IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ? (архив до 8.04.2016 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
    Първо силният долар ще натиска златото до степен, която е трудно да се определи в момента, но вероятно, без появата на съществени други фактори, тя ще бъде близка до неговото поскъпване.
    Напълно възможно.
    Хубав пост, апропо!
    И аз имам доста неща да споделя, а времето е кът .... ще се позабавя.

Е, вижда се, че е писан от "златар", а тук е мястото да се извиня, че съм пропуснал мястото, където изначално си заявил отношението си към този актив, дали вярваш, че е пари, дали смяташ за реалистично възстановяването в някаква степен и форма на златния стандарт.
    Не губи време да се повтаряш, ак оми стане важно, сам ще намеря.

Относно Бг и препоръчително физическо. Абе, вас златарите не ви ли е страх от физическо съхранение и евентуални възможни последици при някакви бъдещи хипотези? Дори в САЩ се е случвало (30-ге години), иде най-големият разбойник (държавата) и казва "бау". Тук дори не споменавам апашите.
    А сега световният залог е още по-голям.
    Доколкото си спомням, всяка сделка с физическо злато при официални се регистрираше в БНБ. Теч на информация може да има и при търговеца и при БНБ, някак за нашата страна това не ми изглежда добре, риск отвсякъде.
    Наистина питам?
    Единственият безспорен плюд е, че няма ддс.

По отношение на това, кой го е грижа да бъде допринесено за решаване на наболели проблеми, вкарах и малко виц. В последна сметка всеки се грижи основно за интересите си, а не за решаване на наболели проблеми. Та от тази гледна точка считам, че режисьор-постановчиците ще положат целенасочени усилия за саботиране на златото. Е, те не са всесилни, но не бива да се подценяват. Ето, глобално докараха нещата дотам, че истински пазар вече всъщност няма.
    Какво трябва да се случи, че да оставим на пазара и кризата да изметат системата от боклука и да акушират раждане на новата нормалност?! Без да срещнат очакваната съпротива!
    Не се опитвам и да си го представя.

Останалите разсъждения и въпросите, които поставяш, са логични, като се изходи от отправната ти точка.
    Аз имам проблеми при "разбирането" на златото, но избягвам крайни становища.

Прав си, че понякога не е необходим голям ресурс за осъществяване на значителна ценова промяна, но това по-скоро не е въпросът. Къде е качеството, същностната разлика! Отдуваме един балон (фондовата), за да надуем друг (златото), при което всички "знаем", че това просто е поредният балон. Прекалено често вече ни изработват с този номер. Е, всъщност не е правилно да се каже "всички". Знаят тези, които обират парите на другите, малка част се досещат и успяват сравнително навреме да трансформират държаните активи, със съмнителен краен резултат. Болшинството е дълбоко на червено.

Просто не ми се вярва, че ще допуснат златото отново да стане пари, а относно другите му приложения и функции??? ... ами просто то не е незаменимо и не ми е ясно защо толкова да се фокусираме.

Няма лошо при перфектност в анализа и таймига да се спечели, обаче!
    Наздраве за майсторите!

Коментар

• Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнение
      Твърдението ти е, че перспективата пред долара е за ръст.
      Респективно, златотото ще поевтинява спрямо долара с х%
      Еврото ще поевтинява спрямо долара с х1%,
      където х1>х.

Добре си го казал, но поради редакционна особеност искам да съм сигурен в твърдението ти?

Откак го няма Мастъра, не съм чел и писал. С него бяхме на различни позиции за златото, но всичко е било в рамките на кротък спор.

По-долу ти си изказал предположение, че едва ли не единствената (смислена) алтернатива за изтичане на свръхликвидността, е в посока на златото. Не е уточнено, но се предполага, че говориш за физическо, а не книжно? И всичко това при очертаваща се хипотеза за бъдеща криза на фона на задаваща се рецесия.
      Оставяме временно въпроса за смислените възможности и алтернативите, но бих искал да попитам за твоето виждане, как практически би се случило нещо подобно.
      В момента свръхликвидността отлежава основно в търговските банки, които упорито и трескаво търсят качествени кредитополучатели с още по-качестмени проекти, но имат затруднения.
      Та, кой ще г о купува това злато - банките, техни нови кредитополучатели ... или просто някакви спестявания и временно свободен кеш ще се излее там?
      Респективно, какви са последиците при тези три хипотези?
      И особено с какво това би допринесло за решаване на наболели икономически и финнсови поблеми.

