IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ? (архив до 8.04.2016 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнение
    ПичУе, убави са тези проценти дето ги поствате, обаче едно е зад тях да стоят 20 000 - 200 000 или 2 милиона.Да няма нито една акция, но да има физическо злато за мен е доста странно. Златце макс 10%, за сигурност.
    Мен и рентата ме устройва засега.
    Sapienti sat - На разбиращия (и малко) му е достатъчно.

Коментар

• ПичУе, убави са тези проценти дето ги поствате, обаче едно е зад тях да стоят 20 000 - 200 000 или 2 милиона.Да няма нито една акция, но да има физическо злато за мен е доста странно. Златце макс 10%, за сигурност.

Коментар

• Първоначално изпратено от blackaquarius Разгледай мнение
        Аз депозити нямям.

- 20% злато физическо;
        - 40 % в имоти
        - 30 % в земеделски земи
        - 10% кеш
        ми това още по добре звучи колкото по малко хартия, толкова по-добре .....

Коментар

• Първоначално изпратено от michaelis Разгледай мнение
          - 40% депозит в БГН и евро - е тва не защото ако случайно нещо стане с еврото и лева гори там па съвсем няма никой .....
          ей в тея 40% бих ги размятал на AUD, CAD, CNY и EUR ама BGL ?!? тва е нишо
          - 30% злато на самосъхранение;
          - 20% депозит в швейцарски франк;

така модифицирано вече ми харесва дам ......
          Аз депозити нямям.

- 20% злато физическо;
          - 40 % в имоти
          - 30 % в земеделски земи
          - 10% кеш
          Sapienti sat - На разбиращия (и малко) му е достатъчно.

Коментар

• Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение
            Моята формула за тази цел към момента е следната:
            - 50% депозит в БГН и евро
            - 20% злато на самосъхранение;
            - 10% кеш на разположение в различни сметки.

Ще се радвам да разбера дали имаш друга гледна точка спрямо моята относно сигурност, надеждност и гъвкавост?
            - 40% депозит в БГН и евро - е тва не защото ако случайно нещо стане с еврото и лева гори там па съвсем няма никой ..... (също така и разните му там Пощенски банки etc. т.е. далече от български банки с гръцки клонове)
            ей в тея 40% бих ги размятал на AUD, CAD, CNY и EUR ама BGL ?!? тва е нишо
            - 30% злато на самосъхранение;

така модифицирано вече ми харесва дам ......
            Last edited by michaelis; 17.02.2015, 14:59.

Коментар

• Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
              1. Когато се сетите за него то ще бъде най хубавото нещо което ще ви се случи към тогавашния момент.
              Благодаря ти за коментарите и гледната точка. Честно казано не се бях замисля от тази позиция.

В момента аз не инвестирам с цел печалба, а единствено с цел сигурност или казано по друг начин ако днес мога да си купя 1 кошница с масово използвани продукти, то тода да мога да направя и след 1,2,3,4,5 и т.н. години.

Моята формула за тази цел към момента е следната:
              - 50% депозит в БГН и евро
              - 20% злато на самосъхранение;
              - 10% кеш на разположение в различни сметки.

Ще се радвам да разбера дали имаш друга гледна точка спрямо моята относно сигурност, надеждност и гъвкавост?

Коментар

• Отговор

Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение
                Коментар 1 - На практика да разбирам ли че очакваш цената на долара да стане поне 2лв. и ако Да, то не мислиш ли, че експортно насочената икономика на САЩ ще пострада сериозно?

Коментар 2 - Да приемем, че 1$ стане 2лв. и цената на златото спадне до 1000-1050$, на практика за мен като инвеститор във физическо инвестиционно злато е едно и също в този случай.
                1. -Експортно насочена икономика и САЩ са две противоположни понятия. Само 14 % от икономиката на САЩ е зависима от износа. Говоря за износ не на услуги а на стоки произведени в Щатите.Които са силно зависими от цената на долара. Щатите имат много силно вътрешно потребление и много силен износ на услуги. Въпреки че американските компании могат да пострадат леко в печалбите си от силен долар това е съвсем поносимо и без особенно значение. За силно експортно орентирана икономика можем да говорим за Китай и отчасти Европа но за САЩ - моля ти се. Освен това падането на петрола облагодетелства изцяло силно консумторското общество в Щатите и това допълнително стимулира потреблението. Износа за който искаш да говориш е износ на стоки произведени в Китай и продавани от Американски компании. А при силен долар и разходите за производство намаляват когато то е изнесено извън Щатите.

