IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
    Има смисъл в това, НО пак не разбирам, щом силата на долара се дължи на ВОЕННАТА сила на САЩ, защо по дяволите рублата не е поне също толкова "силна" като долАра? Още повече, че всички са съгласни, че в Русия има по много от всичко и където бучнеш в земята текат олио, злато, диаманти и т.н.?
    .....Или може би не всичко....да не кажа много малко зависи от една гола военна сила, а повечко от икономиката зад нея? М?
    не се държи само на военната сила на САЩ това е постфактум държи се още от Камилария тоя петродолар, а руската икономика не е кой знае кво то тва не е тайна за никой, те имат бомби, атомни централи, сателити космическа техника толкоз. За кво да се състезават едновременно с Германия, Япония и Китай ?!? Дрънкулки има кой да прай на тях им трябват модерни пушкала да нема демокрация от САШ и некой да им чопне ресурсите друго не им треа..
    След кат имаш рубли ок кола не мое си вземеш оттам или телевизор треа или бомби или ресурси друго нема, обясних вече що. За тва не продават в рубли всичко изкопано.

    Германията е супер икономика ама САш кат реши и почват немските коли да пушат или да имат пролеми да връщат злато във Франкфурт туй онуй я земи тея 3 млн. бежанци ала бала у Расия нема такъф филм нит в Китай. Нищо пе Швабската икономика е лудница ама само толкоз и треа слуша инак лошо а и треа пруема долари да не ги удари некой гръм и тех .....
    Last edited by michaelis12; 16.03.2017, 13:44.

    Коментар


    • Има смисъл в това, НО пак не разбирам, щом силата на долара се дължи на ВОЕННАТА сила на САЩ, защо по дяволите рублата не е поне също толкова "силна" като долАра? Още повече, че всички са съгласни, че в Русия има по много от всичко и където бучнеш в земята текат олио, злато, диаманти и т.н.?
      .....Или може би не всичко....да не кажа много малко зависи от една гола военна сила, а повечко от икономиката зад нея? М?

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

        Добре, ще почна отначало, за д аразвия тезата си - ти си уважаван форумец и заслужаваш поне толкова.
        Между немците с райхсмарките и печатницата на полка и сегашния ФЕД и печатницата за долари разликата е 0, точно 0. И преди, и сега те ЗАСТАВЯТ да ползваш точно тази валута. Ще кажеш има и други - така е, има и други, но доларът е основна и единствена, като причините са няколко:
        - няма алтернатива - еврото трябваше да бъде такава, но не им се получи - сащ го саботират от първия ден със своите троянски коне, особено с Гърция - помням какъв вой беше за някаква си мижава икономика и пиклив народец, нали? Накараха европейците да вярват, че едва ли не съдбата на цялото евро е заложена в някаква си тъпа Малякия. С появата си еврото направи фурор и светвоните резерви започнаха да се обръщат полека в евро, сега тенденцията е точно обратната - връщат си се пак към доларите и това не е случайно съвпадение, а целенасочена политика на САЩ в отнемане на алтернативата. Примерът с печатницата на райхсмарките е релевантен, нали?
        - всички суровини се търгуват в долари (няма алтернатива) - всеки опит да се пробва някой да търгува в евро се наказват брутално (е, за Китай правят дребни изключения за минимални суми в юани на бартер). Под наказва брутално се разбира, че лидери директно губят главите си - абсолютно съм "убеден", че е само съвпадение фактът, че Либия бе разбомбена, а Кадафи убит след като заяви, че ще продава петрол в евро (простиха му Локърби, а там беше световен атентат, но не му простиха минаването в европлащания). Саддам също загуби главата си втория път и то след като реши да продава в евро - уж "намериха" оръжия, дето още ги няма. Иран също е пътник, но тама засега е по-сложно
        - всички невралгични точки по света са наситени с армии на САЩ, под благовидния предлог, че пазят света и са част от НАТО, а не действат сами, на своя глава. Странно, големи алтруисти излязоха.
        - златните резерви на победената Германия отидоха къде, ами да, точно там - основно в САЩ. Сега уж си ги връщали, ама с това темпо за към 1000 години може и да си ги върнат, а какво точно връщат е отделен върпос - да не влизам в конспирации. Защо им е това злато, като то уж нищо не струва и не е ценно?
        - доларът е толкова разпространен по света, че всеки банкрут на сащ би повлякъл след себе си Армагедон (т.е. няма алтернатива)
        - САЩ владеят всички морета, т.е. контролират търговията и имат най-голям военен потенциал (това с Рашките не ми се влиза в спор, просто таквиа са фактите) - пак нямаш алтернатива - или си със САЩ и доларите, или си чао (справка Кадаи, Саддам)


