IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ? (архив до 8.04.2016 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
    [
    Майк, подходящо е да си изпълня обещанието за кратък коментар.
    Твоето "златарство" е незлоблив гег, а ти това задължително г о разбираш

По отношение на това, че на практика всички сме прозрачни, както твърдиш, нямам никакво намерение да споря. Това е самата истина и ... на какво съм се нагледал ... не е за приказки въобще. Това се отнася до търсене, което започва от име, егн и номера на лични документи.
    Вкарвайки мотив за "апашество", визирах търсене (проявяване на нездрав интерес), което започва от обратния край Ерго, вика някой: Дайте ми данни за тези, които притежават (евентуално съхраняват) злато.

Тезата ти за анонимнастта ме устройва. Тълкуването на нормативните документи ще оставим за друг път. Значи, при евентуално обратно изкупуване, имеме една сделка изцяло на приносител, както му се полага: педантично гледане с лупа, вероятен химически и друг анализ, строг израз на лицето и намиране на безброй маАни! Отбив от цената??

Търсене, предлагане, цена, стойност. По тези ти разсъждения нямам коментар. Почти пълно единомислие.
    Апропо, много е симпатично и закачливо, че обяснявайки за стойността на златото, изтъкваш на преден план психологическа привързаност и естетически мотиви.

Пасажът, в който говориш за новия инвестиционен поглед, определено ми е най-интересен. Болезнена тема. Особено ме прободе този пасаж:
    Ако при кризи 2000, 80те и прочие, сривовете на фондов, рецесии... Винаги е могло да се изчака и да се съхрани стойност във валути, облигации...
    Някак преди нещата бяха сложени така, че във всяка ситуация имаше един или няколко възможни и адекватни хода, що се отнася до инвестиционни решения, които са адаптирани към профила (и риск толеранса) на конкретния инвеститор.
    В момента картината е, всъщност по-справедливо да се каже: картината МИ е силно разфокусирана. Неяснотата трае твърде дълго за разбиранията ми и ме изнервя.
    С известна почуда прочетох наскоро и един материал от Хърсев, който демонстрира сходни тези. Това е необичайно. Подобна позиция издава слабост. Начетеният, проницателният, интелегентният човек и инвеститор (особено изявяващ се под собственото си име) обичайно не може да си позволи подобна проява. Тези хора обикновено се чувстват длъжни да демонстират яснота, визия и ... топки!
    Тук множество от великаните сбръчкват гнусливо нос при споменаване на името на Хърсев, аз обаче - не!

Това с трите Коня, които дърпат талигата на икономическия растеж, също е готино. Какво да кажа! Има и други кончета, които подтичват около родителите си. Доколкото въобще може да се говори за същински растеж след "излизането" от последната криза, май обяснението следва го търсим при кончетата (парична, монетарна политика).
    Last edited by nacheff; 01.11.2015, 13:20.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
      Малиии, що фермани сте изписали...не е истина. Не мога ги изчета даже.
      А всичко си е толкова просто - над 15 барела ( 25 сега ) никой не може ме накара да купя и грам.
      Стига с това рейшио бе Пипбелов... Ей сега като стане нафтата 100 долара и долар/евро са паритет при 1000 долара/унция злато и ти е готово рейшиото...

Коментар

• И аз подкрепям мнението, войната е възможна, а ние като външна граница ще сме в кучи гъз... И да, златцето ще иде на високо, ако се случи война, но и без да се случи пак ще порастне в следващата криза финансова или икономическа, ако щете, която всъщност може и да не е толкова далече...

Коментар

Ясно е, че от България не зависи нищо и, че не управлва дори собствената си съдба!

Въпросът е какъв ще бъде нейният исторически шанс!
          п.п.
          Дай обаче да не рзводняваме темата. Нали се пише тук предимно за злато.
          Вълнения и революции определено ще вдигнат цената тук! Глобални катаклизми и ядрени войни биха го обезценили тотално! Така бих обобщил!
          Шанса на тази територия е да си остане транзитен канал, какъвто си е от много години включително и времето на соца.
          И в по нов план да служи за буфер. Трето няма.
          Напротив не разводняваме темата, всичко казано до тука има много общо с метала.

Коментар

• Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнение

Просто не ми се вярва, че ще допуснат златото отново да стане пари, а относно другите му приложения и функции??? ... ами просто то не е незаменимо и не ми е ясно защо толкова да се фокусираме.
            Защо според теб? Последната криза пак си отиде на 1800$ никой няма никого да пита, какво се допуска и какво не, потребителите,т.е. хората си решават, т.е. 2000 г. злато не мой ей тъй да го изтриеш от съзнанието на хората... Освен ако не минем вече в сайбър ерата, ама има време още поне 50тина години надявам се...

