IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Селенке, оглупяваш явно с възрастта. : ) Казвам го на шега, разбира се...
    Спокойно, все още математиката и физиката са майката и бащата на всички науки. Икономиката не е наука, тя е това, което каза бай Пешо две мения назад.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

Всичко хубаво, само дето местата си разменил неволно.
      Проблемът на икономиката с математиката е доста сериозен.

Сериозно говоря, не те дразня с това.
      Мнението е мое, а нека всеки друг мисли с главата си.
      Доколко математиката може да реши сложното човешко поведение и оттам да е 100% приложима към икономиката?

Доколко чистата математика би ни помогнала в предвиждането на цената на златото?

Когато имах по-скромен времеви километраж за мен математиката о физиката бяха Господ.

Обаче, с времето и натрупването на "социален запис" си дадох сметка, че всяка университетска дисциплина има своето място и значение.

Сега вярвам в синтеза между различните клонове на познанието.

Коментар

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

Много встрани от темата забихме. Само ще ти кажа, че не съм против математиката сама по себе си, нито дори против прилагането й в социалните дисциплини, като икономиката. Даже в момента са мъча с диференцирането с две променливи.

Проблемът с математиката в икономиката е доста сериозен и това не го казвам само аз.
        Всичко хубаво, само дето местата си разменил неволно.
        Проблемът на икономиката с математиката е доста сериозен.

Сериозно говоря, не те дразня с това.
        Мнението е мое, а нека всеки друг мисли с главата си.
        Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
        ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

Коментар

Много встрани от темата забихме. Само ще ти кажа, че не съм против математиката сама по себе си, нито дори против прилагането й в социалните дисциплини, като икономиката. Даже в момента са мъча с диференцирането с две променливи.

Проблемът с математиката в икономиката е доста сериозен и това не го казвам само аз.
          Мишо запри се бе икономиката не е наука.Не се излагай бе момче.Икономиката е еврейска еквалибристика за оправдаване на краденето на пари и насилие над невинни хора.

Коментар

Физиката и математиката

Last edited by Misho ILIEV; 16.10.2017, 18:23.

Коментар

Не съм физик (нито икономист), но прилагането на закон от термодинамиката върху една социална "машина" ми се вижда некоректно.
              Що да не?

Законите на физиката важат за майката Природа, нали?
              пък тя само да реши, с един пръст ще смачка тва, за което ние всички ядрени арсенали сме приготвили...

ние кви сме? по-велики от нея, че да пренебрегваме законите?

не сме ли ние нейни деца, и не ползваме ли всичко под наем на тая Земя...
              то не е наше - то е на нашите деца, внуци и т.н....
              имаме и вменена отговорност, забележи... наемни отношения са тва...
              нищо, че писмен договор няма, то и устни такива могат да се сключват и се признават в съда...

пък ние, човеците, си мислим, че сме господарите на тая Земя....
              такава огромна самозаблуда рядко може да се наблюдава на живо, и в продължение на достатъчно дълъг период от време...fallacia ad extra
              от научен интерес го отбелязвам само...

уж сме нормални и уж по-умни ставаме... нормален човек уважава ли майка си?
              да, и прави всичко за нея - тя го е направила човек...

да, ама не...
              (ейй тоя Петко Бочаров, Бог да го прости, голяма работа беше)

Пример практически ти давам (и други има, ама тоя първи ми идва наум):

Моделът на Black-Scholes за оценка на опциите, дето го дискутирахме, и дето спечели Нобелова награда за икономика и т.н., е аналог на модела от физиката на Брауновото движение на частиците

(https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91...BD%D0%B8%D0%B5)

Те тримата, Black (доктор по приложна математика от Harvard), Scholes (икономика на финансите от Booth School of Business ) и Mеrton (учил инженерна математика в Columbia Unversity и California Institute of Technology),
              са направили 2-3 стр. допускания (с бая мислене и смятане, държа да отбележа... години са тва),
              да се напасне максимално този модел към икономика/финанси/пазари/правила, и опааа....
              ръкопляскания, аплаузи... признания...
              ще ги пишат вечно в аналите на икономическата и финансовата история...

А са направили това, щото много им заприличало движението на микрочастиците на пазарните движения на цените на опциите, а модела на Брауновото движение готов (те са го учили по физика), и...
              аналогия... простичко, нали?