        Мога да пиша и още, но нямам време - мисля, че схващаш основната ми теза, а дали я приемаш е съвсем отделен въпрос. И не ме разбирай погрешно - САЩ го правят, защото могат да си позволят да го правят. Ама те и немците и рашките през ВСВ са можели, нали? Та да, във война сме - икономическа, която в последните 70-100 дори години се печели категорично от САЩ - докога ще е така - идея си нямам. Но новият Армагедон (разбирай размазването на долара и премахването му като световна валута) предстои, а която и да е алтернатива (не знам коя ще е), ще трявба поне малко да се опре на златото (ИДИЛ са много точен пример в тази насока - вярвам, знаеш защо).

        Доверието се гради със злато и безалтернативност, а и двете зависят от малце кютек, както е казал един голям наш политик
        Абсолютно съм съгласен с всичко написано. Втората световна Чърчил пътува с целия останал наличен флот до Америка, където плаща цената на влизането на Америка във войната. Цената е новата световна валута да беде променена от 'паунд" на "долар" Може би съм в грешка, но на мен ми изглежда, че написаното от теб по-скоро доказва, колко би било трудно да се премахне световната хегемония на долара. Освен "доверие" има и други фактори Отново искам да подчертая че прочетох два пъти това което си написал и съм на 100% съгласен, не не разбирам защо мислиш, че сегашното статукво би се променило? Военната мощ на америка ли е паднала или политиката и се е променила? Или може би нова сила ще заеме мястото и и ще наложи нова световна валута която ще бъде златото? Не ме разбирай погрешно. Аз също не харесвам нещата които си изброил, както и много други допълнително, но просто съм ги приел за факт, който не мога да променя. На всичкото отгоре се опитвам да намеря по-справедлива система, но нещо не ми излизат все сметките. Вчера говорехте за манията по лалетата. Такава е човешката природа явно и някой трябва да ни защитатва от самите нас и нашата глупост. Американците криво-ляво се справят. Не знам кой би се справил по-добре в крайна сметка
        Има обаче, нещо което е много важно. Писал съм го вече поне 10 пъти и се чувствам длъжен като съвестен съфорумец да повтарям отвреме навреме.
        Много фенове на златото и врагове на ФЕД. за мен неправилно смятат, че щом се печатат нови пари, това задължително трябва да доведе до дисбаланс между благата и паричната маса и от там да предизвика инфлация и дори хиперинфлация. Много често се споменава че "парите се вземали от нищото" Това би били вярно ако тези пари се раздаваха безвъзмездно. Те обаче не се раздават. Те се дават назаем, което е съвсем различно. Ниските лихви просто стимулират нови заеми и нови инвестиции, което пък довежда до свръхпроизводство и нова дефлация.
        И нещо последно. Чисто математически системата е такава че просто е длъжна да създава нови пари. Спре ли се със създаването филма свършва. Просто казано ако аз напечатам 100 лева и ти ги дам на заем с 10% лихва, ти догодина ще трябва да ми върнеш 110 нали? Новите 10 няма откъде да ги вземеш. Единственият ти избор е аз да напечатам нови 10 и да ти ги дам назаем за да можеш да ми ги върнеш или да ми дадеш някакви стоки и услуги за тези 10 лева. Ако съм недобросъвестен може да стане голямо мазало. Та света по някакви причини, со кротце со благо и со малко кютек има доверие в добросъвестноста на ФЕД. За сега аз лично не виждам по-добра алтернатива. Дори и златен стандарт да беше, лихвите трябваше да се вземат пак отнякъде
        На някой тези елементарни разсъждения могат да му се сторят смешни но това е положението
        Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

        Коментар


        • Ето, значи петродолара е просто един мит.
          Всъщност с една проста FX операция, може не само да си гарантираш приходите от продажбата на копаното в каквато...е почти каквато искаш валута, а и така да си локнеш, хеджираш или каквото искаш приходите, че да не видиш и кьорав долАр по сметка дори.
          Защо тогава путия гринбек още не дава фира?