2. Златото е зависимо от долара но най е зависимо от икономиките на Европа, Азия и Америка. При подем може да се очаква спад, при криза - ръст. . Защо толкова те вълнува златото? Мисли за него като за застраховка. Ако имаш какво да застраховаш. Когато си купиш застраховка за себе си и колата не е важно дали ще загубиш премията като нямаш проблеми. Най важното е - спокойствието или поне относителното спокойствие. Златото е друг тип консервативна инвестиция. То ти осигурява минимално спокойствие за момент в който всичко може да се обърка и да кажем загубиш парите си. Ако разполагаш с 30 М долара - разумно ли е според теб за 3 милиона да купиш злато, за 5 имоти, 20 - акции и облигации и малко кеш за текущи разходи? Би трябвало да ти звучи разумно. Ако разполагаш с 200 хил. долара не е разумно да купиш за 20 злато или имоти защото малкото пари можеш да инвестираш и управляваш далеч по лесно и много много по доходоностно. Когато прескочиш милион може лекичко да се замислиш за злато , след 5 тия лекичко за имоти и т.н. И това в случай че се занимаваш и с инвестиции. Ако не се занимаваш с инвестиции т.е нямаш ясна идея какво да правиш със средствата си тогава положението е друго, най вече кеш в различни валути, малко злато и малко имоти ако ти стигнат парите. Ако имаше рецепта кой какво да прави за да забогатее щеше да бъде адски скучно и безинтересно. Ей затова във всеки един момент всяко решение може да доведе до + или -. И всеки си носи отговорноста за преценките си. Един печели от едно, друг от друго. Дето вика Крамър биковете правят пари, мечките правят пари само прасетата накрая ги колят или нещо такова беше.

Златото има и един изключително голям плюс. То е много ликвидно. Не учжасно много воалитно и това е най лесния, бърз и евтин начин да получиш кредит със залог злато в случай на спешна необходимост. Както и димантите не трябва да забравяме. Можеш понякога само със един телефонен разговор да вземеш кредит от швейцарска банка на стойност 70 % процента от стойността на подобни активи при лихва 0.6 % към момента като може и да е по ниска дори при различни суми. В случай че ти потрябват без да имаш никаква идея да си продаваш активите. Към момента в Швейцария както всички знаете лукса да си държиш парите струва пари. Тези пари са много повече от стойноста за съхрнение на подобни активи която е пренебрижимо малка освен ако не решиш да държиш трезор за 1 кг. И пак казвам не лягайте и ставяйте с цената на златото освен ако не го търгувате спекулативно. Забравете го. Когато се сетите за него то ще бъде най хубавото нещо което ще ви се случи към тогавашния момент.

Коментар

• Абе и аз съм и се наточил на тази корекция с 10-15% надолЕ, ама засега нищо не се види.ФЕД дано да вдигнат лихвения процент рЕзко и без предупреждение. Това ще даде резултат в наша полза.

Първоначално изпратено от MZ/X Разгледай мнение
                  Това е масовата масовата грешка, която правят повечето коментатори, като си мислят, че САЩ е отворена икономика (зависеща от експорта и импорта), а всъщност тя е най-голямата затворена икономика в света работеща предимно за вътрешния пазар!

Даммм, като чуеш 2 трилиона експорт и звучи яката работа, но при 17-18 трилиона БВП малее.
                  Last edited by andy2000; 17.02.2015, 13:24.

Коментар

Препоръчвам да държите поне 50 % да не кажа и повече от портфейла си в кеш и да следите Америка.. Всички страхове могат да се отразят и да оправдаят корекция на американския пазар и ако стане това това ще бъде най-хубавото нещо което ще ви се случи и изключителен шанс да влезете на позиции средносрочно на чудесни компании. .
                    +++
                    Добър пост, мислим доста сходно с тебе.

И тъй като сме темата на златото - да добавя нещо и по тоя въпрос.
                    Бих го играл като комбинация от прибл.равни части GLD /GGN / GDXJ ( с около 4% див.доходност) , ноо..поне 20% по надоле и не повече от 10% от парите, максимум.
                    Физическото го оставям на голдибъгс да му се кефят

Коментар

• Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнение
                      По спомен - САЩ са в топ 3 по експорт, но от гледна точка на експорт/БВП са доста назад. Не виждам голяма драма в тази посока.За 2010-2013 ratio-то се движи около 13%, което сравнено с немските близо 50% ми малее.
                      По-скоро има други аргументи за отслабване на долара, но ще видим.
                      Това е масовата масовата грешка, която правят повечето коментатори, като си мислят, че САЩ е отворена икономика (зависеща от експорта и импорта), а всъщност тя е най-голямата затворена икономика в света работеща предимно за вътрешния пазар!

Коментар

• Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение
                        Коментар 1 - На практика да разбирам ли че очакваш цената на долара да стане поне 2лв. и ако Да, то не мислиш ли, че експортно насочената икономика на САЩ ще пострада сериозно?
                        По спомен - САЩ са в топ 3 по експорт, но от гледна точка на експорт/БВП са доста назад. Не виждам голяма драма в тази посока.За 2010-2013 ratio-то се движи около 13%, което сравнено с немските близо 50% ми малее.
                        По-скоро има други аргументи за отслабване на долара, но ще видим.