Майката Природа е перфектен пример за подражание във всичко, защото е направила всичко така, че да има идеални условия и баланси между неизброимо количество системи от живи и мъртви тела...които могат достатъчно време да съжителстват едновременно и заедно, при всички условия и противоречия, които може да съществуват и възникнат между тях...

без при това да унищожат без време глобалната сумарна екосистема, наречена планета Земя...
              щото тя храни всички, и без нея всичко си заминава...
              не изключвам и Слънцето, естествено, ама него си го приемаме по подразбиране...

Единственото смущение в тая система, със засега непредвидими последствия, е чудото, наречено човек...аз от прелитащи астероиди и други такива катаклизми по-малко се плаша, честно казано...
              Тя земята е оцеляла 4.5 млрд. години, ум да ти зайде кво ли се случвало през този период от време,
              а човечеството за, има-няма некви 10 хил. години, се е подготвило, и е в абсолютна готовност да я затрие на момента, ей така, както си зяпаме екранчетата...

е, и тва (в някъв контекст) си е постижение все пак... нали?

Тва, ако сега вземем всичката наша наука, както я знаем (барабар и с това, което не знаем), и всичките компютри и наченки на некъв изкуствен интелект (пфу) накуп,
              ама топтан ти говоря, най-последните, известни и неизвестни, наточени версии на софт- и хардуер, и всяква друга съвременна тенекия и жици, дето знаем и не знаем, и най-великите, налични, известни и неизвестни още умове (естествен интелект) да работят с тях,
              пък ние да ги храним и да им носим куфарите само,

100 000 години няма да стигнат да измислят, сметнат, тестват и представят в някакъв приличен вид,
              къвто и да е що-годе сигурно работещ в дългосрочен план прототип на един елементарен комплект възпроизвеждащи се екосистеми, съществуващи заедно в настоящите условия, които да не умрат поединично и групово в обозримо бъдеще при някакво стечение на обстоятелствата, поради допуснати дребни пропуски и грешки в сметките и плановете, както и невъзможност на практика да се направят в разумно време близо до, и над 95%-ови задоволителни, истински тестове на тва творение...
              ... убеден съм 101% в това.

Физиката и математиката са основната причина финансовите и други икономически институции да наемат от MIT, Berkeley, Stanford и др. спец. университети повече бройки quants или rocket scientists, от научните институти и агенциите... и такива кинти им дават като за здрасти, че чистата и приложните науки ги забравят директно...
              е, и те са хора и те душа носят, нали? да ти дам аз 10 пъти по-голяма заплата веднага, и ти да се мислиш...
              тва само в приказките от 1001 нощ го има....

То, понастоящем, такива модели се нароиха из учебниците по икономика и финанси, че ти е бедна фантазията - ако 20% от икономистите ги разбират, пак ще е добре...
              е, quants/rocket scientists, welcome on board

тва е истината за физиката, математиката и разни други науки, дeто са не дотам точни....

и съм го казвал и пак ще повторя: всички личности, които се изказват по всички съществуващи възможни медийни и комуникационни канали, ще направят хубаво да си припомнят поне елементарните, азбукарски аксиоми и теореми от математиката и физиката...
              толкова ще спадне процента на нереалистични приказки и басни, че ще стане по-лесно да се разбира кво, аджеба се говори наистина, и има ли то почва там, дето ще се засява...

Тва са моите 5 ст. по темата...
              Съжалявам, ако съм изгубил от ценното време на някой, заблудил се да чете тези редове.
              Мнението ми е лично, и засяга само мен...
              Всеки да мисли и да прави каквото си знае.
              Last edited by Kildirim_Bei; 16.10.2017, 10:53.

Коментар

има логика донякъде...

ама забравяш нещо друго...
                сега на мода идва Космоса, търсене на ресурси там, туризъм за г.зарите, и др. такива...
                и тва от частни компании, човек....

там да знаеш кви кинти ще хвърчат за R&D и тестове... леле-мале...
                хич няма да седна и да смятам даже...

та, нашего брата пак валат остава...без гарантиран базов доход...
                ще го минат в бройката "безполезен за прогреса на човечеството"...
                да се оправя както намери за добре....