          Коментар


          • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
            Добре бе Груе, да кажем, че Либия и Ирак са ги бомбили, трепали и клали заради петродоларите.
            Как си обясняваш тогава що до сега не са избомбили една венецуела дето се дърви или пък обратен пример - що една ядрена, могъща сила като сесесере2 приема пак да се котира копаното от нея в долари, а не го продава само за рубли?
            СССЕРЕто продава на кой кво има ако искаш си свери часовника ама то ти толко и си можеш ми се струа .... А някои чалми като Иран даже се отказаха от доларот заради санкциите е разбира се в Инвесторо такива новини нема .....

            Iran to stop using US dollar in response to Donald Trump's 'Muslim ban'
            Central Bank decision fraught with risk for Iran’s oil revenues, analysts say
            http://www.independent.co.uk/news/wo...-a7556846.html

            Коментар


            • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

              падаха ли седмици наред индекси, бондове, злато, рейтове и т.н - падаха. Зеления засили ли се - да. Кое точно видя да е наопаки ?
              Преди следващия рейт хайк има немалка вероятност да видиш същото, само нюансите ще са различни.
              А и стойността на горните не зависи само от фед и дали ще има или не рейт хайк, а от доста по голям набор фактори.
              Май бъркаш преди и след.
              Някои неща са калкулирани на цяло, други прекалкулирани (като банките според мен), а трети - недостатъчно. Пазар.

              В конкретния случай от вчера - за мен натъртването на думичката gradual от бабата и резултатите от холандия до голяма степен предопределиха магнитудата на движенията на съответните асети.
              и кога падаха ?! Преди 2 години от тогава нишо не е падало, мне не как бе нищо "немаше наопаки" прас тоалетната хартия 1% еврото у минус % влезнало и баум скок в бъдещето иначе всичко е нормално и "нема ядове" ... кво е калкулирано или не е тоя зеления не е цар и то се вижда
              Тва валутата да и вдигат лихвите и индекса им да си пере ей така и да го бъзикат нема да им трае дълго давам му Максимилян Станчев до края на годината да прай квот прай после надоле мноооооооооооооого надоле и зеления и скапанярския им индекс ..... .

              P.S.
              Iran to stop using US dollar in response to Donald Trump's 'Muslim ban'
              Това е и една от причините долар с лихва 1% да е толко и евро с 0% да е толко .....

              Защото чалмите ползват евро както Расия и Китай отделно ползват и китайски мяовци ....
              Last edited by michaelis12; 16.03.2017, 13:05.

              Коментар


              • Добре бе Груе, да кажем, че Либия и Ирак са ги бомбили, трепали и клали заради петродоларите.
                Как си обясняваш тогава що до сега не са избомбили една венецуела дето се дърви или пък обратен пример - що една ядрена, могъща сила като сесесере2 приема пак да се котира копаното от нея в долари, а не го продава само за рубли?

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

                  Говориш за доверие а даваш примери несвързани с доверие а с насилствено отнемане на блага?
                  Това са все примери от военни времена. Да разбирам ли че очакваш война и затова се запасяваш със злато? Ако е така защо злато а не например австралийски долари и къща в Австралия? Така ако не се случи прогнозата ти поне наем ще получаваш и пак ще имаш защита от инфлация?
                  А относно доверието в долара, така са приказвали и 71-ва при отпадане на златния стандарт. От тогава има хора които вярват в твоят сценарий, но той все не се случва. Защо? Защо смяташ, че златният стандарт е по-добър от валутите без златно покритие? Как щеше да се развие последната криза ако светът беше на златен стандарт?
                  Казваш долара се крепи на доверие? Очевидно е че вчера долара загуби доверие при повишаване на лихвите в САЩ. А златото не се крепи и то на доверие според теб?
                  Добре, ще почна отначало, за д аразвия тезата си - ти си уважаван форумец и заслужаваш поне толкова.
                  Между немците с райхсмарките и печатницата на полка и сегашния ФЕД и печатницата за долари разликата е 0, точно 0. И преди, и сега те ЗАСТАВЯТ да ползваш точно тази валута. Ще кажеш има и други - така е, има и други, но доларът е основна и единствена, като причините са няколко:
                  - няма алтернатива - еврото трябваше да бъде такава, но не им се получи - сащ го саботират от първия ден със своите троянски коне, особено с Гърция - помням какъв вой беше за някаква си мижава икономика и пиклив народец, нали? Накараха европейците да вярват, че едва ли не съдбата на цялото евро е заложена в някаква си тъпа Малякия. С появата си еврото направи фурор и светвоните резерви започнаха да се обръщат полека в евро, сега тенденцията е точно обратната - връщат си се пак към доларите и това не е случайно съвпадение, а целенасочена политика на САЩ в отнемане на алтернативата. Примерът с печатницата на райхсмарките е релевантен, нали?
                  - всички суровини се търгуват в долари (няма алтернатива) - всеки опит да се пробва някой да търгува в евро се наказват брутално (е, за Китай правят дребни изключения за минимални суми в юани на бартер). Под наказва брутално се разбира, че лидери директно губят главите си - абсолютно съм "убеден", че е само съвпадение фактът, че Либия бе разбомбена, а Кадафи убит след като заяви, че ще продава петрол в евро (простиха му Локърби, а там беше световен атентат, но не му простиха минаването в европлащания). Саддам също загуби главата си втория път и то след като реши да продава в евро - уж "намериха" оръжия, дето още ги няма. Иран също е пътник, но тама засега е по-сложно
                  - всички невралгични точки по света са наситени с армии на САЩ, под благовидния предлог, че пазят света и са част от НАТО, а не действат сами, на своя глава. Странно, големи алтруисти излязоха.
                  - златните резерви на победената Германия отидоха къде, ами да, точно там - основно в САЩ. Сега уж си ги връщали, ама с това темпо за към 1000 години може и да си ги върнат, а какво точно връщат е отделен върпос - да не влизам в конспирации. Защо им е това злато, като то уж нищо не струва и не е ценно?
                  - доларът е толкова разпространен по света, че всеки банкрут на сащ би повлякъл след себе си Армагедон (т.е. няма алтернатива)
                  - САЩ владеят всички морета, т.е. контролират търговията и имат най-голям военен потенциал (това с Рашките не ми се влиза в спор, просто таквиа са фактите) - пак нямаш алтернатива - или си със САЩ и доларите, или си чао (справка Кадаи, Саддам)


