IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ? (архив до 8.04.2016 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Разбира се

Първоначално изпратено от d333 Разгледай мнение
    Iv_max, каквото и да мислиш, каквото и да правиш, живота винаги може да те изненада. Да кажем, при някакви форсмажорни обстоятелства - силно заметресение в Лос Анджелис и пада сградата на епъл и загиват 2000 от най-добрите им специалити. И акциите им са чао за 1 час. Или пък става война(не дай си Боже), колкото и добри продукти да имат, просто приоритетите рязко се променят и телефоните ще са последна грижа на хората, независимо колко добри са. И пак акциите им заминават.
    Както може и да те блъсне кола, да падне самолета ти, да те пребият или убият на улицата , да те уволнят ако работиш някъде и да не можеш да си плащаш ипотеката, да останеш инвалид и пак да не можеш да си плащаш ипотеката и банката да ти вземе всичко и да не изброявам какво може да стане. Ако стане едно от тези неща падането на акциите на Епъл и загубата ти ще е последния ти проблем.
    Няма на този свят нищо безрисково. Но това не означава да не правим нищо.

А при силно земетресение в Лос Анджелис ако всичко падне аз ще купя. По добра възможност да купиш нещо евтино може и да нямаш никога независимо без значение колко време може да си на загуба.

Коментар

• Кефиш брат

Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
      АППЛ приятелю е толкова силен бранд както беше казал някой преди време че и посредствен продукт да направят той ще се продава. Единствения шанс АППЛ към момента да се издънят е да направят отвратителен продукт което обаче при парите които имат, при хората които наемат, при историята която имат, при компаниите които купуват е по малко вероятно от колкото да ти падне тухла на главата в гората. Ако говорим за бъдеще АППЛ имат силата и парите да влязат в който и да е сектор и да унищожат конкуренцията без да правят нищо изключително вече.Да...на много хора незнайно защо АППЛ им се струва скъп при P/E 15-17, при продукти който хората "обичат" при 170 милярда кеш, при дивидент 1,6 % с потенциал за повече. И в същото време някой хора пък все им се вижда евтин Нетфликс, Го Про и т.н Затова казвам - хората са различни, мотивите са различни, целите са различни, парите им са различни и т.н Това е да си инвеститор - интересно е.
      Истината според мен е че силата на АППЛ е много очевидна и точно затова много хора смятат че нещо като е очевидно нещо не е наред. Малките спекуланти много повече обичат Амазон който губи всяка година толкова колкото другите печелят за месец и когато реализира печалба от 200 милиона за тримесичието цената скача с 50 долара на акция. Толкова много мога да говоря но няма смисъл.
      Оптимизмът ти е неподправен, а мотивацията - ефирна, като криле на пеперуда.
      Дано има повече като теб

Коментар

• Iv_max, каквото и да мислиш, каквото и да правиш, живота винаги може да те изненада. Да кажем, при някакви форсмажорни обстоятелства - силно заметресение в Лос Анджелис и пада сградата на епъл и загиват 2000 от най-добрите им специалити. И акциите им са чао за 1 час. Или пък става война(не дай си Боже), колкото и добри продукти да имат, просто приоритетите рязко се променят и телефоните ще са последна грижа на хората, независимо колко добри са. И пак акциите им заминават.

Коментар

• Бранд

Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
          Никой не ти говори за ТА . Говорим за мода, която отминава или поне ще отмине скоро. Говорим за нови китайски играчи, говорим, че дори Самсунг /от които Епъл поръчват важни части/ се отдръпват. Аз също ненавиждам ТА и никога не съм му се доверявал, не че имам страхотни резултати от това .
          АППЛ приятелю е толкова силен бранд както беше казал някой преди време че и посредствен продукт да направят той ще се продава. Единствения шанс АППЛ към момента да се издънят е да направят отвратителен продукт което обаче при парите които имат, при хората които наемат, при историята която имат, при компаниите които купуват е по малко вероятно от колкото да ти падне тухла на главата в гората. Ако говорим за бъдеще АППЛ имат силата и парите да влязат в който и да е сектор и да унищожат конкуренцията без да правят нищо изключително вече.Да...на много хора незнайно защо АППЛ им се струва скъп при P/E 15-17, при продукти който хората "обичат" при 170 милярда кеш, при дивидент 1,6 % с потенциал за повече. И в същото време някой хора пък все им се вижда евтин Нетфликс, Го Про и т.н Затова казвам - хората са различни, мотивите са различни, целите са различни, парите им са различни и т.н Това е да си инвеститор - интересно е.
          Истината според мен е че силата на АППЛ е много очевидна и точно затова много хора смятат че нещо като е очевидно нещо не е наред. Малките спекуланти много повече обичат Амазон който губи всяка година толкова колкото другите печелят за месец и когато реализира печалба от 200 милиона за тримесичието цената скача с 50 долара на акция. Толкова много мога да говоря но няма смисъл.