Коментар

• Първоначално изпратено от Muller Разгледай мнение
              България е малко парче в пъзела за което е отредена незавидна участ. Процесите в световен план са унищожение на националната държава, а Близкия Изток и ЕС са пилотните проекти. На тази територия няма държава, а феодално васален строй, така че единствено външните процеси контролират вътрешните. Теоретично до пет години разумните хора биха се пренасочили доста далече от горещите точки на ЕС, който под тази си форма няма да просъществува дълго. , но това е дълга тема за анализ.
              Ясно е, че от България не зависи нищо и, че не управлва дори собствената си съдба!

Въпросът е какъв ще бъде нейният исторически шанс!

Аз съм оптимист, от гледна точка, че по-скоро ще имаме късмет, а не в план, че ние по някакъв начин ще успеем да се защитим!

п.п.
              Дай обаче да не рзводняваме темата. Нали се пише тук предимно за злато.
              Вълнения и революции определено ще вдигнат цената тук! Глобални катаклизми и ядрени войни биха го обезценили тотално! Така бих обобщил!

Коментар

Ние да гледаме нашата мила татковина, предимно. Ясно е, че в Европа ще има катаклизми.
                Има два сценария според мен 50:50. Единия да ни засегнат силно тези процеси и да са фатални за държавността тук и за държавата, като цяло. Вторият да ни засегнат първоначално, но това да укрепи нашите позиции като държава и интереси в дългосрочен план, при смяна на статуквото!

Световна война не мисля, че ще има, но преформатиране на статуквото в Европа и сблъсъци на места, вътре в държавите, определено ДА!
                България е малко парче в пъзела за което е отредена незавидна участ. Процесите в световен план са унищожение на националната държава, а Близкия Изток и ЕС са пилотните проекти. На тази територия няма държава, а феодално васален строй, така че единствено външните процеси контролират вътрешните. Теоретично до пет години разумните хора биха се пренасочили доста далече от горещите точки на ЕС, който под тази си форма няма да просъществува дълго. , но това е дълга тема за анализ.

Коментар

• Първоначално изпратено от Muller Разгледай мнение
                  За съжаление е имало подобна задлъжнялост стотици пъти през хилядолетната човешка история. Накрая винаги дълговете са се изчиствали с война. и със тотален разпад на съответната държава империя или друга форма на държавно управление.
                  Сценария за Европа е ясен времевите рамки за точката на пречупване не.
                  Ние да гледаме нашата мила татковина, предимно. Ясно е, че в Европа ще има катаклизми.
                  Има два сценария според мен 50:50. Единия да ни засегнат силно тези процеси и да са фатални за държавността тук и за държавата, като цяло. Вторият да ни засегнат първоначално, но това да укрепи нашите позиции като държава и интереси в дългосрочен план, при смяна на статуквото!

Световна война не мисля, че ще има, но преформатиране на статуквото в Европа и сблъсъци на места, вътре в държавите, определено ДА!

Коментар

Златар!
                    НИКОГА СМЕ НЯМАЛИ ПОДОБНА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ НА СТРАНИТЕ И ПОДОБНО ПЕЧАТАНЕ НА ПАРИ, ОСОБЕНО В ЕВРОПА!

:
                    За съжаление е имало подобна задлъжнялост стотици пъти през хилядолетната човешка история. Накрая винаги дълговете са се изчиствали с война. и със тотален разпад на съответната държава империя или друга форма на държавно управление.
                    Сценария за Европа е ясен времевите рамки за точката на пречупване не.

Коментар

Ще се върна пак към поста ти. Има неща, които бих искал да коментирам.

Сега само това, че ме принуди пак да търся нормативна уредба по златото, която не съм чел от много отдавна. Изрових някакви мъгляви спомени и изказах вчера твърдение, че вероятно сделките със злато се регистрират в БНБ.
                      Ти твърдиш, че са напълно анонимни.
                      Излиза, че и двете твърдения са неверни.
                      Набързо прегледах и споделям каквото съм разбрал.

Във Валутен закон, чл. 13, ал. 3 пише, че търговците се регистрират в регистър при МФ по ред и правила в наредба, която наредба се приема от МС, като в нея също залягат и правила за дейността им..

Отваряме и съответната Наредба и в чл. 15, ал. 3 пише, че търговците на инвестиционно злато водят регистър на сделките и г опредоставят ежегодно на МФ.

