Първоначално изпратено от Mike Florida
Разгледай мнение
Хубав пост, апропо!
И аз имам доста неща да споделя, а времето е кът .... ще се позабавя.
Е, вижда се, че е писан от "златар"

Не губи време да се повтаряш, ак оми стане важно, сам ще намеря.
Относно Бг и препоръчително физическо. Абе, вас златарите не ви ли е страх от физическо съхранение и евентуални възможни последици при някакви бъдещи хипотези? Дори в САЩ се е случвало (30-ге години), иде най-големият разбойник (държавата) и казва "бау". Тук дори не споменавам апашите.
А сега световният залог е още по-голям.
Доколкото си спомням, всяка сделка с физическо злато при официални се регистрираше в БНБ. Теч на информация може да има и при търговеца и при БНБ, някак за нашата страна това не ми изглежда добре, риск отвсякъде.
Наистина питам?
Единственият безспорен плюд е, че няма ддс.
По отношение на това, кой го е грижа да бъде допринесено за решаване на наболели проблеми, вкарах и малко виц. В последна сметка всеки се грижи основно за интересите си, а не за решаване на наболели проблеми. Та от тази гледна точка считам, че режисьор-постановчиците ще положат целенасочени усилия за саботиране на златото. Е, те не са всесилни, но не бива да се подценяват. Ето, глобално докараха нещата дотам, че истински пазар вече всъщност няма.
Какво трябва да се случи, че да оставим на пазара и кризата да изметат системата от боклука и да акушират раждане на новата нормалност?! Без да срещнат очакваната съпротива!
Не се опитвам и да си го представя.
Останалите разсъждения и въпросите, които поставяш, са логични, като се изходи от отправната ти точка.
Аз имам проблеми при "разбирането" на златото, но избягвам крайни становища.
Прав си, че понякога не е необходим голям ресурс за осъществяване на значителна ценова промяна, но това по-скоро не е въпросът. Къде е качеството, същностната разлика! Отдуваме един балон (фондовата), за да надуем друг (златото), при което всички "знаем", че това просто е поредният балон. Прекалено често вече ни изработват с този номер. Е, всъщност не е правилно да се каже "всички". Знаят тези, които обират парите на другите, малка част се досещат и успяват сравнително навреме да трансформират държаните активи, със съмнителен краен резултат. Болшинството е дълбоко на червено.
Просто не ми се вярва, че ще допуснат златото отново да стане пари, а относно другите му приложения и функции??? ... ами просто то не е незаменимо и не ми е ясно защо толкова да се фокусираме.
Няма лошо при перфектност в анализа и таймига да се спечели, обаче!
Наздраве за майсторите!
Коментар