Коментар

• Да си спекулант...

Ето тук идва противоречието. Началото на разговора бе да дадеш дългосрочна инвестиция, а сега се оказва, че и ти си спекулант . Когато всички видят, че царят е гол, може би ще бъде късно да продаваш. В това е майсторството - човек да вижда нещата предварително, един вид далновидност. Ако не бяха всички тези печатници на пари, повярвай ми, първата къса позиция, която бих заел в живота си е Епъл.
            Пип наистина е прав, че оспамихме темата.
            Златото не го харесвам никак, но коеф. на компаниите ме подтикват и аз да си направя една застраховка и да чакам пук. Като стане, просто обръщам /в моят случай сребро/ и започвам да пазаря акции. Това е моят план
            ...няма нищо лошо стига както казва Бенджамин Греъм да спекулираш интилигентно . Да мислиш че можеш да бъдеш Бъфет 1950 година е хубаво нещо но не трябва да прекаляваш с мислите най малкото защото компании който имат такова дългосрочно предимство във век на технологични революции е много нереалиситично да мислиш че можеш да откриеш при все че подобни които се продават под физическата си стойност отдавна няма. В инвестициите човек се стреми да прави пари а не да доказва майсторство. Както казах много пъти човек който може да вижда в бъдещето не съм,
            След като играем играта е добре да знаем правилата. А правилата включват краткосорочно - емоция и дългосрочно - разум.
            За щастие или нещастие аз не съм Бъфет и колкото и голяма позиция да имам мога в рамките на ден два да я затворя докато Бъфет не може. Това е разликата да управляваш различни пари. За Бъфет задачата е много по трудна защото и да почуства че греши трудно може да излезе от позиция без да унищожи тотално компанията - справка IBM. Аз обаче мога и поради тази причина не ми се налага да мисля толкова дългосрочно като Бъфет за след 20 години и мога да бъда далеч по гъвкъв в решенията си.
            Като казваш АППЛ и къса позиция при такъв огромен избор от толкова много кандидати за къси позиции не ми звучи че си положил достатъчно усилия да вникнеш в ситуацията.
            А да затвориш позиция в която си инвестирал дългосрочно защото има фундаментална причина за това на коя да е компания не коренспондира със спекула а със разум.
            Късно можеш да продадеш само когато си купил късно запомни го от мен.

Коментар

• GILD

Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
              Има и други в реалността, които са доста по подценени от ябълките.
              GILD да кажем е все едно апъл 2013 когато се търгуваше на около 400 $...
              А и здравето винаги е по ценно от някакви си там джаджи...дори и при евентуален мечи пазар. При такъв ( пу пу да дойде по скоро) по много нещица ще текат лиги, ала най вече ще се нагуша с биотехи кат прасе на задушница.

ПС Въй, ний май спамим в темата на злото..да бегаме ачи сега ще ни метнат голдибъгчетата
              Аз не бих се изразил толкова силно за GILD но по принцип наистина не е лоша компания.
              Само да вметна една подоробност като казваш "кат прасе на задушница" . Когато изграждаш портфейл в зависимост от средствата с които разполагаш има едно нелошо правило първо да инвестираш в най добрите компании в сектора ( ако имаш малко пари само в една компания - най добрата) и да не инвестираш прекалено в един който и да е сектор. Така че като решиш да се "нагушиш" е добре да имаш едно на ум пък било то и в такъв переспективен отрасъл като "здравето".

Като казваш здраве...с голям потенциал една идейка : ONCS - много рисков ход с много голям потенциал. Не повече от 0.1-0.8 % от портофолиото. Ако загубиш губиш малко - ако спечелиш печелиш много.