жестоко звучи, но ми прилича на близката реалност...
                Ако се отнасяше за 10, 20 или 30% от населението щях да се съглася някак си. Но ако стане така, че 45-50% и нагоре да се "безполезни", тогава бунтът срещу тек бароните е неизбежен.

Коментар

• Първоначално изпратено от blqblq Разгледай мнение

Защо мислиш така?
                  Не съм физик (нито икономист), но прилагането на закон от термодинамиката върху една социална "машина" ми се вижда некоректно.

Коментар

С данъци върху тек компаниите. Тези планини от кеш показват, че не са им нужни нито за R&D, нито за производство. Това е икономическа рента, която ако не се преразпределя, в дългосрочен план ще създаде сериозни икономически и социални проблеми.
                    има логика донякъде...

ама забравяш нещо друго...
                    сега на мода идва Космоса, търсене на ресурси там, туризъм за г.зарите, и др. такива...
                    и тва от частни компании, човек....

там да знаеш кви кинти ще хвърчат за R&D и тестове... леле-мале...
                    хич няма да седна и да смятам даже...

та, нашего брата пак валат остава...без гарантиран базов доход...
                    ще го минат в бройката "безполезен за прогреса на човечеството"...
                    да се оправя както намери за добре....

жестоко звучи, но ми прилича на близката реалност...

Коментар

със спестените от пенсионни осигуровки и други данъци, свързани с човешки персонал, от работодателя ли?
                      С данъци върху тек компаниите. Тези планини от кеш показват, че не са им нужни нито за R&D, нито за производство. Това е икономическа рента, която ако не се преразпределя, в дългосрочен план ще създаде сериозни икономически и социални проблеми.

Коментар

Ще получават минимален гарантиран доход и ще се занимават с хобитата си, спорт, йога и медитация.
                        със спестените от пенсионни осигуровки и други данъци, свързани с човешки персонал, от работодателя ли?

Коментар

Самото възникване и съществуване на живота ми се струва, че е в разрез с ентропията.
                          грешиш тотално, трябва да ти кажа....
                          във всички науки, с изключение на точните, можеш да се измъкнеш с думи и интересни теории и постановки, само от точните - не.

писал съм го преди няколко години в тема за образованието:
                          няма значение кво висше учиш, ама математика и физика - задължително! с хубав изпит!

Тва с ентропията са си основни закони на термодинамиката...
                          важат и за живи организми, и за квото още друго се сетиш и можеш да си представиш материално, даже и за Вселената (по днешните разбирания)..
                          Last edited by Kildirim_Bei; 15.10.2017, 23:37.

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

Въпросът е какво става с армията от безработни генерирани като съпътстваща щета?
                            Ще получават минимален гарантиран доход и ще се занимават с хобитата си, спорт, йога и медитация.

Коментар

Защо мислиш така?
                              Самото възникване и съществуване на живота ми се струва, че е в разрез с ентропията.

Коментар

Защо мислиш така?
                                и аз очаквам с интерес отговора на Мишо на въпроса на blqblq

Мишо,
                                да нямаш предвид по-скоро, че човека не се съобразява с тези закони
                                (то е горе-долу същото, като да им противоречи)?

Мнение на blqblq (цитирам, да не се ровим надолу):

[...]
                                "Икономиката в сегашния си вид е победа на глупостта и надеждата над здравия разум. Надеждата, че утре трябва да е по-добре и въплътена в система, поддържана от глупостта на милиарди. Но никой не става по-млад, по-здрави и тн, а самата идея за икономиката като перпетуум мобиле противоречи на ентропията."

Моето мнение/допълнение по въпроса, провокиран от горния пост на blqblq (цитирам):

[...]
                                "Иначе споделям мнението, че идеята за икономиката като перпетуум мобиле личи... главно в мантрите на много политически фигури за т.нар. "устойчив растеж" (при това с бая проценти). А реално се наблюдава нарастване на ентропията (разбирай хаоса) в икономическата система. Но планетата ни все още е затворена система, погледната като икономика, и това може да доведе нещата до необратим процес, ако приложим законите на физиката (там приказки не важат, само точни и обективни числа и сметки)."

Мнението е лично, и не представлява препоръка за каквото и да е.
                                Last edited by Kildirim_Bei; 15.10.2017, 19:14.

Коментар

Working...
                                X