Четох бързо, материята ми е чужда.
                      Моля за коментари, комуто е интересно!
                      Може би в златарсаката тема това е "а" и "б", ще ми просите, надявам се
                      Ако искаш да си купиш физическо злато примерно от Tavex. Ти го продават анонимно без да искат какъвто и да е документ! Даваш парите, те ти дават златото!

Иначе за БНБ, може би подобни търговци ги уведомяват за внесените количества в страната и пласираните такива, но това не касае индивидуалния инвеститор!

Коментар

Златар!

Определено не съм "златар", за пръв път купувам инвестиционно злато, смятам, че е перспективна инвестиция с оглед на текущата ситуация! Купуване на злато, СЕГА ДА! По принцип, преди и за в бъдеще нямам представа!
                        Ще се върна пак към поста ти. Има неща, които бих искал да коментирам.

Сега само това, че ме принуди пак да търся нормативна уредба по златото, която не съм чел от много отдавна. Изрових някакви мъгляви спомени и изказах вчера твърдение, че вероятно сделките със злато се регистрират в БНБ.
                        Ти твърдиш, че са напълно анонимни.
                        Излиза, че и двете твърдения са неверни.
                        Набързо прегледах и споделям каквото съм разбрал.

Във Валутен закон, чл. 13, ал. 3 пише, че търговците се регистрират в регистър при МФ по ред и правила в наредба, която наредба се приема от МС, като в нея също залягат и правила за дейността им..

Отваряме и съответната Наредба и в чл. 15, ал. 3 пише, че търговците на инвестиционно злато водят регистър на сделките и г опредоставят ежегодно на МФ.

Четох бързо, материята ми е чужда.
                        Моля за коментари, комуто е интересно!
                        Може би в златарсаката тема това е "а" и "б", ще ми просите, надявам се
                        Last edited by nacheff; 31.10.2015, 20:02.

Коментар

Напълно възможно.
                          Хубав пост, апропо!
                          И аз имам доста неща да споделя, а времето е кът .... ще се позабавя.

Е, вижда се, че е писан от "златар", а тук е мястото да се извиня, че съм пропуснал мястото, където изначално си заявил отношението си към този актив, дали вярваш, че е пари, дали смяташ за реалистично възстановяването в някаква степен и форма на златния стандарт.
                          Не губи време да се повтаряш, ак оми стане важно, сам ще намеря.

Относно Бг и препоръчително физическо. Абе, вас златарите не ви ли е страх от физическо съхранение и евентуални възможни последици при някакви бъдещи хипотези? Дори в САЩ се е случвало (30-ге години), иде най-големият разбойник (държавата) и казва "бау". Тук дори не споменавам апашите.
                          А сега световният залог е още по-голям.
                          Доколкото си спомням, всяка сделка с физическо злато при официални се регистрираше в БНБ. Теч на информация може да има и при търговеца и при БНБ, някак за нашата страна това не ми изглежда добре, риск отвсякъде.
                          Наистина питам?
                          Единственият безспорен плюд е, че няма ддс.

По отношение на това, кой го е грижа да бъде допринесено за решаване на наболели проблеми, вкарах и малко виц. В последна сметка всеки се грижи основно за интересите си, а не за решаване на наболели проблеми. Та от тази гледна точка считам, че режисьор-постановчиците ще положат целенасочени усилия за саботиране на златото. Е, те не са всесилни, но не бива да се подценяват. Ето, глобално докараха нещата дотам, че истински пазар вече всъщност няма.
                          Какво трябва да се случи, че да оставим на пазара и кризата да изметат системата от боклука и да акушират раждане на новата нормалност?! Без да срещнат очакваната съпротива!
                          Не се опитвам и да си го представя.

Останалите разсъждения и въпросите, които поставяш, са логични, като се изходи от отправната ти точка.
                          Аз имам проблеми при "разбирането" на златото, но избягвам крайни становища.

Прав си, че понякога не е необходим голям ресурс за осъществяване на значителна ценова промяна, но това по-скоро не е въпросът. Къде е качеството, същностната разлика! Отдуваме един балон (фондовата), за да надуем друг (златото), при което всички "знаем", че това просто е поредният балон. Прекалено често вече ни изработват с този номер. Е, всъщност не е правилно да се каже "всички". Знаят тези, които обират парите на другите, малка част се досещат и успяват сравнително навреме да трансформират държаните активи, със съмнителен краен резултат. Болшинството е дълбоко на червено.