Коментар

Не мога и не искам. Аз не търгувам злато. Има твърде много въпросителни .
                          Накратко ще ти кажа общото ми усещане за пазарите което ще се отрази на цената на златото разбира се. Средносрочно съм настроен много бичи за долара към всички валути. Спярмо еврото поне до към паритет.

Коментар 2 - Да приемем, че 1$ стане 2лв. и цената на златото спадне до 1000-1050$, на практика за мен като инвеститор във физическо инвестиционно злато е едно и също в този случай.

Коментар

• Не

Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение
                            Iv_max Интересува ме от мнението ти и в тази връзка би ли дал твоя прогноза за цената на златото в $ (която е и темата) за:
                            края на 2015
                            края на 2016
                            края на 2017
                            Разбира се би било добре да споделиш и вижданията ти за цената на долара за същите периоди спрямо евро/БГН

Благодаря ти!
                            Не мога и не искам. Аз не търгувам злато. Има твърде много въпросителни .
                            Накратко ще ти кажа общото ми усещане за пазарите което ще се отрази на цената на златото разбира се. Средносрочно съм настроен много бичи за долара към всички валути. Спярмо еврото поне до към паритет. Всички искат слаба национална валута да измъкнат икономиките си от блатото и по един или друг начин ще го постигнат . Щатите нямат съществен проблем към момента със силния долар така че тенденцията е тази според мен.
                            Много хора казват че Европейските компании ще са по подходящи за търговия 2015 - аз не мисля така. Рисковете за Европа са много големи включително от ескалация на военните и икономически проблеми с Русия и Гърция. Има много чудесни подценени компании на европейския пазар като САП например но не смятам че сега е момента да се влиза сериозно. По добре е да се изчака момент в който ще има яснота около всички текущи проблеми. Защото ако в целия свят има риск за криза аз не виждам къде другаде може това да се случи освен в Европа. Аз залагам главно на Американския пазар. Добър или не, с корекция или без Американския пазар смятам е най ясен от целия свят към момента средносрочно . Там условия за по сериозна криза не виждам. Корекция лека е възможна и необходима но вече условия за сериозна не очаквам. Корекция може да дойде главно от страховете около Гърция,Украйна и Европа като цяло. Или вобще с някакви страхове. Но това ще е много краткосрочно. Смятам че голяма част от количествените улеснения в Европа ще отпътуват за американските пазари. Препоръчвам да държите поне 50 % да не кажа и повече от портфейла си в кеш и да следите Америка.. Всички страхове могат да се отразят и да оправдаят корекция на американския пазар и ако стане това това ще бъде най-хубавото нещо което ще ви се случи и изключителен шанс да влезете на позиции средносрочно на чудесни компании. Не продавайте губещите си позиции ако няма фундаметални причини за това свързани със самата компания - напротив при корекция - добавете. Изберете си още от сега ТОП 50 ваши американски компании и чакайте момента когато паднат поради корекция, Не е нужно да разбирате много в този случай. Ако стане по сериозна криза : Първо Европа ще пострада повече и второ Америка ще се въстанови по бързо. Така че дори и да не уцелите дъното влизайки на позиции на Американските пазари можете да спите спокойно и да си чакате момента.
                            Точни прогнози за еди коя си година не са ти нужни да не говорим че към настоящите условия са невъзможни. ( Не че някога са възможни ). Света е твърде динамичен и изгледите са да става все по динамичен така че е опасно да залагате на дългосрочни прогнози. Трябва да сте настроени и да бъдете по гъвкави в решенията си. Най-переспективните сектори според мен са технологичния и фармацевтичния. В технологичния трябва да бъдете готови и да бъдете много гъвкави и да действате според ситуацията защото нещата се променят много бързо.

Коментар

...ти. Искаш ли да се обзаложим за Епъл?
                              Iv_max Интересувам се от мнението ти и в тази връзка би ли дал твоя прогноза за цената на златото в $ (която е и темата) за:
                              края на 2015
                              края на 2016
                              края на 2017
                              Разбира се би било добре да споделиш и вижданията ти за цената на долара за същите периоди спрямо евро/БГН.

Благодаря ти!
                              Last edited by sssaaa; 17.02.2015, 12:00. Причина: технически грешки

Коментар

• Благодаря....

Първоначално изпратено от Tkilata Разгледай мнение
                                Оптимизмът ти е неподправен, а мотивацията - ефирна, като криле на пеперуда.
                                Дано има повече като теб
                                ...ти. Искаш ли да се обзаложим за Епъл?

Коментар

Working...
                                X