не случайно брокера като ти прати служебна бележка на нея пише начално салдо за годината и крайно салдо и върху разликата плащаш данък ако си на плюс
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Реализиране на печалба от форекс от данъчна гледна точка
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от trade Разгледай мнениеggnore13 е прав ако не си ги изтеглил парите в рамките на тази година и не са ти в банкова сметка или в теб защо ще им плащаш данък ..представи си следната картинка смяташ всичко и си на печалба за годината ,плащаш данъка , но не теглиш парите си от брокера тоест печалбата,почваш да търгуваш следващата година и губиш всичко... и какво само дето си платил данъка според мен трябва да се плати данък но само на изтеглена през годината печалба ..мисля че данък се дължеше само на сума надвишаваща депозита но не съм сигурен
Коментар
-
Първоначално изпратено от stoil2 Разгледай мнениеMисля че така е редно, поне закона така казва че трябва да се опишат една по една. Моите не са много - двайсетина общо при всички брокери. А на който са му много...едва ли ще е на печалба (oсвен ако е NYSERookie)Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.
Коментар
-
Първоначално изпратено от hah Разгледай мнениеАз преди две години така декларирах - общо печалби и общо загуби от валутна търговия и тоталите от "други финансови инструменти" (CFD-тата). Едното беше на плюс, другото на минус, теглих чертата и платих данъка върху крайния нетен ефект. Приложих справка от брокера, един ексел по инструменти и стейтмънтите, платих си данъка и никой данъчен не ме е търсил за допълнителни разяснения.
Ама пък нервите докато се спечелят тия пари не си струват.Pip master
Коментар
-
Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнениеВсичките ли сделки трябва да си опишеш в данъчната декларация,една по една?Не мисля,че би ти стигнало мястото,освен ако нямаш само няколко сделки.!
Коментар
-
Аз преди две години така декларирах - общо печалби и общо загуби от валутна търговия и тоталите от "други финансови инструменти" (CFD-тата). Едното беше на плюс, другото на минус, теглих чертата и платих данъка върху крайния нетен ефект. Приложих справка от брокера, един ексел по инструменти и стейтмънтите, платих си данъка и никой данъчен не ме е търсил за допълнителни разяснения.
Ама пък нервите докато се спечелят тия пари не си струват.Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от stoil2 Разгледай мнениеТова за суапа нещо не ми стана ясно какво инмаш предвид. В данъчната декларация където се декларират печалби (загуби) от покупко-печалба на валута трябва да се напише покупна цена и продажна цена и не виждам как може да се декларира суап там. По-скоро дохода от суап може да се третира като доход лт лихва според мен, но поне за 2012, той е необлагаем : )
Освен това ми се струва че отворени позиции към края на позицията не трябва да се декларират защото няма реализирана печалба (загуба).
За суапа наистина не знам какъв акъл да ти дам......
А за отворените позиции според мен е редно да се декларират по цена на преоценка.Т.е,ако имаш например дълга позиция евродолар на 1,3350 и брокера ти я преоцени по 1,3370,то би трябвало печалбата от 1,3370-1,3350 да я декларираш.Ако след това затвориш на 1,3400,то на следващата година декларираш разликата от 1,3400 до 1,3370.Това е така наречения марк-то-маркет и поне така се прави по финансовите институции,ама там се осчетоводяват тези неща всеки ден и не ми е ясно,дали това можеш да го обясниш на данъчнияЗатова наистина май е по-добре в края на годината да нямаш никакви позиции.
Абе декларирай си там и им дай стейтмънтите или бележките от брокерите и да се оправят.Ако имат забележки ,ще ти се обадят да ги изясните.
Поне така бих направил аз
Успех!Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.
Коментар
-
Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнениеСуапа би трябвало брокера ти да го отчита като buy+sell или sell+buy в зависимост от позицията,така че и той влиза в резултата като покупко-продажба.
Успех!
Освен това ми се струва че отворени позиции към края на позицията не трябва да се декларират защото няма реализирана печалба (загуба).
Коментар
-
Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнениеРеално парите са по негова сметка при брокера
П.П. Имайте предвид, че това е само едно правно мнение и че по него липсва съдебна практика. Също така, ако в някой закон или подзаконов нормативен акт (аз не намерих такъв, но това не значи, че няма) е регламентирано изрично, че "данък се дължи без значение дали средствата са изтеглени или не", то тогава мнението ми е грешно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от KMETA Разгледай мнение
А да забравих, АНАТЕМА на такива въпроси повече.
Коментар
-
Първоначално изпратено от SС Разгледай мнениеНяма член в закона, който казва, че подлежат на облагане пари, които някой ти е дал заради това, че си щракал бутончета "BUY" или "SELL" върху екрана на монитора, така че кой така нагло те е прехебал да подаваш данъчна декларация?Mнението не е препоръка за търговия с ЦК!
Коментар
-
Първоначално изпратено от stoil2 Разгледай мнениеМдаа, сложна работа, имам отворени позиции в края на годината, тегления, довансяния, позиции от 2011 затворени през 2012 и т.н.
Направих един зверски ексел и си сметнах всичко в левове както трябва да се декларира.
И на мен ми се струва логично да се декларират когато е реализирана печалбата, а не когато са изтелгени - поне така е в САЩ. Въпроса е ако ги декларирам за 2012, а изтегля през 2013 да не ми направят някакъв проблем данъчните - те вероятно гледат изплатени суми а не стейтмънти.
Другия въпрос че съм на плюс и от суап (понеже имах доста EURCHF а там суапа е положителен) - доколкото чета закона май този доход си остава необлагаем, понеже не участва в продажна минус покупна цена. Във всеки случй няма къде да се декларира.
И третия въпрос е за позиции отворени през 2011 и затворени през 2012 - от тях съм на загуба и мисля че трябва да се включат за 2012 - така с нетирането ще се отразят доста добре.
А стейтмънти не мисля да прикачам - никъде не пише че трябва, само ще се замотат ако тръгнат да ги четат. Ако направят проверка ще им дам ексела да се чудят и маят.
Отворенте позиции към края на годината би трябвало да се отчетат като печалба или загуба по цената на преоценка за последния работен ден на годината(това,ако ти се наложи да го обясняваш,ще ти е доста сложно май,ама това е положението)
Суапа би трябвало брокера ти да го отчита като buy+sell или sell+buy в зависимост от позицията,така че и той влиза в резултата като покупко-продажба.
Успех!Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.
Коментар
-
Първоначално изпратено от SС Разгледай мнениеНяма член в закона, който казва, че подлежат на облагане пари, които някой ти е дал заради това, че си щракал бутончета "BUY" или "SELL" върху екрана на монитора, така че кой така нагло те е прехебал да подаваш данъчна декларация?Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.
Коментар
-
Първоначално изпратено от stoil2 Разгледай мнениеНякой да знае нещо повече за това, примерно по кой член е така (не е така)?
Коментар
-
И за да съм Простак непобедим да те питам а ВАЗЕЛИН купи ли си ?Първоначално изпратено от stoil2 Разгледай мнение.
Направих един зверски ексел и си сметнах всичко в левове както трябва да се декларира.Простак съм Азъ - Непобедим !!!
Коментар
Коментар