и Пульо е готов да дава здарви пари за бетон , тухли, вар и керемиди, та виж къде са цените им сега. За мен лично НИ са фетиш.
                +100 В София има доста над 1 мил. водомера, може вече и 2 мил. да са, на глава по водомер. Шшшт, че ще вкарат такса мощност )))) Само първо Гинка да го купи..
                Mнението не е препоръка за търговия с ЦК!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                  Златото е суровина-фетиш. Токен.

                  Истинските неща в размяната са (1) благото, което се предоставя и (2) обещанието да се предостави друго благо по-късно. За мене е забавно, че един фетиш-токен може да влезе в играта. Това показва една масова самохипноза, психоза, липса на кричина мисъл и т.н. на човечеството.

                  Лошо няма, разбира се. Човек може да наблюдава и в един момент да се възползва от това.
                  Money, ами те и тухлите и керемидите са суровини фетиш, ама я виж колко струват. А защо точно толкова и аз не знам, при условие че има толкова много кал и пръст по земята. Ама нали Сульо и Пульо е готов да дава здарви пари за бетон , тухли, вар и керемиди, та виж къде са цените им сега. За мен лично НИ са фетиш.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                    SoHo,

                    така е, но щатите 'деградират' ако може така да се каже. понеже доларът е 'цар' на валутните пазари вече повече от половин век - се пооляха с печатането и смученето на ресурси. иначе в момента армията им е това, което ги държи, но слезе ли цар долар от сцената трудно ще останат такъв хегемон какъвто са сега.

                    тръмп работи в посока да ги накара да произвеждат , а не само да потребяват, но си мисля, че закъсняха и сега ще си спретнат криза.
                    Мисля че не виждаш голямата картина. Да САЩ са като държава по задлъжняли но всички големи развити държави са в подобно или по лошо състояние. За сметка на това топ 1% на запад и най вече Американският елит държи контрола над повечето глобални корпорации а с това и контролира над паричните потоци та как точно доларът ще бъде заместен и от какво.

                    Златото е добра инвестиция при инфлация но няма да замени сегашната система!



                    Коментар


                    • Според тебе има ли глобален балон при недвижимите имоти?

                      Питам, защото голяма част от увеличението на частния дълг през последните 70г идва от ипотечните кредити.

                      Иначе задлъжнялостта на домакинствата в САЩ сега е по-ниска от преди кризата.

                      Остава да се притесним за корпоративния дълг. Но пък корпорациите са пълни с кеш, а средния падеж на плащанията по облигационния дълг е нарастнал от 10г на 17г. Не мога да кажа, че е глупаво да вземеш кредит на ултра ниска лихва фиксирана сега, ако ще плащаш след 17 години.
                      Last edited by Money; 17.03.2018, 15:49.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                        Златото е суровина-фетиш. Токен.

                        Истинските неща в размяната са (1) благото, което се предоставя и (2) обещанието да се предостави друго благо по-късно. За мене е забавно, че един фетиш-токен може да влезе в играта. Това показва една масова самохипноза, психоза, липса на кричина мисъл и т.н. на човечеството.

                        Лошо няма, разбира се. Човек може да наблюдава и в един момент да се възползва от това.
                        Надявам се да ме прочетеш по внимателно, независимо че имаме различни възгледи.

                        Човечество, правилно го казваш масова психоза продължила 5000 години. Сегашната масова психоза, е че просперитета ще продължи и едва ли не вечно. И човечеството е в нова ера , като има необходимите знания и технологии да не допусне нови епохални кризи. Така са си мислели и всички жители на проспериращи държави и цивилизации. Примерно жителите на,, вечния,, град Рим. Златото е надживяло много цивилизации и държави.

                        Сега за САЩ. Ако забелязваш независимо от силния икономически растеж държавния дълг расте като процент от икономиката. Вероятно ще ми отговориш че след войната държавния дълг също бил голям.Трябва да се има предвид че тогава частния дълг е бил на много по ниски нива от сега , което позволява на икономиката да ускори. Но при последвалия растеж държавния дълг намалява значително. Сега ситуацията е точно обратната независимо от растежа дълга расте. За да почне да намалява дългът трябва да имаме два пъти по голям растеж, не знам как ще стане това . При следващата рецесия с дълга ще нарасне отново спрямо продукта Но виж също така демографията е различна 50 И 60 години. След войната когато дълга пада глобалните дългове са били на много по ниски нива. И последно след войната света се отваря към свободна търговия. А сега има тенденции за точно обратното. и не е нещо временно. Поздрави.