                  Мога да пиша и още, но нямам време - мисля, че схващаш основната ми теза, а дали я приемаш е съвсем отделен въпрос. И не ме разбирай погрешно - САЩ го правят, защото могат да си позволят да го правят. Ама те и немците и рашките през ВСВ са можели, нали? Та да, във война сме - икономическа, която в последните 70-100 дори години се печели категорично от САЩ - докога ще е така - идея си нямам. Но новият Армагедон (разбирай размазването на долара и премахването му като световна валута) предстои, а която и да е алтернатива (не знам коя ще е), ще трявба поне малко да се опре на златото (ИДИЛ са много точен пример в тази насока - вярвам, знаеш защо).

                  Доверието се гради със злато и безалтернативност, а и двете зависят от малце кютек, както е казал един голям наш политик
                  Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от jorkata_pz Разгледай мнение

                    трябва да бачкам във ФЕД за да знам какви позиции да откривам ли? явно е безсмислено да ти задавам въпроси относно валутната търговия иначе ми е все тая дали са вдигнали лихвите или не аз така или иначе новини не следя и изобщо не си правя труда и да ги чета просто чакам да стане часа на обявяването им за да си взема моето
                    Извинявам се. Не знаех че говориш за ТА. Смятах че говориш за фундаментални причини. Успех в търговията ти пожелавам и бъди внимателен
                    Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                      Въпрос на гледна точка, според мен не е така - испанците са го дължали на индианците, ама щели да им го върнат друг път Eто ти още такива примери - немците, по време на ВСВ също са давали разписки на селяните, като са им вземали кокошките, даже всеки полк си е имал печатница и си е печатал кинти на воля -дето се вика, има дълг, влязъл е в системата, ама горките селяни са взели на босия цървулите малко по-късно.

                      С ФЕД е същото - много добра конструкция, базирана основно на доверитео и на нищо друго. Видиш ли ФЕД не печал кинта, ми ги бил давал назаем срещу бондове, дето били дълг - немците с печатницата и кокошките на селяните са точно същото - един официален дълг, дето е имагинерин, срещу който получаваш реални блага. Мога да си печатам до откат - хайде да задам въпрос - ми какво ме спира да си напечатам 200 трилиона долара примерно (ако съм ФЕД), кой ще ме спре - уж има таван на дълга в САЩ, но той е само цифричка, който се достига и се подминава като селска гара от международен експрес.

                      Та толкова с дълговете по системата - парите се правят от нищо, с овъздушни обещания, но срещу тях се получават реални блага, въпрос на време и алтернатива е тези с благата да се усетят и да поискат нещо друго. Но тогава идваме в ситуацията със селяните и немците - хайде пробвай се да не си дадеш кокошките срещу разписка и прясно напечатни марки от полковата машинка Е, може и по-зле да е - рашките даже не са си правили труда да печатат рубли, директно са си реквизирали нещата, но финалният резултат е бил един и същ -селянинът е оставал без релани кокошки, срещу което е получавал въздух под налягане, но е нямал избор, Сега ситуацията е досущ еднаква - просто няма избор, иначе напрежение по веригата има и то не малко.