Просто не ми се вярва, че ще допуснат златото отново да стане пари, а относно другите му приложения и функции??? ... ами просто то не е незаменимо и не ми е ясно защо толкова да се фокусираме.

Няма лошо при перфектност в анализа и таймига да се спечели, обаче!
                          Наздраве за майсторите!
                          Златар!

Определено не съм "златар", за пръв път купувам инвестиционно злато, смятам, че е перспективна инвестиция с оглед на текущата ситуация! Купуване на злато, СЕГА ДА! По принцип, преди и за в бъдеще нямам представа!

Банки/злато сигурност, апаши, конфискация...

Ако говорим за сигурността, трябва да ти е ясно, че на първо място, всеки може да се добере до информацията, колко пари имаш в БГ банка. Дали в София или в Долно Нанагорнище, всяка една служителка може да ти чукне ЕГНто или името и да ти види и кътните зъби и да предаде информацията на заинтересувани! По същия начин стои въпроса и за акционерното участие!
                          Ако говорим за БГ банките, знаеш за тях или хубаво или нищо! Ще кажа, че за спасяването на така известната банка... Парите на фонда бяха само половината от необходимите, разбираш ме!!! Всяко обезпечение от тук на сетне дори и на една единствена банка....
                          Има неща, които се говорят в публичното пространство относно определени субекти, аз на 95% им вярвам, да ти кажа...

Златото го купуваш анонимно, за разлика от депозити и прочие, и единствено ти знаеш колко точно имаш, и къде го държиш! Конфискация не може да има на нещо, което "на практика не СЪЩЕСТВУВА!"

Златен стандарт/ връщане!

Този стандарт е невъзможно да се върне според мен!

Балони - малони!

Цената на всеки актив, търси равновесна стойност! Ако погледнем фондовия пазар, той е балон за тези, които смятат, че икономическият ръст е слаб и рехав, че предстоят проблеми и прочие. Но не е балон от гледна точка на тези, които очакват нещата да вървят в посока на горе, идните години...

По същия начин златото! Повишаването, стремглаво на цената при възникване на определена ситуация, ще притегли съотношението, между оптимистите и песемистите за развитието на тогавашната ситуация в "крачка"!
                          Равновесие ще се намери след това!

Злато - стойност!

Стойността на златото е много просто да бъде разгадана и обяснена!
                          На първо място, тя преставлява психологическата привързаност на хората към него. От естетическа гледна точка, редица изделия, не само бижута, биха били много по-добри изработени от злато! Аз не смятам, че тази психическа привързаност на човека към златото е случайна, а тя е вложена в неговата природа, заради медицинските, естетически и прочие особености на метала. Слънцето и жълтата светлина може би са само част от обяснението!

Другото нещо е, че в условията на 7 милиардно увеличаващо се население, когато дори мангустите от Африка развъртат новонапечатани долари и евро, другите мангусти в Индия се плодят като зайци, всеки иска част от света (разбирай и част от златото). Добивът и количествата остават пропорционално намалени, спрямо демографския фактор и повишаването на световния стандарт!

Защо златото ще поскъпне/ защо да инвестираме!

На първо място, а това според мен е и най-важния фактор, ние трябва да си дадем сметка, че се намираме в безпрецедентна обстановка!!!

НИКОГА СМЕ НЯМАЛИ ПОДОБНА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ НА СТРАНИТЕ И ПОДОБНО ПЕЧАТАНЕ НА ПАРИ, ОСОБЕНО В ЕВРОПА!

Така погледнато, сблъскването с тази нова реалност означава изцяло нов ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОГЛЕД!

Ако при кризи 2000, 80те и прочие, сривовете на фондов, рецесии... Винаги е могло да се изчака и да се съхрани стойност във валути, облигации...

Сега при срив на фондовия, това са ТОП токсични активи!
                          Изцяло променена реалност!!! Който не я отразява и разсъждава като през 80те, просто е неадекватен!
                          USD, колкото и проблеми да има, по-слабите са EUR и JPY! Облигации да се купуват на кой, САЩ или Германия! Временни или тотални острови!!!

Колко може да се набутат в CHF, е другия въпрос! И какво всъщност е CHF???

Разбира се инвестицията, сега в злато, не трябва да бъде тотална, тя трябва да бъде предимно хеджираща за масовия инвеститор! Какво ще рече това!
                          Има сценарии, (който аз не споделям), но е наличен. Постепенно да преминем към ускорение на инфлацията, растежа да се задържи, инфлацията да е над средното. Тогава активи като акции ще вървят стремглаво на горе, златото ще загуби навярно част от стойността си, но след 1-2 години, ще навакса от гледна точка на инфлация и засилено бижутерско потребление!