Коментар

• Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
                Това че мисля така към настоящия момент не е гаранция че в даден бъдещ момент няма да мисля коренно различно но към момента АППЛ е безупречна инвестиция.
                Ето тук идва противоречието. Началото на разговора бе да дадеш дългосрочна инвестиция, а сега се оказва, че и ти си спекулант . Когато всички видят, че царят е гол, може би ще бъде късно да продаваш. В това е майсторството - човек да вижда нещата предварително, един вид далновидност. Ако не бяха всички тези печатници на пари, повярвай ми, първата къса позиция, която бих заел в живота си е Епъл.
                Пип наистина е прав, че оспамихме темата.
                Златото не го харесвам никак, но коеф. на компаниите ме подтикват и аз да си направя една застраховка и да чакам пук. Като стане, просто обръщам /в моят случай сребро/ и започвам да пазаря акции. Това е моят план
                Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Ако има нещо което обожавам в инвестициите ....

Колега, наистина мисля точно обратното за Епъл, но това няма значение. Дано да сме тук след 5-10 г. и пак да си говорим. Както и да е, друга идея имаш ли?
                  ....е точно това . Различните мнения....различните мотиви при взимането на решенията, различната интерпетация на новините , различните начини по които всеки търгува, различните стратегии, Това за мен е изкуство и искрено се забавлявам занимавайки се с това. Някой беше казал че ако погледнеш в портфейла на някой инвеститор може да си извадиш толкова много изводи за това какъв човек е той в живота.
                  Края на януари тази година реших да отделя от средствата си и инвестирах за една година в един високо рисков фонд управляван от една дивизия за частни клиенти във Австрия на Голдмън Сакс. Идеята ми беше да проверя какъв портфейл ще ми направят Голдмън. АППЛ беше ми препоръчан с тежест около 15-20 % от портфейла. Към момента 28,4 % от личния ми портфейл е АППЛ и го увеличавам. Най много съм купил след последното обевяване на резултатите и малко преди него. Ако има някакъв резон да се изчака с падането на АППЛ до скоро мислех че най подходящия момент е малко след обевяването на часовника - април. Причината - че почти сигурно резултатите от първите поръчки ще разочароват. Последните новини обаче свързани не с часовника ме карат да мисля че може би греша и към момента вече смятам че и тогава не бих продал епъл. Като казвам продал с идея да прибера печалбите и да се върна на позиция при по ниска цена. Защото за дългосрочна продажба и дума не може да става към момента.
                  И при всичко което казах бих добавил....едно от най хубавите неща е че човек може и трябва да е в състояние да промени коренно позцията си и мнението си по даден въпрос за една секунда ако почуства че фундаментално нещата могат да се променят.
                  Това че мисля така към настоящия момент не е гаранция че в даден бъдещ момент няма да мисля коренно различно но към момента АППЛ е безупречна инвестиция.

Коментар

Под 150 АППЛ е лудост да продаваш .....Но когато става въпрос за АППЛ говорим за реалност а когато става въпрос за другите две говорим за надежди. Аз към момента съм по склонен да заложа на релаността.
                    Има и други в реалността, които са доста по подценени от ябълките.
                    GILD да кажем е все едно апъл 2013 когато се търгуваше на около 400 $...
                    А и здравето винаги е по ценно от някакви си там джаджи...дори и при евентуален мечи пазар. При такъв ( пу пу да дойде по скоро) по много нещица ще текат лиги, ала най вече ще се нагуша с биотехи кат прасе на задушница.

ПС Въй, ний май спамим в темата на злото..да бегаме ачи сега ще ни метнат голдибъгчетата

Коментар

... е най-елементарното. Винаги трябва да се стремим да управляме средствата си колкото е възожно по елементарно. Никой от технически анализ не е станал милиярдер. Ако някой пита мен трябва да се забрани със закон техническия анализ и форекс. )) Това в кръга на шегата разбира се но само с тези двете по горе може да загубиш дългосрочно на пазрите, совен ако не си идиот но пък ако си идиот има колко много по вече начини да загубиш и акциите са най- трудния начин. )))
                      Не приемайте всичко буквално....))
                      Никой не ти говори за ТА . Говорим за мода, която отминава или поне ще отмине скоро. Говорим за нови китайски играчи, говорим, че дори Самсунг /от които Епъл поръчват важни части/ се отдръпват. Аз също ненавиждам ТА и никога не съм му се доверявал, не че имам страхотни резултати от това .

Коментар

• Винаги най оригиналното и най-печелившото ....

Разбира се, че не носиш отговорност и ти благодаря за съвета.
                        Друг е въпросът, че при сегашните нива на Епъл, аз лично не бих влезнал, още по-малко дългосрочно, та и 20% корекция да направи. Просто мое мнение, но се надявах на по-оригинален съвет.