Имаме си приказка, ако не ти е до форум, не е необходимо да бързаш, но докато те четях усещах, че някъде ми се къса връзката.
      Разсъждавам докато пиша бързои може да не съм бил достатъчно ясен, но няма да си правя саморедакция, поздрави
      Първо силният долар ще натиска златото до степен, която е трудно да се определи в момента, но вероятно, без появата на съществени други фактори, тя ще бъде близка до неговото поскъпване.

Относно самия вид на покупка. То големите играчи, освен книжно и физическо, преди всико влизат на пазара на акции на златодобивни компании, където движенията са близки до тези на котировката на златото. За БГ, според мен най-удачният вариант е физическо злато (въпреки проблема със съхранението), поради особеностите на нашия пазар, на първо място (брокерите). На второ място "рискът" за сериозни трусове в Еврозоната, могат да доведат до проблеми при сериозни западни брокери и клирингови къщи, подобно на ситуацията с CHF, където при нас ще имаме последваща зависимост при брокерите. Спред от 5% ми се вижда доста приемлив, за да се елеминират определени рискове.

Кои ще са купувачите на злато? Банки, фондове, останал кеш...???
      На първо място, купувачите ще са различни! "Прекършването" на фондовия пазар, ще постави началото на засилените покупки!
      То дори е и очевидно!!!
      Някъде 2011 се разбра, че няма да има фалирала Европа към момента. Парите на ФЕД започват да се изливат, "слагаме розовите очила", след рецесията започваме да отбелязваме някакъв растеж! Златото, пое по пътя на СПАД! Логично!

Тук трябва да си зададем един много важен въпрос обаче!!!!

РАСТЕЖЪТ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ, ДАЛИ Е КОРЕКТИВЕН НА СПАДА ОТ 2008 ГОДИНА, В КОМБИНАЦИЯ С ОПТИМИЗАЦИЯ ОТ СТРАНА НА КОМПАНИИТЕ! ИЛИ ПРИТЕЖАВА СТАБИЛНА ОСНОВА И ПОЧВА ЗА РАЗВИТИЕ В БЪДЕЩЕ?

Аз смятам, че по-скоро е първото! Реверсирането на ситуацията при фондовия и финансовото бъдеще на Европа, ще реверсира сериозно и посоката на златото!

На практика най-голямата "гнилост", ако мога така да се изразя на текущото положение е ситуацията именно при ЕЦБ! От една страна се прокламира стабилност на ЕС икономиката, но от друга програмата за количествени вливания се увеличава! Но това само по себе си не е 100%ово доказателство.
      Забавянето в Китай обаче, съвпада сега с американското и европейско забавяне, няколко месеца по-късно! Какво би станало ако прокламираният ръст в Китай всъщност се окаже по-малък от прогнозирания???

Как ти се струва камшичният удар???
      Забавяне там, забавяне тук! Свиване на потреблението тук, ускоряване на забавянето там!

За самото повишение на златото при реверсиране на обстановка близка до тази от 2011, не е и необходима, кой знае каква ликвидност, защото при подобни ситуации продавачите винаги искат по-високи цени, а много и забавят продажбите, за да се огледат в ситуацията!
      Понякога 1 000 000 могат да вдигнат цената на една акция с 1%, а понякога и само 100 000! Ако ме разбираш!

Тук дори към настоящия момент не говорим и за хипотези, а за реално случващо се. Въпросът е до къде то ще градира и времевата рамка!

Златото отдавана "беше отхвърлено" от редица икономисти, изобщо като актив! Но ние видяхме, че 2009 година, показа, че въпреки смартфоните и високочестотната търговия, златото е злато, подобно на това, което е било преди 5 или 20 века!

Коментар

• Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
        Натискът на долара, по всяка вероятност, при котировката на златото, ще бъде по-слаб отколкото изменението при еврото.
        Твърдението ти е, че перспективата пред долара е за ръст.
        Респективно, златотото ще поевтинява спрямо долара с х%
        Еврото ще поевтинява спрямо долара с х1%,
        където х1>х.

Добре си го казал, но поради редакционна особеност искам да съм сигурен в твърдението ти?

