IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ? (архив до 8.04.2016 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
    Според мен, не може да проумее факта че паричните отношения са еволюирали до степен да минат без посредник - злато или какъвто и да е друг еквивалент.
    Стопанските отношения без пари се наричат бартер, кукундрелке! Паричните отношения ВИНАГИ използват парите за посредник.Има ли участие на пари, има и посредник - носител на стойност под някаква форма. Въпросът е, какво служи за пари? След век студентите по икономика ще ни се смеят на акъла, че сме използвали пари на сляпо доверие и са ни стригали и доили като стадо овце чрез някакви нищо не значещи лъскави хартишки...

Това е все едно когато испанците са покорявали Южна Америка и са купували злато и сребро от местните срещу лъскави копчета... Така и сега местните туземци гледат лъскавите холограмни надписи на хартишките и изпадат в еуфория когато доставят реална стока или услуга срещу такава лъскава хартийка... Икономиката крета криво лято щото все още туземците не са се усетили че си разменят и продават един на друг реални стоки и услуги срещу... лъскави копчета...
    Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
      Струва толкова колкото струва. Там цената е в долари. В БГ е в левове. В Китай е в юани. В германия в евро и т.н. Въпросът е защо магазинът определя цена в местна валута а не в злато? Причините са няколко, но основната е, че всяка държава определя със закон ЗАКОННО разплащателно средство! И Никой няма право да ти отказва да приема ЗАКОННОТО разплащателно средство при уреждане на стоково-парични отношения. Всичко това е наложено чрез репресивния апарат на всяка държава... Естествено, държавата с най-мощен репресивен апарат е с най-разпространената валута.
      +1 и -10!

Първото за горното ти мнение, второто за това че не съм съгласен с алтернативата, която подкрепяш

Коментар

• Първоначално изпратено от UNSS Разгледай мнение
        ха хахаха.... Долара пари ли е или актив?
        Долара е банкнота (bank note). Т.е. бележка на банката - гаранция за обезпечение на средства. Дали им вярваш или не е твой проблем. Проблем ще е обаче ако един ден този с който искаш да ги размениш за стока или услуга няма същата увереност както тебе.
        I don't call equity bulls 'cockroaches.' Do you understand?

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
          Сега пък ти говориш глупости.

Ами дадох примера в левове, защото сме в България.

Ако искаш мога да ти го дам в долари, но едва ли ще говори много за четящите тук, пък и не знам в момента колко струва кило свинско в Щатите.
          Според мен, не може да проумее факта че паричните отношения са еволюирали до степен да минат без посредник - злато или какъвто и да е друг еквивалент.

Историята не помни момент в който някой е просперирал само защото е имал залежи на злато, по скоро такива страни са били доста бедни. Вече не се налага със сила да се отнема злато, сребро и т.н.

В момента силата си има директни котировки, а златото е просто една суровина

Коментар

пък и не знам в момента колко струва кило свинско в Щатите.
            Струва толкова колкото струва. Там цената е в долари. В БГ е в левове. В Китай е в юани. В германия в евро и т.н. Въпросът е защо магазинът определя цена в местна валута а не в злато? Причините са няколко, но основната е, че всяка държава определя със закон ЗАКОННО разплащателно средство! И Никой няма право да ти отказва да приема ЗАКОННОТО разплащателно средство при уреждане на стоково-парични отношения. Всичко това е наложено чрез репресивния апарат на всяка държава... Естествено, държавата с най-мощен репресивен апарат е с най-разпространената валута.

Ти обаче ми казваш, че ще си по-свободен ако спазваш нарежданията на господаря?!?!... Това ми прилича на надписите на концентрационните лагери по време на Втората световна - "Чрез работа към свобода".... Свободата, Санчо, е на първо място независимост! Не може да си едновременно и свободен и зависим! Ето защо само златото носи финансова независимост, тъй като си независим от репресивните апарати на различните държави!
            Last edited by Forex Master; 01.10.2012, 22:29.
            Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

Ето виждаш ли как сам си противоречиш! В първата част говориш за долари, а във втората за левове...
              Сега пък ти говориш глупости.

Ами дадох примера в левове, защото сме в България.

Ако искаш мога да ти го дам в долари, но едва ли ще говори много за четящите тук, пък и не знам в момента колко струва кило свинско в Щатите.

Коментар

Ами не е така. 1 долар има покупателна способност и тя не зависи от това колко струва една унция злато в долари. Златото има покупателна способност, но тя в последните десетилетия винаги се преизчислява през долара.

Т.е. няма как когато едно кило свинско ти струва в магазина 10 лева, ти да кажеш на касата - абе аз имам еди колко си милиграма в злато и то има еди-каква си стойност и че в магазина месото трябва да ти го продадат в равностойността на 3 лева в злато.
                Ето виждаш ли как сам си противоречиш! В първата част говориш за долари, а във втората за левове... Магазините продават в различна валута в зависимост от държавата в която са, докато златото си е злато във всички държави!