... е най-елементарното. Винаги трябва да се стремим да управляме средствата си колкото е възожно по елементарно. Никой от технически анализ не е станал милиярдер. Ако някой пита мен трябва да се забрани със закон техническия анализ и форекс. )) Това в кръга на шегата разбира се но само с тези двете по горе може да загубиш дългосрочно на пазрите, совен ако не си идиот но пък ако си идиот има колко много по вече начини да загубиш и акциите са най- трудния начин. )))
                        Не приемайте всичко буквално....))

Коментар

Под 150 АППЛ е лудост да продаваш освен ако нямаш кристална топка
                          Колега, наистина мисля точно обратното за Епъл, но това няма значение. Дано да сме тук след 5-10 г. и пак да си говорим. Както и да е, друга идея имаш ли?

Коментар

• APPL

Друг е въпросът, че при сегашните нива на Епъл, аз лично не бих влезнал, още по-малко дългосрочно, та и 20% корекция да направи. Просто мое мнение, но се надявах на по-оригинален съвет.

Като говорим за сегашните нива на APPL си спомням миналото лято август когато АППЛ падаше и аз бях на 6 цифрена загуба по едно време ( защото месец преди това реших да прибера печалбата си от април и бях затворил цялата си позиция в АППЛ) и се върнах в нея на по високи нива, а аз като си бях на загуба продължавах да купувам как казваха едни "познати" че АППЛ бил много висок на деветдесет и няколко долара и щели да чакат да падне още. Та се шегуваха с мен един вид. За щастие позиците ми от август за значително по големи от тези които имах април и към момента е нужно да ми опреш пистолет в челото за да ги продам без значение дали ще падне под 120 или не. Ако падне ще купя още много ако не падне ще продължавам да купувам по малко.

Както казах в един преден пост в който някой ми казваше що не съм продал на 1900 златото което имам - причината е че нямам кристална топка и когато имам мнение не бих искал да го променям без сериозна фундаментална причина.

Под 150 АППЛ е лудост да продаваш освен ако нямаш кристална топка и не знаеш кога ще падне за да се върнеш в него на по ниски цени. Миналата година имаше две лесни и елементарни фундаментално обосновани търговии - едната беше еврото и другата аппл. До като към момента залагането на падането на еврото е като да се опиташ да вземеш пени от релсите на идващ товарен влак , ( сиреч да спечелиш малко но да рискуваш много ) АППЛ продължава да е елементарна търговия. АППЛ е силно подценена акция и ако беше която и да е друга Амазон, Нетфликс и т.н трябваше вече да е 1000. Но когато става въпрос за АППЛ говорим за реалност а когато става въпрос за другите две говорим за надежди. Аз към момента съм по склонен да заложа на релаността.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                              Mда, тая ябълка вкусна вкусна, ма да струва повече от цяла Русия, мне, мерси...на тия нива направо на гнила ми се чини.
                              Но обърни повече внимание на 2-то изречение на колегата. Има резон.
                              За сведение - дядя ти Бъфя в момента има в готовност над 50% повече кеш отколкото непосредствено преди предния голям сур от 2008 г.
                              Пип, абсолютно съм съгласен, че многото пари водят до различни стратегии и става все по-трудно. Не съм иронизирал колегата, нито мисля да изпадам в спорове. Просто предложи /според мен/ най-тривиалния вариант, който аз за себе си съм сигурен, че е "куц". Не харесвам златото, но въпреки това бих се обзаложил, че ако има спот Епъл/Злато, последното ще се представи по-добре в план 5-10 г., за какъвто говори колегата.

П.П. за мен Епъл е просто една мода, психоза, която рано или късно ще загасне /както всички такива/. Китайците настъпват все-повече в САЩ и гребат пазарен дял. Самсунг мисля, че се отдръпват леко от този клас /ако не ме лъже паметта/ по това, какво съм чел. Това също не е случайно..
                              Last edited by 15%; 16.02.2015, 22:31.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                                Mда, тая ябълка вкусна вкусна, ма да струва повече от цяла Русия, мне, мерси...на тия нива направо на гнила ми се чини.
                                Но обърни повече внимание на 2-то изречение на колегата. Има резон.
                                За сведение - дядя ти Бъфя в момента има в готовност над 50% повече кеш отколкото непосредствено преди предния голям сур от 2008 г.

Коментар

Working...
                                X