Ще има ли рецесия скоро / прогноза за движение при златото!

Икономическият растеж се движи винаги от 3 основни фактора! КОНЯ!
                          Технологии, демография, културен подем!

Имаме ли промяна от 2008 в някой от тези компоненти? Забавя ли се ИТ сектора дори, особено хардуер!

Парите, които се наливат в банките, чрез количествените облекчения, стигат ли до масовия потребител?

Дет се вика, всеки да си прави сметка!
                          Last edited by Mike Florida; 31.10.2015, 15:26.

Коментар

Напълно възможно.
                            Хубав пост, апропо!
                            И аз имам доста неща да споделя, а времето е кът .... ще се позабавя.

Е, вижда се, че е писан от "златар", а тук е мястото да се извиня, че съм пропуснал мястото, където изначално си заявил отношението си към този актив, дали вярваш, че е пари, дали смяташ за реалистично възстановяването в някаква степен и форма на златния стандарт.
                            Не губи време да се повтаряш, ак оми стане важно, сам ще намеря.

Относно Бг и препоръчително физическо. Абе, вас златарите не ви ли е страх от физическо съхранение и евентуални възможни последици при някакви бъдещи хипотези? Дори в САЩ се е случвало (30-ге години), иде най-големият разбойник (държавата) и казва "бау". Тук дори не споменавам апашите.
                            А сега световният залог е още по-голям.
                            Доколкото си спомням, всяка сделка с физическо злато при официални се регистрираше в БНБ. Теч на информация може да има и при търговеца и при БНБ, някак за нашата страна това не ми изглежда добре, риск отвсякъде.
                            Наистина питам?

По отношение на това, кой го е грижа да бъде допринесено за решаване на наболели проблеми, вкарах и малко виц. В последна сметка всеки се грижи основно за интересите си, а не за решаване на наболели проблеми. Та от тази гледна точка считам, че режисьор-постановчиците ще положат целенасочени усилия за саботиране на златото. Е, те не са всесилни, но не бива да се подценяват. Ето, глобално докараха нещата дотам, че истински пазар вече всъщност няма.
                            Какво трябва да се случи, че да оставим на пазара и кризата да изметат системата от боклука и да акушират раждане на новата нормалност?! Без да срещнат очакваната съпротива!
                            Не се опитвам и да си го представя.

Останалите разсъждения и въпросите, които поставяш, са логични, като се изходи от отправната ти точка.
                            Аз имам проблеми при "разбирането" на златото, но избягвам крайни становища.

Прав си, че понякога не е необходим голям ресурс за осъществяване на значителна ценова промяна, но това по-скоро не е въпросът. Къде е качеството, същностната разлика! Отдуваме един балон (фондовата), за да надуем друг (златото), при което всички "знаем", че това просто е поредният балон. Прекалено често вече ни изработват с този номер. Е, всъщност не е правилно да се каже "всички". Знаят тези, които обират парите на другите, малка част се досещат и успяват сравнително навреме да трансформират държаните активи, със съмнителен краен резултат. Болшинството е дълбоко на червено.

Няма лошо при перфектност в анализа и таймига да се спечели, обаче!
                            Наздраве за майсторите!
                            По въпроса за изземването на златото през 30 години в USA ,в България в края на 40 национализираха фабриките и банките,така че риск винаги има,златото обаче по-лесно се крие от фабрика

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                              Малиии, що фермани сте изписали...не е истина. Не мога ги изчета даже.
                              А всичко си е толкова просто - над 15 барела ( 25 сега ) никой не може ме накара да купя и грам.
                              Колкото по малко от 15 - толкова по добре, на каквито и нива да са тогава златото и олиото.

С тоя черешов минфин би ли приел горното за вечна даденост....
                              Намекът е оправдан, опасенията ти са основателни.

Номерът е да няма при покупка (както е сега).
                              Ако в един момент му сложат ддс, купуването го забравяме въобще.
                              Ако му сложат ддс следа като вече съм купил, все ми е тая.
                              Говоря изцяло от позиция и хопотеза на физическо, нерегистрирано лице.

Коментар

• Малиии, що фермани сте изписали...не е истина. Не мога ги изчета даже.
                                Колкото по малко от 15 - толкова по добре, на каквито и нива да са тогава златото и олиото.

С тоя черешов минфин би ли приел горното за вечна даденост....

Коментар

Working...
                                X