Откак го няма Мастъра, не съм чел и писал. С него бяхме на различни позиции за златото, но всичко е било в рамките на кротък спор.

По-долу ти си изказал предположение, че едва ли не единствената (смислена) алтернатива за изтичане на свръхликвидността, е в посока на златото. Не е уточнено, но се предполага, че говориш за физическо, а не книжно? И всичко това при очертаваща се хипотеза за бъдеща криза на фона на задаваща се рецесия.
        Оставяме временно въпроса за смислените възможности и алтернативите, но бих искал да попитам за твоето виждане, как практически би се случило нещо подобно.
        В момента свръхликвидността отлежава основно в търговските банки, които упорито и трескаво търсят качествени кредитополучатели с още по-качестмени проекти, но имат затруднения.
        Та, кой ще г о купува това злато - банките, техни нови кредитополучатели ... или просто някакви спестявания и временно свободен кеш ще се излее там?
        Респективно, какви са последиците при тези три хипотези?
        И особено с какво това би допринесло за решаване на наболели икономически и финнсови поблеми.

Имаме си приказка, ако не ти е до форум, не е необходимо да бързаш, но докато те четях усещах, че някъде ми се къса връзката.
        Разсъждавам докато пиша бързои може да не съм бил достатъчно ясен, но няма да си правя саморедакция, поздрави

Коментар

• Златото е пряко зависимо от надуването на фондовия пазар.
          Силният долар ще понатисне цената, но изменението в евро ще бъде минимално.
          Ако някой смята, че фондовия има потенциал да продължи да се надува с досегашните темпове, да продава злато, независимо от новонапечатаните пари! Ако някой смята, че фондовия няма потенциал да се надува, да купува злато!

Коментар

• Ако 2011 беше момента за продажба,то сега на тези нива е за покупка

Коментар

• От 2001 до 2011 среброто поскпна с 1200%, 100% на година , така че лихвата е добра

Коментар

• Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение
                Феновете на златото трябва да са търпеливи,ще доиде време та на куп ще си съберат лихвите
                колкото феновете на среброто ги взеха ))

Коментар

• Според мен, някакво що-годе по-реалистично дъно би могло да бъде нивото около 900.
                  С оглед на изложеното, няма да се сърдя ако в момента някой го окачестви като балон
                  не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от Jorkata Разгледай мнение
                    Сега чакам бабишкерата да каже ноември, че вдигат лихвите примерно с 10 пункта, че да падне още малко тенекията, че да си взема нещичко
                    Трайкай си ,под 1000 ще си вземеш.Сега по Коледа 100 на 100 ще има промоции.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бат Минко Разгледай мнение
                      Фалита чука на вратата.Дано ги вдигне та по бързо да дойде.
                      Пешаки, пак ли те баннаха с другия ник...или ти се нрави да се клонираш...

Коментар

Сега чакам бабишкерата да каже ноември, че вдигат лихвите примерно с 10 пункта, че да падне още малко тенекията, че да си взема нещичко
                        Фалита чука на вратата.Дано ги вдигне та по бързо да дойде.

Коментар

Бабата, нищо няма да вдига, тя не вдигна септември, когато имаше реални предпоставки да направи нещо. Сега просто няма как да стане вече!
                          Attached Files

Коментар

• Първоначално изпратено от moviestar4 Разгледай мнение
                            Като стана въпрос за тавекс. Бях си купил преди време 5гр. кюлче, че въпроса ми е мога ли да го обменя в банка или само в тавекс може.
                            Предполагам, че е със сертификат, така, че би било по добре да го продадеш обратно пак там. Ако нямаш претенция за сертификата ако искаш го кеширай и при златар.
                            Ако не ти се занимава с тези 5гр. да обикаляш може да се набуташ към 50лв от разликата.

Коментар

• Сега чакам бабишкерата да каже ноември, че вдигат лихвите примерно с 10 пункта, че да падне още малко тенекията, че да си взема нещичко

Коментар

• Хубавко си пада среброто, а и тенекето.
                                Чаках 28 голдойл рейшо да добавя по сосно къси, ама не можа и 27 да мине даже.
                                Нищо, и така е добре, ще се задоволим с колкото имаме.
                                ZSL поне 25-30% би трябвало да ми даде до края на годината...a и по ранко

Коментар

X