                        Да видим коя психоза е по устойчива, Шегувам се разбира се.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                          Златото е суровина-фетиш. Токен.
                          Истинските неща в размяната са (1) благото, което се предоставя и (2) обещанието да се предостави друго благо по-късно.
                          Разбрахме, че благото е онуй дето го ближем, но под каква форма в размянате се предоставя обещанието? Честна дума и стиснати ръце или някакъв токен като ценни книги, биткойни и малко по-старата версия - злато? Кой точно токен ще се ползва е въпрос на избор. По-дългопаметните имат идея какво става с ценните книги и паричките по време на катаклизъм (за пример WWII и райхс марката).

                          Коментар


                          • Имам странното усещане, че се намираме или в окото на бурята или в дъъъъълго предверие преди да отворим следващата врата. Въпросът на въпросите е, можем ли да продължим всичко по старому при дадените обстоятелства или натрупаната критична маса ще избухне. Много интересни времена.

                            Златото. Стока пазеща стойността през последните 5000 години. Още не я отписвам. Как ще се впише в новите технологии - мисля, че е още рано да се прецени, но да се отпише просто като остаряла стока също би било погрешно.

                            Хипотетично, ако поради каквато и да е външна причина гръмнат всички интернети и електроники си е съвсем полезна стока в неизменното си качесто на пари. Както и среброто.

                            Коментар


                            • Берти, това е мнението на едно малцинство. Повечето инвеститори не мислят така и купуват америнаския дълг като топъл хляб и така дъражт лихвите им ниски. Което пък прави възможно те да консумират повече, да спестяват по-малко и да внасят евтин капитал от вън в страна с висока възвръщаемост и marginal product of capital.

                              Тръмп не знам какво иска, но не е много в час. Тарифите няма да помогнат. Ако американците не започнат да спестяват повече и с тарифи пак ще има търговски дефицит.

                              Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                              SoHo,

                              така е, но щатите 'деградират' ако може така да се каже. понеже доларът е 'цар' на валутните пазари вече повече от половин век - се пооляха с печатането и смученето на ресурси. иначе в момента армията им е това, което ги държи, но слезе ли цар долар от сцената трудно ще останат такъв хегемон какъвто са сега.

                              тръмп работи в посока да ги накара да произвеждат , а не само да потребяват, но си мисля, че закъсняха и сега ще си спретнат криза.

                              Коментар


                              • Златото е суровина-фетиш. Токен.

                                Истинските неща в размяната са (1) благото, което се предоставя и (2) обещанието да се предостави друго благо по-късно. За мене е забавно, че един фетиш-токен може да влезе в играта. Това показва една масова самохипноза, психоза, липса на кричина мисъл и т.н. на човечеството.

                                Лошо няма, разбира се. Човек може да наблюдава и в един момент да се възползва от това.

                                Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

                                Голямо близане става тук. Моней гледа на златото като суровина , дали става за ядене или има някакво по значимо приложение. Основната роля на златото в човешката история е да замени, по примитивния начин на разплащане., бартерната търговия. Съвременния начин на разплащане е почити изместило златото. Връщането към златото , ще означава значителен регрес за човечеството. Преди да се спука американския дълг много неща ще са се сринали , пазара на акции ще е колабирал , ще са изгърмели джък облигациите , държавните дългове в голяма част от Европа , Японския държавен дълг. Като процесите в Европа започнаха , но се крепят от ултра ниските лихви , манипулирани от Европейската централна банка и не само от нея. Държавния дълг на САЩ ще е един от последните които ще изгърмят. Все още САЩ се смятат за изряден длъжни и не са обявявали фалит в своята история. САЩ за сега са иновативен център на света и основен двигател на Западната Цивилизация. Но процесите са започнали. Поздрави.

                                Коментар

                                Working...
                                X