                      П.С. Относно златото - имам и пак ще си купя, гледам и някой златар евентуално, но там ми е мътилка
                      Говориш за доверие а даваш примери несвързани с доверие а с насилствено отнемане на блага?
                      Това са все примери от военни времена. Да разбирам ли че очакваш война и затова се запасяваш със злато? Ако е така защо злато а не например австралийски долари и къща в Австралия? Така ако не се случи прогнозата ти поне наем ще получаваш и пак ще имаш защита от инфлация?
                      А относно доверието в долара, така са приказвали и 71-ва при отпадане на златния стандарт. От тогава има хора които вярват в твоят сценарий, но той все не се случва. Защо? Защо смяташ, че златният стандарт е по-добър от валутите без златно покритие? Как щеше да се развие последната криза ако светът беше на златен стандарт?
                      Казваш долара се крепи на доверие? Очевидно е че вчера долара загуби доверие при повишаване на лихвите в САЩ. А златото не се крепи и то на доверие според теб?
                      Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от michaelis12 Разгледай мнение

                        ми уж hikes are bad for stocks ама жълтеница , европеец и индекса нагори, доларот надоли иначе нема нищо необичайно само тва сичкото би треало да е наопаки ...
                        Mи падаха ли седмици наред индекси, бондове, злато, рейтове и т.н - падаха. Зеления засили ли се - да. Кое точно видя да е наопаки ?
                        Преди следващия рейт хайк има немалка вероятност да видиш същото, само нюансите ще са различни.
                        А и стойността на горните не зависи само от фед и дали ще има или не рейт хайк, а от доста по голям набор фактори.
                        Май бъркаш преди и след.
                        Някои неща са калкулирани на цяло, други прекалкулирани (като банките според мен), а трети - недостатъчно. Пазар.

                        В конкретния случай от вчера - за мен натъртването на думичката gradual от бабата и резултатите от холандия до голяма степен предопределиха магнитудата на движенията на съответните асети.

                        Коментар


                        • От 2016 година насам единствения балон са държавните глави на все повче нации. Което говори добре за мен и макар и скромното количество злато, което имам. Сега остава и Франция да обязди вълната на Национализъм и гледайте как ще се качи цената с още 30% . От 5 години пазарите и националните банки на държави като Русия и Китай натискат надолу цената, за да си купуват евтино. Ама, до време беше. Втората 2011 идва, въпросът е колко умни хора ще има дето, ще осъзнаят че мизерната лихва по влога им, и "пазаранта" цена на апартамента им ще се изпари с едно щракване на пръстите. А останалите, които знаят цената на златото, ще си цъкаме броениците във Fancy. Ако щете.
                          Дупката е от твоята страна на лодката! - Simon Baker

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                            Тези са големци, пък и как са го "намерили" е съвсем друг въпрос - то и иманярите у нас все така си "намират" случайно нещо, докато си джиткат на разходка по пътя с фадромата и багера към бликата тракийска могилка, дето може и да е гробница, ама хората решили баш там кладенец да копнат, примерно
                            с едни металoтърсачни уреди ....

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
                              Купи си Груе, само внимавай като го "возиш" и съхраняваш, че гледай кво става по света и у нас с притежателите на злато:

                              http://www.dnes.bg/akoshtete-vqrvait...a-toplo.334982
                              Тези са големци, пък и как са го "намерили" е съвсем друг въпрос - то и иманярите у нас все така си "намират" случайно нещо, докато си джиткат на разходка по пътя с фадромата и багера към бликата тракийска могилка, дето може и да е гробница, ама хората решили баш там кладенец да копнат, примерно
                              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
                                Купи си Груе, само внимавай като го "возиш" и съхраняваш, че гледай кво става по света и у нас с притежателите на злато:

                                http://www.dnes.bg/akoshtete-vqrvait...a-toplo.334982
                                ти виде ли кви кила е "намерила" тая или ?! Мноо се съмнявам некой ако "намери" у Сашш 8 кила от некъде си да не му го гушнат .... Еми сори никой не кара никой да бие тъпана на площада, че има находка в злата с кила ....

                                Коментар

                                Working...
                                X