Първоначално изпратено от T3
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Данъчно облагане на печалби от сделки с акции на борси в ЕС
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от T3 Разгледай мнение
Колега, не намерих такова уточнение в ЗДДФЛ. В ЗДДФЛ липсва определение на "заем".
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
облигациите не се броят за заем.според ЗДДФЛ се третират като ценни книжа
Коментар
-
А някой може ли да даде съвет как точно се декларират плащанията от брокера вместо дивиденти - payments in lieu of dividends?
Това е като имаш марджин акаунт, брокера даде назаем на някой друг твоите акции и докато той (другия) е отворил къса продажба - акцията плаща дивидент. Тогава, понеже акциите са дадени на другия трейдър, брокера ми плаща "плащане вместо дивидент"...
Досега все съм ги декларирал като обикновени дивиденти, гледам и 10% данък им е удържан. Днес разбирам, че трябва като обикновевн доход от чужда компания, че трябва да се декларират. Така ли е и дължи ли се още данък тук в БГ, след като брокера удържа 10% ?Last edited by XY; 24.04.2017, 09:59.Мнението не е препоръка за сделки!
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от T3 Разгледай мнениеКолеги, боря се с данъчната декларация като прасе с тиква.
Някой има ли представа къде трябва да се опишат чужди корпоративни облигации? В приложение 11 ли - защото все пак са предоставен заем. Но в приложение 11 трябва да се опише булстат или егн, каквато чужда компания очевидно няма.Last edited by nradev; 24.04.2017, 05:14.
Коментар
-
Лесно можеш да определиш дали брокито ти е бъкет. Това което пиша важи за централизираните борси като тези на които се търгуват акции не CFD. Намираш някоя ниско ликвидна акция с голяма разлика между bid ask. Ако можеш да бидвваш във спреда има голям шанс да офертата ти излиза на реалния пазар. В yahoo finance данните за bid ask и обем изтъргувани акции идват с 15 минути закъснение. Ако намериш акция която последните 15 минути само ти си я търгувал ще видиш по обемите че поръчката ти е минала през реалния маркет тай като ще я има в статистите на yahoo. Някои броките дават безплатен абонамент за level 1 и платен за level 2 на order book-a. Друг тънак момент е че дори всичко това е вярно и поръчката да минава през реалния маркет пак акциите може да не се водят на твое име, а на името на брокито.http://www.proflashgame.com
Коментар
-
Първоначално изпратено от Petar Разгледай мнениеБрокера трудно от твое име би могъл да подаде документ за да имаш по-ниско данъчно облагане. Трябва ти да го попълниш/подпишеш.
И внимавайте със шортенето в щатите ще току виж сте се озовали със една 28%това такса. Така ли на някого от вас брокера не му издаде официален документ за дивидентите (1042-S или 1099-DIV) че да може да се каже, кой плаща, какъв код има на прихода, как се облага. Иначе така само се чешете и накрая може да излезе, че някой брокер ви е вземал по-малко а е трябвало повече да ви таксува. И после и IRS да ви търси
В Швейцария може да се намали данъка до 10% но първо си плащаш 35те% и после започваш процеса по възстановяване 5-7 месеца. И не знам защо само Нестле споменавате (Новартис, Синджента, Рош все от един калибър дивидент). Лека
Коментар
-
Пък аз прочетох в сайтът на ВР - в Британия - има необлагаем минимум на дивидентът от 5 Бабета, което е полезно Стана ми ясно, защо HSBC ми е толкова дивидентно сгодна. Жалко, че не е повече тоз минимум - и жалко, че повечето компании снасят дивидентът на два пъти, а не като HSBC на 4 пъти, ама все е нещо.Last edited by Императорът; 11.10.2016, 01:12.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнениеНикой не е казал, че брокерите преценят, поради което все още не си го чул.
Брокерите обаче могат да изберат да попълнят и подадат определени документи където трябва, така щото държавата да те цака с по-малко данъци. Могат, разбира се, да преценят, че не е тяхна работа и да те оставят да си трошиш главата сам.
Инвеститорът пък има право на избор кой брокер да предпочете. И така нещата се регулират автоматично.
И внимавайте със шортенето в щатите ще току виж сте се озовали със една 28%това такса. Така ли на някого от вас брокера не му издаде официален документ за дивидентите (1042-S или 1099-DIV) че да може да се каже, кой плаща, какъв код има на прихода, как се облага. Иначе така само се чешете и накрая може да излезе, че някой брокер ви е вземал по-малко а е трябвало повече да ви таксува. И после и IRS да ви търси
В Швейцария може да се намали данъка до 10% но първо си плащаш 35те% и после започваш процеса по възстановяване 5-7 месеца. И не знам защо само Нестле споменавате (Новартис, Синджента, Рош все от един калибър дивидент). Лека
Коментар
-
Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнениеЗа пръв път чувам ,че брокерите "преценят" , какъв данък ще ти се начисли при получаване на дивидент от дадена компания ...Това не е ли в компетенциите на съответния фиск на съответната държава,в която е регистрирано дружеството...
Брокерите обаче могат да изберат да попълнят и подадат определени документи където трябва, така щото държавата да те цака с по-малко данъци. Могат, разбира се, да преценят, че не е тяхна работа и да те оставят да си трошиш главата сам.
Инвеститорът пък има право на избор кой брокер да предпочете. И така нещата се регулират автоматично.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнениеПримери за брокери с 10% данък дадох няколко. Доколкото знам, DB, Keytrade и Елана също са на 10%.
При минимум 5% (по-малко си е данъчна измама) не виждам много смисъл да се търси допълнителна оптимизация. Дори и да е легално възможна, едва ли си струва усилието.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bvg Разгледай мнениеМежду другото възнамерявам като спра да търгувам с валути да си набия парите в американски акции, та ако някой знае читвао броки което спестява данъците или схема по която не се облагат дивидентите, да свирка.
При минимум 5% (по-малко си е данъчна измама) не виждам много смисъл да се търси допълнителна оптимизация. Дори и да е легално възможна, едва ли си струва усилието.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнениечитав брокер и схеми за избягване на данъци
Коментар
-
Първоначално изпратено от bvg Разгледай мнениеМежду другото възнамерявам като спра да търгувам с валути да си набия парите в американски акции, та ако някой знае читвао броки което спестява данъците или схема по която не се облагат дивидентите, да свирка.“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
Коментар