Да не се впускам в обяснения що е това покупателна сила и от какво зависи, защото спорът е кой е по-нсвободен и независим. Както винаги, когато доводите ти започнат да куцат ти изместваш спора... Без всяко съмнение, притежателят на физическо злато е много по-свободен и независим от притежателят на доларови банкноти! Злато е имало много преди Фед и ще го има много след Фед...

Всеки нормален човек който иска да завещае пари на внуци и правнуци ще го направи в злато. Другото е завещаване на инвестиция, тоест на една облигация на една институция наречена Фед. Върху тази облигация обаче нищо не пише какви са задълженията на издателят и. Там дори не пише при какви условия издателят може да разводнява емисията с още трилиона подобни хартишки!

Коментар

• Първоначално изпратено от Muller Разгледай мнение
                  Това е твоя прогноза от преди месеци която логично не се състоя имаше още една където пусна путове със страйк 1700 пак не позна защо просто не играеш тренда
                  Тренда е ясен, описан и деклариран от всички големи централни банки в света, и без проблем си постигат целите за 2% инфлация годишно (по-сложно им е когато пазарите са твърде оптимистични).

Така че, е добре да се инвестира в нещо което компенсира инфлацията. Дългосрочно златото е добра опция, но е факт че инфлацията е доста по скромна от неговият ръст в последните години и не сигурно дали в момента става за тази цел.

Както и да е, въпросът на anon6706 е в МОМЕНТА кой е по свободен, във връзка с твърдението че златото давало свобода. И за мен всяка инвестиция, носи притеснения а не свобода, а наградата е евентуална печалба

Коментар

• Долното е по-скоро за темата Политика, но там я знаят английски, я не. Доста простовати хора са.

Та доживях и шефа на Федералния резерв да се изказва като Бойко Борисов:

Chairman Bernanke would like to remind those who care he is no "Johnny come lately" to the Washington Nationals baseball, perennial cellar dwellers now bound for the playoffs. The team's remarkable success, Bernanke says, offers lessons, and suggests how even when times are bad, one must continue to work to put together the fundamentals for future strength. The chairman suggests policymakers might want to follow the example of the Nationals.

Коментар

Тази цена се измерва в злато. А иначе, 1 грам злато винаги ще си струва 1 грам злато и след 100 години и след 1000 години.
                      Ами не е така. 1 долар има покупателна способност и тя не зависи от това колко струва една унция злато в долари. Златото има покупателна способност, но тя в последните десетилетия винаги се преизчислява през долара.

Т.е. няма как когато едно кило свинско ти струва в магазина 10 лева, ти да кажеш на касата - абе аз имам еди колко си милиграма в злато и то има еди-каква си стойност и че в магазина месото трябва да ти го продадат в равностойността на 3 лева в злато.

Коментар

Грешиш. Ако зависеше от Фед щяха да изличат думичката "злато" от всички финансови речници!

За щастие Фед може да влияе само върху цената на хартишките върху които пише "долари". Тази цена се измерва в злато. А иначе, 1 грам злато винаги ще си струва 1 грам злато и след 100 години и след 1000 години.

Притежанието на доларови банкноти е инвестиция. И като такава цената и зависи от благоразположението и благополучието на шефа на печатната преса, тоест от Фед. Притежанието на физическо злато не е инвестиция, защото златото е пари!
                        ха хахаха.... Долара пари ли е или актив?

Коментар

Инвестицията ми в златото ме прави също така зависим от ФЕД.
                          Грешиш. Ако зависеше от Фед щяха да изличат думичката "злато" от всички финансови речници!

За щастие Фед може да влияе само върху цената на хартишките върху които пише "долари". Тази цена се измерва в злато. А иначе, 1 грам злато винаги ще си струва 1 грам злато и след 100 години и след 1000 години.

Притежанието на доларови банкноти е инвестиция. И като такава цената и зависи от благоразположението и благополучието на шефа на печатната преса, тоест от Фед. Притежанието на физическо злато не е инвестиция, защото златото е пари!

Коментар

• Първоначално изпратено от Muller Разгледай мнение
                            Това е твоя прогноза от преди месеци която логично не се състоя имаше още една където пусна путове със страйк 1700 пак не позна защо просто не играеш тренда
                            Точно защото не играя тренда (психологията е по-точно казано), играя с опции. Свеждам риска до определено ниво (около 5-8 долара на унция).
                            Достатъчно ми е само един път да хвана локален връх и спад от 100-на долара за седмица.

П.П. А и в момента от година и повече не виждам тренд в златото. По-скоро е рейндж.
                            Над 1900 ще навлезе отново в тренд.
                            Last edited by anon6706; 01.10.2012, 21:39.

Коментар

И като как ще сложиш земята в куфар и ще отидеш да живееш другаде? Ако имаш земя ти си просто закрепостен. Това е точно обратното на свободен!
                              Ти не си ли чувал за пълномощници и адвокати?!

Не, че аз съм привърженик на земеделската земя, но в никакъв случай притежаването ти на недвижим имот някъде по света те закрепостява около него.

Коментар

Стягайте куфарите за под 1500 (в момента 1581) при златото и под 26 (в момента 27,25) при среброто. Под тези нива ми е "непозната земя", но докъдето стигнем - халал да ни е....

Коментар

Working...
                                X